To bardzo dużo straciłeś nie grając w Multi na FLu :)Poza tym, czy ja wiem czy "kolorowo"... 52 systemy gwiezdne wcale nie małe, kilkadziesiąt typów statków do oblatania, setki broni do sprawdzenia + bronie prototypowe i bronie Obcych. Mnie "zaliczenie gry" po tym jak skończyłem scenariusz zajęło jakieś 2 miesiące jeśli dobrze pamiętam (a dawno to było bo w roku kiedy Freelancer się ukazał), a i tak wszystkiego jak się później okazało nie odkryłem.Co do propozycji alternatyw - jedyne co przychodzi mi do głowy to:- seria X a dokładniej X2-The Threat. Gra dość wiekowa, ale daje radę jak najbardziej. Jeśli chcesz to X3 - ale osobiście mało w niego grałem (brak czasu).- całkiem dobrze grało mi się w Dark Horizon.- prekursor Freelancer'a czyli Starlancer, jak najbardziej godny polecenia.- kultowy Freespace 2 - tego tytuły raczej przedstawiać nie trzeba.- mało znany, ale też niezły tytuł to Dark Star One.Ogólnie jednak w Space-Sim bieda od dłuższego czasu. Gatunek ten podupadł dość znacznie. Jeszcze chyba bardziej niż przygodówki...Tytułów które "przykuwają" na długie zimowe wieczory w trybie SP praktycznie brak. Głównie króluje teraz multi. Podobno niezły jest Black Prophecy, ale do tej gry najlepiej mieć dużo cierpliwości bo zabawa zaczyna się tak na dobre od któregoś tam levelu dopiero. Mało w niego grałem, jak dla mnie to nieudana podróba Freelancera, który definitywnie ma jak dla mnie o 200% lepsze PvP.