Forum › Fantastyka › Star Trek › Najwspanialszy statek swiata ST
Ad1. tylko chyba klsa Freedom łamie ta zasadę
oj, chyba troche wiecej, Reyden... wszystkie jedno-gondolowce - troche ich jest (na zdjeciach pod Wolf359), jak rowniez wszystkie troj-gondolowce, a tych tez troche jest (zdjecia Wolf 359 np. Niagara, plus np. Galaxy-X). wiec raczej zasada to tego nie nazwiemy, prawda Tom? 8)
To nie były zasady, a raczej wskazówki. Oczywiście według mojej wiedzy.Poza tym te "zasady" były przestrzegane od TOS do TNG. Dopiero w którymś odcinku TNG zostały "złamane".
Nie wydaje mi się, żeby te zasady (podane przez Roddenbery'ego, Andrew Probertowi, człowiekowi, który zaprojektował Enterprise w ST:TMP i Enterprise - D) zostały złamane, gdyż w każdym okręcie GF mostki są zawsze umieszczone na szczycie kadłuba. To samo tyczy się gondoli. W każdym statku (poza Defiantem) gondole są uniesione, bądź obniżone, tak żeby miały ze sobą co najmniej 50% 'kontakt wzrokowy' (W Intrepidzie w czasie lotu warp). Tam wczesniej troszke zle napisalem. Co do ogromnej ilości statków z jedną lub trzema gondolami... Kanoniczne są raptem dwie klasy - Niagara (2 okręty) i Freedom (2 okręty).
Najładniejsze są d`deridex, norexan i mi osobiscie podoba się jeszcze imperial hawk, babylon 5 G`quan rulez, sw ony (?) ssd executor
Kanoniczne są raptem dwie klasy - Niagara (2 okręty) i Freedom (2 okręty).
Trzy. Stargazer Picarda- Constellation class. Pokazany w pierwszym sezonie TNG.
Do posta nizej:
He, racja. Przeczytało mi się z rozpędu "jedno i więcej gondolowe". Mój błąd.
Nie, Constellation jest cztero-gondolowy ;)Proponuję wrócić do tematu, czyli 'Najładniejszy Statek'...
Mnie się podoba Galaxy i Prometheus.No i Warbirdy i Valdore oczywiście 🙂
Temat trochę już się wyczerpał dlatego proponuje się zając teraz statkami spoza kanonu. Który jesy waszym ulubionym? Bo moim jest USS Eximus - nie ma nic piękniejszego ani zgrabniejszego niż ten okręcik.PS. Coen nadal nie widze go w spisie ;).
I go nie zobaczysz:) Bo do 2385 to jeszcze duuuuużo czasu 🙂 A i nie wiem czy sie bede zajmował klasami budowanymi po 2380
Posty z innego tematu...
Ciekawia mnie Wasze gusty 🙂 Ktory ze statkow ze swiata Star Treka uwazacie za najlepszy i z jakich powodow - nawet napiszmy chcielibyscie zyjac tam miec 😛 Przy opisie najlepiej, gdyby znalazly sie linki do zdjec.
Jak dla mnie zdecydowanym nr 1 jest
Klingonski Bird-of-Prey, ten mniejszy, klasy B'Rel
http://www.kitsune.addr.com/SF-Conversions..._KVort_Bird.htm

Po pierwsze, jest najpiekniejsza jednostka, po drugie, solidnie uzbrojona, po trzecie ma system maskujacy, po czwarte jest surowy, po piate jest klingonski... 😀
Na drugim miejscu jest jego wieksz wersja - klasy K'Vort, ale ona juz nie jest tak poreczna, a i jest znacznie wolniejsza, choc znacznie lepiej uzbrojona.
Na trzecim Defiant... 🙂
Biorac pod uwage wzgledy czysto estetyczne to Warbird (D'Deridex). Na drugim miejscu Negh'Var :)Co do posiadania i mieszkania na okrecie, to wszystkie klingonskie okrety odpadaja "na dzien dobry" ;). Zostaje Sovevreign, duzy, wygodny i ladny 🙂
1. K'Vort.
Nie za duży, nie za mały, dobrze uzbrojony...
I ta sylwetka... Nice.
2. New Orleans.
Jedyna jednostka Federacji, którą "trawię". Zero przerostu formy nad treścią. No i sposób, w jaki pogodzono problem wolnego miejsca w kadłubie oraz wyrzutni torped... Mniam.
Zdjęcia pozwalam sobie darować.
Ja tez daruje sobie zdjecia, bo Galaxy chyba kazdy zna. Wieeelki, wygodny i ma odpowiedniego do rozmiarow kopa :)Jak przegladalem plany E-D to nawet miasto tam znalazlem (zajmuje 10 pokladow chyba). No i jest holose... eee... holodek 😀
A mnie sie podobaja te volkańskie wynalazki z okrągłymi napędami, fajne są, pomieszkac tez bym na takim mógł.
Dla mnie rządzi Galaxy, duży, majestatyczny i poważny, ma dobre osłony i napęd, oczywiście model najnowszy już nie jest ale... Dodam jeszcze to wszystko, co wymienił Zarathos wcześniej. Ciekawy jest również sześcian Borga, dla mnie głównie ze względu na charakterystyczny wygląd.