Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Nauka › Energia
Dlaczego zaskakująca? To naturalne rozwinięcie projektu Allegro w ramach ESNII.
Tak czy owak trzeba znaleźć nowe źródlo energii, bo nasza podstawa czyli ropa kiedyś się skończy.
Oto scenariusz świata bez ropy:
http://www.youtube.com/watch?v=m0bg_wM8f0s
Polecam serdecznie do obejrzenia.
Z jednej strony tak, ale z drugiej pamiętam jak mi w gimbazie wmawiali, że ok 2015 skończy się ropa.Jakoś się nie skończyła.A nowe źródła już mamy, choćby atom, gorzej z ich wykorzystaniem.
Hmm jakoś mam pewne wątpliwości czy pozwolą poruszać się ludziom samochodami z malym reaktirem atomowym. Osobiście podobal mi sie pomysl z glonami jako źródlem paliwa.A co do daty to pewnie w jakimś zlożu ropa się skończy 😀
W samochody z napędem jądrowym nie wierzę. Nie ze względów technicznych (choć to również nie byłoby łatwe), a bezpieczeństwa. Tym niemniej elektryczne ładowane enrgią z atomu już bardziej.Z tym, że elektryczne rozbijają się o słabe akumulatory i zmiany jakościowej póki co nie widać, a o konwersji i wykorzystaniu wodoru w ogóle szkoda gadać.
W samochody z napędem jądrowym nie wierzę. Nie ze względów technicznych (choć to również nie byłoby łatwe), a bezpieczeństwa. Tym niemniej elektryczne ładowane enrgią z atomu już bardziej.
Dokladmie to mialem na myśli.
Z tym, że elektryczne rozbijają się o słabe akumulatory i zmiany jakościowej póki co nie widać, a o konwersji i wykorzystaniu wodoru w ogóle szkoda gadać.
Myślę, że wszelki postęp w dziedzinie alternatywnych napędów czyli innych niż ropa skutecznie jest spowalniany przez wydobywców ropy.
EDIT:
Przepraszam za bląd w pisowni.
Myslę, że tak bardzo spiseg. Lobby piekarnicze ogranicza rozwój alternatywnych źródeł jedzenia.EDIT:Ale srlsly. Jakieś dowody? Raczej nie rozwijają się, bo póki co nie ma takiej potrzeby, jak potrzeba się znajdzie to rynek wymusi swoje.
Ale srlsly. Jakieś dowody? Raczej nie rozwijają się, bo póki co nie ma takiej potrzeby, jak potrzeba się znajdzie to rynek wymusi swoje.
Niestety raczej nie zgodzę się z tym. Potrzeba jest, bo po pierwsze zanieczyszczenie powietrza w dużych miastach spalinami ciągle jest wysokie. Po drugie Unia Europejska ciągle podnosi wymagania co do emisji spalin. Po trzecie ceny paliw w UE są wysokie, a po czwarte już od kilku lat nie ma niemalże miesiąca by nie było nowych informacji o postępie w konstrukcji akumulatorów. I po piąte w końcu samochodów elektrycznych i hybrydowych co roku przybywa, a poza tym wiele wskazuje na to że od początku przyszłego roku zaczną się rozpowszechniać miejskie autobusy z napędem elektrycznym. Polecam czytać wątek Alternatywne napędy dla samochodów 😎
http://www.trek.pl/forum/index.php?showtop...mp;#entry134031
Z ciekawostek jeszcze watro dodać, że od przyszłego roku ruszają wyścigi samochodów elektrycznych konstrukcyjnie zbliżonych do Formuły 1. Oczywiście nie ma jeszcze takiego kryzysu że trzeba by bardzo pilnie rezygnować z samochodów spalinowych ale stopniowo.
Polecam czytać wątek Alternatywne napędy dla samochodów
Polecam go nie czytać, jest tak samo pełen spamu jak pozostałe Twoje wątki 🙁
Setki postów przeklejonych z geekweeka, z których nie wynika absolutnie nic. Jak ktoś ma ochotę poczytać geekweeka to wchodzi tam, a nie na forum.
Nie będę nawet tej odpowiedzi komentował bo i bez mojego komentarza każdy może sobie wyrobić odpowiednie zdanie na temat moich i twoich umieszczanych tutaj postów 😛 Poza tym nie lubię personalnych wycieczek więc sobie daruję 😎
Tak, posty wg schematu:Ciekawe do czego to doprowadzi
Także uważam że powinieneś zdecydowanie przestrzegać punktu 5 regulamunu forum:
Hurra! Siósme urządzenie do zimnej fuzji w tym roku!
Poczekajmy aż mu jakieś sensowne pismo opublikuje wyniki, bo z tego co widzę "niezależna weryfikacja" została przeprowadzona w laboratorium Rossiego, na jego aparaturze i przez ludzi od dawna związanych z projektem 😛
Więcej o iluzji niezależności
http://news.newenergytimes.net/2013/05/21/...dependent-test/
Zaś artykuł zespołu Rossiego jest na Arvix ie
Bliska jak blisko, celowali w 2016 i nic się nie zmieniło, a to wciąż trzy lata.
A co tam w temacie zimnej fuzji, Rossiego i E-Cata? ]:->
Za to ja staram się maksymalnie tego punktu przestrzegać i dlatego często umieszczam po kilka informacji w jednym poście.
A wracając do tematu wątku, bo wszak o energii tu mówimy, choć napędy też się z tym wiążą.
Produkcja czegokolwiek musi być zyskowna, póki najtańsza jest energia z węgla, to właśnie węgiel będzie dominował w jej bilansie.
Tak. Akurat z powodów ekonomicznych Niemcy teraz zamykają kopalnie węgla i elektrownie atomowe a przerzucają się na tanie baterie słonecznie i wiatraki 😆
Póki znacznie taniej jest w rozsądnym horyzoncie czasowym (ba, w każdym horyzoncie czasowym - akumulatory trzeba wymieniać) jest kupić samochód na benzynę to nie ma szans na gwałtowny wzrost sprzedaży elektrycznych.
Jestem przekonany że za 4-5 lat będziesz się tych słów wypierał 😎
O właśnie, a cp tam u Rossiego i jego zimnej fuzji? Już, już miał E-cat zostać sprzedany, już, już miał mieć recenzję w renomowanym periodyku.Jakoś cisza.O zderzak Łągiweki nawet nie śmiem pytać :sleep:
Wiesz co. Znudziło już mi się to ciągłe wyszukiwanie odpowiedzi na twoje mało sensowne pytania. Poszukaj sobie sam odpowiedzi w wyszukiwarce Google skoro tak cię To interesuje 🙂 a moje odpowiedzi Ci nie wystarczają.
Poza tym nigdzie nie twierdziłem, że te urządzenia na pewno działają ale jedynie cytowałem artykuły na ten temat.
Moim zdaniem te optymistyczne doniesienia należało jednak poważnie zbadać, a nie z góry odrzucać jako fałszywe.
Ponieważ uważam że lepiej poważnie zbadać nawet mistyfikację niż przeoczyć ważny wynalazek.
Ale tam niech Ci będzie - jeszcze jedna wiadomość na ten temat 😎
http://florydziak.blogspot.com/2012/06/zim...ja-jadrowa.html
Ależ to było pytanie retoryczne. Takie własnie bzdurne newsy wrzucasz. Ale wrzucaj dalej, wolna wola. Interesuje mnie średnio, bo wiem że to hoaxy, ale po co mam marnować energię na szukanie głupot, skoro robisz to za mnie? Ty się wykażesz, ja się pośmieję. Wszyscy będą szczęśliwi.(self note:skasować jeśli energia będzie za darmo, a skutki zderzeń przestaną być groźne).