Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka "Budujemy nowe światy"

"Budujemy nowe światy"

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 63 total)
  • Author
    Participant

Jak myslicie kiedy zaczniemy kolonizowac nowe planety?

Coen
    Participant

Masz na myśli ogólnie ciała niebieskie czy kolonie na planetach typu ziemi?

drago22
    Participant

wszystkie ciala niebieskie

Coen
    Participant

To ja wiem, za jakies 20 lat powinna juz powstac kolonia na księzycu

drago22
    Participant

kolonizacja planet i ksieżyców to nasza przyszlość =/=

Piotr
    Keymaster

Niestety, poki co mozemy jedynie myslec o Ksiezycu, a potem o Marsie, dalej to chwilowo jest sci-fi.

drago22
    Participant

Do czasu kiedy nie wynajdziemy napedu pozwalajacego na szypsze podrozowanie, naszym glownym celem bedzie Mars, a to moze potrwac jeszcze ze 100 lat

Piotr
    Keymaster

Jeszcze jedno miejsce do skolonizowania nam zostalo, duzo blizej niz Mars czy Ksiezyc - nasza Ziemia. Pewnie wiele osob ogladalo SeaQuest - wieksza czesc naszej planety to oceany, a sporo ich tajemnic nie zostalo jeszcze odkrytych.

drago22
    Participant

Moze i masz racje, ale czy to nie zaszkodzi naszemu ekosystemowi, budowa morskich kolonii moze zniszczec wiele gatunkow morskiej roslinnosci, a nawet przyczynic sie do zniszczenia roznych gatunkow ryb

Piotr
    Keymaster

Moze ludzie, do czasu az zaczna kolonizowac oceany, zmadrzeja na tyle, zeby wiedziec, ze szkodzac otoczeniu, szkodza tez sobie.

Coen
    Participant

A co sadzicie o miastach powietrznych? Jakby opracowac technologie anygrawitacji mozna by umieszaczać nowe miasta na sporej wysokosci, dzięki czemu byłyby zasilane energią słoneczną

Gosiek
    Participant

Tutaj, oprócz technologii antygrawitacji, przydałby się równierz odpowiedni system komunikacyjny (w sensie odbywania podróży :wink:) łączący te miasta ze znajdującą się sporo pod nimi Ziemią. Poza tym jeżeli miasta miałyby być zasilane energią słoneczną to trzeba je umieścić odpowiednio wysoko, a wtedy powstaje problem ochrony choćby przed niską temperaturą... Zresztą wydaje mi się, że jeżeli ludzkość osiągnie stopień rozwoju technicznego pozwalający na budowę powietrznych miast, to skolonizowanie Księżyca czy Marsa nie będzie wówczas stanowiło wielkiego problemu. 🙂

Domko
    Participant

A co sadzicie o miastach powietrznych? Jakby opracowac technologie anygrawitacji mozna by umieszaczać nowe miasta na sporej wysokosci, dzięki czemu byłyby zasilane energią słoneczną

Znając jednak częstotliwość wypadków przy prostszych technologiach - nie ryzykowałbym mieszkania w takim mieście.

drago22
    Participant

A ja mysle ze to dobry pomysl, ale jeszcze nie na ten wiek. Biorac pod uwage ze za 100 lub 200 lat lodowce pod wplywem ocieplenia znikna z powierzchni ziemi a oceany pokryja lady, to miasta w chmurach beda doskonalym miejscem na dalsze zycie.Oczywiscie to tylko hipoteza, mam nadzieje ze ludzie w koncu opamietaja sie i wymysla cos zeby temu zapobiec

The D
    Participant

Światem rządzą pieniądze. Myślę, że po chwilowej euforii związanej z bazami na Marsie i Księżycu ludzie skierują się na asteroidy, po surowce. Może nawet nie będą to ludzie, tylko zautomatyzowane maszyny?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 63 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram