Forum › Fantastyka › Battlestar Galactica › Battlestar Galactica
A najśmieszniejsze jest to, że tego procesu w ogóle nie powinno być, bo parę odcinków wcześniej Roslin ogłosiła amnestię na wszystkie czyny popełnione na New Caprice w czasie okupacji :>.
Myślę, że przewidziała, to co się teraz dzieje, i w tym dekrecie był punkt poświęcony wyłączeniu prezydenta spod jego działania. Jeśli w 3x20 obrona powoła się na amnstię, to będzie megadziwne.
Cóż racja ale Baltarowi dochodzi jeszcze kolaboracja z Cylonami z przed New Caprica i to właśnie dlatego próbowano zdyskredytowac (podoba mi się to słowo!) zeznania prezydentowej gdyż to ona widziała go na Caprice z Six przed inwazją.
Larpkin chyba nie wie, że Roslin wie, że Baltar wtedy zdradził 😉
Nieprawda bardzo prawdopodobne ,że wie. Roslin powiedziała staremu a stary młodemu zaś młody powiedział Larpkinowi.Ale prawdą jest ,że cały ten proces jest zrobiony do kitu.
Właśnie nie sądzę, by Apollo wiedział, a nawet jeśli, to zapewne sam nie byłby pewnien czy to nie zwidy pani prezydent.
SPOILERY 3x20
Odcinek bardzo bardzo dobry. A przynjmniej ostatmie 15 minut w tym odcinku.
Pierwsze 30 zajmuje proces Baltara. Praktycznie tylko jedna zagrywa obrony - próba unieważnienia procesu miała jakikolwiek sens. Wszystko inne jest do kitu a najbardziej przemowa Adamy podczas wezwania go na świadka.
No i wynik procesu - Ja piernicze to już przegięcie
Ale następne 15 minut hoho. Dowiadujemy się o 4 z posród 5 nieznanych Cylonów. Nie będe okrutny i nie zdradze kim są. Poza tym w zakończeniu wraca nasza ulubiona postac.
Nie dość że nie zdradziłeś kim są nowe/stare tostery, to nie zdradziłeś także co jest prawdziwym kluczem do tego, że z taką niecierpliwością będziemy czekać na 4x01 ;)Co do procesu i zachowania Lee, to w ogóle nie jestem zdziwiony. Wynik był przesądzony już na początku tego odcinka, tym bardziej, że w ten sposób scenarzyści pozostawili sobie otwartą furtkę co do kontynuowania wątku Baltara w następnym sezonie. Przecież obecnie nawet nie wiemy, czy będzie się jeszcze pokazywał na ekranie. Może tak, może nie. Idealna sytuacja dla kogoś, kto ma pisać następne odcinki 😉 Choć raczej będzie, bo w końcu muszą jakoś rozwinąć sprawę Hery ;)Teraz Apollo. Postaw się w jego sytuacji. On prawie nic nie ma. Ten facet stracił ostatnio prawie wszystko. Żonę. Ojca. Przyjaciół. Pracę. Starbuck. Żadna z tych rzeczy nie jest stuprocentowo pewna, ale wszystkie bardzo prawdopodobne. Jest nawet jeszcze gorzej. Tatuś może za chwilę zacząć sypiać z nową panią. A z prespektywy małego Lee ojciec związany z kobietą to katastrofa - no przecież scenarzyści cały odcinek poświęcili, by nam to uświadomić.Ten człowiek stracił ostatnio prawie wszystko.Ale coś mu zostało. Przekonania. P*****one wartości wpojone przez dziadka. I w takiej sytuacji według mnie logicznym jest, że będzie ich bronił do końca. Że do końca będzie bronił systemu w który wierzy. Tym bardziej, że - jak zapewne pamiętasz - w pewnym momencie w trakcie rozprawy był bliski wyparcia się także i tego.
Przestań bo zaraz spadne z krzesła ze śmiechu.Po pierwsze sąd wydał wyrok zaraz jak tylko wysłuchał opinie Lee adamy na temat całego procesu. Takich rzeczy nie robiono nawet za Stalina. Już nie wspominam o tym ,że takie rzeczy mówi się podczas przemowy końcowej a nie w trakcie przesłuchiwan świadków.William Adama głosujący za uniewinnieniem Baltara. Hmm....Muszę przyznac ,że taka zagrywka jest prawdziwie "hamerykańska". I nie muszę ci chyba przypominac ,ze zarówno Lee jak i Romo czy jak mu tam po procesie wypięli się na Baltara a to oznacza ,że prędzej czy później jakiś domorosły inkwizytor walcząc o sprawiedliwośc sprzątnie go w zamachu bombowym.O to chodziło im od początku a Lee zrobił to tylko dlatego by w imie tych swoich zasad przywrócic system prawny we flocie.A jeśli ktoś naprawde bardzo chce nazwisk tych 4 cylonów to proszę ALE UPRZEDZAM CZYTASZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚC I ŻEBY NIE MIEC POTEM DO MNIE PRETENSJI!- Pułkownik Saul Tigh- Samuel T. Anders- Szef Tyrol- Ta laska z administracji prezydentowej (zapomniałem jej imienia).
Przestań bo zaraz spadne z krzesła ze śmiechu.
Po pierwsze sąd wydał wyrok zaraz jak tylko wysłuchał opinie Lee adamy na temat całego procesu. Takich rzeczy nie robiono nawet za Stalina. Już nie wspominam o tym ,że takie rzeczy mówi się podczas przemowy końcowej a nie w trakcie przesłuchiwan świadków.
Za Stalina rzadko uniewinniano. Ponadto w amerykańskim systemie prawnym jest dużo kontradyktoryjności (tzn. jak obie strony się na coś zgodzą, to tak jest), i tu ona zadziałała. No, a system prawny Kolonii zapewne jest ukradziony z Ameryki.
I nie muszę ci chyba przypominac ,ze zarówno Lee jak i Romo czy jak mu tam po procesie wypięli się na Baltara a to oznacza ,że prędzej czy później jakiś domorosły inkwizytor walcząc o sprawiedliwośc sprzątnie go w zamachu bombowym.
O to chodziło im od początku a Lee zrobił to tylko dlatego by w imie tych swoich zasad przywrócic system prawny we flocie.
Od początku byli nań wypięci. Jednemu chodziło o sławę najsprawniejszego prawnika we wszechświecie 😉 drugiemu o system, no i o to by dogryźć ojcu.
Dla jasności: zgadzam się jednak, że proces był w dalszym ciągu bezsensowny 😛 Do spraw o których pisałem w naszej dyskusji na temat 3x19 dodam jeszcze jedną. W trakcie rozważania nad wnioskiem o unieważnienie procesu Apollo argumentuje, powołując się na książkę Josepha Adamy, że taki manewr wziększa szanse obrony o 25 % (dobrze pamiętam?), bo znają już argumenty i taktykę oskarżenia, a Lampkin nie stwierdza - choć jest przecież takim dobrym prawnikiem - że ta uwaga nie może mieć w wypadku procesu Baltara zastosowania. No ROLFT po prostu 😛 Zwyczajnie idiotyczne to było. Bo jaki z tego wniosek? Że Lampkin nie domyślił się przed procesem, co będzie mówiła pani prokurator? Że to dla nich nie było MEGAPRZEWIDYWALNE? No, a może dla widzów też nie było?
Jak już pisałem - cała BSG skondensowała się w tym jednym odcinku 😉 Co najmniej niezły klimat i totalny brak sensu.
Wie ktoś kiedy puszczą następne odcinki??Tak namieszali w 3x20, że nie mogę się doczekać żeby zobaczyć jak z tego wybrną.
Z zapowiedzi na scifi.com wynika, że w czwartym kwartale 2007 ma być jeszcze wyświetlany jakiś "odcinek specjalny", a na 4 sezon faktycznie może nam przyjść poczekać aż do stycznia.
Ciekawe, czy pokażą osławioną kartkę "Prosimy przeszkadzać", za pomocą której załoga BSP była zachęcana do spotkań z Pegasusowską Six 😉
Czekając na nowe odcinki można zobaczyć, co wymyśla się dla fanów serialu. Na stronie wizadruniverse znalazłem dziś galerię figurek postaci. Szef chyba trochę schudł ze strapienia, myśląc o swym prawdziwym pochodzeniu 😉