Forum Fantastyka Star Trek Mirror Universe

Mirror Universe

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 71 total)
  • Author
    Moderator

Myślę, że stworzenie takiego topicu nie będzie jakoś specjalnie niewskazane. Że przeróżne dyskusje dotyczące odcinków rozgrywających się w świecie lustrzanym będzie można prowadzić w tym topicu.Jednak na początek chciałem się zapytać o jedną rzecz... A mianowicie czy mógłby ktoś podać tytuły odcinków w których mogliśmy właśnie widzieć Mirror Universe? Na pewno TOS'owy Mirror Mirror, ale czy w TOS'ie były jeszcze jakieś odcinki? W DS9 na pewno było sporo. Nie wiem jak w TNG i VOY. Nawet w ENT przyjdzie nam oglądać jeden odcinek...Tak więc będę wdzięczny za ich tytuły.

Barusz
    Participant

Poza DS9 i ENT był tylko ten jeden epizod z TOSa ("Mirror, mirror"). Co do tytułów "lustrzanych" epizodów DS9, musiałbym po prostu sprawdzić spis odcinków.

Slawek
    Moderator

Wiesz... trochę tych odcinków jednak było, i niezbyt mam ochotę zapoznawać się ze streszczeniami wszystkich sezonów wszystkich seriali ;> Dlatego pytam tutaj, gdyż chętnie bym sobie te odcinki obejrzał.

Gosiek
    Participant

Jeżeli chodzi o DS9 to w kolejności były to następujące odcinki:2x23 Crossover3x19 Trough the looking glass4x20 Shattered mirror6x08 Resurrection7x12 The Emperor's new cloakJak coś mi umknęło to z pewnością ktoś uzupełni tą listę. 😉 Co do pozostałych seriali to musiałabym dokładnie poszukać, bo jakoś niezbyt sobie przypominam czy coś tam było, ale raczej nie. ;> Tzn. były rózne światy alternatywne czy też podróże w czasie, ale nie do tego Mirror Universe wykreowanego przez TOSa.

GWYNBLEIDD
    Participant

No coz jezeli chodzi o Voyagera to z pewnoscia nic z Mirror Universe nie bylo do konca 4 sezonu. Czy dalej cos sie pojawilo tego nie wiem bowiem do tego momentu dotarlem w ogladaniu serii. Jednakze z budowy Voya wnioskuje ze chyba epizodu w "Lustrzanym swiecie" nie bylo. Mnie ciekawi jak podobaja Wam sie postaci z alternatywnego swiata. Ja strasznie sie zdziwilem kiedy ogladalem postac Roma - brata Quarka. Nie bede zdradzal szczegolow ale musze przyznac ze fajna postac. Ale mimo wszystko najbardziej do gustu przypadla mi lustrzana Dax - mniej "rozwazna i romantyczna" niz jej odpowiedniczka po drugiej stronie. Zreszta kto nie widzial przynajmniej w DS9 lustrzanego uniwersum powinien to zrobic jak najszybciej bo zaiste ciekawy jest on niesamowicie 😉

Slawek
    Moderator

Jeśli chodzi o VOY'a, to pamiętam, że był jeden odcinek, w którym Voyager został przedstawiony jako "zły". Ale nie chodziło tu o Mirror Universe tylko o widzimisie jakiejś rasy. Niemniej jednak, odcinek ciekawy.Co do postaci z Mirror Universe... jak uważnie obejrze wszystkie odcinki to się wypowiem ;> Bo na razie kojarzę jedynie The Emperor's new cloak i Crossover ;> Reszty nie pamiętam.

Barusz
    Participant

Masz na myśli "Living Witness" z końcówki 4. sezonu (STV 4x23). Znakomity odcinek, IMO najlepszy scenariusz... Brannona Bragi w caluśkim Treku. No może obok "Think Tank".

Dreamweb
    Participant

Ja na razie widziałem tylko "Mirror Mirror", wg. mnie świetny, ale obiecuję poprawę. Mam też 2 komiksy opowiadające o tym świecie (jeden zaczyna się w momencie zakończenia "Mirror Mirror", to nie kanon ale warte uwagi).PS. Dla mnie najlepszy scenariusz Bragi z tego co jak dotąd widziałem to TNG "Frame Of Mind", ten koleś jak chciał to potrafił 🙂

Gosiek
    Participant

Mnie ciekawi jak podobaja Wam sie postaci z alternatywnego swiata.

Są... interesujące i bardzo interesujące. 😉 Nie ma słabych czy nieciekawych - przynajmniej w moim odczuciu. W ogóle sam pomysł aby pokazać te same postaci ale w odmiennych rolach, mające inne charaktery czy poglądy jest ciekawy i jeżeli się go umiejętnie rozegra może być jedną z lepszych rzeczy w serialu. I tak się stało w DS9 - nagle możemy spojrzeć z zupełnie innej strony na bohaterów, do których już zdążyliśmy się przyzwyczaić. Niektórzy z nich potrafią przy tym naprawdę zaskoczyć. ;> Poza tym ciekawe są sceny, gdy ktoś nieoczekiwanie spotyka sam siebie - można zobaczyć jakie reakcje wywołuje takie zetknięcie, można też obserwować jak pojawienie się osoby branej za kogoś należącego do alternatywnego świata wywołuje różne (często zabawne) nieporozumienia i konflikty.

Co do postaci z lustrzanego świata, które zrobiły na mnie największe wrażenie czy też wydały się najciekawsze/najbardziej zaskakujące to przede wszystkim Bashir, który nie jest już taki grzeczny i miły ;>, Ezri Dax oraz Brunt - też bardzo różni od swoich odpowiedników ze "zwykłego" uniwersum. No i oczywiście Kira... sieć intryg jaką potrafiła wytworzyć wokół siebie w tym "innym swicie" jest imponująca, a i sama postać bardzo niepoprawna politycznie. 😉

Coen
    Participant

W TNG nie było żadnego odcinka z MU, oglądałem niedawno wszystkie. Zaś co do samych opini o nim...no cóż, burak na buraku burakiem pogania. Najlepszy przykład:3x19: Vor'Cha i 2 Galory radośnie ujawniają się przed stateczkiem Sisko. Nikt kto jest na pokładzie (całe 2 osoby ale co tam) nie jest zaskoczony ani nic czyli że Sojusz ma taka technologie od jakiegoś czasu.A teraz7x12: Sojuszowcy: Maskowanie? A co to q***a jest?Czyli co? Zdębileli nagle i zapomnieli o używanej od 4 sezonów technologii?Gosiek: Kira z MU niepoprawna politycznie? Przecież obecnie to chyba najpoprawniejsza politycznie postać w Treku.

Gosiek
    Participant

Gosiek: Kira z MU niepoprawdna politycznie? Przecież obecnie to chyba najpoprawniejsza politycznie postać w Treku.

Spoilery

To Ty chyba jakieś inne DS9 oglądałeś. 😉 Dla mnie postać, która zdradza niemal wszystkich dookoła i to w wyjątkowo paskudny (choć nie pozbawiony osobistego uroku) sposób, aby tylko osiągnąć swoje cele; romansuje z każdym przystojniejszym facetem i co ładniejszą dziewczyną jaką napotka (zwłaszcza z nimi ;>) czy też przejawia spore upodobania do sadyzmu/masochizmu i lubi sobie popatrzać jak w mękach giną jej wrogowie itp. z pewnością nie jest poprawna politycznie i nie jest wzorem do naśladowania. Choć niewątpiwie jest ciekawa i warto zobaczyć jak różni się od tej "zwykłej" major Kiry. Ja rozumiem, że teraz demonstrowanie różnych orientacji seksualnych jest w modzie, na topie etc. ale charakter mirrorowej Kiry bynajmniej poprawny politycznie nie jest, sama skłonność do zaciągania do łożka sporej części napotkanych osób to zdecydowanie za mało, aby spełnić kryteria tej definicji. ;>

Slawek
    Moderator

Osobiście także uważam Kirę za najciekawszą postać MU. Ale to zapewne dlatego gdyż to właśnie ją mieliśmy okazje oglądać najwięcej. Inne postacie pojawiały się tylko chwilowo lub nieznacznie. Np. Odo czy Sisko. Wracając do Kiry to jednak także nie nazwałbym jej poprawną politycznie ;>Ale zauważyliście, że w tym MU jest jakoś wyjątkowo dużo... les...? ;> Kira - bi, ale były także Ezri oraz Leeta. Ja wcale nie mówie, że to źle ;> Ale czy był to zabieg celowy czy przypadkowy? ;>A jeszcze do innych nawiązań do Mirror Universe - fabuła gry Star Trek: Shattered Universe w całości rozgrywa się w świecie równoległym. Nie grałem więc się nie wypowiem, ale z tego co widziałem to pojawia się alternatywny Chekov na Enterprise. Jak mi kupicie grę to powiem więcej ;>Za kilka tygodni zdaje się wyemitowany zostanie także odcinek Enterprise dziejący się w MU. Osobiście z chęcia obejrze - mimo, że jak to ktoś powiedział, cały ent to jeden wielki świat równoległy ;>

Coen
    Participant

No właśnie: mamy w końcu tak 'wymarzone' przez wszystkich postaci nieheterosexualne w Treku. Obecnie chyba nie można być bardziej poprawnym politycznie.

GWYNBLEIDD
    Participant

MOZLIWE SPOJLERY !!!

No coz jesli chodzi o DS9 to twierdzenie ze w Mirror Universe jest wiele postaci nieheteroseksualnych jest moim zdaniem dosc chybione :>. Wlasciwie to jedynie o Kirze mozemy domyslac sie ze cos takiego lezy w jej charakterze. Nie zgodze sie takze z twierdzeniem ze to glownie wokol jej postaci toczy sie przyblizanie charakterow. Starczy spojrzec na O'Briena i Sisko. Ten pierwszy jest dobrze pokazany w dwoch pierwszych epizodach ulokowanych w alternatywnym swiecie. Szczegolnie podoba mi sie w Trough the looking glass. Jesli chodzi o Sisko to tego z lustrzanego swiata jesli sie nie myle poznajemy jedynie w Crossover. Jednakze bardzo duzo o tej postaci dowiadujemy sie z wymienionego przeze mnie pierwszego odcinka. A Sisko z alternatywnego swiata jest moim zdaniem niezwykle interesujaca postacia. Przychyle sie takze do glosu Gosi na temat Bashira - Julian z lustrzanego swiata rowniez znaczaco rozni sie od tego znanego w "normalnym" Uniwersum. Warto przyjzec sie takze Garakowi oraz postaciom ktore mniej bywaja na ekranie w lustrzanym swiecie - nieznaczy to ze nie wydaja sie one interesujace, jak chocby Rom.

Coen
    Participant

Właśnie coś mnie zaciekawiłoCzy Bashir w MU również został zmodyfikowany genetycznie? Wydaje się to mało możliwe biorąc pod uwagę pozycje terran w tym uniwersum. Co o tym sądzicie?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 71 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram