Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Humanoidalna Galaktyka

Humanoidalna Galaktyka

Wyświetlanie 9 wpisów - od 46 do 54 (z 54 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • zdarom
    Uczestnik

Przy rozmowach o możliwych formach życia logikę można śmiało odrzucić bo nasza (ziemska, lidzka) wiedza jest za mało rozwinięta w tych sprawach.

Eviva
    Uczestnik

Przy rozmowach o możliwych formach życia logikę można śmiało odrzucić bo nasza (ziemska, lidzka) wiedza jest za mało rozwinięta w tych sprawach.

No i właśnie dlatego mamy science fiction, ze sławetnym Trekiem na czele.

BeneGesserit
    Uczestnik

Nie zrozumiałaś, co chcę powiedzieć. Antropomorfizowanie nie polega na zakładaniu z góry, że są humanoidalni, tylko że myślą i działają jak my. Dokładnie jak my. To właśnie nie jest logiczne.

Faktycznie, mój błąd, wyszłam z błędnego założenia. Przy takim ujęciu sprawy istotnie nie jest to logiczne. Zwracam honor 😉

Romek 63
    Uczestnik

Nie mówię, że fale dźwiękowe mogą stworzyć cywilizację, po prostu ilustruje to takim "skrajnym" przykładem, bo mimo wszystko łatwiej nam zrozumieć to, co znamy - nawet jak jest takie odmienne - niż coś wymyślonego :).

Wcale nie neguję i takiej opcji lub czegoś podobnego, czyli takiego przejawu życia które w naszym pojęciu raczej nie jest życiem. Uważam tylko że także życie w podobnej formie jak u nas na Ziemi trafia się i to nie rzadko w kosmosie. A osobiście mam jednak podejrzenia że raczej częściej niż np. takie wykształcone z burzy elektromagnetycznej ale to są już tylko takie moje intuicyjne przypuszczenia 😀

Eviva
    Uczestnik

Faktycznie, mój błąd, wyszłam z błędnego założenia. Przy takim ujęciu sprawy istotnie nie jest to logiczne. Zwracam honor 😉

Nie szkodzi :). Czasem wypowiadam się dość chaotycznie i łatwo mnie błędnie zrozumieć. Moi nauczyciele tez się na to uskarżali 😀

prabab
    Uczestnik

Mam nadzieję, że to ma sens 😉

Ma, ale bez potrzeby wszystko komplikujesz :D.

Biorąc jednak pod uwagę, że dyfrakcja jest jednak tylko zjawiskiem, nadal poszukuję odpowiedzi - co stymulowało by Zenka do rozwoju bez potrzeby ruchu? (odrzucając pojawienie się drapieżnika, jako zagrożenia, bo to wcześniej czy później spowodowałoby potrzebę ruchu - ucieczka/walka)

Wyobraźmy sobie byt oparty jedynie na potencjale intelektualnym - wielki bąbel będący radiowym mózgiem. Nie musiałby się ruszać, bo zasięg jego poznania byłby wręcz nieskończony. Nie musi być koniecznie narażony na jakieś "niebezpieczeństwo", a nawet jeśli, to załóżmy, że zbudowany jest i tak z supertrwałej materii - i utwardza się chwytając drobiny pyłu kosmicznego w swoje pole magnetyczne. Nie porusza się, a jednak docierające do niego informacje, wiedza (byt intelektualny! :D) stymulują go do rozwoju.

A osobiście mam jednak podejrzenia że raczej częściej niż np. takie wykształcone z burzy elektromagnetycznej ale to są już tylko takie moje intuicyjne przypuszczenia

Tutaj możemy już tylko gdybać. Chociaż IMHO dosyć egoistyczne jest myślenie, że większość ras we wszechświecie porusza się w naturalnym dla nas trójwymiarowym środowisku ;).

Romek 63
    Uczestnik

http://odkrywcy.pl/kat,111402,title,Czy-ko...,wiadomosc.html

Czy kosmici są podobni do ludzi ?

Dołączona grafika

Ludzie i kosmici mogą posiadać podobne łańcuchy DNA, które są częścią „uniwersalnej struktury” tworzącej organizmy żywe. Zdaniem amerykańskiego naukowca oznacza to, że nasze wyobrażenia o obcych podobnych do nas mogą być zgodne z rzeczywistością.

Ralph Pudritz z McMaster University znajdującego się w Hamilton, twierdzi, że niska temperatura i ciśnienie panujące w przestrzeni kosmicznej stanowią idealne warunki do przetrwania w asteroidach związków organicznych. Z substancji tych natomiast może rozwinąć się życie w formie podobnej do ludzkiej, ponieważ struktura DNA jest uniwersalna dla całego wszechświata.

No to teraz czekamy na te wszystkie rasy z kontinuum Star Trek ? 😛

Dalek
    Uczestnik

A ciekawe skąd dna kosmitów wziął do porównania i stwierdzenia faktu, że struktura dna jest uniwersalna dla całego wszechświata.

Q__
    Uczestnik

Ten pan:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Marcelo_Gleiser
    Formułuje wnioski idące b. w kierunku "Podróży dwudziestej drugiej" i "...dwudziestej piątej" z "Dzienników gwiazdowych", oraz kojarzonym często z "Solaris" (a wbrew ST):
    https://bigthink.com/13-8/humans-universe/

Wyświetlanie 9 wpisów - od 46 do 54 (z 54 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram