Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Kara śmierci

Kara śmierci

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 388 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Lo'Rel
    Uczestnik

Cóż, nie jesteśmy w wiktoriańskiej Anglii, gdzie gwałciciel był bez zbędnego gadania wieszany i zbyte

Tyle, że to jest zwyczajne barbarzyństwo, a ja się na to nie godzę. To zresztą nie świadczy o bandycie, ale o mierności społeczeństwa, które godząc się na to niczym nie różni się od gwałciciela, mordercy czy kogo tam jeszcze.

(którym zresztą należałoby obcinać już wiesz co).

Obcinanie "wiesz czego" to akurat bzdurny argument, bo źródło zwyrodnienia tkwi w psychice, nie w penisie i jądrach.

Eviva
    Uczestnik

Cóż, jeśli uważnie przeczytałeś, to wiesz, że nie nawołuję do wieszania gwałcicieli, a jedynie napisałam, co dzieło się za królowej Wiktorii. Zresztą i prawo Rzeczypospolitej gardłem karało gwałt na niewieście. Naprawdę to i "obcinanie" jest zbędne, choć bardzo kuszące. Raczej należałoby puszczać ich w skarpetkach. Za gwałt zasądzać takie odszkodowanie, żeby się sukinsyn nie wypłacił.A jeśli nie jesteś zorientowany w temacie, to wiedz, że jest jedna z najgorszych rzeczy, jakich mężczyzna może dopuścić się względem kobiety lub dziecka. To dla nich psychiczne okaleczenie na resztę życia, a u nas bywa, że taki potwór wykpi się kilkoma miesiącami lub wogóle dostanie "zawiasy".

Lo'Rel
    Uczestnik

A jeśli nie jesteś zorientowany w temacie, to wiedz, że jest jedna z najgorszych rzeczy

Wydaje mi się, że nigdzie nie napisałem, że tak nie jest. Mało tego, dokładnie podobnie myślę. Natomiast zrozumienie przyczyn takiego stanu, nie jest jego poparciem w żadnym świetle.

Za gwałt zasądzać takie odszkodowanie, żeby się sukinsyn nie wypłacił.

Sama zawarłaś słowo klucz i przyczynę nieskuteczności takiej kary. Sukinsyn by się nie wypłacił. Bo niby z czego?

Anonimowy
    Gość

Lo, więc jaka by była według Ciebie adekwatna kara za wypaczenie na całe zycie psychiki innej osoby? Wyobraż sobie, że z takich gwałtów czasem rodzi się u kobiet homoseksualizm. Zreszta nie tylko wśród kobiet. To nie jest w porządku w stosunku do ofiar. Niestety dziś morderca czy gwałciciel ma większe prawa niż jego ofiary. Kara adekwatną jest coś zrobił tego samego doświadczysz. Zabiłeś - zginieś, zgwałciłeś - będziesz gwałcony. Oko za oko. To jednak był najlepszy system karania.

Eviva
    Uczestnik

Sama zawarłaś słowo klucz i przyczynę nieskuteczności takiej kary. Sukinsyn by się nie wypłacił. Bo niby z czego?

Chodzi o to, by do końca życia odbierano mu wszystko, co ma, na poczet tej kary - nie udawaj, że nie rozumiesz.

Lo'Rel
    Uczestnik

Kara adekwatną jest coś zrobił tego samego doświadczysz. Zabiłeś - zginieś, zgwałciłeś - będziesz gwałcony. Oko za oko. To jednak był najlepszy system karania.

Jak dla kogo... średniowieczne metody karania raczej nie mają racji bytu w XXI wieku. Czasem wydaje mi się, że fani Treka niewiele z niego pojmują...

Jaka kara dla gwałciciela? więzienie. Wątpię by zgwałcona kobieta czuła dożywotnią satysfakcję z tego, że jej oprawca jest gwałcony 10 razy dziennie (chyba, że akurat trafił na podobną do niego sadystkę, która upaja się tym faktem). Społeczeństwo które na to pozwala jest małe i beznadziejne.

Hemrod
    Uczestnik

Wiesz Lo'Rel twoje marzenia o wycieńczającej pracy są gorsze niż kara śmierci ergo skoro piszesz, że ona jest zła i tak samo ludzie, którzy ją popierają to sam jesteś od nich gorszy 🙂

Lo'Rel
    Uczestnik

Nie sądzę, bo raczej kieruję się innymi wartościami niż oko za oko, które są mile widziane w świecie zwierząt, ale ludzkość która wyewoluowała w takim stopniu jak teraz stać na więcej niż inne zwierzęta. I nie mam marzeń o wycieńczającej pracy, nie marzę o tym i nie upajam się tym. Po prostu zastanawiam się jaką mogą ponieść karę za zbrodnię. Idealnym rozwiązaniem byłaby skuteczna resocjalizacja i przywracanie takiej jednostki, uzdrowionej, do życia społecznego. Ale to jest utopijna teoria. Idealistycznym, naiwnym marzycielem przestałem być dawno temu. Teraz jestem idealistycznym realistą. Niestety utopia zawsze będzie utopią tylko w teorii. Ale i tak mogę parszywie i wrednie się zaśmiewać. Bo jestem przeciwny karze śmierci i nie ma jej. Za to jej nie mają szans na jej przywrócenie. Po prostu świat rezygnuje z tej formy kary.

Hemrod
    Uczestnik

Cieszę się twoim szczęściem i życzę ci, żeby życie w drastyczny sposób nie weryfikowało twoich poglądów. Bo łatwo mówić o resocjalizacji kiedy zbrodnia nie dotyka nas. Kara śmierci za zbrodnie jest sprawiedliwa i powinna być przywrócona. Trzeba mieć tylko nadzieję, że w końcu się to stanie.

General2
    Uczestnik

Cieszę się twoim szczęściem i życzę ci, żeby życie w drastyczny sposób nie weryfikowało twoich poglądów. Bo łatwo mówić o resocjalizacji kiedy zbrodnia nie dotyka nas.

Mieszanie emocji ze sprawiedliwością to kiepski pomysł.

Lo'Rel
    Uczestnik

Kara śmierci za zbrodnie jest sprawiedliwa i powinna być przywrócona. Trzeba mieć tylko nadzieję, że w końcu się to stanie.

Na szczęście tak się nie stanie.

Hemrod
    Uczestnik

Na szczęście tak się nie stanie.

A możesz przewidzieć też jakie padną numery w totolotku?

Tom
    Uczestnik

Jest jeszcze coś takiego jak prawdopodobieństwo. To, że dwóch rzeczy nie ma nie znaczy, że prawdopodobieństwo ich pojawienia się jest takie same. 😉

Eviva
    Uczestnik

Never say never

Never, forever

Always and ever

Always, forever

(refren piosenki "Say goodbye to Babylon" zespołu "Army of Lovers")

Nie wiemy, co wydarzy się za godzinę, co dopiero za rok lub dalej. Może nastąpić nagły zwrot w myśleniu i żegnaj, piękny ideale.

zdarom
    Uczestnik

Rzeczywiście to byłby zwrot piękny, a dokładniej w kierunku cofania się.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 388 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram