Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Nauka › Nowinki z zakresu medycyny
Stanę w obronie Romka. Po pierwsze nawet jak sam pomysł nie jest czymś nowatorskim, to fakt, że sprzęt trafił na dziki zachód zwany Zieloną Górą, czyli robi się coraz dostępniejszy, już taką nowością może być. No i owszem, upowszechnianie to też może być oznaka "nadążania za światem".No, a po drugie to może też być powód do "rozbrajającej radości" 😉
Romuś, nie martw się. Gdybyś wiedział, ile razy ja zrobiłam z siebie pośmiewisko... Gdzieniegdzie jestem nawet uważana za etatowego klowna, tyle że bez doczepionego nosa. Osobiście uważam, że podawanie takich ciekawostek ma swój sens, bo zawsze można dowiedzieć się czegios nowego, a w razie czego podyskutować albo się pośmiać.
Romek, po prostu gdybyś czasem poszperał, Twoje newsy byłby bardziej wartościowe i ciekawsze. A Zuzą aż tak się nie przejmuj, Romulanki tak mają. ;> Co nie znaczy byś się w ogóle nie przejmował - to może się źle skończyć. ;>
Forum ma i dział rozrywki.
To jest dział nauka.
Jak się umieszcza "nowinki z zakresu medycyny" to wypada, żeby to były nowinki z zakresu medycyny, a nie plotki o wróżeniu z dłoni.
Barusz - sprzęt jest. Nawet w Zielonej Górze nie jest nowinką. W Polsce nie jest aż tak źle.
Zresztą nie chodzi o sam ten jeden temat - Romek bezkrytycznie wrzuca co popadnie (o ile się orientuję - w innych swoich działach "nowinkowych" podobnie). Nie pierwszy raz prosiłam o odrobinę zastanowienia nad tym, co poleca.
Pytanie główne - po co?
Jeśli by go to interesowało, to by przeczytał, co wkleja - ale "ma za mało czasu".
A pisanie nowych postów byle by tylko były zakrawa na floodowanie.
Znasz sytuację w szpitalach w Zielonej Górze? Skąd, jeśli to nie tajemnica?Według mnie to, że napisali o tym na gazeta.pl (którą to stronę można lubić lub nie, ale według mnie jest sprawą oczywistą, że to nie jest śmiecioportal) świadczy o fakcie, że to owszem, jest nowinka.
Skoro już wszyscy zabierają głos w tej sprawie, to i ja nie mam zamiaru odstawać.Zgadzam się z Matchem.Odpuśćmy, zapomnijmy i zmieńmy temat na bardziej adekwatny do działu.
Według mnie to, że napisali o tym na gazeta.pl (którą to stronę można lubić lub nie, ale według mnie jest sprawą oczywistą, że to nie jest śmiecioportal) świadczy o fakcie, że to owszem, jest nowinka.
Zerknij w komentarze pod artykułem na stronie gazety.
Nawet GW zdarza się czasem napisać coś głupiego (np. słynne zarażenia się sepsą) - stąd moje liczne i ciągle ignorowane prośby o sprawdzanie materiału przed poleceniem go publicznie innym.
Tak samo jak do autorów opowiadań (nie na tym forum) często apeluję o używanie choćby korekty komputerowej do poprawiania błędów..
Nie lubię niechlujstwa w publicznych kwestiach. Na prywatnych stronach, na blogach - proszę bardzo, ale na poważnym, dużym forum...
Zresztą - patrz pkt. 4 regulaminu.
Ciekawe, co byście mówili w czasach, kiedy moderatorzy ostro sprawdzali błędy i literówki...
Zuza, weź już odpuść. Co tak dręczysz biednego Romka? Mnie się na przykład podoba to, co on robi, nawet jeśli czasem wklei coś niezupełnie mądrego lub niedowartościowanego logicznie.
Ale wklejenie tego nie było niemądre. To info z gazeta.pl (mam wrażenie, że już ustaliliśmy, że używanie w tym kontekście określenia "śmierciportal" to w najlepszym razie pomyłka, mylę się?), z którego ja dowiedziałem się nowych rzeczy. To, że udało się tu wywołać dyskusję też liczyć trzeba chyba na plus.
Ale wklejenie tego nie było niemądre.
Tak w sumie to chyba trzeba by zacząć od tego iż informacja o kupnie tego medycznego urządzenia była prawdziwa. http://ratownik-med.pl/index.php?option=co...mid=61 Pozostaje tylko ta kwestia, czy była to jakaś nowość czy nie. Skoro Zuza uważa że żadna, to widocznie wie że ma rację. Jeśli większość oddziałów ginekologicznych w Polsce posiada to urządzenie, to rzeczywiście nie jest to w Polsce żadna nowość. Jednakże zastanawia mnie to ile % oddziałów ginekologicznych w Polsce może to urządzenie posiadać. Jeśli 50% to także nie jest to nowość, ale jeśli może mniej - 40 %, 30 %, 20% ? Może ktoś zna definicję od ilu konkretnie % rozpowszechnienia urządzenia nie można już go uważać za nowość, albo chociaż za info godne odnotowania ? Od 50% z pewnością już nie, ale poniżej ❓
Już po jednym nie można.Chyba, że chcesz spytać "od którego momentu pojawienie się kolejnego egzentlarza danego urządzenia nie jest czymś godnym opdnotowania", ale to co innego.
Ale wklejenie tego nie było niemądre.
Wcale tego nie twierdzę! A informacja, że taki to a taki sprzęt w Polsce już jest, ma się nijak do tego, że pojawił się on akurat w konkretnym miejscu. Np., co z tego, że w Polsce mamy już aparaty USG 4D, kiedy w mojej przychodni używa się przestarzałego modelu, na którym obraz odczytuje się "oczami duszy", a na Litewską, do dużego i znanego szpitala, wspomniany aparat 4D trafił tylko na 10 dni, z łaski, jako demo, żeby panowie doktorzy sobie popatrzyli na światowe osiągnięcia?
W tym kontekście, gdyby Romek wkleił informację, że szpital przy Litewskiej dostał taki aparat, to byłby news, mimo że technologia jest juz znana, nawet w Polsce!
A informacja, że taki to a taki sprzęt w Polsce już jest, ma się nijak do tego, że pojawił się on akurat w konkretnym miejscu.
A skoro ja umieszczając tę informację jako istotną się ośmieszyłem 😀 to może specjaliści od ratownictwa medycznego także. Przynajmniej znalazłem się w nie najgorszym towarzystwie, z tym że ja nie jestem lekarzem i mam prawo tego nie wiedzieć ;D http://ratownik-med.pl/index.php?option=co...4&Itemid=61
A tak przy okazji inna wiadomość z tej branży (aczkolwiek aż boję się ją zamieszczać, bo to znowu podaje portal Gazeta i być może nie warto o tym wspominać) ;
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...i.html?skad=rss