Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › Babylon 5
Do obejrzenia sa jeszcze bloopery z sezonu 1 ;>
Właśnie ściągam sezon1(113Mb odcinek) mam nadzieje, że będzie fajnie jak muwicie😀
Słuchajcie mam prośbę czy ma ktoś dostęp do komiksów B5 bo o ile książki to nie problem to komiksy już tak.
Ściągnołem pare odcinków babylon'a ale ciężko się to ogląda w świetle nowych produkcji. Ten serial jest beznadziejny w poruwnaniu do BSG.
Nie jest, po prostu oceniasz go po paru odcinkach, a to za malo by stwierdzic ze serial jest beznadziejny - Ty go nie znasz. Nie wiem w sumie czy sciagales po kolei, jesli nie to tym bardziej nie ma sensu zebys porownywal.
W świetle nowych produkcji ?Jedny przy czym blado wypada b5 w świetle nowych produkcji to efekty, a to nie jest imho takie ważne.
Musisz jednak przyznać że gra aktorów i rys postaci jest na troche niskim poziomie. Zachowują się strasznie dziwnie i sztywniacko- takich ludzi nie ma. Dlatego zraziłem się troche po paru pierwszych odcinkach. A kiedyś mi się to bardzo podobało,nie oglądałem wtedy od początku, może ta pierwsza seria jest taka do bani??
Pierwsza seria rzeczywiscie trochę poziomem odstaje od reszty, ale i tak imho jest lepsza od np. pierwszej serii tng czy ds9. W drugiej nastąpila mała rewolucja. Radzę oglądać dalej i czerpać przyjemność z gry postaci drugoplanowych (Londo i G'Kar).Co do gry aktorskiej to Sinclar nigdy mnie nie przekonał.
Ja też najbardziej lubie tą dwujke jak na razie. Sincler też mnie zupełnie nie przkonuje. Mam pytanie czy czasem w drugiej serii nie zmienili go na innego aktora??
Ja sie z Generalem zgadzam co do postaci i aktorstwa. Jezeli chodzi o pierwszy sezon to jest on w miare dobry tylko w tych kilku odcinkach nawiazujacych do glownej linii fabularnej.
Genialny serial jak dla mnie jeden z kamieni milowych dla rozwoju gatunku. Dużo interesujących postaci tandem Londo-G'kar , Delenn, Bester, wiecznie podejrzliwy Garibaldi, Sheridan mimo okropnego przepełnionego patosem moralizatorstwa.A w końcu także historia ludzkości bedąca de facto osią fabuły serialu od wspomnień z wojny z Dilgarem i wcześniej FC z Centaurii aż po wojnę domową ( + cała reszta w dodatkach ).Szczególnie interesującą cechą serialu jest jego spójność fabularna. Ciągłość niektórych wątków - nawiązywanie do nich w kolejnych sezonach, profil psychologiczny postaci , często zmieniających strony w trakcie serialu. Posiadających całą gammę bardzo ludzkich cech.Interesująca jest także sam pomysł podrózowania międzygwiezdnego, technologie, obecność First Ones co zasługuje na brawa gdyż pan JMS stworzył świat bardzo bogaty i zarazem wewnętrznie spójny.Fenomenalne jest także zakończenie , ukazujące cały cykl wydarzeń z perspektywy lat... :)Podsumowując 9,5 / 10
A widział ktoś z was dalszy ciąg B5 zatytułowany: "Kosmiczna krucjata"? Jeśli komuś podobał się Babylon to możliwe, że to też. Oryginalny tytuł napiszę wieczorem, bo teraz mi uciekł z pamięci. Własciwie postaci się zmieniają, Ziemii grozi wymarcie po ataku Cieni zabójczym wirusem zabijającym w ciągu 5 lat. Załoga okrętu Excalibur szuka antidotum a towarzyszy jej technomag Galen, który zatuje parę razy tyłek kapitanowi.Jak kogoś zainteresowało to może obejrzeć. Efekty co prawda nieco podobne do tych z B5 ale i tak fabuła wciąga.
Oryginalny tytuł to po prostu "Crusade " i jest fabularnym rozwinięciem filmu pt. A Call to Arms .Bez filmu raczej nie radzę oglądać serialu bo można się miejscami nie połapać - skąd się wziął okręt , skąd ta plaga i kto nią zaraził Ziemię itp. Z tego co wiem serial został zdjęty z anteny zanim dokończyli 1 sezon , a szkoda miał nawet potencjał .