Forum Fantastyka Gry Gry Star Trek Baza danych???

Baza danych???

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Participant

Ktora gra z serii ST ma najwieksza i najlepsza baze dotyczaca statkow, ras itp.??? Inaczej mowiac, z ktorej gry mozna najwiecej sie dowiedziec o swiecie ST 🙂 Pozdrawiam!!!

Slawek
    Moderator

Hmm... w grach to tak często bywa, że odbiegają od kanonu. I tak często pojawiają się okręty czy rasy o których nie było nawet wzmianki w serialu. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć o serialu to poczytaj trochę na różnych stronkach o ST - na pewno dowiesz się znacznie więcej ;).

Piotr
    Keymaster

Dyskusja na temat danych o okretach zgodnych lub niezgodnych z kanonem zostala przeniesiona tutaj.

Mirmil, z grami jest tak, jak mowi T'Reker - czasem znajduje sie w nich mniejsze lub wieksze buraczki. W wiekszosci gier znajdziesz statki czy rasy, ktore w ST w zaistnialy. Najczesciej jest tak, ze najlepiej i najdokladniej odzwierciedlona jest Federacja, Gwiezdna Flota, jej okrety itd., dlatego ze w Filmach i serialach wlasnie o nich jest najwiecej. Na drugim miejscu sa Klingoni, potem Romulanie i cala reszta. A ze na przyklad rasy mniej znane w ST nie maja wielu rodzajow okretow, bo po prostu nie zostaly one wymyslene, to autorzy gier wymyslaja je sami, po to, by gralo sie ciekawiej, mniej monotonnie. Dlatego opieranie sie na grach, jako na pewnym zrodle informacji, nie jest zbyt dobrym pomyslem. Co nie znaczy ze sa to zle zrodla, wiele rzeczy sie zgadza. Po prostu trzeba uwazac. 😉 Sporo statkow jest pokazanych na przyklad w serii Starfleet Command, ale, mimo ze wiele z nich jest kanonicznych, sa tez takie, ktore w ST nie wystapily.

Mirmil
    Participant

Oki, wielkie dzieki 🙂 Rozumien, ze polecasz Starfleet Commandera. Tak, sobie pomyslalem, ze moze pierwsza gra bazuje wylacznie na serialu?? Tylko ktora to jest??Pozdrawiam!!

Coen
    Participant

Ja zaś polecam Starfleet Academy. Miał rozbudowaną bazę danych nie tylko o okrętach ale też o innych rzeczach. A z SFC to tylko cześć 3 bo w 1 ani 2 opisów okrętów nie znalazłem nigdzie, ale jeśli źle szukałem, to mnie oświeć Piotr.

Piotr
    Keymaster

Szczerze to w 1. gralem tak dawno ze nie pamietam, 2. nie znam, ale w 3. cos na pewno sie znajdzie, na dodatek jest bardziej 'terazniejsza'. ;)Mirmil, nie Commander tylko Command. Bo moze mylisz Starfleet Command z Bridge Commander, to dwie rozne gry.Pytanie: jak z baza danych bylo w Klingon Academy? Byla jakas?

Coen
    Participant

W KA jest i to wielka, ale niestety u mnie na mojej wersji jak na nią wejdę to mi się gra zwiesza:| Ale z tego co wiem to maja mocno skanonizowana bazę danych, mniej więcej tak jak SFC I, tyle jest jednostek tylko nie ma Lyran i Hydran, za to jest jedyna baza danych zawierająca dodatkowe jednostki dla tholian

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram