Forum › Fantastyka › Battlestar Galactica › Battlestar Galactica
SPOILER Z 3 SEZONU
HEHE To był niezły wątek. Szkoda że pegasusa rozwalili:/
SPOILERY 3x20
Jedna rzecz mi nie daje spokoju, mimo ze od finalu sezonu minelo juz sporo czasu. Mniej wiecej tydzien po premierze rozmawialem sobie z kumplem o nowych Cylonach i odkrylismy pewien paradoks. Ludzkie modele Cylonow to stosunkowo nowa 'odmiana' tosterow, prawda? Powstaly gdzies pomiedzy pierwsza i druga wojna z blaszakami, a pierwsza, ktora toczyla sie na oko 20-30 lat temu, byla bezposrednim nastepstwem buntu Cylonow, ktorzy do tego czasu sluzyli ludziom. Jak to wiec mozliwe, ze Tigh sluzyl podczas pierwszej wojny, ze pamieta te czasy i, co wazniejsze, ze pamietaja go inni (Adama na przyklad)? Czy Cyloni jednak podmieniaja ludzi?
To wysztko już się zdarzyło i zdarzy się znów. Historia zatacza koło i tak dalej. Jak mówił Leoben już w pierwszym sezonie. Tak jak w matrixie. Ta 5 Cylonów pewno jest ze starszego miotu.
Takie postawienie problemu kuleje w dwóch miejscach. Po pierwsze dlaczego w takim razie zawsze była mowa tylko o dwunastu modelach? Powinno być ich przecież więcej - z poprzednich i jeszcze poprzednich "obrotów". Po drugie zaś - to co, Szef czy Tory też mają wspomnienia sprzed piędzisięciu lat?Teoria z podmianą również ma dwie wady. Jest jakaś taka nieporywająca. Mało finezyjna 😉 Po linii najmniejszego oporu. A po drugie - kto miałby ich podmieniać? "Rząd Imperium Cylońskiego"? Który to "rząd" nawet nie wie, że Tigh jest blaszakiem.Ja mam trochę inny pomysł. Wygląda na to, że Cyloni ludzkopodobni nie są po prostu jakimiś tam potomkami maszyn. Pamiętacie słowa EO z końcówki 3x20 - "Jesteśmy Cylonami. I zawsze nimi byliśmy." Może po prostu jest to pewna mniejszość, ludzie z jakimś tam układem genów, którzy zawsze istnieli, ale zostali zaktywowani wskutek pierwszej wojny cylońskiej? Albo coś 😉 Nie wiem dokładnie, za mało danych mamy.
Trochę stare ale może nie wszyscy widzieli: BSG Razor trailer
Ja mam trochę inny pomysł. Wygląda na to, że Cyloni ludzkopodobni nie są po prostu jakimiś tam potomkami maszyn. Pamiętacie słowa EO z końcówki 3x20 - "Jesteśmy Cylonami. I zawsze nimi byliśmy." Może po prostu jest to pewna mniejszość, ludzie z jakimś tam układem genów, którzy zawsze istnieli, ale zostali zaktywowani wskutek pierwszej wojny cylońskiej? Albo coś wink.gif Nie wiem dokładnie, za mało danych mamy.
Mozemy tylko teoretyzować ale mnie się wydaje ,że jest to taka "niedoróbka" od któeych roiło się w "Enterprice".
Mnie zaś najbardziej się widzi ,że to będzie miało jakiś związek z religią. zauważcie - 12 cylonów - 12 Panów Kobolu.
No i nie zapominajmy o świątyni. Może to było tak ,że jakiś "jedyny pan cylonów" stworzył te 12 modeli na podobieństwo ludzkie zanim jeszcze doszło do pierwszej wojny z CYlonami.
A i nie mówcie mi tylko ,że podejmując wątek "Ożywiam Trupa"
A co do tych 2 odcinków to zapowiada się dobrze. Zwłaszcza po tym co pokazał T`R mi się podoba. Ale jak zrobią z Cain jakąś męczenniczke która żałuje swoich decyzja ma, delikatne wnętrze itp. itd. to ROZWALĄ TE ODCINKI!
A i ładna muzyka...
Ku uciesze licznych fanów Razor wyciekł bardzo szybko do sieci i to w bardzo dobrej, jakości, czytając wieści o przesunięciu premiery sezonu 4 na kwiecień nie wytrzymałem i czym prędzej go zassałem. Nie będę nić spoilerować i psuć każdemu z was przyjemności oglądania, powiem tylko, że jest bardzo dobrze momentami świetnie czy wręcz genialne, muzyka i efekty powalają, aktorstwo doskonałe, ale najlepszy jest powrót klimatu, który znów jest ciężki i mroczny, co dobrze rokuje na koniec serialu. Jeśli jeszcze jakimś cudem w tym momencie nie ściągacie torrenta lub nie zapuszczacie osiołka to nie wiem co tu robicie 😉
Jest już na necie? No to zaje%$^$ście, dzisiaj w nocy robie nielegalną kopie zapasową.
Na razie nie mogę obejrzeć, więc niech ktoś kto mógł zaspoileruje najważniejsze rzeczy. Na przestrzeni jak długiego czasu rozgrywa się akcja filmu, czy widzimy w nim pierwszych Cylonów, czy dowiadujemy się czegoś istotnego dla serialowej mitologii (podział wśród dwunastki, czy któryś z bohaterów wie o blaszakach więcej niż mówi itd.) i w ogóle zarys akcji. W każdym razie ja byłbym wdzięczny.
Załatwione, jutro o tej porze już będziesz miał wszystko napisane.Edit: He he będzie za niecałe 4 godziny...
Na razie nie mogę obejrzeć, więc niech ktoś kto mógł zaspoileruje najważniejsze rzeczy. Na przestrzeni jak długiego czasu rozgrywa się akcja filmu, czy widzimy w nim pierwszych Cylonów, czy dowiadujemy się czegoś istotnego dla serialowej mitologii (podział wśród dwunastki, czy któryś z bohaterów wie o blaszakach więcej niż mówi itd.) i w ogóle zarys akcji. W każdym razie ja byłbym wdzięczny.
Skoro chcesz to kliknij tutaj
Dzieki 🙂 Zacząłem czytać, ale przerwałem po dwóch zdaniach, nie chcąc iść do piekła spoilerowców 😉 Poczekam, aż będę mógł obejrzeć 😉
Właśnie skończyłem oglądać Razora. I mam baaaardzo mieszane uczucia co do tego dzieła.Ponieważ streszczenie zostało już przedstawione podzielę się z wami samymi tylko moimi uwagami.UWAGA - dalsza część tekstu zawiera spoilery!Może zacznijmy od tego - scenarzyści zwalili to co byłem pewny ,że zwalą z chwilą gdy usłyszałem o pracy nad Razorem. Postać admirał Cain. Zaczyna się od tego ,że pocieszcza pani admirał przygotowuje się do urlopu a jej EXO z którym jest na "ty" proponuje jej by go odwiedziła bo dzieci się za nią stęskniły. Kwadrans później Cain go zabija bo odmawia wydania rozkazu do ataku. W scenie widać wyraźnie ,że oboje "lekko" przesadzają i to w chwili gdy 12 eskadr Riderów leci na Pegasusa. "Filozofia Noża" (którego to noża, zwykłego sprężynowca, scenarzyści uparcie nazywają "brzytwą") Cain. Tłumaczy ona Kendrze ,że ma "stać się jak ta brzytwa" o mało przy tym nie płacząc. Atak na Pegasusa. Cain w ułamku sekundu jest już pewna ,że to Cyloni. A teraz przypomnijcie sobie pilota i słowa Tigha (Cyloni? Flota robi sobie z ciebie przedemerytalny żar Adama) i to z jakim trudem oni przyjęli do wiadomości ,że to Cyloni. A nie od dziś nam wiadomo ,że Adama i Tigh to stokroć bardziej doświadczeni dowódcy niż Cain. Jakim cudem ona się wobec tego tak szybko załapała ,że to Cyloni? Kobieca intuicja? Kendra Shaw w rozmowie z Lee Adamą - "nie szanuje poprzednich dowódców Pegasusa bo jeden był handlarzem na czarnym rynku a drugi mechanikiem i pierdołą". Godzinę później widzimy Kendrę strzelającą do cywilów. Fajny ma dziewczyna wykształcony system wartości. Cyloński wirus. Jakim cudem zwykłym sygnałem radiowym cyloni przełamali zabezpieczenia całej rzeszy statków floty ale tylko jednego Pegasusa nie - i to w chwili gdy nad jego systemami obronnymi od miesięcy pracowała Six?Cyloni atakujący stocznię planetarną. Uzbrojeni w broń palną. Czy ja dobrze pamiętam ,że tostery miały zamontowane karabiny, które zmieniały się miejscem z dłoniami?No i na sam koniec. Stary Adama usprawiedliwiający to ,że Cain i Kendra mordowały cywilów tym, że Cain nie miała pod bokiem syna który moralnie nie pozwoliłby jej na podjęcie takiej decyzji. Nie to co u Adamy.Dobra teraz plusy.NARESZCIE WYJAŚNIONO - 1. Kwestie boga cylonów (w bardzo ciekawy sposób muszę przyznać). 2. - Czym są Hybrydy sterujące BaseStarami oraz jak powstały "ludzkie" modele cylonów - to moim zdaniem największy pozytywny akcent w filmie. (choć scena w której stary Adama podczas pierwszej wojny z cylonami, z pistoletemmaszynowm w ręku samojeden rusza na cylońskie labolatorium genetyczne to trochę przesada. - no ale co z tego?)Pokazanie starych modeli cylonów - ukłon w stronę pierwotnej wersji BSG. Jakie to słodkie :-)Zakończenie (UWAGA tu mał spoiler dot. 4 sezonu). Końcowa rozmowa Kendry Shaw z cylońskim "bogiem".Starbuck "jeźdzcem apokalipsy". Nooo tu mi smaczku na 4 sezon narobili.Generalnie bardzo dobra gra Starbuck i Williamia Adamy, trochę gorsza Lee Adamy i kompletna chała jeśli chodzi o Cain.Dodam jeszcze ,że tak pomięszy + a - klasyfikuje się scena w której grupa komandosów atakuje na plecakach odrzutowych na przestarzałą wersę BaseStara. Trochę to dziwne i takie "spadochroniarskie".
Generalnie słabo i nieuważnie oglądałeś Razora jak i pewnie nie widziałeś flashbacks. Ustosunkuje się tylko do zarzutów i chce zaznaczyć, że ja z oceną wstrzymam się do pojawienia wersji na dvd dłuższej o 20 minut.Cain-> jak dla mnie była taka, jaką poznaliśmy ją za pierwszym razem żołnierz do końca, jasne może być twoim najlepszym przyjacielem, ale gdy dochodzi do wojny to obowiązek wobec swoich żołnierskich zasad ponad wszystko. Nie mogła sobie pozwolić na nieposłuszeństwo w wirze walki, nie mogło być żadnych wątpliwości wobec rozkazów, potrzeby wojska gdy trwa walka jej zdaniem zawsze były najważniejsze nawet wobec tych, których miała chronić... Nie mówię, że to dobrze, ale nikt nie może być drugim Adamą i co zresztą słusznie zauważył on sam - Cain była sama. Zresztą genialny jest wątek z Giną, jaką jej ukochaną widać ze obie strony głęboko się zaangażowały i dla obu skończyło się to tragicznie.Co do dalszych zarzutów: nie jestem takim upierdliwcem by czepiać się czy sprężynę można nazwać brzytwą, szybkie zidentyfikowanie Cylonów - no cóż innych wrogów to no nie mają, Keandra-> kolejna bardzo dobra postać, widać ze ma jakiś kompleks matki, chce się wykazać, pragnie aprobaty Cain, ale nie do końca akceptuje jej poczynania w końcu jednak jej ulega, za co będzie szukała przebaczenia i ostatecznego poświęcenia, cyloński wirus - system komputerowy by wyłączony na czas remontu i modernizacji(słabo oglądałeś), broń(znów słaba uwaga z twojej strony) - posługują się zarówna dodatkową jak i wmontowaną i chyba nie muszę tłumaczyć, czemu.
, jasne może być twoim najlepszym przyjacielem, ale gdy dochodzi do wojny to obowiązek wobec swoich żołnierskich zasad ponad wszystko Ne mogła sobie pozwolić na nieposłuszeństwo w wirze walki, nie mogło być żadnych wątpliwości Łobez rozkazów, potrzeby wojska, gdy trwa walka jej zdaniem zawsze był najważniejsza nawet wobec tych, których miała chronić
Więc wytłumacz mi dlaczego gdy zostało 10 sekund do udeżenie w Pegasusa atomówki Cain nie strzela tylko dyskutuje z Kendrą czy powinny skakać na ślepo czy nie?
szybkie zidentyfikowanie Cylonów - no cóż innych wrogów to no nie mają
Tylko takich którzy 40 lat wcześniej zniknęli i nikt ich więcej nie widział...
cyloński wirus - system komputerowy by wyłączony na czas remontu i modernizacji(słabo oglądałeś)
Więc co na tym statku przez te wszystkie miesiące robiła Six? "remontowała" systemy ochronne? Nawet znając kody dostępu coś nie za bardzo jej wyszło - Pegasus nie dość ,że przetrwał to jeszcze skopał tyłek kilkunastu cylońskim eskadrom i grupie abordażującej statek.
kolejna bardzo dobra postać, widać ze ma jakiś kompleks matki, chce się wykazać, pragnie aprobaty Cain, ale nie końca akceptuje jej poczynania w końcu jednak jest ulega, za co będzie szukała przebaczenia i ostatecznego poświęcenia
Wytłumacz po co Keandra strzelała do tych cywili? Była inżynierem, nie marine i nikt jej nie kazał.
Cain była sama. Zresztą genialny jest wątek z Giną, jaką jej ukochaną
Jedynego "bliskiego" Cain zastrzeliła. A Gina i Cain to kolejny poroniony pomysł scenarzystów powstały na skutek politycznej poprawności. Przeoczyłem go wymieniając wady bo poświęcono mu zaledwie kilka minut filmu na całe szczęście.