Forum Fantastyka Star Trek Dziesięć mało znanych faktów o DS9

Dziesięć mało znanych faktów o DS9

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Participant

Wczoraj na facebookowym profilu Treksfery ukazał się link do Dziesięciu mało znanych faktów o TNG. Postanowiłem zrobić listę tyczącą DS9. Oczywiście to moja lista, bardzo subiektywna, mile widziane propozycje zamiany niektórych punktów na inne, Waszym zdaniem ciekawsze.1) Pierwotnie scenariusz "Treachery, Faith and Great River" miał być zupełnie inny, Weyoun miał pojawić się na Stacji i oświadczyć Sisko, że Założyciele planują zastąpienie wszystkich Jem'Hadar nową rasą - Modainami. Byliby oni jeszcze silniejsi, sprawniejsi i jeszcze bardziej fanatycznie zapatrzeni w Zmiennych niż Jem'Hadar. Weyoun uznał, że w interesie wszystkich będzie, jeśli do tego nie dojdzie. Po zniszczeniu fabryki Modainów miało przypadkiem wyjść na jaw, że chodziło nie o zastąpienie Jem'Hadar, tylko Vorta, bo to ich Załozyciele uznali za najsłabsze ogniwo Dominium.2) Pierwotny scenariusz "Wrongs Darker Then Death or Night" miał być zupełnie inny, postacie miały zacząć widzieć na Stacji bajorańskie dzieci pokazujące się znikąd. Z początku miało uznać, że to duchy dzieci zamordowanych tam w czasie kardasiańskiej okupacji, jednakże w końcu miało się okazać, że to kardasiańscy naukowcy z tych czasów posyłają bajorańskie dzieci w przyszłość, by te ją na chwilę ujrzały i zdały raport, co niszczy zdrowie tych dzieci. Pomysł z "kardasjańskim Mengele" w końcu odpadł, ale stał się potem podstawą dla jednego z odcinków Voyagera ("Nothing Human").3) Wątek z "Second Skin" był pierwotnie napisany dla O'Briena. Miał on być od początku (tak, od pilota TNG) Kardasianinem, którego pozbawiono pamięci, by był sprawniejszym szpiegiem. Problemy pojawiły się, gdy scenarzyści nie byli w stanie wytłumaczyć jakim cudem pół-Kardach mógłby mieć czysto ludzkie dziecko.4) Eris, pierwsza Vorta, którą widzimy na ekranie miała dwukrotnie powrócić. To ona miała być Vortą z "The Search" a potem z "The Ship". W obu wypadkach w końcu nie dogadano się z agentką aktorki.5) Vorta pierwotnie nie mieli się klonować. Wymyślono to specjalnie po to, by umożliwić Veyounowi powrót na ekran, jak pamiętamy postać ta ginie w końcówce pierwszego odcinka w którym się pojawia.6) Shakkar, bajorański premier i chłopak major Kiry między Barailem a Odo pojawił się tylko w trzech odcinkach. Miało ich być więcej, ale aktor okazał się zbyt drogi. Kilka odcinków napisano z nim, a potem trzeba było je przepisywać.7) Jadzia pierwotnie nie miała być Trillem. Miała pochodzić z planety o bardzo niskiej grawitacji i poruszać się po stacji na wózku a w swojej kabinie latać. Pomysł odpadł z powodów budżetowych. Jak wiadomo wrócono do niego z odcinku Melora.8) Casey Biggs grający Damara był wściekły na scenarzystów, gdy okazało się, że pierwsze odcinki z jego udziałem nie zawierają praktycznie żadnej jego roli. Postać Damara mógł wtedy równie dobrze grać statysta. Scenarzyści udobruchali go, obiecując, że bardzo rozbudują jego postać, co też się stało.9) Po śmierci Vedeka Baraila fani zorganizowali kampanię w sprawie jego przywrócenia do serialu, słano listy do stacji itd. Jak wiadomo nie skończyła się ona powodzeniem.10) Pomysł na odcinek "Hart Time" wziął się stąd, że scenarzyści chcieli w DS9 pokazać w serialu Sito Jaxa, młodą Bajorankę z TNG, która najpierw z Wesleyem uczyła się w Akademii, a potem służyła pod Picardem w "Lower Decks". Miała być ona przetrzymywana w kardasiańskim więzieniu i tam w przypływie frustracji zabić towarzyszkę z celi, z którą bardzo się przyjaźniła. W końcu nic z tego nie wyszło i wątek przeszedł na O'Briena.

Cross
    Keymaster

Fajna sprawa 🙂 Więcej!

The D
    Participant

Powiedziałbym, że 7) to średnio znany fakt (przynajmniej ja wiedziałem). Chyba było to wspomniane w materiałach dodatkowych w wersji na DVD.

Barusz
    Participant

Wszystkie sa jakoś tam znane, skoro ja je znałem 😛 Chcesz to pod siódemką wpisz sobie, że rozmowa Garaka i Quarka o piwie korzennym i jego podobieństwie do Federacji w "Way of Warrior" pierwotnie miała nie mieć miejsca i nakręcono ją, bo odcinek wyszedł o te dwie minuty za krótki, albo, że Nana Visitor nienawidzi odcinka "Ressurection", bo uważa, że Kira nigdy, ale to nigdy, ale to w żadnych okolicznościach nie poszłaby do łóżka z facetem, którego zna niecałe 24 godziny, albo, że scenarzyści kilka razy chcieli pokazać na ekranie ex-żonę Roma i matkę Noga, ale zawsze odkładali to na później i w końcu nigdy jej nie ujrzeliśmy, albo, że "Apocalypse Rising" miał pierwotnie być dwóczęściowy, z pierwszym odcinkiem na statku Dukata a drugim na stacji Klingonów, ale w końcu zdecydowano, że zmieszczą to wszystko w 42 minutach, albo coś ;]

Diabeu
    Participant

Dobra rzecz, też proszę o więcej 🙂

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram