Forum Fantastyka Battlestar Galactica Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Wyświetlanie 15 wpisów - od 226 do 240 (z 620 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

W sumie nie wiem, jakie tłumaczenie jest 'hatakowe', ale słowo 'Cylony' w miejsce 'Cyloni' mnie odpycha 😉 Stawiam dolary przeciwko orzechom, że tłumaczenie będzie inne niż na TVP1 (tak było przy LOST, zresztą trudno, by kupowali to od Jedynki), ciekawe, czy lepsze...

Gosiek
    Uczestnik

tłumaczenie będzie inne niż na TVP1 (tak było przy LOST, zresztą trudno, by kupowali to od Jedynki), ciekawe, czy lepsze...

Nie sądzę, TVP przetłumaczyła miniserię całkiem przyzwoicie. Ale nie będzie mi raczej dane porównać, więc poczekam na komentarze abonentów AXN. ;>

===

SPOILER ZONE

A wracając do sezonu drugiego - po obejrzeniu 2x17 The Captain's Hand mam mieszane uczucia - odcinek nie był zły, ale zdecydowanie nie był też wybitny, czegoś w nim brakowało. Ciekawie rozwinął się wątek polityczny, wygląda na to, że zbliżające się wybory prezydenckie mogą przynieść nam wiele zakulisowych rozgrywek i powrót kilku postaci pojawiających się ostatnio nieco rzadziej - choćby Zareka czy Six. Podobał mi się też pomysł z konfliktem religijno-etycznym i wątek z doktorem Cottle.

Za to cała główna akcja na Pegasusie już niezbyt, była (niestety) zbyt przewidywalna i poza paroma pyskówkami Apollo - Starbuck, mającymi wyjaśnić kilka spraw między tymi postaciami, moim zdaniem nie prowadziła do niczego. A poza tym ilu niekompetentnych psychopatów w wyższej kadrze oficerskiej może być na jednym statku? Trzeba było pomyśleć nad ciekawszym sposobem na danie przystojniakowi własnego okrętu... No i jeszcze ten Romans Lee z Duallą - znów za szybko i znów wszystko co się miedzy nimy wydarzyło (a co sprawiło, że są razem) nie zostało nam pokazane. Jak dla mnie był to jeden ze słabszych odcinków tego sezonu - przynajmniej jak na BSG. ;>

Zeal
    Uczestnik

2x18

Epizod, skupiający się na warstwie psychologicznej. Bez bitew, myśliwców, itp, itd...

Tyle tylko, że jak dla mnie - jeden z najlepszych odcinków drugiego sezonu. O ile nie najlepszy... Już sam pomysł z odwróceniem sytuacji był... Ciekawy. Potem zaś... Potem było tylko lepiej.

I bardzo dobrze.

Gorlim
    Uczestnik

2x18

Zgadzam się z przedmówcą. Ciekawy odcinek, chociaż zakończenie (ostatnia scena) niezbyt przekonywująca. Zakładałem, że uciekną razem z tym człowiekiem z ruchu oporu, a nie, że postanowią w 6 godzin zbawić Cylonów.

Jednym słowem głupota... - jakie to ludzkie 😉

_Neoo_
    Uczestnik

2x18

6 godzin zbawić Cylonów.

[post="42137"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

36 🙂 A mnie przekonała. No bo co dałaby im ucieczka? Byłyby Cylonami wśród ludzi i mało kto by to "kupił". Więc wcześniej czy później ktoś albo by je odstrzelił ("bo krzywo na mnie spojrzała, więc na pewno chciała nas zdradzić"), albo same doszłyby do wniosku, że trzeba wrócić (tu z wiadomych powodów od razu by je od razu zapuszkowali). A tak mają 1,5 dnia spokoju, zanim granat wpadnie w szmbo i będą musiały coś z tym zrobić. Zgadzam się, że to coś podejrzanie mało, ale na początek powinno wystarczyć :]

Slawek
    Moderator

2x18 Spoilers

Nie będę się rozpisywał, poprzednicy już powiedzieli co trzeba. Dobry odcinek z niezłym wątkiem do kontynuacji. Aczkolwiek wydaje mi się to wszystko takie trochę... hmm... na siłę? Ukazywać Cylonów jako tych dobrych, zbawców? W takim razie zakończeniem Galactici pewnie ma być pokój ludzi z cylonami? Hmm... No nic, poczekamy zobaczymy.

Zraziła mnie jednak trochę jedna rzecz. Że pośród wszystkich cylonów na Caprice widzimy tylko tych których już znamy. Żadnej nowej twarzy, albo chodziaż postury (przynajmniej ja nie zauważyłem nikogo nowego). Moglibyśmy dopatrywać się tym sposobem podobieństw między danymi postaciami a tym co widzieliśmy. Oh well... widocznie ze wszystkich 12 kopii wybrano akurat te nam już znane do pobytu na Caprice ;>

PS. Scena z cylonami sadzącymi drzewka mnie powaliła ;>.

Gosiek
    Uczestnik

SPOILER ZONE

Odcinek dobry, nawet bardzo. Zmiana tematyki, skupienie się przede wszystkim na Cylonach, Galactica i jej załoga na drugim planie, odkurzenie kilku starych wątków... Dużo plusów i równie dużo materiałów do przemyśleń.

trochę... hmm... na siłę? Ukazywać Cylonów jako tych dobrych, zbawców?

Dla mnie jedną z idei tego serialu jest pokazywanie, że nic nie jest czarno-białe, a co za tym idzie nie ma tylko dobrych ludzi i samych złych Cylonów. Mieliśmy okazję już to oglądać na przykładzie Sharon, która wiele razy pomagała Adamie ocalić flotę. A to w pewnien sposób też czyni ją "zbawcą". Dlaczego inni Cyloni nie mieliby się zachowywać podobnie? Zwłaszcza ci, którzy spędzili z ludźmi wiele czasu. Szczególnie, że dr Cottle wspomina, jak tostery, starając się skopiować ludzi najdokładniej jak się dało, ściągnęły z nich nawet pewne problemy medyczne - więc może i z psychiką coś namieszali?

pośród wszystkich cylonów na Caprice widzimy tylko tych których już znamy. Żadnej nowej twarzy

Fakt, tego szkoda. To był świetny odcinek żeby pokazać jakiś nowy model Cylona i opowiedzieć od razu jego historię.

Zakładałem, że uciekną razem z tym człowiekiem z ruchu oporu

To nic by im nie dało - ocaliłyby siebie (nie wiadomo na jak długo) ale nie zmieniłyby się w żaden sposób układu wśród samych Cylonów oraz między nimi a ludźmi. Jeżeli te zmiany mają być głębokie, to muszą być robione "od wewnątrz", nie za pomocą ruchu oporu.

Chociaż co do szykującej się "rewolucji" w cylońskim społeczeństwie - wątpię żeby się w pełni udała, zwłaszcza, że na razie nie ma wielkich szans wyjścia poza Capricę. Ale z pewnością jest to temat na kilka ciekawych i zaskakujących odcinków, które (zgodnie z przedsezonowymi obietnicami Moore'a) mogą nam pokazać Cylonów, ich sposób myślenia, wzajemne relacje... A z zapowiedzi na następny sezon wygląda, że wątek może zostać pociągnięty i rozbudowany.

Mnie w tym odcinku najbardziej zaintrygowało odwórcenie relacji Six - Baltar, to był bardzo ciekawy i mistrzowski chwyt, rewelacyjnie wyglądający zwłaszcza w chwilach, gdy przenosiliśmy się z Galacicy na Capricę i mogliśmy obie pary porównać. Oby więcej takich perełek.

Cross
    Klucznik

SPOILER 2x18

Jak dla mnie odcinek genialny. Połączenie między Baltarem a Six jak widać bez ich świadomości tego - ciekawe. Końcówka odcinka niestety przewidywalna - że członek ruchu opru wyjdzie cało dzięki Cylonkom.

Mnie ciekawi inna sprawa - struktura społeczności Cylonów. Ok, z mysliwcami wytłumaczyli, że to coś na zasadzie zwierząt. Ale tostery? Koniec końców to one rozpoczęły rebelię przeciwko ludziom - czyli intelekt i samoświadomość się u nich wykształciły. I to one stworzyły potem "ludzkich" Cylonów. A teraz robią za "terminatorów" i jak to wspomniano w którymś z odcinków "mają jeszcze swoje zastosowania". Tylko tyle. Tutaj widziałbym bunt tosterów przeciwko "ludzkim".

_Neoo_
    Uczestnik

Cross, a ja tłumaczę sobie to w taki sposób (teoria dobra jak każda).

To jest część mojej wypowiedzi z Oriona.

