Forum Fantastyka Battlestar Galactica Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 620 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Krusty
    Uczestnik

Naprawdę radzę tobie jescze raz obejrzeć

Więc wytłumacz mi dlaczego gdy zostało 10 sekund do udeżenie w Pegasusa atomówki Cain nie strzela tylko dyskutuje z Kendrą czy powinny skakać na ślepo czy nie?

Bo nie działają radary jak i inne remontowane systemy, bojowe też, wszystko wokól wybucha, są straty w ludziach, ogólnie panuje chaos. Wniosek: trzeba spróbować ocalić okręt i się przegrupować czyli uciekać, tylko jakiś dyletant walczyłby dalej. 

Tylko takich którzy 40 lat wcześniej zniknęli i nikt ich więcej nie widział...

Pomyślmy: kto atakuje jedną z głównych baz wojskowych a zarazem stocznie pełnej remontowanych i budowlanych statków - smerfy, Adama byl w innej sytuacji.

Więc co na tym statku przez te wszystkie miesiące robiła Six? "remontowała" systemy ochronne? Nawet znając kody dostępu coś nie za bardzo jej wyszło - Pegasus nie dość ,że przetrwał to jeszcze skopał tyłek kilkunastu cylońskim eskadrom i grupie abordażującej statek.

Instalowała sytem Baltara, to że w momencie ataku na BSP był wyłączony to nie jej wina, zresztą nie tylko w Razorze ten wątek jest poruszany było to wielokrotnie wspominane w odcinku w którym po raz pierwszy się pojawia Cane, to że nic nie wskórała jest też zasługą że ją szybko unieszkodliwiono. 

Wytłumacz po co Keandra strzelała do tych cywili? Była inżynierem, nie marine i nikt jej nie kazał.

Bo jest żołnierzem, oficerem a do strzelanie nie musi być marine, ważne by wypełniać rozkazy.

J.L.Picard
    Uczestnik

Bo nie działają radary jak i inne remontowane systemy, bojowe też, wszystko wokól wybucha, są straty w ludziach, ogólnie panuje chaos. Wniosek: trzeba spróbować ocalić okręt i się przegrupować czyli uciekać, tylko jakiś dyletant walczyłby dalej.

Ale Keandry nie zapytała czy "odmawia wykonania rozkazu". To była zwykła dyskusja w stylu "musimy podjąć wszystkie możliwe kroki by ocalić okręt". A statek był znacznie bardziej zagrożony niż wtedy gdy strzelała do XO.

Przyypomnę ,że mieli 10 sekund.

A w chwili gdy strzelała do XO, miała czas aby: odebrać mu broń, dwukrotnie zapytać czy odmawia wykonania rozkazu, odstrzelić mu łeb, wyznaczyć nowego XO, zapytać się go czy również odmawia wykonania rozkazu, rozkazać mu wykonać ten rozkaz i walczyć. Nie ma co powolne te Ridery.

Pomyślmy: kto atakuje jedną z głównych baz wojskowych a zarazem stocznie pełnej remontowanych i budowlanych statków - smerfy, Adama byl w innej sytuacji.

A może terroryści z grup podobnych do Toma Zarecka?

Instalowała sytem Baltara, to że w momencie ataku na BSP był wyłączony to nie jej wina, zresztą nie tylko w Razorze ten wątek jest poruszany było to wielokrotnie wspominane w odcinku w którym po raz pierwszy się pojawia Cane, to że nic nie wskórała jest też zasługą że ją szybko unieszkodliwiono.

Miała kody dostępu co umożliwiało jej zrobienie praktycznie wszystkiego na co ma ochotę z systemem obronnym ,że o przekonaniu Cain perswazją, tak jak Baltara nie wspomnę.

Bo jest żołnierzem, oficerem a do strzelanie nie musi być marine, ważne by wypełniać rozkazy.

Keandra nie dostała rozkazu strzelania. Dostali go marines. Keandra nie była nawet dowódcą gryupy wysłanej po ludzi i sprzęt, Była INŻYNIEREM. Tobie radzę obejrzeć dokładnie.

Cross
    Klucznik

Adama 41 lat wcześniej widzi cylońskie eksperymenty mające na celu stworzenie ludzkiej wersji (i na pewno zdaje szczegółowy raport po powrocie dowództwu), ale podczas ataku Cylonów na 12 kolonii i późniejszej ucieczki ocalałej floty nikt nie może początkowo uwierzyć w istnienie humanoidalnych Cylonów... :/

Barusz
    Uczestnik

No i przekleństwo: frag (dobrze pamiętam?) brzmi raczej jak zniekształcone przez wieki "fuck". Z drugiej zaś strony nie ma tam chyba innych oznak ewolucji języka.

Pamiętasz prawie dobrze, dokładnie chodziło o frack. I to jest akurat przyczynek do braku ewolucji w amerykańskiej cenzurze niż ewolucja samego języka 12 Kolonii w stosunku do ziemskiego. 😉 Wspominała o tym Katee Sackhoff (czyli serialowa Starbuck) we wprowadzającym do 2 sezonu programie SciFi Channel Special SciFi Friday Preview wyemitowanym kilka miesięcy temu. Swego czasu na pogfowej liście @mesa toczyła się długa dyskusja ne ten temat - można ją przeczytać tutaj, wątek pt. Frack, frell, hasmada i inne 🙂.

