Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › Babylon 5
Z tego co pamietam to B5 Crusade ten potencjal rzadko pokazywal. Pod koniec zrobilo sie ciekawiej, ale jako kontynuacja B5 dla mnie wypadl dosc kiepsko.
Zarąbisty serial. pierwszy sezon troszkę tak 5 punktów na 10 le 2, 3 i 4 na 9 punktów. 5 sezon dopiero zaczołem ale wygląda jakby się troszkę stoczył. Polecam wszystkim którzy nie widzieli. Nie wiem jak wam ale G'kar i Londo przypominają mi Quarka i Odo.
Jest jeden minus. Śmierć Marcusa, to była porażka.
Masz racje serial jest super jestem w trakcie oglądania 2 sezonu.
Ja w połowie 5.Mógłby ktoś podać w jakiej kolejności należy oglądać Filmy pełnometrażowe?
Ja w połowie 5.
Mógłby ktoś podać w jakiej kolejności należy oglądać Filmy pełnometrażowe?
Mi działa, ale na wszelki wypadek zacytuje.
Jak oglądać Babylon 5?
Babylon 5Babylon 5 jest serialem dość nietypowym. Jeśli ogląda się go po raz pierwszy, nie można puścić sobie losowo wybranego odcinka z nadzieją, że będzie wiadomo, o co chodzi.
Twórca serialu - J. Michael Straczynski - określa swoje dzieło mianem "telewizyjnej powieści". I tak rzeczywiście jest - każda seria to osobny tom, podzielony na dwadzieścia dwa rozdziały. Wszystkie są ze sobą mniej lub bardziej powiązane - historia opowiedziana w serialu stanowi jedną, zamkniętą całość, dlatego też serial należy oglądać w ściśle określonej kolejności. Czyli od początku do końca 🙂
Osobom, które stykają się z Babylon 5 po raz pierwszy, zapewne przydatna może okazać się poniżej przedstawiona lista filmów i odcinków w ZALECANEJ kolejności oglądania. Przestrzeganie jej zapewnić powinno bezstresowe zrozumienie wszystkich wątków 🙂
1. Pilot
Babylon 5: The Gathering - to jest właśnie pilot serialu. Dostępny w Polsce na kasetach wideo w wersji pierwotnej i na DVD w wersji specjalnej. Po Internecie krąży chyba tylko ta druga wersja (ze zmienioną muzyką i drobnymi zmianami w treści).
Teoretycznie, znajomość pilota NIE JEST niezbędna do zrozumienia dalszego ciągu serialu, a że pilot bywa nudnawy, wiele osób go sobie odpuszczało. Jednakże mimo wszystko warto go obejrzeć - to przecież prolog.
2. Sezon Pierwszy - Signs and Portents
Należy obejrzeć wszystkie odcinki po kolei. Najważniejsze są 1x01 Midnight on the Firing Line, 1x06 Mind War, 1x08 And the Sky Full of Stars, 1x13 Signs and Portents, 1x18/1x19 A Voice in the Wilderness, 1x20 Babylon Squared, 1x22 Chrysalis. Te odcinki należy obejrzeć KONIECZNIE, aby zrozumieć kolejne sezony, jednakże najlepiej oglądać wszystko, nawet te nudniejsze odcinki, które się w pierwszej serii zdarzały.
3. Sezony Drugi (The Coming of Shadows) i Trzeci (Point of No Return)
Należy obejrzeć całość. W sezonie drugim praktycznie nie ma już odcinków, których wpływ na całokształt fabuły serialu byłby znikomy, zaś sezon trzeci to już całkowita ciągłość fabularna.
4. Sezon Czwarty - No Surrender, No Retreat
Należy obejrzeć pierwsze sześć odcinków. Od 4x01 The Hour of the Wolf do 4x06 Into the Fire. Potem można zrobić sobie przerwę na dwa filmy (patrz niżej) lub oglądać sezon czwarty dalej (patrz jeszcze niżej 😉
5. Film numer 1
Babylon 5: In the Beginning - film ten można określić mianem "prequela", gdyż akcję osadzono dziesięć lat przed akcją serialu. Tytuł filmu może być bardzo mylący i skłaniać do obejrzenia go na początku, przed serialem. NIE NALEŻY TEGO ROBIĆ. Film zdradza bardzo wiele na temat przyszłych wydarzeń i po obejrzeniu go, pierwsze dwa sezony nie mają już aż takiej aury tajemniczości. Film ten został wydany w Polsce na DVD - z KOSZMARNYM tłumaczeniem. Lepsze znajdziecie na tej stronie 😉
UWAGA: Istnieje opinia, że film In the Beginning można obejrzeć w zasadzie już po drugim sezonie. Rzeczywiście - wtedy niemal wszystkie wątki, które film mógłby zdradzić, są już zakończone lub wyjaśnione, można więc zaryzykować (chociaż moim zdaniem, przy oglądaniu go później robi większe wrażenie). Jeszcze raz podkreślam, że NIE NALEŻY oglądać go nie znając PRZYNAJMNIEJ dwóch pierwszych sezonów.
6. Film numer 2
Babylon 5: Thirdspace - film ten można obejrzeć w zasadzie w dowolnym momencie PO odcinku 4x06 Into the Fire. Umieściłem go w tym miejscu, gdyż właśnie w tym punkcie linii czasowej umieszczono jego akcję (w okolicach odcinka 4x07). Film ten stanowi odosobnione dzieło - umieszczone jest w konkretnym momencie akcji z serialu, ale nie ma praktycznie żadnego wpływu na serial. Film ten nie został wydany w Polsce, ale na mojej stronie znajdziesz napisy do wersji dostępnej w Internecie.
7. Sezon Czwarty (ciąg dalszy)
Czyli odcinki od 4x07, do końca sezonu czwartego (po 4x09 warto jeszcze raz obejrzeć In the Beginning, jeśli ktoś oglądał go dużo wcześniej).
8. Sezon Piąty (Wheel of Fire)
Nadszedł czas na ostatni sezon serialu i jego wspaniały epilog (5x22 Sleeping in Light - koniecznie przygotować chusteczki).
9. Film numer 3
Babylon 5: River of Souls - kolejny "oderwany" film, którego akcję umieszczono parę miesięcy po odcinku 5x21 Objects at Rest (dlatego można go obejrzeć PRZED finałem serialu, chociaż można i po). Film ten nie został wydany w Polsce.
Kolejne produkcje można oglądać na dwa sposoby. Albo według chronologii przedstawionego świata, albo według kolejności produkcji. Poniżej podaję wersję według tej drugiej kategorii.
* Film numer 4
Babylon 5: A Call to Arms - kolejny "luźny film", będący zarazem pilotem serialu Crusade. Akcja filmu rozgrywa się pięć lat po wydarzeniach z 5x21 Objects at Rest. Film został wydany w Polsce na wideo jako Babylon 5 - Alarm dla Ziemi.
* Crusade
Niestety, jest tego jedynie trzynaście odcinków. Serial został skasowany zanim jeszcze rozpoczęto jego emisję (w tym momencie proszę przekląć po trzykroć decydentów ze stacji TNT, którzy tak postanowili). Serial emitowała stacja TVN Siedem jako Kosmiczna krucjata.
Z kolejnością oglądania Crusade wiąże się małe zamieszanie. Otóż stacja TNT dość dowolnie żonglowała sobie odcinkami, zażądała też zrobienia specjalnego odcinka łączącego pilota z serialem...
Chociaż Straczynski mówi, że on puszczałby serial od odcinka Racing the Night (numeru nie podaje celowo - po sieci krążą wersje z różną numeracją), to chyba jednak warto zacząć go od wspomnianego "łącznika" z pilotem. Jest to odcinek War Zone.
Kolejność oglądania kolejnych nie jest szczególnie istotna - serial nie zdążył rozkręcić się na tyle, by miała ona jakąś wagę. Z jednym wyjątkiem - warto obejrzeć odcinek Ruling from the Tomb przed Each Night I Dream of Home, a po nich dopiero odcinek The Rules of the Game (nie trzeba ich oglądać jeden po drugim, ale warto zachować wymienioną kolejność).
* film numer 5
Babylon 5: Legend of the Rangers - w zamyśle miał to był pilot nowego serialu (ma nawet podtytuł - To Live and Die in Starlight), ale z serialu nic nie wyszło, został więc sam film. Chronologicznie jego akcja toczy się PRZED Crusade, jednakże chyba nawet lepiej ogląda się go PO Crusade. Film został wydany w Polsce na wideo (bodajże jako Babylon 5: Zwiadowcy), na stronie umieściłem też napisy do różnych wersji krążących po Internecie.
O w morde, dawno tyle nie przeczytałem, nie licząc napisów przy oglądaniu. Ale warto, przynajmniej wiem co i jak :Dedit: literówka
Dodam, że jest jeszcze nowy film "Lost Tales".
Imho można go oglądać zaraz po zakończeniu 5 sezonu lub tuż przed finałowym odcinkiem sezonu 5.
Kopalnia wiedzy o b5 -> http://www.midwinter.com/lurk/lurker.html.
Uh, wracam do wspomnień. B5 - serial ciekawy i godzien uwagi, może i nie ze względu na efekty specjalne czy też niekiedy samą fabułę (niektóre odcinki zdarzały się nudnawe - porównajcie do ds9 sezony 1-2), ale przesłanie. Pozycja obowiązkowa dla fanów SF - tyle ode mnie 😎 BTW. Crusade Sux. Ogólnie sama koncepcja mi się nie podobała. Nie lubię, jak ktoś masowo ludzi ubija :>
Dobro ktokolwiek jeszcze napisze że Crusade sux będzie miał do czynienie z moją polemiką. 😉
Wiesz co może wrócimy do tego tematu za jakiś tydzień jak obejrzę Crusade.Na razie kończę B5 zostały mi 3 ostatnie odcinki.
Krucjata była niezła, daleko jej do B5, choć pewnie gdyby dostała parę sezonów to sytuacja wyglądała by inaczej.Na pewno miał kilka pięknych, innowacyjnych jak na S-F patentów
Kapitalny serial, dawno już nie oglądam tak wyśmienitego SF. Jestem teraz po odcinku 4x07 i po dwóch bardzo dobrych filmach "In the Beginning" i "Thirdspace", polecam wszystkim naprawdę wyśmienita dawka SF.
Bardzo dawno temu widziałem tylko pilot i teraz z braku seriali zacząłem oglądać B5. Bardzo fajna tematyka, pomysły, ale kompletnie odrzuca mnie tragiczna gra aktorska (to co wyprawiają postaci drugoplanowe nie warte jest nawet dyskusji). Jestem na 7 odcinku pierwszego sezonu, mam nadzieję, że to się zmieni...