Makra w STO

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Author
    Participant

Przekopując oficjalne forum gry na poszukiwany przez wielu element gry jakim są makra.

W skrócie dla tych którym nie chce się zaglądać na główne forum, kod potrzebny do utworzenia makra wygląda następująco:

/bind # "+TrayExecByTray 1 2 $$ +TrayExecByTray 2 2 $$ +TrayExecByTray 1 3 $$ +TrayExecByTray 2 3"

Gdzie:

# - dowolny klawisz do którego chcemy przypisać makro

Cyfry żółte - numer skillbar'a poczynając od 0 jako pierwszego

Cyfry czerwone - numer slotu na wybranym skillbarze poczynając od 0 jako pierwszego

Tak więc powyższy kod odpala skróty nr 3,4 umieszczone na 2 skillbarze i skróty nr 3,4 na 3 skillbarze.

Zuza
    Participant

A można prosić po polsku? 🙄

Akil
    Participant

No niestety, ale kolega przeklepał część tłumaczenia bez obrazka który był w oryginalnym temacie, tak troszkę bez ładu i składu. Niestety, ale ludziom, którzy nie mieli styczności z makrami w innych grach będzie ciężko cokolwiek z tego pojąć.

Podstawowa sprawa do wyjaśnienia tego co zostało napisane to obrazek:

Dołączona grafika

Kolejna sprawa, może porzesortujmy to makro, bo bajzel ciężki do połączenia z opisem:

/bind # "+TrayExecByTray 1 2 $$ +TrayExecByTray 1 3 $$ +TrayExecByTray 2 3 $$ +TrayExecByTray 2 2"

Gdzie:

# - dowolny klawisz do którego chcemy przypisać makro (tu moze być np spacja "Space")

Cyfry żółte - numer skillbar'a poczynając od 0 jako pierwszego (skillbar, czyli jeden z trzech paskow ze skillami)

Cyfry czerwone - numer slotu na wybranym skillbarze poczynając od 0 jako pierwszego (sloty, to te okienka na które przeciągasz sobie skille. W tym przypadku pierwsze "okienko" jest opatrzone numerem 0)

Tak więc powyższy kod odpala skróty (skille) nr 3 (i) 4 umieszczone na 2 skillbarze i skróty nr 3 (i) 4 na 3 skillbarze.

Może takie oczyszczenie połączone z obrazkiem rozjaśni coś z tego opisu.

Mam nadzieję, że kolega Melnikor nie obrazi się za lekkie "przerobienie" jego postu 🙂

Temat makr w STO może być ciekawym wyzwaniem. Może warto by było opracować jakiś poradnik 🙂

wielebny
    Participant

a jakiś tutorial dla laika jak to zrobić ? gdzie wstawić , wpisać ,dodać ,jak ?

Melnikor
    Participant

Wpisujesz normalnie w oknie chatu.

wielebny
    Participant

nie do końca załapałem, jak się dodaje albo usuwa skróty ( metodą złap i upuść ? ) , bo mogłem dodać tylko do górnego paska a już usunąć w ogóleps. jak napisałem to doszedłem, prawy przycisk myszy przesuwanie

Obcy
    Participant

Przydałby się jakiś podstawowy instruktaż jak przypisać standardowe skróty poszczególnym broniom np. pod klawisz 1, 2, 3 itp.

Match
    Participant

Poza standardowymi skrótami spacja - fire all beams i ctrl+spacja - fire all torpedos można sobie przypisać dowolną czynność do dowolnego pustego klawisza.

Upuszczamy prawym przyciskiem myszy odpowiednią ikonkę skrótu w ospowiednie pole.

Reszta tak jak opisał Akil:

http://www.trek.pl/forum/index.php?showtop...st&p=112911

Anonymous
    Guest

A da się zrobić coś takiego za pomocą makra:- zmiana oficera na mostku z A na B (po nazwie np, zakładając że jestem poza alertem)- zmiana listwy na skill bar z 1 na 4- zmiana kamery z podążającej za celem na wolną (sterowanie myszką)Pzdr

Piotr
    Keymaster

Niestety to nie WoW. 😉 Makra w STO są pomocne, nawet bardzo, ale poza kombinacją zdolności za wiele nie zrobisz. Chyba że coś rozwinęli.

FAB
    Participant

Czy ma ktoś może pomysł jak powinno wyglądać makro na włączenie i wyłączenie 'autofire'?

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram