Babylon 5

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 253 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zarathos
    Uczestnik

Gdyby postacie z b5 mialy wplyw na 'wir wydarzen' to serial wygladalby jak ID4 gdzie ludzie na F-18 pokonuja obcych z polami, bronia energetyczna itd zarazajac ich wirusem komputerowym. Albo jak Voy gdzie okret rozwalajacy kubek borga jednym strzalem nie jest w stanie powazniej uszkodzic Intrepida.W B5 chodzi o to, zeby pokazac, ze ludzie (i inne 'Mlode Rasy') sa pionkami na szachownicy pradawnych poteg i tak naprawde, az do konca, nie maja specjalnego wplywu jak sie potoczy walka. Ostatni sezon byl do czterch liter i dokrecony na sile - zgodze sie ze jest kiepski. Ale pozostale - bomba.

r_ADM
    Uczestnik

sa pionkami na szachownicy pradawnych poteg i tak naprawde, az do konca, nie maja specjalnego wplywu jak sie potoczy walka

nie zmienia to faktu, ze postacie sa imo kiepskie, a postacie wlasnie uwazam za najwazniejsze w serialach SF.

Dalek
    Uczestnik

A które postacie i dlaczego są kiepskie (i co to znaczy). Imo kilka postaci jest wręcz genialnych...

Unicorn
    Uczestnik

Co mogę napisać na temat tego super serialu ? 🙂

Że jest absolutnie świetny... Bardzo lubię postacie, jakie w nim są. Wręcz uwielbiam... historie. Chociaż jeszcze całego nie widziałam 🙂

I co jeszcze, jest jeden z tych serialii, które mają przesłanie, co lubię na jbardziej 😉

Dalek
    Uczestnik

Są już wszystkie Crusade dvd rip. W końcu to obejrzę, wyrobie sobie opinię i się wypowiem :DWydawca: Medieval (nawet ładne ripy, ale brak ac3)

Bonifacius
    Uczestnik

No cóż, lubię sobie obejrzeć wszystko co wyprzedza nas o lata :). A wśród takich rzeczy jest ST, ale ostatnio dowiedziałem się o innych serialach m. in. Babylon 5. Udało mi się ściągnąć tylko jeden odcinek - dzięki Bogu pierwszy 😀 no i odniosłem pozytywne wrażenia, ale czuję, że moja cierpliwość zostanie wystawiona na próbę podczas oczekiwania na zwiększanie się oprocentowania "kolorowych patyczków" w eMule :D. Swoją drogą szkoda że nie można osiągnąć prędkości WARP przy ściąganiu 😀

Phobos
    Uczestnik

Dla mnie B5 to bardzo dobry serial, szkoda, że raczej nie będzie nam dane obejrzeć luk jakie zostawił season 5. Crusade może najlepsze nie było, ale przyjemnie się je oglądało, zawsze się człowiek przywiązuje do ciekawego kontinuum 😉

Gosiek
    Uczestnik

Ostatnio przy przeglądaniu internetu wpadło mi w oczy piękne wydanie Babylon 5 - box zawierający w sobie wszystkie sezony serialu oraz komplet filmów z tego uniwersum. To wydanie o nazwie Babylon 5 : The Complete Universe wejdzie do sprzedaży 24 października, aktualnie cena boxa wynosi 150 funtów brytyjskich. Szczegóły można sprawdzić tutaj. Po przeliczeniu ceny na 1 sezon, kwota jaką trzeba zapłącić nie wydaje się aż tak duża, więc może warto sobie sprawić piękny prezent gwiazdkowy? 😉

---

Dzięki Gwynowi dorzucam jeszcze jedną informację, myślę, że dobrą. 😉 Ten sam box będzie można od 21 listopada kupić rówież w Niemczech. I tym razem warto poczekać, gdyż cena zestawu wynosi 165 euro czyli nieco ponad 600 zł. Szczegóły dotyczące niemieckiego wydania można znaleźć na stronach amazon.de oraz treknews.de.

Gosiek
    Uczestnik

Kolejna dobra wiadomośc dla fanów B5 - studio Warner Home Video postanowiło wydać w Polsce Legend of the Rangers na DVD, premiera odbędzie się 4 listopada. Szczegóły techniczne dotyczące wydania można sprawdzić tutaj, za to opis jest tak beznadziejny, że lepiej go nie czytać. ;> Cena płytki powinna wynieść około 50 zł, taka jest przynajmniej na Oceanie DVD. Ciekawe czy przy okazji obinżą też ceny The Gathering oraz In the Beginning... ;>

Gorlim
    Uczestnik

Hm.. w przypadku seriali rzadko się zdarza, żeby sezon 4 był jakoś związany z sezonem 1. W B5 jest tego pod dostatkiem.To co mi się najbardziej podoba to nie zupełnie inny pomysł na okręty, nie kreowanie postaci i ciekawych interakcji między nimi, ale składanie klocków. Żaden SF, ba, żaden serial nie dał mi tyle co B5 jeśli idzie o składanie klocków ;)Straczynski mial do opowiedzenia pewna historię i robił to przez 4 lata, konsekwentnie. Obyło się bez patrzenia na notowania i pokazywania golego biustu aktorek dla ich poprawienia 😉

r_ADM
    Uczestnik

Calkowita racja. Szkoda tylko, ze serial wydaje sie przez to strasznie sztuczny. A prowadzi do B, prowadzi do C.

Gorlim
    Uczestnik

Calkowita racja. Szkoda tylko, ze serial wydaje sie przez to strasznie sztuczny. A prowadzi do B, prowadzi do C.

[post="40629"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

ummm... no nie wiem. Cały urok B5 polegał na tym, że takich oczywistości było w sumie niewiele. Rozwój postaci takich jak Londo Mollari to majestersztyk - i to pomimo okresowych rzutów okiem w przyszłość, które teoretycznie pozwalały się pewnych rzeczy spodziewać...

Z resztą... oglądałem ten serial we wczesnej młodości, a jak wiadomo to mocno koloryzuje 😉

Gosiek
    Uczestnik

Z resztą... oglądałem ten serial we wczesnej młodości, a jak wiadomo to mocno koloryzuje 😉

Moim zdaniem oglądany drugi raz po latach nie traci na wartości. Dostrzega się nowe rzeczy, inaczej patrzy na pewne wątki... Chociaż ja miałam to szczęście, że przy pierwszym oglądaniu (wieki temu :P) nie widziałam zakończenia, więc przy drugim podejściu miałam jeszcze kilka zagadek przed sobą.

Co do samej konstrukcji B5 - nigdy ten serial nie wydawał mi się schematyczny, a powiązania między wydarzeniami zbyt oczywiste, co przy tak dokładnie zaplanowanej historii uważam za spory sukces. Nie widzę też w nim zbyt wiele sztuczności, a to właśnie dzięki postaciom takim jak Londo i G'Kar - świetnie napisanym i zagranym oraz mającym w sobie wiele nieprzewidywalności. Oczywiście w przypadku Sheridana, Delenn, Ivanovej, Garibaldiego czy innych wygląda to już nieco gorzej, ale mimo wszystko im też daleko do sztuczności. Tej (jeżeli już) szukałabym głównie w piątym sezonie i postaciach Byrona i Lyty - moim zdaniem bardzo już naciąganych, podobnie jak fabuła dotycząca telepatów na stacji. Ale mimo wszystko nie zepsuło mi to obrazu całego serialu jako jednego z najciekawszych i najlepszych scifi jakie widziałam.

r_ADM
    Uczestnik

nigdy ten serial nie wydawał mi się schematyczny, a powiązania między wydarzeniami zbyt oczywiste

W serialu sa momenty kiedy wydarzenia ukladaja sie w tak doskonala calosc, ze az razi. Formula serial jest strasznie sztywna wlasnie dlatego, ze calosc zostala zaplanowana od poczatku nie zostawiajac miejsca na improwizacje czy chocby spojrzenie na poszczegolne watki z perspektywy.

a to właśnie dzięki postaciom takim jak Londo i G'Kar

Tak sa to swietnie postacie, szkoda, ze jedyne dobre w calym b5.

Gosiek
    Uczestnik

Ja wiem czy jedyne dobre? Najlepsze, to z pewnością. Dla mnie bardzo dobrymi postaciami są też Sheridan (choć jego patos chwilami drażni), Delenn, Lennier (potrafił być zaskakujący) i Garibaldi - zwłaszcza ten ostatni, najwięcej w nim emocji, problemów życiowych, wspomnień... Świetnie zapowiadającą się postacią była też wg mnie Ivanova, jej przyjaźń z Talią, pragnienie bycia lepszą niż brat, problemy z własną wiarą, przeszłością, rodziną... Wszystko to zapowiadało ciekawą i intrygującą postać, imo niestety tkwiący w tej mieszance potencjał został zmarnowany. Do momentu pojawienia się Byrona ciekawą postacią była też Lyta, ale to, co z nią zrobiono w 5 sezonie woła o pomstę do nieba. Z tych drugoplanowych wyróżniłabym Vira, Bestera i Cartagię - świetnie zagrane i przemyślane charaktery. Ogółnie postaci ewidentnie słabych jest mało - dla mnie to Byron i Sinclair, reszta ma zdecydowanie więcej dobrych niż słabych momentów.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 253 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram