Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Nauka › Na Marsa i dalej - obecne plany
To bardzo ciekawy projekt. NASA strasznie dużo pieniędzy na niego przeznaczyła 😀 No cóż poradzić jak wszystko dali prywatnym, a na taki projekt nie zostało.
To bardzo ciekawy projekt. NASA strasznie dużo pieniędzy na niego przeznaczyła 😀 No cóż poradzić jak wszystko dali prywatnym, a na taki projekt nie zostało.
To fakt. W pierwszej chwili myślałem że chodzi o miliardy a nie o miliony ;D
No chyba że w artykule jest błąd ❓
Raczej nie ma błędu. Trzeba do "Rzeczpospolitej zaglądnąć. Żal, że tak mało pieniędzy dali, nawet nie dali tylko maja dać. Za Dragona za 12 lotów mają dać 1,6 mld. O jak by się przydał Ares V ❗
„By odkrywać nowe, nieznane światy" jak Enterprise 🙄
http://kopalniawiedzy.pl/NASA-astronautyka...esta-10319.html
Taka skomplikowana misja nie byłaby możliwa przy użyciu tradycyjnych napędów. Dzięki silnikowi jonowemu Dawn naprawdę odkrywa „nowe, nieznane światy".
sonda Dawn

A właśnie w wiadomościach jedynki podali, że zamknęli ludzi w kontenerze, co by sprawdzić jak sobie poradzą podczas podróży na Marsa.
Jestem leniwym poszukiwaczem informacji w Internecie, więc podaję link pierwszy z brzegu. Romek, na pewno wyszuka lepszy 😀
http://gadzetomania.pl/2010/03/23/jak-wytr...owym-kontenerze
No ciekawe jak sobie poradzą, też widziałem wiadomości. Ja stawiam, że w połowie zacznie im odbijać, w końcu to półtora roku. Mam nadzieję, że do tych lat 30-40-tych, kiedy pewnie wyruszy prawdziwa misja stworzymy już wydajne silniki jonowe i podróż nie zajmie 250 dni, tylko z 5 razy mniej, a przecież jest to bardzo prawdopodobne przy aktualnym tempie postępu.
Eksperymenty z biosferą już były robione, i póki co ani jeden nie zakończył się sukcesem. No, może teraz....
Rozpoczęła się symulacja lotu na Marsa[/b][/color]
http://www.rmf24.pl/nauka/news-rozpoczela-...arsa,nId,281594
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przysz...u-mars-500.html
http://gadzetomania.pl/2010/03/23/jak-wytr...owym-kontenerze
Fragment próbnej marsjańskiej stacji kosmicznej.

Czytałem tę informację ale celowo jej tu nie zamieściłem gdyż uważam, że ten eksperyment na nic się nie przyda. Sami rosyjscy spece od techniki rakietowej niedawno przyznali, że nie ma się co męczyć z klasycznymi silnikami rakietowymi w projektowaniu lotu na Marsa bo dają za małą prędkość, co powoduje że potrzebne są wielkie zapasy paliwa i pożywienia. Ponadto konieczne by były ciężkie zabezpieczenia przed promieniowaniem kosmicznym, no i te problemy natury psychicznej gdy ludzie są zamknięci w takim małym pomieszczeniu. Dlatego postulują przyśpieszenie prac nad napędem wykorzystującym reaktor jądrowy. Poza tym Amerykanie już mają plazmowy silnik rakietowy VASIMIR do tego reaktora, który umożliwia teoretycznie osiągnięcie Marsa w 39 dni 🙄 Na razie silnik pracował tylko na ziemi ale w przyszłym roku zaczną się testy w kosmosie. Tak więc jestem przekonany że za kilka lub kilkanaście lat ten silnik będzie w pełni gotowy do wykorzystania w misji na Marsa która dotrze na miejsce maksymalnie w 40-45 dni 🙄 I Jeszcze co do opracowania małego bezpiecznego reaktora atomowego, to kilka firm się obecnie ściga kto pierwszy wypuści go na rynek. Na dodatek sam Bill Gates ostatnio silnie wspiera finansowo jeden z takich projektów bo postawił sobie za cel uszczęśliwić ludzkość takim reaktorem 🙄 Tak więc jestem przekonany iż wkrótce projekt zostanie zrealizowany 🙄
Można jedynie przypuszczać że ten 520 dniowy eksperyment przyda się choć trochę do celów planowania lotu do księżyców Neptuna, bo przy silnikach plazmowych dolecimy tam w czasie około 770 dni, ale prawdopodobnie taki statek kosmiczny do podróży w te rejony będzie w przyszłości znacznie większy niż ta kapsuła w której teraz będą eksperymentować 🙄 Poza tym będą wtedy dostępne znacznie lepsze urządzenia do tworzenia wirtualnej rzeczywistości niż obecnie. Oczywiście zapewne nie tak jeszcze wyrafinowane jak holodek w Star Trek 😛
I niedługo już się zacznie...I przylecą Wolkanie
A tak konkretnie to według harmonogramu TNG - "Star Trek: Pierwszy kontakt" dokładnie w roku 2063 🙄
Będę miał wtedy równo 100 lat i przylecą na moje setne urodziny 😀
I ja się tej wersji nadal silnie trzymam ;D
No ciekawe jak sobie poradzą, też widziałem wiadomości. Ja stawiam, że w połowie zacznie im odbijać, w końcu to półtora roku.
W Big Brotherze sobie poradzili to i tu wytrzymają trochę dłużej. Co prawda nie mają jacuzzi, w którym by się pluskali, ale myślę, że uczestnictwo w eksperymencie naukowym jest ciekawszym zajęciem.
Na silnikach się co prawda nie znam, ale zamiast planować tak długą podróż spróbowali by wymyślić coś by te podróż skrócić. Z innej jednak strony w porównaniu do podróży Kolumba do Ameryki, 18-miesięczna podróż na Marsa wydaje się być krótką.
Na silnikach się co prawda nie znam, ale zamiast planować tak długą podróż spróbowali by wymyślić coś by te podróż skrócić.
Właśnie te nowe silniki umożliwiają skrócenie tej podróży do 39 dni 🙄
Tak więc ten eksperyment nie powinien się nazywać Mars 500 ale raczej Uran 500
bo tyle czasu trwałby lot do Urana 🙄
![]()
Nie lepiej bliżej polecieć ❓ Na księżyce Jowisza ❓ Stała baza na jakimś księżycu odpoczynek załogi na jakiś czas. Pozostaje problem braku grawitacji....Statek do lotu na Marsa musi raczej być dość sporych rozmiarów, bo w małym dziadydze ci podróżnicy zwariują
Widzieliście taki cykl na Discovery o pierwszym locie załogowym na Marsa? Taki pseudo-dokument sci-fi typu 'jak by to było?' Nie pamiętam jaki był hipotetyczny napęd, ale podróż trwała chyba dłużej niż 39 dni 😉 Natomiast statek był spory i obracał się żeby zapewnić sztuczną grawitację.