Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka IV RP a Imperium Romulańskie

IV RP a Imperium Romulańskie

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 24 total)
  • Author
    Participant

Czy czasem nie wydaje wam się że VI RP jest podobna do Imperium Romulańskiego? Mam nawet parę przykładów: CBA - Tal Shiar; likwidujemy niepożądanych i pilnujemy by nikt już się nie przypałętał. Parada wojskowa - czy to czasem nie jest pokaz siły jaki zazwyczaj urządzali romulanie po latach izolacji? A czy rząd nie jest choć odrobinę romulański; za pomocą CBA a’la Tal Shiar pozbył się paru obciążających go dowodów nieporadności? Proszę o komentarze.

I. Thorne
    Participant

Jest poważna różnica. Tal Shiar działa dla dobra państwa i eliminuje nie tych niepokornych, tylko niebezpiecznych dla przyszłości Imperium (niepokornych to likwiduje Kasta Obsydianowa). Niestety CBA działa dla dobra jednej słusznej partii i jej bliźniaczych szefów, więc nie ma tu porównania.Z wojskiem jest całkowicie inaczej. Galae jest wykorzystywane do ciągłych podbojów i konrtolowanie nowozdobytych światów. Nasza armia raczej tego nie robi (i lepiej by nie robiła).

Hemrod
    Participant

A może jest tak, że Imperium Romulańskie jest wzorowane na reżimie totalitarnym a la ZSRR czy III Rzesza :> ? Już nie przesadzajmy, Polska jaka jest taka jest, ale do totalitaryzmu nam bardzo daleko, ba do reżimów nie demokratycznych jeszcze ho, ho (podkreślam słowo jeszcze bo nie wiadomo co nasz kochany wódz wymyśli :D).

Hehe ale skoro taki temat wymyśliłeś to można pokusić się o małe podsumowanie Imperium

IR

Reżim: Dyktatura (ew. Arystokracja)

Słowem wyjaśnienia. Na Wikipedii została ono określona jako Monarchia, jak dla mnie jest błędne gdyż a) Nie mamy żadnych dowodów na to, że jest imperator, 😎 Co prawda istnieje Pretor, ale dzieli on swoją władzę z senatem i komisją c) Stanowiska pretora nie jest dziedziczne

Miałem problem z określeniem tego typu rządów przypomina to trochę Rzym w okresie II triumwiratu, w końcu zdecydowałem się na Dyktaturę, bo jest to dość pojemna kategoria 🙂 poza tym IR spełnia jak najbardziej podstawowe kryteria tzw. a) braku rywalizacji politycznej 😎 Arbitralność decyzji nie podlegająca kontroli.

Co do ewentualności. Obecnie nie istnieje kategoria Arystokracji politycznej, jednakże wg. założeń filozofów starożytnych, IR podpadało by pod tą kategorię (rządzi wąska grupa ludzi, postrzeganych jako "wyjątkowi).

Władza: Dzielona między Pretora, Senat i Komisję.

Musimy założyć, że przynajmniej w teorii pretor jest wybierany przez senat. Pełni rolę władzy wykonawczej.

Senat jest ciałem ustawodawczym. Miejsce w nim należy się "arystokratom" (chodzi tu bardziej o jakiś zasłużonych obywateli niż szlachciców). Podejrzewam, że senatorem zostaje się dożywotnio.

Komisja -> Ciało doradcze pretora, ze ściśle określonymi miejscami dla przedstawicieli senatu/Tal Shiar/Galae

Dobra nie mam jakoś więcej pomysłów 😀 Ale może nasi specjaliści od zielonych się wypowiedzą, bo sporo z tego wyżej musiałem sam wymyślać 😀

lszekg
    Participant

Może ale czy choć trochę polska nie jest do imperium podobna przynajmniej tego widzianego za Shinzona? Polska polityka ogranicza się do jednej słusznej partii. Slogany wyborcze PIS-u są trochę podobne do paktu Romulanie - Federacja: Przez jakieś dwa, trzy lata jesteśmy w koalicji a w końcu rzucamy się sobie do gardeł... Teraz slogan partii rządzącej (widzieliście.. ten z tym grubym facetem z cygarem i "dawaniem w łapę") mówi otwarcie MY JESTEŚMY LEPSI! MY! A NIE "ONI"! MY KTÓRZY NIE BIERZEMY ŁAPÓWEK! Czy to znaczy że żaden z polityków tej partii nic nie brał ani przed wyborami ani teraz ja w to jakoś nie wierzę. Obie koalicje zresztą przerwano jakimś incydentem czy to kłótnią (w przypadku rządu), czy to zabójstwem (w przypadku Romulusa). Czy to nie jest tak?

I. Thorne
    Participant

Widać, że federak nie zna się na rzeczy 😀

Imperium Romulańskie jest wzorowane na reżimie totalitarnym

Reżimem totalitarnym jest Unia Kardazjańska, a nie Imperium. To jest państwo autorytarne. Dlaczego tak uważam? Romulanie mają o wiele więcej praw politycznych (nie wiadomo czy senatorowie są wybierani w publicznych wyborach, w co wątpię lub przez elitę). Ci, którzy myślą inaczej nie są łapani za wszelką cenę, tylko gdy zaczynają szerzyć terroryzm. Przykład? jak to możliwe,że Spock tyle czasu ukrywał się na Romulusie i nikt go nie aresztował? Tal Shiar to nie slepcy i od początku go namierzyli, ale na razie jest niegroźny.

braku rywalizacji politycznej

Taa, Senat zawsze jest zgodny... Rywalizacja jest większa niż w naszym sejmie. Tutaj każdy senator załatwia interesy swej planety (sektora) i przy okazji swoje i rodziny. Przyp[omnijcie sobie tylko odcinek DS9, gdzie Bashir był na Romulusie.

Arbitralność decyzji nie podlegająca kontroli.

Kontrola jest. Nie pamiętam dokładnie ścieżki legislacyjnej, ale jest w Pathfinderze w numerze o Romkach.

Hemrod
    Participant

Widać, że federak [..]

A no Federak, ale z tych dobrych 23 wiecznych 😀 Takich co wiedzą jak skopać tyłki żeby zieloni i inni siedzieli cicho przez następne 100 lat :]

[...] wzorowane na reżimie totalitarnym

Trochę niefortunne stwierdzenie, w świetle moich późniejszych wywodów :D. Dlatego później nazwałem je Dyktaturą. To pierwsze miało być tylko obrazowym przykładem, że Polsce do IR jest b. daleko.

Rywalizacja jest większa niż w naszym sejmie[....]

A w USA każdy senator dba o interesy swoje, swojego regionu i "korporacji" 😀 W IR nie istnieje alternacja władzy, sam powiedziałeś, że wątpisz aby senatorowie byli wybierani w wyborach powszechnych, ja wątpię czy wogóle są wybierani. Nie istnieje alternacja władzy, nie ma też konfliktu politycznego na arenie Prawica-Lewica (nie przyczepiać się chodzi mi o uproszczony schemat :D)

Kontrola jest. Nie pamiętam dokładnie ścieżki legislacyjnej, ale jest w Pathfinderze w numerze o Romkach.

No nie wiem, wydaje mi się że Senat/Pretor stoją ponad prawem :>

A na koniec

Tal Shiar to nie slepcy

To osławione Tal Shiar chyba jednak jest ślepcami :> Mieli bardzo wysoko w swej strukturze szpiega, nie zauważyli, że Remanie budują Scimtara i parę innych przykładów. Nie dziwota, że "wyście" wojnę przegrali 😀

I. Thorne
    Participant

To osławione Tal Shiar chyba jednak jest ślepcami Mieli bardzo wysoko w swej strukturze szpiega, nie zauważyli, że Remanie budują Scimtara i parę innych przykładów. Nie dziwota, że "wyście" wojnę przegrali

Kochany, jaką wojnę? Chyba tą z 2160, gdy romulańskie okręty były cieńsze niż Phoenix 🙂

Scimitar to był projekt romulański (a przynajmniej pod kontrolą romulańską), ale ktoś w pewnym momencie wykiwał TS i zajął miejsce Pretora. A jeśli chodzi ci o Kovala, to jesteś pewny, że to był agent Federacji? A może Romulanie podstawili go by przesyłał fałszywe dane. Mógł też pracować jako podwójny agent.

że wątpisz aby senatorowie byli wybierani w wyborach powszechnych, ja wątpię czy wogóle są wybierani.

Czyli mianują sie sami? :> Ktoś musi ich wybierać i są to zapewne rody sprawujące władze na danej planecie, oczywiście w porozumieniu z Galae i TalShiar.

Hemrod
    Participant

Chyba tą z 2160,

Tak a później ich okręt flagowy dostał w tyłek od Enterprise'a a potem Scimtar ich najlepszy od kolejnego :P. Gdzie ta potężna armia 😛 ?

Mógł też pracować jako podwójny agent.

Nie widziałem takich informacji, jak dla mnie pracował dla Federacji 🙂

Ktoś musi ich wybierać [...]

Niekoniecznie mogą być mianowani przez pretora lub przez senatorów 🙂

Coen
    Participant

I jak tu nie kochać uznania każdego powiedzianego na ekranie tekstu za wyryty w kamieniu....

GWYNBLEIDD
    Participant

Z uwagi na trekowo-polityczny charakter tematu trafil on do działu Polityka. Bardzo prosze takze o trzymanie sie zagadnienia z poczatku tematu, bez wycieczek w zawilosci funkcjonowania agend Imperium Romulanskiego ;>.

Hemrod
    Participant

Hmm nie rozumiem powodu przeniesienia tego tematu do tego działu? Równie dobrze mógł trafić do Star Treka. A najlepiej jak by pozostał tam gdzie był.

GWYNBLEIDD
    Participant

No coz jest dzial o rozmowach dotyczacych polityki - jest. Temat nawiazuje do aktualnej sytuacji polityczno-spolecznej w Polsce wiec chyba logicznym jest zeby byl w dziale do tego specjalnie stworzonym. A to ze temat nawiazuje takze do Star Treka w niczym tutaj nie przeszkadza ;> No i jeszcze jedna rzecz: decyzji admina mozna nie rozumiec ale nalezy je wykonywac ;D. A tak powazniej - koniec offtopica i zapraszam do kontunuowania dyskusji.

lszekg
    Participant

Tak a później ich okręt flagowy dostał w tyłek od Enterprise'a a potem Scimtar ich najlepszy od kolejnego . Gdzie ta potężna armia

Fakt jest dość dziwny bo Imperium dostawało w tyłek od Federacji za karzdym razem gdy się pojawili oprócz tego jednego... Polacy też dostają w tyłek, raz dyskretnie, a raz głośno... Oprócz paru razy...

Zarathos
    Participant

IR jest nie wiadomo czym pod względem politycznym. Jest przywódca (obieralny, ale nie wiadomo przez kogo i na jak długo) i jest "ciało ustawodawcze" (też obierane nie wiadomo przez kogo i nie wiadomo na jak długo). Więc przypisać można w zasadzie każdy ustrój włączając w to państwo policyjne (spora władza Tal'shiar) czy totalitaryzm (nie wiadomo, jakie są zasady rządów, Hitlera też ktoś tam kiedyś obrał, podobnie jak obierano I sekretarzy) z monarchią i demokracją we wszystkich jej postaciach w środku.Biorąc pod uwagę to, jak wiele ma do powiedzenia w IR Tal'shair skłaniam się w stronę państwa policyjnego z "zachowaniem pozorów" dla świata zewnętrznego (senat i spółka). Możliwy jest też podział władzy między wojsko i Tal'shiar, chociaż nie sądzę, żeby to było prawdą (wojsko IR raczej boi się TS, a nie rywalizuje z nimi).Do takiego IR to jednak Polsce jeszcze trochę brakuje. Jeżeli jesteśmy do jakiegoś tworu politycznego z ST podobni to do Imperium Klingońskiego. Wysoka Rada jest dość podobna do naszego parlamentu. Mamy jednego "wodza" który zazwyczaj dominuje nad partią rządzącą, prezydenta (imperatora) figuranta (bo rzeczywistej władzy nie ma) no i obecnie prowadzimy dość głupią i agresywną politykę zagraniczną. Wypisz, wymaluj IK 🙂

Anonymous
    Guest

VI RP jest podobna do Imperium Romulańskiego

Po pierwsze IV jak już ( bracia K. mają coś ciągoty francuzkie do nazywania kolejnych republik ).

Po 2 bez przesady Kaczory lubią akumulować władzę - sprawnie walczą politycznie ale daleko im jeszcze do rządów autorytarnych, że o innych nie wspominając.

CBA - Tal Shiar

Jeden wielki ROTFL jak dla mnie. Porównywanie instytucji mającej walczyć z korupcją ( fakt powoływanie jej szefa i uprawnienia oraz metody działania to co innego ) ale zestawianie jej z Tal Shiar jest śmieszne. Czemu od razu nie z NKWD albo SS ?

likwidujemy niepożądanych i pilnujemy by nikt już się nie przypałętał

Raczysz rozwinąć "złote myśli" - jaka eliminacja kogo ?

Parada wojskowa - czy to czasem nie jest pokaz siły jaki zazwyczaj urządzali romulanie po latach izolacji?

Co do parady to ja popieram jest takie zapotrzebowanie społeczne.

Nie ma czego się wstydzić w końcu święto państwowe. Inna sprawa nie zaproszenie władz Warszawy i zbieżność z kampanią wyborczą ale coś takiego to by każdy myślący polityk zrobił jak miałby okazję.

A czy rząd nie jest choć odrobinę romulański; za pomocą CBA a’la Tal Shiar pozbył się paru obciążających go dowodów nieporadności?

Co do komisji powstaną po wyborach ( bez względu na wynik - wszystko wskazuje na to że PIS wygra ) - po co przed nimi uciekać jeśli w radykaliźmie i ośmieszaniu przeciwników nikt ich nie prześcignie...

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram