Jakoś widzę, że nikt nie kwapi się z odpowiedzią, więc pospieszę z pomocą w tak pokrętny sposób jak tylko hologramy mojej serii potrafią 😀 "Teoria fazowania" według EMH Mark IXFazowanie polega w skrócie na zmianie "ośrodka" w którym przebywa obiekt.W chwili obecnej znamy 3 stany skupienia: stały ciekły i gazowy. Zmiana stanu skupienia pociąga za sobą zmianę ośrodka w którym może istnieć przedmiot poddany takiej przemianie.W świecie Treka do stanów skupienia, dodane zostają ośrodki niematerialne: podprzestrzeń, przestrzeń i nadprzestrzeń.Po mojemu, fazowanie oznacza przesunięcie, za pomocą odpowiedniej energii, obiektu, z jednego ośrodka przestrzennego do drugiego, bądź do stanu kiedy obiekt egzystuje pomiędzy wymienionymi powyżej trzema stanami.Przesunięcie fazowe powoduje, iż obiekt staje się niewidoczny i niewykrywalny w fazie (ośrodku), w której do tej pory egzystował, natomiast staje się widoczny w innej.Typy fazowania:1. Materialne - powoduje przesunięcie obiektu do pod- lub nadprzestrzeni, sprawiając, iż wykrycie takiego obiektu jest możliwe po przekonfigurowaniu konwencjonalnych skanerów.2. Temporalne - przesunięcie w czasie. Obiekt zostaje przesunięty nie w przestrzeni, lecz w czasie. I tu zaczynają sie schody. Według mnie wykrycie takiego fazowania, powinno wymagać precyzyjnego określenia ram czasowych w jakie trafił obiekt. Czyli wykrycie go, nie mogłoby być tak proste jak w VOY:"Relativity". Skany poza odpowiednim przedziałem czasowym skazane były by na niepowodzenie, bo niczego by nie wykazały.Hehhh.. Nie mam więcej pomysłów - ktoś się może dopisze?Będę wdzięczny 😆