Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Newsy Star Trek Online › Legacy of Romulus
Ja tam bym się z entuzjazmem wstrzymał do maja jak faktycznie rozszerzenie wyjdzie. Przy Sezonie 7 i systemie baz flot też zapowiadali achy i ochy, jakie to bazy będą niesamowite, unikalne itp. itd. a co wyszło realnie widać.
Od samego początku, gdy informacja o Romulanach się pojawiła, zastanawiam się co to dla mnie znaczy. Generalnie wydaje mi się, że jednak nowa rasa ani mnie grzeje, ani chłodzi, ale cieszę się, że są osoby, które to cieszy.
Mnie osobiście informacja cieszy niesamowicie, głównie dlatego, że nigdy nie należałem do osób, które poświęcają się jednej postaci, lecz lubiłem eksperymentowanie i alternatywę oferowaną przez inne profesje z innymi okrętami - także uwzględniając aspekty estetyczne. Możliwość polatania D'deridexem to dla mnie w tym przypadku wystarczająca zachęta.Nie nastawiam się jednak na jakieś rewolucje ani rewelacje. Nie wierzę po prostu, że Cryptic w pół roku tak hop-siup wykombinuje sensowną zawartość dla poziomów 1-50 dla wszystkich trzech frakcji, mając na uwadze jak po dziś dzień traktowani są Klingoni. Zapewne skończy się na tutorialu + kilku większych misjach fabularnych oraz stercie patroli, skopiowanych fleet actions, misjach foundry oraz oklepanych STFach. Co więcej, warto się zastanowić ile pełnoprawna frakcja wymagałaby uwagi jeśli chodzi o aspekty już obecne w grze - począwszy od skopiowaniu istniejących misji, chociazby Featured Episodes, po już bardziej "kosztowne" rzeczy jak np. przystosowanie Lock Boxów (okręty temporalne, boxy z konsolami), 1000 day veteran reward, cały system doffów itp. Nie zdziwię się po prostu, jeśli w pewnych aspektach Romulanie będą zwyczajnie wybrakowani, a Cryptic sprawę skwituje oklepanym powiedzeniem "będziemy dodawać nowości przez kolejne trzy lata (nie naprawiając przy tym żadnych bugów)".Tak czy inaczej, nawet jeśli w pewnych aspektach czeka nas rozczarowanie, muszę przyznać, że sama opcja cieszy mnie niezmiernie. Teraz tylko mieć nadzieje, aby te zmiany w UI nie pogorszyły kwestii wydajności gry.
Cóż, podobno Klingoni mają od maja być od lvl 1. To drugi (obok D'D) powód dla mnie dla którego może zainstaluje sobie STO z powrotem. I nie chodzi mi tyle o kontent dla KSO (bo nigdy nimi nie grałem i nie zamierzam) a o to, że może pojawi się FvK PvP od poziomu 5 :DThorne - nie liczyłbym na grywalnych Kardachów. Raczej na kolejnego lockboxa z kardasiańskimi okrętami.
Zary, do tej pory gry nie zainstalowalem, wiec mam powod by nie instalowac dalej.Ale mam jeszcze dwa przemyslenia po zobaczeniu strony dodatku.1. Co to za glupie teksty o demokracji, wolności dla obywateli i zlej Tal Shiar? Pachnie mi to amerykanska wersja pomagania innym zaprowadzic porzadek w stylu KIrka nawet jak nikt nie chce tej pomocy. Obawiam sie, ze Cryptic nie bedzie umial naprawde pokazac romulanski punkt widzenia.2. Jest juz w kwadrancie beta agresywna rasa, narzucajaca innym swoje rzady i brutalnie zwalczajaca wrogow. I nie jest tajemnicza. To Klingoni. Wiec po co dodawac nowa?
1. Co to za glupie teksty o demokracji, wolności dla obywateli i zlej Tal Shiar? Pachnie mi to amerykanska wersja pomagania innym zaprowadzic porzadek w stylu KIrka nawet jak nikt nie chce tej pomocy. Obawiam sie, ze Cryptic nie bedzie umial naprawde pokazac romulanski punkt widzenia.
Romulus zrobił bum i teraz romulanie są rozbici, na tych co chcą się odbudować w pokoju z Federacją i Klingonami, oraz tych co dalej sobie knują z Tal'Shiar i Iconianami. Gracze będą grać tymi pierwszymi.
2. Jest juz w kwadrancie beta agresywna rasa, narzucajaca innym swoje rzady i brutalnie zwalczajaca wrogow. I nie jest tajemnicza. To Klingoni. Wiec po co dodawac nowa?
To gra. Z "gejmplejowego" punktu widzenia taki niezobowiązujący nowy wróg, który nie jest w żaden sposób (?) kanoniczny daje Cryptic furtkę, by robić z nimi co chcą, bez narażania się na gniew fanów "bo Klingoni zawarli pokój z Federacją", "bo przecież Dominium podpisało pakt o nieagresji" itp. itd. Przynajmniej tak mi się wydaje, że właśnie w to mierzą - coś uniwersalnego, co z jednej strony będzie stanowiło wroga dla wszystkich trzech grywalnych frakcji, a zarazem nie będzie obaw, aby zrobić z nimi coś drastycznego czy narażającego "kanon".
Ja ciągle powtarzam, że Trekkies to najgorsi fani. Po prostu ich nigdy nie zadowolisz, nie ważne jak by się starano. Zawsze znajdzie się grupa, która będzie nad czymś ubolewać. Ba, niektórzy marudzili na DS9, że mroczny i w ogóle nie dość seksistowski jak TOS. Co tu dopiero, gdy w durnej grze komputerowej trzeba pewnych kompromisów, aby wytłumaczyć zabawę w strzelanie w sposób w miarę strawny...
Dorzucę tylko jedno.Najgorsze jest to czekanie do 21 maja 2013r. Niby coś wiemy, tak na prawdę nie wiemy prawie nic, bo to, że będzie Frakcja Romulańska to już mówiło się / wyrażało nadzieję / można było odczytać z luźnych zapowiedzi już dawno. A to co interesuje mnie z tych zapowiedzi - zmiany w systemie traits - że będą ... ale jakie ? Tego już nie powiedzieli, żebyśmy czekali te 2 miesiące. Ah ten marketing ...Tak samo inne rzeczy - interesujące forumowiczów - też macie same pytanie bez odpowiedzi (odwołuję do dyskusji na tym forum prowadzonej przez wielu "starych wyjadaczy" forumowych).Lepiej już czułem się przed 21.03.2013r. kiedy wiedziałem, że coś będzie - że będzie sezon 8smy i tak dalej, ale nie wiedząc nic oficjalnie nie snułem żadnych bezpodstawnych spekulacji co robię obecnie. W przypadku tych traits co mnie interesują - nie chcę na przykład nastawiać się na więcej niż będzie na prawdę (np.: paru moich boff'ów chętnie bym "rozbudował" o dodatkowe fajne trait'y i poświęcił na to sporo czasu np ...), a może będzie jednak coś fajnego ...Powiem to jeszcze raz - ah te marketingowe zagrania ...
Ja się cieszę, że coś nowego powstaje, zawsze będzie jakieś urozmaicenie. Ogólnie to ta gra nieźle się sprawuje, przynajmniej z mojego punktu widzenia i każda nowość cieszy. Dodanie nowej frakcji to jest to 🙂 I do tego kosmetyka interface, zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Nie ma co narzekać i się czepiać szczegółów. Marzy mi się jeszcze jakaś możliwość otwarcia bramy koło DS9 i eksploracja kolejnego kwadrantu.
I tak oto Dan Sthal poinformował nas iż głośno zapowiadana "Nowa frakcja" faktycznie będzie jedynie w skrócie: nową rasą dla do wyboru Federacji lub KDF z własnym wątkiem fabularnym.
Póki będę mógł latać d'deridexem, to prawdę mówiąc niezbyt mnie to obchodzi 😀
A poważnie, z punktu widzenia gracza decyzja dobra - mniej rozdrabniania się. Dostaniemy nowe zabawki i możliwości, a istniejące floty na tym nie ucierpią.
I tak oto Dan Sthal poinformował nas iż głośno zapowiadana "Nowa frakcja" faktycznie będzie jedynie w skrócie: nową rasą dla do wyboru Federacji lub KDF z własnym wątkiem fabularnym.
Mnie osobiscie ten pomysl bardzo sie podoba. Gdyby romkowie byli calkowicie osobna frakcja to nie bardzo widzilo by mi sie rozwijanie 3ciej bazy/ambasady/co tam dodadza... Pozatym beda miec dostep do zabawek z juz istniejacych statkow w c-store. 🙂
A poważnie, z punktu widzenia gracza decyzja dobra - mniej rozdrabniania się. Dostaniemy nowe zabawki i możliwości, a istniejące floty na tym nie ucierpią.
Mnie osobiscie ten pomysl bardzo sie podoba. Gdyby romkowie byli calkowicie osobna frakcja to nie bardzo widzilo by mi sie rozwijanie 3ciej bazy/ambasady/co tam dodadza...
Wiecie z takim argumentem to można by było podnieść larum dlaczego do tej pory się tym nie przejmowano i gracze musieli rozdrabniać się na dwie frakcje.
Pozatym beda miec dostep do zabawek z juz istniejacych statkow w c-store. 🙂
Ponownie, dlaczego w takim razie do tej pory też był podział w C-Store? Dlaczego jakiś Rumun będzie mógł latać okrętem KDF, okrętem swoich odwiecznych wrogów, a mój Fed już nie?
Eee tam, mnie ciekawią wersje flotowe Mogai'a czy D'Deridex'a. Mam na myśli, czy w ogóle będą... A jeśli tak, to czy będą się różnić w zależności od wspieranej frakcji i czym...A widzicie już wersje mirror universe? No, to już chyba wiemy, co będzie się ukazywać w grze przez najbliższe pół roku 🙂
Mel, popatrz na to z punktu widzenia przeciętnego gracza, a także jak na biznes.Dostajemy grywalnych Romulan jako frakcję z własnymi misjami, okrętami, kostiumami itp. Właściwie wg wstępnych informacji jedyny minus tej frakcji, to brak własnych flot, lecz przynależność do FED bądź KDF. Nie jest to sytuacja idealna, w wielu aspektach wcale nie taka logiczna, ale praktycznie wygodna. To jest to czego się bałem wcześniej - tj. że mając trzy pełne frakcje Cryptic sobie po prostu nie poradzi, a ilość bugów będzie przytłaczająca. Obecnym posunięciem problem ten poniekąd znika, gdyż nadal mamy dwie główne frakcje do rozwinięcia, co też zmniejsza ilość wkładu jaki Cryptic potrzebuje do stworzenia nowego contentu, podczas gdy gracze otrzymują dostęp do nowych zabawek, lokacji itp, które dodatkowo zostaną wzbogacone o zabawki frakcji już istniejących. Co więcej, niweluje to problem kolejek na misje typu Fleet Action, a także PvP, jak i wiele innych kwestii.Wbrew wstępnemu oburzeniu decyzja ta jest na swój sposób genialna, a osobiście i tak uważam, że Cryptic zachował się dość hojnie, gdyż równie dobrze mógł tak jak niegdyś obiecywał zrobić po prostu mini-frakcję zaczynającą od 45 levelu z paroma misjami prologu i tyle.W efekcie i tak różnicy wielkiej nie będzie. FED i KDF na endgame i tak latają w większości to samo, a po wprowadzeniu reputacji nawet ich ekwipunek się jakoś nie różni. No i jak Mnich wspomniał, mniej rozdrabniania się z flotami, żadnego zaczynania od zera itp. - kontynuujemy to co już zaczęliśmy, tylko na nowych postaciach.Osobiście długo nie musiałem się zastanawiać, aby postanowić na sojusz z KDF. 🙂
Wiecie z takim argumentem to można by było podnieść larum dlaczego do tej pory się tym nie przejmowano i gracze musieli rozdrabniać się na dwie frakcje.
Dwie frakcje sa dlatego, ze potrzeba dwoch stron by prowadzic jakis "sensowny" konflikt, a jak Cryptic kiedys mowil, tenze konfilkt jest konieczny by gra nie byla "nudna" (czy cos w tym stylu). Pozatym rozwijanie kolejnej, 3ciej floty pochlanialoby jeszcze wiecej cennych surowcow i jak teraz u kdf idzie to bardzo powoli to u romkow tegoz rozwoju w ogole by nie bylo (chyba, ze kazdy by poszedl do miedzynarodowej floty, badz jakims cudem udalo by sie zrobic jedna polska;p). Ja nie widze zadnych minusow tego by romkow wchlonoc do kdf czy fed. Moze to do "treka" nie pasuje, ale w grze niestety trza isc na kompromisy, nawet jak nie zadowala fanow serialu/filmow.
Osobiscie bylem niemal pewien, ze romkowie i tak beda dodani w znacznie mniejszym zakresie anizeli to crypta wykombinowla...