No, właśnie...

24. sekunda - http://pl.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE - facet używa tego właśnie przymiotnika, w kontekscie absolutnie niezwiązanym z serialem. Ciekaw jestem, czy robi aluzję do BSG, czy też to słowo weszło, jako eufenizm, do angloamerykańskiego języka?

Tom
    Uczestnik

Na filmiku facet używa freakin', które jedyne co ma wspólnego z BSG, to to, że podobnie jak BSG-owy frak, też jest eufemizmem fuck/fuckin' - dużo starszym.

Tom
    Uczestnik

Takie tam drobne zdjecie a propos BSG:

link

;>

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

MOZLIWE SPOJLERY BSG RAZOR

Ja z obejrzeniem Razora poczekalem do wydania DVD i mimo ze czekalem dosc dlugo to sie nie zawiodlem. Dla mnie ten film to przede wszystkim swietne studium ludzkiej psychiki, charakterow i zachowan tak dobrze zrobionych w pierwszym sezonie BSG. Razor ma sporo z klimatu poczatkow Galactici, i twierdze ze poziomem scenariusza nawiazuje do poczatkow serialu. Jesli po pojawieniu sie Cain w serialu mialem co do niej bardzo negatywny stosunek to Razor wszystkie jej zachowania rozjasnil.

Atak na Pegasusa. Cain w ułamku sekundu jest już pewna ,że to Cyloni.

To da sie wyjasnic bardzo prosto - Cain przezyla atak Cylonow na swoja planete - wiedziala jak to wygladalo, jak brzmialo, pachnialo etc. Ja jej reakcja zdziwiony nie jestem. Ba to wlasnie te wydarzenia moim zdaniem determinuja cale jej zachowanie w trakcie dowodzenia Pegasusem. Trzeba pamietac ze Cain znalazla sie w zupelnie odmiennej od Adamy - jej battlestar byl uszkodzony, nie bylo kontaktu z zadnymi jednostkami, co wiecej nie miala mozliwosci uciec i uzupelnic zapasow. Jedyny fart w tym wszystkim to fakt, ze na Pegasusie wylaczono na czas remontu nowoczesne systemy, tylko dzieki temu przetrwali. W Razorze postac Cain nabiera zupelnie innego kontekstu a jej zachowanie daje sie logicznie wytlumaczyc (przypomne ze Adama nie cofnal sie przed zniszczeniem potencjalnego zagrozenia w 33).

Dwa watki z filmu sa godne uwagi - pierwsza to pierwszy model Hybrydy, jej odszukanie oraz wyjasnienie tajemnicy skad sie ona wziela. Co za tym idzie nowe informacje o piatce niezanych Cylonow (czterech juz znanych po koncowce 3 sezonu) i proroctwo Hybrydy o ich losie oraz o Starbuck. Istotniejsze jednak wydaje sie slowo na temat czegos na ksztalt alianasu miedzy wrogami przeciwko innemu grozniejszemu przeciwnikowi. Czyzby Cyloni i ludzie uciekajacy na BSG mieli trafic na kogos/cos chcacego zniszczyc obie spolecznosci? Drugia watek to wspomnienia Adamy z czasow pierwszej cylonskiej wojny. Przyznam sie ze nie widzialem webisodow, ktore wprowadzaly w ten watek ale mam wrazenie, ze nie zostanie to zakonczone w Razorze.

Podsumowujac - dla mnie Razor to nie tylko pokazanie losow Pegasusa - to swietna klamra tego co widzielismy we wszystkich sezonach, pokazanie jak mogly sie potoczyc losy Galactici gdyby przykladowo nie dotarla ona do skladu broni lub tez gdyby nie bylo w otoczeniu Adamy pani prezydent. No i klimat, klimat i jeszcze raz klimat, ktorego w BSG dlugo juz brakowalo. Jesli tak wygladac bedzie czwarty sezon to bedzie naprawde ciekawie.

P.S Plusem Razora jest takze to ze w glownych rolach nie wystepuje mlodszy Adama, Baltar oraz Starbuck. Uniwersum BSG widziane innymi oczyma mi sie podoba i oby w kolejnym seoznie scenarzysci nie odeszli od tego pomyslu.

J.L.Picard
    Uczestnik

Wszystko co powiedziałeś skrócę w jednym zdaniu -> Scenarzyści jeszcze raz pokazali początek walki battlestara c Cylonami (choć tym razem jest to już inny statek) dlatego mamy podobny klimacik co z początky BSG, a na dodatek odpowiedzieli na kilka bardzo ważnych pytań związanych z całą sagą w tym na najważniejsze - skąd wzięły się ludzkie modele Cylonów?.

Owszem zgadzam się Razor jest bardzo dobrą produkcją tylko ja zwyczajnie nie lubie admirał Cain.

No i nie zgodzę się:

Cain przezyla atak Cylonow na swoja planete - wiedziala jak to wygladalo, jak brzmialo, pachnialo etc. Ja jej reakcja zdziwiony nie jestem.

Adama i Tigh byli znacznie bardziej doświadczonymi dowódcami, którzy stoczyli już jedną wojnę z blaszakami i widzieli zagładę niejednej planety. A mimo to takiej reakcji u nich nie widziałem...

Krusty
    Uczestnik

Pojawił się nowy zwiastun a także jeśli ktoś chce się pośmiać może obejrzeć 10 powodów dlaczego warto oglądać BSG.

Piotr
    Klucznik

No i zaczelo sie. Pierwsza polowa ostatniego sezonu ruszyla i to z hukiem, mozna by rzec. Bylo efektownie, ale na pewno nie banalnie czy plytko - czyli standard w BSG.

UWAGA: MALE SPOILERY

Dla mnie najlepszy watek to czworka 'nowych' Cylonow, zwlaszcza jesli chodzi o Tigha - nienawidzi Cylonow, usmiercil zone za kolaboracje z nimi, a teraz odkrywa, ze jest jednym z nich - to perelka wsrod wielu i tak swietnych pomyslow scenarzystow.

Powrot Starbuck jest bardzo zagadkowy. Do dzis myslalem ze to ona bedzie piatym Cylonem, ale teraz, choc nadal prawdopodobne, wydaje sie to zbyt oczywiste. Jednak Six powiedziala ze cala piatka jest w poblizu, wiec... kto wie?

Baltar - jak ja go, kurcze, nie znosze. ;> Teraz sie ma nawracac? Szczerze w to watpie. Zwlaszcza jesli bedzie mial te gromadke wyznawcow. Znajac jego przeszlosc, zaraz obwola sie jakims prorokiem kolonialnej floty.

r_ADM
    Uczestnik

Jak dla mnie to Sci-Fi swoja posrana polityka zabil ten serial. 3 sezon skonczyl sie tak dawno temu (ja juz nie pamietam kiedy dokladnie), ze poza jakimis zajawkami nie bardzo pamietalem o co dokladnie chodzilo. Musialem sie wkrecac w jakies fanmade filmiki przypominajace glowne watki, ale to juz nie to samo. Calkowicie stracilem wiez emocjonalna z glownymi bohaterami a ich losy przestaly mnie obchodzic. Szczerze watpie czy tworcom uda sie we mnie wzbudzic ponowny poziom zainteresowania serialem jak w jego poczatkach. Gdyby jedyna mozliwoscia obejrzenia nowych odcinkow byla emisja telewizyjna nie wiem czy bylbym w stanie zmusic sie do obejrzenia dokladnie w dany dzien o dokladnie danej porze.A odcinek ? Dobry, ale coz z tego. Too little too late.

Piotr
    Klucznik

r_ADM, dluzsza przerwa byla spowodowana bardziej strajkiem niz polityka stacji. Poza tym, no nie przesadzaj, az takiej slabej pamieci nie masz, minal rok, nie 5 lat. 😉 W tym czasie byl Razor, a przed premiera sezonu bylo pare speciali-przypominajek - nie bylo tak zle.

I. Thorne
    Uczestnik

Ja jeszcze nie oglądałem 4 sezonu (nie lubie telewizyjnych wersji), ale uważam że Starbuck na 100% jest Cylonem.W końcu gdy zbierała się pozostała czwórka to nie było piątego. Możliwości są trzy - albo zginął wcześniej (tylko idiota by pozwolił na coś takiego w fabule), albo gdzieś jeszcze pałęta się kolonijny statek (też mało prawdopodobne), albo to Stabuck.Przypomne też słowa hubrydy z Razora o tym, że Starbuck poprowadzi ludzi ku zagładzie.

Barusz
    Uczestnik

...albo piąty już wcześniej wiedział, że jest Cylonem, tylko się z tym nie zdradzał. W końcu nie jest powiedziane, że wszyscy członkowie Final Five mieli nie wiedzieć przez długi czas kim są. Jak pamiętamy nigdy nie wytłumaczono takich spraw jak karteczka, którą dostał Adama pod koniec Miniserii (w ogóle nie był zdziwniony zresztą ;-> ) czy napis CYLON na lustrze w kwaterze Sharon w pierwszym sezonie (nie umieścili go tam przecież D'Anna czy Cavil, bo oni raczej nie łazili po Galactice).

cinus
    Uczestnik

Hmmm... mi się jednak wydaje, że Starbuck nie jest cylonem. Zbyt dużo jest mieszania się w te przepowiednie - prędzej stawiałbym na panią prezydent. Swoją drogą dziwnie się to wszystko złożyło - final four akurat na jedynym ocalałym okręcie wojennym(nie licząc pegasusa) - jakby potrafili przewidywać przyszłość, albo... wszystko było ukartowane wcześniej? Galatica została wypuszczona, by odnaleźć Ziemię?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 620 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram