Forum Trek.pl Newsy Nauka i Technologia Kosmici istnieją? Rewelacje Mitchella

Kosmici istnieją? Rewelacje Mitchella

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 176 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • The D
    Uczestnik

Chyba przeceniasz możliwości współczesnych teleskopów. możemy przez nie oglądać odległe gwiazdy, ale promieniowanie emitowane przez gwiazdę jest kilka rzędów wielkości większe niż wybuch hipotetycznej torpedy fotonowej nie mówiąc już o przelatującym statku.

Lo'Rel
    Uczestnik

Mówię przecież hipotetycznie. Może jacyś obcy mają lepszy sprzęt do badania kosmosu. Ale np. namierzenie cmentarzyska po bitwie z Borg pod wolf 359 nie powinno sprawiać większych problemów, po warunkiem, że ktoś przez długi czas obserwował by takie miejsce.

cinus
    Uczestnik

no właśnie - długi czas. Dzisiaj teleskop nastawiony na jedno miejsce jest zazwyczaju tylko wtedy, kiedy podejrzewa się, że znajduje się tam planeta - by potwierdzić to, potrzebne są długie obserwacje. Po za tym ten twój Wolf 359 - ok, zgodzimy się, że przy dłuższej obserwacji coś byśmy wyłapali. Jakiś szum, odgłosy wybuchów itd. - pod warunkiem, że akurat wtedy byśmy obserwowali ten system, co już jest mało prawdopodobne, zaś nawet jeśli - to pewnie stwierdzilibyśmy, że to niezwykłe zakłucenia w pracy słońca czy coś w ten deseń. Po co szukać prostych wyjaśnień, kiedy naukowcy mogą wymyślić najbardziej zawiłe teorie?

Lo'Rel
    Uczestnik

Tyle tylko, że przy dzisiejszej wiedzy, to właśnie te zakłócenia w pracy słońca są najprostszym rozwiązaniem. A najprostsze rozwiązania są zazwyczaj prawdziwe. Więc co jest bardziej prawdopodobne? Że w Roswell rozbił się balon meteorologiczny których są setki czy to, że rozbiło się UFO których nigdy nikt na oczy nie widział i nie jest w stanie udowodnić ich istnienia???

zdarom
    Uczestnik

Lo'Rel a według ciebie lidzie mają dusze?

Lo'Rel
    Uczestnik

Dla mnie dusza to stan umysłu, ale jeżeli pytasz w takim standardowym pojęciu, to nie. Nie wierzę w duszę, wszystko to, czym jesteśmy znajduje się w mózgu.

zdarom
    Uczestnik

To wytłumacz mi czemu tysiące ludzi twierdzi że widziało duchy i jest to sprawdzane, ale jak ktoś powie ze widział kosmite to gonią go ze sweterkiem o długich rękawach ;D

fluor
    Klucznik

Jak to, przecież Strefa11 bada zarówno doniesienia o kosmitach jak i o duchach, traktując je równie wiarygodnie 😉

Anonimowy
    Gość

Duchy i dusze to dwie różne rzeczy. Niektórzy twierdzą, że duchy to zagubione dusze. Ja jednak bardziej skłaniam się do bardziej naukowego wyjaśnienia. Każdy organizm emituje energię. Po śmierci energia ta 'rozłazi' się po wszechświecie. Duchy są emanacją tej bioenergii, które w pewnych określonych warunkach nie mogła rozleźć się po świecie. To czym jestesmy jest nie tylko w mózgu ale także w różnych gruczołach dokrewnych produkujących hormony.

Lo'Rel
    Uczestnik

A ja czytałem, że duchy to zakrzywienia pola elektromagnetycznego ziemi które mają wpływ na ludzki mózg i powodują, że mózg myśli że widzi ducha. Nie wierze w duchy, choć szalenie pociąga mnie ten temat. Zdarom, to, że bada się czy ktoś widział ducha nie świadczy o tym, że faktycznie go ktoś widział, nikt jeszcze nie udowodnił, że duchy istnieją, tak samo jak próbowano zbadać istnienie Boga, co też zakończyło się fiaskiem, b nie da się udowodnić czegoś, co istnieje w jedynie umysłach ludzi.

zdarom
    Uczestnik

Boga tutaj pomińmy bo jest tematem gorącej dyskusji w innym dziale 😉

Lo'Rel
    Uczestnik

Popieram:) to tylko tak a propos

J.L.Picard
    Uczestnik

To ja widzę ,że Archiwum X nie oglądałeś...

lszekg
    Uczestnik

Zadajmy sobie podstawowe pytanie: Czy wierzysz?Są dwie najjaśniejsze odpowiedzi:-Tak-NieTo może powiedzieć każdy jednak chyba dla większości z nas odpowiedzią było by stwierdzenie "Chcę wierzyć."To co ludzi przyciąga do teorii paranormalnych czy pozaziemskich jest to iż nie chcemy być sami, śmiertelni, jedyni i oryginalni. Chcemy wierzyć iż poza nami coś żyje. I pewnie dlatego poszukujemy nowych gatunków zwierząt, bakterii czy nawet istot wyższych.

J.L.Picard
    Uczestnik

A pomyśleliście dlaczego ten gość opisuje tych kosmitów w sposób w jaki pokazuje ich większość filmów sf?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 176 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram