Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Ekologia
Kaleh piszesz bzdury...
I.Thorne potwierdził. Mnie czego innego uczyli na Hydrologii i Ekologii Środowisk Wodnych (nota bene z orędownikiem kaskadyzacji Wisły prof. Gizińskim). Potencjalny efekt naruszenia złoża torfowego jest mi znany. Wyobraź sobie, że od kilku lat prowadzę badania terenowe i analizę literatury dotyczącej zachowania się torfu w wyniku jego odwodnienia, użytkowania, przekształceń roślinności i gleby w ich wyniku itp.... a są to dane powszechnie dostępne już od ponad 50 lat... tylko nikomu nie chce się nad nimi nachylić. Wiem to doskonale gdy zdmuchuję grube warstwy kurzu z kolejnych rocznikó Wiadomości IMUZ (Instytutu Melioracji i Użytków Zielonych). I nic nie forsuję. Jestem spokojny i ugodowy... stosów nie buduję, rekonwkisty nie robię....
Jak osuszymy torfowisko to woda z niego spłynie do rzeki i tyle w tym temacie. Woda w torfowisku i tak nie nadaje sie do picia. Mówisz, że mamy tu największy deficyt wody. Ja muwię tylko żebyś pomyślał co piszesz zobacz sobie na opady u nas i w Hiszpanii porównaj sobie przedewszystkim ilość rzek. Lato u nas to nic w porównaniu z tym w tamtym klimacie. Wystarczy powiedzieć, że jak we Włoszech wszyscy włączą kilmatyzacje to są przerwy w dostawach prądu bo obciążenie jest za duże. Pomyśl. W polsce deficyt wody może być spowodowany chyba tylko zanieczyszczeniem rzek. Oczywiście przydałoby się budować zapory na rzekach by gromadzić tę wode, która u nas płynie nie zatrzymana do morza ale co ma do tego torfowisko w rozpudzie nie wiem. Torf może się nadaje do palenia w piecu ale ja wole węgiel. Zresztą ta cała dyskusja i tak jest nieaktualna bo autostrada będzie i to tak jak chce rząd i koniec.
No to na mile zakończenie mógłbyś podać nam w końcu swój wiek (pewnie to zwykłe przeoczenie 😀 ). Ja na przykład mam 32 lata...
Woda w torfowisku i tak nie nadaje sie do picia.
Ale to nie jest celem torfowiska by woda nadawała się do picia. Ma nadawać się dla zwierząt i roślin.
Mówisz, że mamy tu największy deficyt wody. Ja muwię tylko żebyś pomyślał co piszesz zobacz sobie na opady u nas i w Hiszpanii porównaj sobie przedewszystkim ilość rzek.
Jak widzę wiesz swoje i nie chcę Ci się sdpojrzeć chociaż do Wikipedii. A polecam, wiedza nie boli.
Zresztą ta cała dyskusja i tak jest nieaktualna bo autostrada będzie i to tak jak chce rząd i koniec
Polecam przeczytanie jednego z moich poprzednich postów. POLSKI SĄD zakazał budowy, więc Szyszko i spółka mogą najwyżej budować zamki z piasku.
mógłbyś podać nam w końcu swój wiek
Ja stawiałem na 13, ale za każdym kolejnym postem szanownego rozmówcy :> ten wek obniżam. Teraz daje 11.
Nie byłbym tego taki pewien. Wystarczy odpowiednia uchwała sejmu i wyrok sądu o kat d... można potłuc - bo sądy nie mogą stanowić o literze prawa tylko czuwać nad jej stosowaniem. Więc gdyby była ustawa nakazująca (bądź pozwalająca) zbudować taką obwodnicę np. pozwalająca na zagospodarowanie terenów chronionych "w imię wyższej konieczności i dobra państwa" to kalapitus. Wtedy tylko Trybunał Konstytucyjny mógłby pomóc. A i to nie wiadomo, czy by zdążył przed rozpoczęciem prac.Jest wiele sposobów na oskórowanie kota, a nasi parlamentarzyści, jak zwietrzą interes, to potrafią wysilić mózgownice.
Oczywiście, że masz rację Zary. Na szczęście tworzenie takiego prawa nie odbywa się za szybko (choć wyjątki się zdażały). Do tego jak Unia sypnie karami to się nie pozbieramy.
Dodam, że prawo unijne jest ponad polskim. Trwają spory co do tego czy Kostytucja też jest aktem niższym od prawa ue. Niemcki Federalny Trybunał Konstytucyjny orzekł, że ich kostytucja jest aktem, który musi podporządkować się prawu ue.
Z tego co wiem przygotowania do budowy trwają a nasz rząd jest pewien zwycięstwa w sądzie unijnym więc raczej będzie tak jak mówie (chyba, że jesteście lepszymi prawnikami niż ci, których zatrudnia władza). Unia nie ma żadnego interesu w Rozpudzie więc nie będzie za bardzo naciskać a nasz rząd jest zdeterminowany co już pokazał. To jest polityka obudźcie sie dzieci.Zresztą jakby unia rzeczywiście zabroniła nam tej budowy to by była kpina w żywe oczy z naszej suwerenności a unia nie chce robić takiego wrażenia.
nasz rząd jest pewien zwycięstwa
Pewny też był ustawy lustracyjnej co ją Trybunał Konstytucyjny zakwestionował. Szansa zwycięstwa są tak samo duże jak zwycięstwo w EURO 2008.
Unia nie ma żadnego interesu w Rozpudzie
Ma - chronienie środowiska naturalnego przed bezmyślnym działaniem człowieka.
obudźcie sie dzieci
Nie mów do mnie "dzieci" bo mam 24 lata, a Ty wg mnie obecnie 10.
Zresztą jakby unia rzeczywiście zabroniła nam tej budowy to by była kpina w żywe oczy z naszej suwerenności.
Mamy nadrzędność prawa unijnego nad polskim i należy dziękować Bogu, że tak jkest i istnieje ktoś kto ma bata nad polskimi politykami. Dla potwierdzenia polecam powyższy post Teczy.
Tak na marginesie Unia chce z nas zrobić przykład dla innych państw by w sprawach ekologicznych nie podskakiwały, bo już Grecja, Hiszpania i Holandia chcą swoje Rospudy zniszczyć.
Premier o rozpudzie: ,,Jeśli my w tej sprawie (...) ustąpimy, to pożegnajmy się z budową autostrad w Polsce. Bo takich akcji, zarówno prowadzonych przez ludzi dobrej woli, tylko nie mających pełnego rozeznania, a także i takich polujących na granty, którzy po prostu robią to za pieniądze, będzie mnóstwo. I po prostu nie da się w Polsce niczego wybudować".
Ależ da się. Wystarczy tylko pomyśleć, a nie iść po najmniejszej linii oporu.PS. Ile masz lat, panie Generał? Bo jakoś przyznac się nie możesz :>
Unia już swoje rozpudy dawno zabetonowała więc uspokój się kolego oni wiedzą, że jesteśmy w fazie rozwoju i nic nie można poradzić na takie sytuacje. Mam 23 lata pasuje ci?
Raczej wątpię, że to jest zachodnioeuropejski spisek mający za zadanie zniszczyć nas gospodarczo. Zresztą Unii zależy na tej drodze bo będzie najszybszym połączeniem z krajami nadbałtyckimi. Ale nie pozwolą by została zrobiona za wszelką cenę.Wcale nie jestem nerwowy i to co pisałem o myśleniu było skierowane do ministra Szyszki, nie do Ciebie Generał.Masz 23 lata i jak widzisz jesteśmy równolatkami. Więc nie jestem dzieckiem. Do tego większość osób na forum ma powyżej 20 lat i są studentami lub pracują i do nich to określenie też nie pasuje.
Większość osub w na wszystkich forach ma średnio 16 lat to jest fakt. Tak się złożyło, że w tym temacie moimi rozmuwcami byli ludzie dorośli. Chciałem tylko zaognić dyskusje za to przepraszam:P