Nie zdziwiłbym się, gdyby biologiczni traktowali centurionów po części jako wrogów (odważna teoria, sam to przyznaję). Otóż napewno centurioni stworzyli biologicznych. No innego wyjścia nie widzę (na razie boską ingerencję pomijam ). Więc niejako stali się ich stwórcami. Skoro skóry (przyjmę takie określenie na biologicznych, bo krótsze, a po 2x18 każdy powinien wiedzieć o co chodzi) wierzą w jednego Boga (Stwórcę) to w tym równaniu nie ma miejsca na cent. (skrót dla centurionów).

No ale, niejako z poczucia swojej wyższości, pierwsze skóry "ogłupiły" cent. tak, żeby żaden później nie był w stanie do żadnych samodzielnych zadań. A później to już poszło taśmowo, strach przed samodzielnymi centurionami (zbyt inteligentnymi czy mającymi zbyt duże możliwości) spowodował, że każda kolejna partia była głupia. No bo trzeba pamiętać, że taki usamodzielniony cent. pewnie byłby w stanie bez problemu zabić skórkę. A, że planując atak na Kolonie, skóry nie rozważały szerokiej akcji militarnej na powierzchni planet (po co jak walnie się atomówką i po każdym problemie) to cent. nie przeszłu upgradu i zostały debilami.

Powiesz, że minęło już 7 czy 8 miesięcy... Tak minęlo, ale akcje ruchu oporu do tej pory nie były na tyle spektakularne, żeby uzasadniać ryzyko zmądrzenia cent., któe mogłyby wpaść na różne głupie pomysły. No i nie ukrywajmy, opcja odrodzenia jest na tyle fajna, że sukces rucu oporu (śmierć skór) nie jest wielkim problemem.

Dalek
    Uczestnik

SPOILERY

Ja tam uważam, że 12 "skór" to w jakimś stopniu genetyczne "kopie" Władców Kobolu. Tostery znalazły ich groby na Kobolu i pobrały materiał genetyczny (Sharon wie gdzie znajduje się grobowiec Ateny). Cyloni zyskali różnorodność, ale może, tak jak mówi _Neoo_ "organiczne" jednostki przejęły kontrole.

Co do ostatniego odcinka, to najbardziej podobał mi się umysłowy klon, Baltar. Miał w sobie coś diabolicznego, a jednocześnie spełniał role sumienia 6 (świerszcz z Pinokia ??).

Ciekawostką są też samochody w garażu, jeden to bez wątpienia Garbusy z 3 światłem oraz jakiś starszy model Citroena. Poza tym tablica rejestracyjna "Sexymom" :>.

Ps. _Neoo_ może by zmienić tytuł odcinka w polskim tłumaczeniu, bo "Załadowanie" brzmi raczej głupio i kiepsko oddaje sens tego co dzieje się ze "skórami" po "śmierci".

_Neoo_
    Uczestnik

@Tecza: A jakieś sugestie? Przyznaję, że jest to moja propozycja, no ale jak znajdzie się lepsza, to nie mówię nie ;)Zgranie? Odchodząc od oryginału Odrodzenie? Ciężko jest poprawiać samego siebie 😉

Dalek
    Uczestnik

Gosiek proponwała reinkarnacje. Chodzi o sens, a nie dokładne tlumaczenie. Odrodzenie też nie jest złe.

Barusz
    Uczestnik

'Uduchowienie'? 'Wduchowienie'? 'Udusznienie'?

Barusz
    Uczestnik

IMHO opis pilota z axn.pl przebija wszystko co dotychczas widziałem w Polsce.

Przez ponad 40 lat ludzie żyli w zgodzie z Cylonami, super nowoczesnymi robotami o ludzkiej postaci. Nieoczekiwanie Cyloni wypowiadają wojnę, w której może zginąć cała ludzka cywilizacja...

Natomiast ciekawostką jest fakt, że Gazeta Telewizyjna dała tą samą minirecenzję co poprzednio, jednak w miejsce jednej gwiazdki pojawiły się przy nim trzy.

Cross
    Klucznik

SPOILER 2x19

Odcinek średni, widać że kopa szykują dopiero na zakończenie... Baltar standardowo knuje, akcja na Caprice też taka sobie (może się rozwinie).

A kapłan, który rozmawia z oszalałym Szefem 🙂 to jeśli mnie wzrok nie myli - niegdysiejszy hologram z "Quantum Leap" ("Zagubiony w czasie") który pomagał w tarapatach dzisiejszemu kapitanowi Archerowi z Enterprise... 😉

Wyświetlanie 15 wpisów - od 226 do 240 (z 620 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram