Forum Fantastyka Star Trek Ferengi najemnikami

Ferengi najemnikami

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Participant

WitamWydaje mi sie, ze w ktoryms z odc. jak nie w kilku bylo wspomniane, ze Ferengi sa najemnikami, maja swoj statek i najmuja sie do roznych mniej lub bardziej legalnych prac. Ktos pamieta w jakim serialu i ktorych to bylo odcinkach?

Melnikor
    Participant

Określania ich jako najemników nie kojarzę, ale w jednym z pierwszych odcinków TNG zostali określeni jako "szemrani handlarze" z własnymi statkami, pozyskujący towar nie do końca legalnie czy moralnie.

LIBERTO
    Participant

to co mówisz Mel bylo wielokrotnie powtarzane w serialach ST, ale w DS9 był faktycznie odcinek w którym Quark szukal najemników-swoich pobratymców do jakiejś misji. pamiętam ze był między nimi jakiś zabójca nożownik 😉

Melnikor
    Participant

Tak, szukał ale to nie byli najemnicy, tylko zwykli "biznesmeni Ferengi" którzy nawet nie bardzo wiedzieli jak trzymać phaser. Tam był jakiś kuzyn Quarka, Brunt z FCA, ten nożownik (też nie najemnik, tylko psychol), Rom i Nog który ich próbował uczyć jak walczyć i działać w oddziale żeby odbić matkę Quarka z rąk Dominium. A odcinek to The Magnificent Ferengi

r_ADM
    Participant

Leck byl zabojca na zlecenie wiec do najemnika droga niedaleka. Poza tym majaczy mi sie, ze w odcinku TNG Rascals ci Ferengi, ktorzy zaatakowali Enterprise byli najemnikami, ale glowy uciac sobie nie dam.

Match
    Participant

Czy najemnicy to trudno powiedzieć, raczej ktoś w rodzaju piratów. Ale najemnik oczywiście może być piratem.

Barusz
    Participant

Ciekawe, że w rzeczonym The Magnificent Ferengi Quark, by ratować matkę, organizuje drużynę Ferengich, a nieco tylko wcześniej, gdy chce odbić brata, kiedy ten jest więźniem Dominium, myśli o wynajęciu Nausicaan 🙂 Co do wyjściowego pytania, to wydaje mi się, że Ferengi nigdy nie byli wynajmowali przez kogoś, natomiast często sami zachowywali się jak najemnicy. Tu rzeczywiście jest pewna nieścisłość w scenariuszach seriali, bo oni czasem są pokazywani jako handlarze-niezdary, niezdolni nawet do sprawnego używania fazera, a czasem z brudną robotą radzą sobie nieźle. Takie wypadki, że mają własne pirackie statki, to się często w ST zdarzały, choćby w ENT: Acquisition czy VOY: Inside Man (w tym ostatnim nawet wynajmują sami jakąś blond-laskę, by uwiodła Barclay'a, by ten zdradził jej technologiczne tajemnice, już wiemy skąd pomysł na jeden z głównych wątków nowej BSG (żart ;D )).Mam nadzieję, że pomogliśmy 😉

iron1992
    Participant

Ja bym powiedział że im bardziej chodzi o biznes. Co do uratowania Noga brata Quarka to wynajął Nausiccan bo to wiesz urodzeni zabójcy którzy wiedzą jak zrobić abordaż i inne sprawy czyli fachowcy. Ale wracając do tematu widać że wszystko zależy od tego co się dzieje bo jak chcą zrobić wymianę za coś to sami to załatwiają a jak spawa fazerem szyta np. akcja z Dominium to trzeba fachowca do tej roboty.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram