Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Republic of Rome Fortuna Favet Forti - rekrutacja

Fortuna Favet Forti - rekrutacja

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
  • Author
    Participant

Poszukuję chętnych graczy do wzięcia udziału w VII rozgrywce RoR. Zaczynamy w średniej republice. Zastosowane będą następujące zmiany:- PM nie może użyć swojej zdolności przeciwko oskarżeniom cenzorskim wobec niego. Tak małym, jak i dużym. Nie może też zawetować wniosku o swoje odwołanie.- Kapłani otrzymują 3 pkt wpływów za stanowisko.- Cenzor jest wybierany na 3 kadencje, nie dotyczy pierwszego cenzora (gdyż nie jest wybierany przez senat, lecz automatycznie., nie dotyczy tez 'ostatnich' mozliwych kandydatow).- zwycięski wódz, jeśli wygra wojnę tworzącą prowincje, może zostać na 1-3 kadencje gubernatorem wybranej przez siebie, utworzonej prowincji. Może pobierać dochody osobiste, lecz nie może w związku z tym zostać oskarżony przez cenzora po powrocie. - PM za złe omeny traci 1 pkt popularności. Jeśli zapłaci on lub jego stronnictwo, popularność wzrasta o 3.- jeśli aktywny staje się bunt (nie pokonany w turze aktywowania), losowo wybrana koncesja Podatki lub Kopalnie jest niszczona na koniec fazy rewolucji.- Mąż stanu będący liderem, który umrze, pozostawia po sobie ród w stronnictwie nawet, gdy był wcześniej nieobecny (wyjmowany jest z talii i kładziony na miejsce zmarłego).- jeśli koncesja obecna na forum nie zostanie przyznana, dr 5/6 powoduje wtasowanie jej do talii na koniec fazy rewolucji.- senator, który był celem nieudanego morderstwa, otrzymuje 1 pkt popularności. każdy kolejny zamachowiec rzuca dr żetonów śmierci, jeśli nie zostanie zabity podczas próby. Jeśli lider stronnictwa zamachowca nie zostanie skazany, również rzuca dr żetonów śmierci- jeśli będzie mniej niż 6 graczy co rundę będzie musowo losowane zdarzenie. dodatkowa tura trafi do losowego gracza, nie można zmieniać lidera, kupować ekwity, przekupywać senatora.- senator - morderca, który uniknie odpowiedzialności i śmierci, ma szansę o 1 większą na zabójstwo kolejnego senatora, jednak nie więcej niż 2.- po 3 nieaktywnościach gracza, poszukiwany jest nowy gracz, lub stronnictwo przejmuje MG stosując zasady z podręcznika.Oprócz tego stosujemy tzw. living rules i dotychczas uwzględnione nowatorstwa:*wchodzą przepisy premiujące princepsa (przewodniczącego obrad Senatu) w następującym brzmieniu:1. Princeps otrzymuje 1 punkt Wpływów za zatwierdzony jednogłośnie wniosek o nominację na urząd (nie dotyczy automatycznych nominacji).2. Princeps otrzymuje 2 punkty wpływów za każdą koncesję przydzieloną jednogłośnie.3. Princeps otrzymuje 1 punkt popularności za każdą ustawę ziemską poddaną pod głosowanie, niezależnie od bonusów dla sponsora i kosponsora.4. Princeps traci 1 punkt wpływów za co trzeci odrzucony przez Senat wniosek pod rząd. Liderzy wszystkich stronnictw i princeps tracą wtedy po 1 punkcie popularności.W związku z tym przypominam graczom, że nie ma obowiązku głosować całym stronnictwem, można różnicować głosy na poszczególnych senatorów.* brak licytacji na dodatkowe inicjatywy - jest zastąpiona losowaniem, ale takim, w którym biorą udział stronnictwa, które nie wygrały wcześniej inicjatywy.* Gubernator zawsze próbuje rozwinąć prowincję i rozbudować siły prowincjonalne chyba że gracz wyraźnie napisze, że jest inaczej. Gubernator domyślnie nie czerpie dochodów z prowincji (czyli tak jak jest).Gra będzie w pewnym stopniu testowa. Aha, ja będę MG, a Paweł zapewne graczem.

fluor
    Keymaster

A pograłbym, nie ukrywam. Swoje uwagi co do zasad wysłałem już do MG.

I. Thorne
    Participant

Ja się wstrzymam, chyba że zabraknie graczy i mogę być testerem.Oczekuje partyjki Kartaginy juz po zmianach.

Lamsen
    Participant

jest za malo graczy na Kartagine i rzym na raz. ale chetnie bym cie widzial w swojej grze 😉

fluor
    Keymaster

Ja wielki wariant też bardzo chętnie, tylko nie zazdroszczę MG 🙂

I. Thorne
    Participant

Wiem,że jest za dużo i to mnie martwi, bo Kartagina podoba mi się bardziej niz Rzym.W każdym razie jeśli nie będzie 6 graczy to możesz mnie wpisywać. Jesli się pojawią to tym razem zrobię sobie przerwę.

Lamsen
    Participant

omagad, konczie te rozgrywke 😀

Lamsen
    Participant

zakonczyla sie prowadzona rozgrywka, mam nadzieje ze znajda sie pozostali chetni

Alen
    Participant

nie wiem czy to o nasza rozgrywke chodzilo 😉 tez ubolewam ze to nie Kartagina bedzie.sory za brak polskich liter ale na wirtualnej nie moge ich uzywac 😛

fluor
    Keymaster

To jak, ilu mamy chętnych? Ilu jeszcze brakuje?

Lamsen
    Participant

mamy 3 osoby, wypadaloby jeszcze ze 2 zgarnac

Lamsen
    Participant

snoppi dolaczy - 1 osoba i mozemy zaczynac

Snoopi
    Participant

Jestem, potwierdzam.

Tapczan
    Participant

no, ok moge zagrac jak brakuje na gwalt jednego

Lamsen
    Participant

OK bierzemy sie z Fluorem za stronnictwa i karty. Postaram sie dzisiaj wystartowac.Aktualna lista:ThorneFluorTapczanAlen Snoppijesli nie bedzie 6tego gracza, wprowadze stronnictwo niezalezne

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram