Forum Trek.pl Newsy Star Trek Jak mały może być Enterprise?

Jak mały może być Enterprise?

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Participant

Zastanawiało was kiedyś, jak wielki był słynny okręt klasy Galaxy? Jasne jest, że liczył sobie co najmniej kilkaset metrów długości. A pomyśleliście kiedyś jak mały może być? Zobaczcie w dalszej części newsa.

[more]Grupa trekkies w Japonii stworzyła model Enterprise-D o wielkości - uwaga, uwaga! - 8,8 mikrona (przypominamy, że mikron to jedna tysięczna milimetra). Może i wygląda świetnie, ale zobaczyć go można... tylko pod mikroskopem.

Dołączona grafika

Źródło: Sci Fi Wire[/more]

Lo'Rel
    Participant

Fascynujące 🙂

Kamil
    Participant

fascinating 😀

perekel
    Participant

Ludzie ciągle mnie zadziwiają. 😮

Match
    Participant

Grzyb z gondolami warp

cinus
    Participant

Mówcie co chcecie, ale ja bym sobie takiego... wyhodował.

Toreth
    Participant

Ale to jest co? Wspomniany wyżej grzyb, czy bakteria, czy inny zaraz?Ludziom to się nudzi 🙂 Szczególnie w Japonii, gdzie pracuje się 25 godzin na dobę 8 dni w tygodniu 😉

Barusz
    Participant

To chyba nie jest wyhodowane, tylko (choć tak wygląda), tylko zbudowane z kilku połączonych ze sobą elementów.

Manul
    Participant

No oczywiście, ale czego to są elementy?

Toreth
    Participant

Stoi na chromosomie, spodek z czerwonej krwinki, a cewki warp z pałeczek gronkowca :rotfl:

The D
    Participant

Głowy sobie uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że poszczególne warstwy, które widać głównie w postaci "schodków" na krawędziach sodka mają grubość pojedynczego atomu.

ZyZ
    Participant

z czego zrobione?

What made the model so unique? It was made of phenanthrene gas and it was exactly 8.8 microns long.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fenantren

🙂

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram