Forum Trek.pl Newsy Nauka i Technologia Kosmici istnieją? Rewelacje Mitchella

Kosmici istnieją? Rewelacje Mitchella

Wyświetlanie 15 wpisów - od 121 do 135 (z 176 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • J.L.Picard
    Uczestnik

Co to jest Viman?

Eviva
    Uczestnik

nie Viman a vimana. Jest to jeden z boskich pojazdów, opisany w Maharabdzie i Wedach. Problem w tym, że starożytni Hindusi w dość spójny sposób opisali technologie, której nie tylko nie znali, ale i znac nie mógł nikt na całym świoecie jeszcze przez tysiąclecia. No i to jest fakt, a fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem.

Lo'Rel
    Uczestnik

A ja już kiedyś pisałem, że wiedzieć coś, a posiadać to dwie różne sprawy, zdaje się że przy kwestii elektryczności w starożytności. Hindusi może i mieli wiedzę o danej technologii, ale nie potrafili tego stworzyć, bo nie mieli odpowiednich środków.Cinus, czytałem o tym starożytnym mieście i wysokim wskaźniku promieniowania radioaktywnego, tym, że miasto było nadzwyczaj rozwinięte, a zwłoki są tak ułożone, jakby spotkała ich nagła katastrofa. Intrygujące, na prawdę intrygujące.

zdarom
    Uczestnik

Ciekawe. Niezwykła ilość nieznanych mi rzeczy jest tutaj opisywana, ciekawe tylko na ile to jest prawdziwe.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Są jednak inne rzeczy w starożytności, których nie sposób wyjaśnić. Jakie? Ślady eksplozji nuklearnych sprzed tysięcy lat w Indiach - stopione miasta. Źródła o Vimanach. Nawet instrukcje lotów Vimanami. Mi się wydaje mimo wszystko, że długo przed nami istniały na Ziemi kultury równe nam lub nawet nas przewyższające.

Polecam książkę Millera "Kantyczka dla Leibowitza". SF, ale zmusza do myślenia - zwłaszcza w kontekście tego, o czym wspomniałeś.

Eviva
    Uczestnik

Ja tam czytałam autorów z kręgu Daenikena i potem sprawdzałam w materiałach źródłowych. I po tej całej akcji mogę jedynie powtórzyć za Sokratesem: Wiem, że nic nie wiem.

Anonimowy
    Gość

O vimanach pisał też Daeniken w "Rydwanach Bogów" i nie tylko tam. Z drugiej strony starożytni znali elektryczność tylko do dnia dzisiejszego naukowcy zastanawiają się do czego im była potrzebna skoro nie znaleziono żadnych urządzeń poza prymitywną butelką lejdejską a własciwie dzbanem lejdejskim ;). O dziwo Daeniken zbudował urządzenie oparte na dzbanach i opisanej wcześniej (w grobowcu Tutenchamona) żarówce, którą Eviva skojarzyła z lampą RTG. urządzenie takie można obejrzeć w muzeum utworzonym przez Ericha pod Genewą. O dziwo działa i cały układ połączony szeregowo daje 12 woltów dzięku którym żarówka świeci. Więc dlaczego starożytni mieliby nie wiedzieć i potrafić zbudować innych rzeczy? Mozliwe, że wymyślili już dawno pojazdy kosmiczne o prędkości zbliżonej do światła albo wykorzystującej tunele podprzestrzenne? A dlaczego tego nie znaleziono? Odpowiedź może być bardzo prosta: polecieli zbadać inne światy. Może trochę fantazjuję, ale teorii takiej też nie da się wykluczyć.Co do opisów biblijnych. Poczytajcie dokładnie opis zagłady Sodomy i Gomory. Opis wypisz wymaluj jak z Hiroszimy czy Nagasaki. Nawet zniszczenia podobne. Dlatego w tej historii może i coś jest, a na dowód istnieją stopione miasta ze śladami promieniowania. A opis anioła z mieczem ognistym? Opis miecza przypomina wygląd startu rakiety. Jeszcze parę takich "kwiatków" znajdziemy w biblii. Nawet potop by się znalazł w rzeczywistości. Tyle tylko, że dotyczyło to znanego świata a nie całego świata i był zaczerpniety od Sumerów z opowieści o Gilgameszu. Z tej samej opowieści zaczerpnął Homer pisząc Odyseę i paru innych autorów. Choćby opowieść o Jazonie jest kopią Gilgamesza. Dlatego nie wykluczam ani tego, że cywilizacja ludzka kiedyś była bardziej rozwinięta tylko jakiś kataklizm spowodował cofnięcie się w rozwoju (całkiem mozliwe, że wojna atomowa) albo, że ludzie jakimi jesteśmy zostali stworzeni przez "obcych" jako wynik inżynierii genetycznej. Oczywiście teorii można snuć wiele, ale nie ma niezbitych dowodów na poparcie żadnej z nich. Jedyne co wiemy na pewno to to, że ludzkość wykonywała skoki ewolucyjne, co nie może występować w naturze.

cinus
    Uczestnik

Ja wam zadam jedno proste pytanie, które mnie nurotwało bardzo długo - dlaczego złoto? Dlaczego starożytnie kultury i cywilizacje na całym świecie ceniły złoto? Bo tak było i w Egipcie, u Sumerów, w Ameryce Środkowej itd, długo by wymieniać. Pytanie zasadnicze jest takie - było dużo rzadko występujących materiałów, czemu wszędzie przedmiotem kultu zostało złoto? Skoro oni się nie kontaktowali ze sobą to dlaczego, spodobało im się?Z tego co pamiętam Daeniken mówił o owych sumeryjskich Annunaki, czyli obcych z Nibru, 10 planety US, którzy potrzebowali złota, by naprawić swoją atmosferę. Powiem wam jak ja to widzę, ale sami sobie odpowiedzcie na wyżej postawione pytania.Kiedy owi obcy przybyli na naszą planetę, zastali zapewne jakiś neandertalczyków, czy coś podobnego, w każdym razie nie zdolnych do żadnej rozumnej pracy - i przez pewien czas sami wydobywali sobie potrzebne złoto. Potem jednak stwierdzili, że dużo lepiej zmodyfikować sobie trochę tubylców - i będzie darmowa siła robocza - co też zrobili. Powstają pierwsi ludzie. Patrzcie - księga Genesis i Rodzaju - i ci słynni 'Bogowie', nie zaś 'Bóg'. Co się dzieje dalej? Trudno powiedzieć, ja sam mam kilka teorii. Według jednej odlatują, a to co zbudowali na Ziemi upada. Inna - ludzie się zbuntowali - mamy zatem owe słynne wojny Bogów. Jeszcze inna - połączenie dwóch powyższych. Tak czy owak - ja to tak widzę, nie zmuszam nikogo do niczego, w końcu [jeszcze] żyjemy w wolnym kraju, prawda :)?

J.L.Picard
    Uczestnik

Majowie, Aztekowie, Inkowie, Indianie z Ameryki Północnej nigdy nie cenili złota. Plemiona afrykańskie nawet nie wiedziały ,że coś takiego jak złoto istnieje

lszekg
    Uczestnik

Ja mam prostą odpowiedź do złota. Ludzie zachowali pewne instynkty zwierząt. W tym wypadku mówimy o "odruchu ćmy" do wszystkiego co złote czy srebrne idziemy jak zahipnotyzowani mrucząc pod nosem "Świeci, Świeci... Błyszczy, Błyszczy...". Poza tym złoto od zarania dziejów było kojarzone ze słońcem, a srebro z księżycem, czyli ówczesnymi Boskimi przedmiotami.

Anonimowy
    Gość

Jest jeszcze jedna mozliwość. Złoto i srebro są miękkie i łatwe w obróbce. Do tego było go na tyle niewiele i tak trudno je było wydobyć, że urosły do rangi świętego metalu. Przynajmniej w Egipcie. Egipcjanie obdarowywali nim bogów i tylko dla nich były zarezerwowane. Faraonowie nosili złote przedmioty, ponieważ byli uważani za żyjących bogów.Ale swoją drogą coś moze być w twierdzeniach Daenikena.

Lo'Rel
    Uczestnik

zastali zapewne jakiś neandertalczyków, czy coś podobnego

Po pierwsze nie coś, a kogoś, po drugie, Neandertalczycy wg ostatnich badań dorównywali inteligencją współczesnemu człowiekowi. Więc jeśli ktoś by tu przyleciał, czego w ogóle nie biorę pod uwagę bo to brednie, to zastali by całkiem rozwiniętą kulturę. Społeczność która rozumiała sztukę, która czciła swoich bogów i która chowała zmarłych wg ustalonego obrządku. Wymarli, bo nie potrafili przystosować się do gwałtownego ochłodzenia podczas zlodowacenia.

zdarom
    Uczestnik

Czemu nie bierzesz pod uwagę że ktoś mógł tu przylecieć? Nie mamy monopolu na istnienie. Nie żeby notorycznie nas ktoś odwiedzał, ale przelotem , czemu nie.

Lo'Rel
    Uczestnik

Bo nie ma na to żadnego sensownego dowodu. Nawet mam wielką nadzieję, że nie mamy monopolu na istnienie, bardzo bym się zawiódł gdyby tak było... poza tym powiedz mi, czemu miałaby służyć zmowa wszystkich kosmitów którzy nas niby odwiedzają? Zmowa utrzymywania tajemnicy takowych odwiedzin. po prostu nie kupuję tego i tyle.

Eviva
    Uczestnik

Nie musisz zaraz kupować. Wystarczy, jeśli pożyczysz.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 121 do 135 (z 176 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram