Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 346 do 360 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Anonimowy
    Gość

Wiesz co młody? Za krótko żyjesz na tym świecie i za mało jeszcze wiesz żeby oceniać innych, zwłaszcza tych, co szanuja życie jako takie i oburzaja sie na krzywdę zarówno zwierząt jak i ludzi, którzy ni moga sie bronić. Jesli ktos nie szanuje własnego życia to jego sprawa. Akurat wiem co mówię. Wiem jak to jest nie chcieć żyć. Próbowałem trzy razy odebrac sobie życie, az znalazłem kogoś kto mi uswiadomił pewne rzeczy, ale to tego musiałem dojrzeć. I nie był to żaden ksiądz czy psycholog, ot zwykły człowiek, któremu zależało na mnie dużo bardziej niz mnie samemu. Dziś moge powiedzieć, że zabicie się nie jest żadnym wyjściem z trudnej sytuacji. Wręcz przeciwnie - to tchórzostwo. Unikanie konfrontacji z rzeczywistością i życiem. Więc mi tu nie mów jak to jest. Nie wie nikt co sie dzieje w umysle samobójcy. Jakie są jego pobudki i przyczyny zachowania. Czasem są dużo bardziej błahe niz się otoczeniu wydaje. Fakt nie jest przyjemnym widok człowieka w kałuzy krwi, ale skoro sie juz trafiło do armii to trzeba sie nauczyć znosic takie widoki. Jak sie pojedzie do Afganistanu czy też gdzie indziej na misję ONZ to cos takiego moze byc na porządku dziennym. Armia ma uczyc zarówno zabijania jak i obrony. Jeśli ktos tego nie wytrzymuje psychicznie to sa inne sposoby niz samobójstwo.

Dalek
    Uczestnik

Schronisko?Wiesz co to jest?

Anonimowy
    Gość

Piotrze sorry ale nie zdzierżyłem. Porównywanie człowieczeństwa do dziecinany mnie doprowadziło do... Przypuszczem, że nie mnie jednego.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Chciałem tylko zobaczyć jaka będzie reakcja na taką historię i widzę że wszyscy żyją w jakiejś swojej bajce oburzają się na rzeczy śmieszne, jesteście dziećmi i tyle.

Pozwól, że coś Ci opowiem.

Pewnego dnia znaleźliśmy siedzącego przy ścianie naszego domu psa. Szczeniaka jeszcze. Jakiś debil wyrzucił go (właściwie - ją, bo to suczka była) z jadącego samochodu do rowu. Pies z nami został do końca swego życia. Już go nie ma, ale to nieistotne. W każdym razie jak sobie przypomnę lęki, jakie tym psiakiem czasem szarpały, to do dziś mam ochotę wbić tamtemu idiocie rozum do głowy.

Dwóch jego kolegów z pokoju (armia) w ten sposób próbowało odebrać sobie życie jeden z nich jest teraz w zakładzie dla psychicznym.

I z tego powodu mamy być nieczuli na los zwierząt, tak? Jestem mięsożercą, nieraz gotowałem rosół z własnoręcznie zabitej kury - ale to nie znaczy, że podoba mi się, jak ktoś męczy psa. Jak nie umiesz się nim zaopiekować, to się za to w ogóle nie bierz, to nie zabawka.

...skoro człowiek człowiekowi wilkiem jest.

Na własne życzenie, nie zapomnij dodać. W ludzkim sercu znajdzie się miejsce zarówno na współczucie dla ludzi jak i dla psów - o ile masz do czynienia z osobą "dobrą". Poza tym co niby chciałeś przekazać swoją wypowiedzią? Olejmy znęcających się nad zwierzętami, bo z ludźmi jest podobnie? Ciekawe, czy się kiedykolwiek zastanowiłeś nad tym, że świat mógłby wyglądać inaczej, gdyby wśród ludzi było mniej znieczulicy - tak w przypadku zwierząt jak i innych osób.

...oburzają się na rzeczy śmieszne

Nie mierz wszystkich swoją miarką. Dla dresa śmieszne będzie to, że policja czepia się go za pobicie kogoś na ulicy. Przecież go nie zabił, tylko zapewnił mu darmową homologację twarzy, więc o co wielkie halo?

Ty się martwisz głupim psem, który powinien żyć na łonie natury tak w ogóle.

Psy są mądrzejsze od niejednego człowieka. Przynajmniej pierdół na forach nie pociskają.

. A życie ludzi jest piekłem i wszyscy mają to dupie ty też.

Ty oczywiście jesteś telepatą i dokładnie znasz myśli każdego z nas. Pozwól, że Ci objaśnię: guzik wiesz.

Nawet mnie nie znacie nie wiecie kim jestem a już gotowi jesteście mnie powiesić to takie polskie.

Oceniamy innych po sposobie wypowiedzi - na forach to jedyny sposób. Widzimy Cię dokładnie tak, jak się sam wykreowałeś. Ani lepiej, ani gorzej. Nie podoba Ci się to? Twój problem. Trzeba było zastanowić się nad swoimi słowami.

Lo'Rel
    Uczestnik

jakiejś swojej bajce oburzają się na rzeczy śmieszne, jesteście dziećmi i tyle. Urodziliście się wczoraj.

Dziecko, jaki ty głupi jesteś... aż szkoda cię cytować. Wróć jak odnajdziesz swoją piąta klepkę i poznasz trochę życia szczeniaku. W ogóle jakim prawem na dzień dobry wyzywasz wszystkich i obrażasz? BANA MU! Pojęcia w ogóle o życiu nie masz. A jak się nie chce w wojsku siedzieć to się do niego nie idzie.

Oczywiście Piotrze, pewnie zbieram sobie na jakąś tygodniową karę, ale po prostu nie wytrzymuje jak mi ktoś takie bzdetne banialuki wypisuje.

Dalek
    Uczestnik

Swoją drogą ciekawe tlumaczenie. Znęcam się nad psem, ale nad dzieckiem już nie. "A w USA to murzynów biją."

Tom
    Uczestnik

Dajcie mi szanse się bronić.

Miałeś ją, nie zostałeś zbanowany minutę po napisaniu pierwszego posta.

Ciekawe czy macie tyle miłości do ludzi co do zwierząt bo z mojego doświadczenia wynika że to nie zawsze idzie w parze.

Widać Twoje doświadczenie jest za małe by oceniać ludzi w jakikolwiek sposób. Proszę, nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.

Zastaliście kiedyś człowieka z poderżniętymi żyłami łóżko obok na dzień dobry? Właśnie rozmawiałem teraz z kolegą, który przeżywa to na co dzień.

Nie. Z tego co się orientuję są specjaliści zajmujący się pomocą dla ofiar ciężkich przeżyć. Może przekonaj kolegę, żeby się do takiego udał, zanim coś sobie zrobi.

Dwóch jego kolegów z pokoju (armia) w ten sposób próbowało odebrać sobie życie jeden z nich jest teraz w zakładzie dla psychicznym.

Dobrze dla Niego. I to się nazywa zakład psychiatryczny, nie psychiczny i nie jest niczym 'złym', wręcz przeciwnie - ludzie mają w życiu dużo różnych problemów i to fantastyczne, że są osoby/instytucje, które potrafią pomóc uporać się z problemami.

Więc nie sprzedawajcie mi jakieś bajeczki o miłości do pluszowych zwierzątek skoro człowiek człowiekowi wilkiem jest.

Odnośnie tego Silver Phoenix napisał chyba wszystko co było do napisania.

Chciałem tylko zobaczyć jaka będzie reakcja na taką historię i widzę że wszyscy żyją w jakiejś swojej bajce oburzają się na rzeczy śmieszne, jesteście dziećmi i tyle. Urodziliście się wczoraj.

Nie testuj nas i nie wykorzystuj do swoich zachcianek, proszę. Czego się spodziewałeś? Że zaczniemy się cieszyć i przyklaskiwać Twojemu zachowaniu? Oburzają nas bezmyślne zachowania i przemoc. Nie ważne, czy skierowana przeciwko zwierzęciu, człowiekowi czy nawet przedmiotowi.

Ty się martwisz głupim psem, który powinien żyć na łonie natury tak w ogóle.

Nie, ponieważ przystosowaliśmy je do życia z nami. Udomowiliśmy je = czerpiemy korzyści z ich obecności, ale też odpowiadamy za nie i za ich bezpieczeństwo.

A życie ludzi jest piekłem i wszyscy mają to dupie ty też.

Nie podoba Ci się Twoje życie? Zmień je o 180 stopni. Zacznij od znajomych i ogólnie środowiska.

Nie pisz mi że zajmujesz się umierającymi dziećmi bo to jest akurat twoja praca.

A dlaczego to Jej praca? Bo chciała się tym zajmować, lubi się opiekować innymi, ukończyła w tym celu jakieś szkoły/uczlenie. Jakby nie lubiła ludzi to by z nimi nie pracowała.

Znam wiele pielęgniarek i położnych (zwłaszcza), które nie mają pojęcia o swoim zawodzie (mają ludzi za mięso) więc nie licz na szacunek tylko z tego powodu.

I znów wrzucasz wszystko do jednego worka.

Świat nie jest taki prosty, niestety.

Lo'Rel - trochę za ostro chyba jednak jedziesz, nie uważasz?

zdarom
    Uczestnik

To nie było za ostro, a nawet w pewnym sensie łagodnie bo w porównaniu do tego co pisał kojot to Lo'Rel napisał bardzo dobrze.

Piotr
    Klucznik

zdarom, chyba nie twierdzisz, ze nalezy sie znizac do poziomu naszego prowokatora? Lo'Rel, trzymaj nerwy na wodzy, Silver i Tom pokazali, ze mozna reagowac na tego typu poglady i zachowanie, pozostajac na wyzszym poziomie i nie obrazajac drugiej strony.Proponuje juz nie wracac do tematu, to i tak niewiele zmieni.

Lo'Rel
    Uczestnik

Chyba zbyt często daje się ponieść, porywczy jestem i to chyba moja wada...

Eviva
    Uczestnik

Chyba zbyt często daje się ponieść, porywczy jestem i to chyba moja wada...

To tak, jak ja. Kiedyś pożarłam się na forum z Domko, nagadałam mu bzdur, a potem tak mi było głupio, że o rany. Ale walka w słusznej sprawie nie przynosi ujmy. Generalnie - walki należy unikać. Sa jednak sytuacje, gdy hańbą jest nie wojna, lecz jej unikanie za wszelką cenę, gdyż prowadzi to do akceptowania naprawdę wielkiego zła i wtedy można stać się współwinnym.

Avenger
    Uczestnik

A ja myślałem że to dyskusja na temat " Kościół, Początki, krucjaty, palenie na stosie, współczesność", a nie że ktoś coś napisał a uzależnieni od dyskutowania oburzają się na wszystkie strony. 😉

Mod: A kolejne offtopici będą przenoszone z tego tematu 😉

Eviva
    Uczestnik

Czy jak ktoś lubi dyskutować na interesujące go tematy, to znaczy, że jest uzależniony od dyskutowania? Oj, nieładnie, bracie, wstyd. A jeśli chcesz, prosze:Nie tak dawno pewien ksiądz z niewielkiego miasteczka gdzieś w Ameryce Łacińskiej podburzył wiernych, by wdarli się do księgarni i spalili całay zapas książek o Harrym Potterze. Czyż to nie piękne?

Avenger
    Uczestnik

(Oj wstydzę się, wstydzę siostruniu, nie mów nic mamie. xD )

Widać że ten ksiądz z niewielkiego miasteczka w Ameryce Łacińskiej jest ambitny i charyzmatyczny, nie chcę wnikać w jego motywy ale gdyby tak się księgarnia zajęła? A to dopiero wrzesień, gorzej jak by był to lipiec albo sierpień.

Piotr
    Klucznik

Poniewaz niektorzy mimo prosb uparcie komentuja sytuacje wywolana przez Generala, ostatni post zostal przeniesiony do Pogaduszek. Tam mozecie swobodnie kontynuowac ten offtopic. Kolejne posty na ten temat napisane tutaj, beda usuniete.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 346 do 360 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram