Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Fazowanie

Fazowanie

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Participant

Wszechobecne w ST jest fazowanie. Czy ktoś może mi pomóc w zrozumieniu i funkcjonowaniu tego "czegoś" ? Będę niezmiernie wdzięczny. Wiem, wiem OPS nie powinien zadawać takich pytań 🙁 , no ale zdarzyło się. 🙁

EMH Mark IX
    Participant

Jakoś widzę, że nikt nie kwapi się z odpowiedzią, więc pospieszę z pomocą w tak pokrętny sposób jak tylko hologramy mojej serii potrafią 😀 "Teoria fazowania" według EMH Mark IXFazowanie polega w skrócie na zmianie "ośrodka" w którym przebywa obiekt.W chwili obecnej znamy 3 stany skupienia: stały ciekły i gazowy. Zmiana stanu skupienia pociąga za sobą zmianę ośrodka w którym może istnieć przedmiot poddany takiej przemianie.W świecie Treka do stanów skupienia, dodane zostają ośrodki niematerialne: podprzestrzeń, przestrzeń i nadprzestrzeń.Po mojemu, fazowanie oznacza przesunięcie, za pomocą odpowiedniej energii, obiektu, z jednego ośrodka przestrzennego do drugiego, bądź do stanu kiedy obiekt egzystuje pomiędzy wymienionymi powyżej trzema stanami.Przesunięcie fazowe powoduje, iż obiekt staje się niewidoczny i niewykrywalny w fazie (ośrodku), w której do tej pory egzystował, natomiast staje się widoczny w innej.Typy fazowania:1. Materialne - powoduje przesunięcie obiektu do pod- lub nadprzestrzeni, sprawiając, iż wykrycie takiego obiektu jest możliwe po przekonfigurowaniu konwencjonalnych skanerów.2. Temporalne - przesunięcie w czasie. Obiekt zostaje przesunięty nie w przestrzeni, lecz w czasie. I tu zaczynają sie schody. Według mnie wykrycie takiego fazowania, powinno wymagać precyzyjnego określenia ram czasowych w jakie trafił obiekt. Czyli wykrycie go, nie mogłoby być tak proste jak w VOY:"Relativity". Skany poza odpowiednim przedziałem czasowym skazane były by na niepowodzenie, bo niczego by nie wykazały.Hehhh.. Nie mam więcej pomysłów - ktoś się może dopisze?Będę wdzięczny 😆

Riri
    Participant

To ja dodam jeszcze ze plazma uwazana jest za 4 stan skupienia.riri

toadi
    Participant

Tez zbocze z tematu jest co najmniej 5 stanow skupienia w fizyce (albo i wiecej tylko kolejne sa bardziej egzotyczne i czysto teoretyczne) doloze do tego jeszcze nugas nie wiem czy tak jest to pisze o chodzi bodajze o gaz nukleonowy podobnie jak plazma ale brak elektronów ... jak sie myle prosze mnie poprawic .... bo slyszalem tylko o tym raz na wykladzie z chemii fizycznej i to dawno

fluor
    Keymaster

Sam się za bardzo na fizyce nie znam, ale na historii nauczyli mnie wyszukiwania informacji, które mogą być przydatne 😉

LINK WIKIPEDIA

Nie wiem czy link jest przydatny dla zrozumienia fazowania ze ST, ale na pewno pomoże sprostować kilka wcześniej podanych w temacie informacji.

Bonifacius
    Participant

Wszystkim dziękuję. Teraz wiem już trochę więcej. I wyrobiłem sobie pogląd na ten temat. Jestem teraz JAŚNIEJSZY 😀 .

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram