Forum › Fantastyka › Battlestar Galactica › Battlestar Galactica
Nie trzeba oglądać, każdy wie, jak wygląda Xena ;] I każdego szokuje ta wiadomość.Wyglądała okropnie, to zresztą zasługa wielka aktorki, ex-modelki bieliźniarskiej ;] Choć w takim stanie raczej nie byłaby w stanie podnieść pistoletu i trzymać go przez dłuższy czas przed sobą (o przejściu niezauważoną przez cały okręt i wejściu do najlepiej strzeżonej kabiny na nim nie wspomnę ;]).Roslin nie myśli o Cylonach jako o ludziach, zresztą jakoś w połowie trzeciego sezonu będzie odcinek w którymbędą mogli wykończyć wszystkich Cylonów na raz i już będzie hamletyzować, że to ludobujstwo przecież.
Chyba nikt poza Helo nie uważa Cylonów za czujące, myślące istoty. Stworzone sztucznie, a jednak czujące. Być może piszę tak, patrząc przez pryzmat Daty. To jednak są maszyny. Trudno o jednoznaczną ocenę.
Kolejny, trzeci już, sezon obejrzany. Pod względem napięcia bardzo równy. Psychologiczne reperkusje pobytu na New Caprica ciekawe i wiarygodne. Ogólnie sezon łagodny w porównaniu do pozostałych. Czwórka nowych Cylonów trochę mnie zaskoczyła. Za cholerę Saul Tigh mi tam nie pasuje, Tyrol też nie bardzo. Ostatecznie to głowni bohaterowie którzy stanowią niejako opokę serialu, więc trochę mi to zgrzyta. Kierunek w który rozwija się Roslin też nie do końca mi gra. Nauczycielka żądna krwi... hmm. Z idealizmu na pragmatyzm. Cóż, ludzie nie zawsze zmieniają się na takich, jakich oczekujemy. Genialna muzyka, ale to od pierwszego odcinka.
Hmmm..., a pamiętasz Roslin na wyborach wiceprezydenckich choćby... Albo jak rozwaliła w trzy minuty szefa ruchu procylońskiego w połowie drugiego sezonu? Albo jak fałszowała wybory? Nie jest żądna krwi, walczy jak zawsze.Final Five wiedzieli, że są Cylonami, więc problem z opoką moim zdaniem odpada.A czy łagodny? Ostatecznie to w trzecim sezonie zginęła szósta część rodzaju ludzkiego, wśród nich Elen Tigh i prawie Geata.
Nie nie, pod względem fabularnym losy ludzkości są dramatyczne jak od początku z resztą. Chodzi mi o ogólny klimat. Polityka spadła na drugi, czy nawet trzeci plan, wojsko też ustąpiło miejsca relacjom międzyludzkim. Tak grały jedna z głównych ról od pierwszego sezonu, tak teraz jeszcze bardziej wybijają się na pierwszy plan. Co do Roslin, staje się ona momentami po prostu zaborcza, musi postawić na swoim, chyba coraz więcej w niej Billa Adamy. Uniewinnienie Baltara uderzyło w nią bardziej niż rak, choć rzeczywiście facet zrobił co mógł, albo na co pozwolił mu jego tchórzliwy i egoistyczny charakter. A przecież, gdyby nie zgodził się na okupację, to trzeci sezon skończył by się już na samym początku.
Gdyby się nie zgodził na okupację, to ona miałaby miejsce, tylko prezydentem byłby Zarek 🙂
Nie wiadomo tylko czy Zarek też bezczynnie przyglądałby się temu co dzieje się w mieście. Podejrzewam, że nie, co paradoksalnie mogłoby przynieść gorszy skutek, niż bezczynność Baltara. Kwestia w tym, że Gaius stawiał własne dobro przed resztą. Poświęcił lud dla własnego spokoju na pokładzie Colonial One w którym oderwany od rzeczywistości nie do końca chyba przyjmował do wiadomości o co toczy się gra na dole.
Final Five wiedzieli, że są Cylonami, więc problem z opoką moim zdaniem odpada.
E... Dowiedzieli się nagle, w finale sezonu. Tzn. czworo z piątki. Nr 5 będzie później. 😉
@ Lo'Rel - miałem na myśli tyle, że ktokolwiek mógł by być prezydentem, a okupacja by trawała. Bodaj w 3x03, gdy rozważają pkazowe rozstrzelanie Baltara jest to stwierdzone.@ Piotr - istotnie, w zdaniu wypadl mi kluczowy element, zwany partykułą "nie" 🙂 I tylko wtedy to stwierdzenie na sens zresztą.
No właśnie, coś mi nie pasowało w Twoim stwierdzeniu, że wiedzieli, więc nie komentowałem. 🙂 Sam pomysł daje wiele możliwości, fakt, no bo teraz nie wiadomo, czy jakoś nieświadomie sprowadzają Cylonów na flotę, czy poddadzą się odkrytej naturze. Co nie zmienia faktu, że Tigh i Tyrol stanowili jednak mocny zespół po ludzkiej stronie. No ale nie zostaje nic innego, tylko zobaczyć co z tego wyniknie.
http://img69.imageshack.us/img69/1521/snap000l.png - taka tam ciekawostka/nawiązanie. Celowy przekręt od Ceylon Tea, ale zarówno nazwa jak i opis (od 12 models) są wystarczająco sugestywne. Screen z gry Persona 3.
A ja właśnie zaraz zaczne Razora oglądać 🙂 tzn kontynuować oglądanie. A potem reszte 4 sezonu tylko szkoda, że na serialeonline ten czwarty sezon praktycznie cały po angielsku. Zawsze napisy były 🙂
A swoją drogą szkoda mi, że tak szybko Pegasusa się pozbyli.
Po Razor'ze może trochę mniej zatęsknisz na Pegasusem ;>A wersja z napisami będzie kiedyś... Wcześnie czy później ;]
Poczekam 🙂 Tylko wiesz Barusz 4 sezon jest całkiem ciekawy podobie jak poprzednie.Co do Pegasusa. Podoba mi się ze względu na uzbrojenie i nowoczesność, a poza tym dwa battlestary to zawsze jakieś urozmaicenie niż jeden i kilka basseship'ów.
A mi się podoba właśnie to, że tak jak nagle się pojawił Pegasus, tak niespodziewanie się go pozbyli. Bo z pewnością większość spodziewała się, że przetrwa bitwę z Cylonami. I o wiele bardziej podobają mi się retro wnętrza Galactici od kretyńskiego mostka Pegasusa, z tymi równie kretyńskimi szklanymi wrotami.