Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › 9 najlepszych seriali science-fiction
Z nowości to mnie bardzo zaskoczyła tak dobra pozycja serialu Dollhouse. A pozostawił za sobą o wiele ciekawsze i IMO lepsze seriale. 🙁
To pewnie wynik tej ofensywy FOXa jaką widać od jakiegoś czasu w necie czyli newsów odnośnie 2 sezonu i dołączania kolejnych aktorów do tej jak na razie przeciętnej produkcji.
No ale to nie temat o Dollhouse więc kończę.
Tak czy inaczej widziałem tylko około 15 z seriali z listy - jestem bardzo nie na bieżąco.
Oj nie tylko na bieżąco ale i z pozycjami starymi masz duuuużo zaległości. Większość z tej listy to seriale które zakończyły lub kończą swój żywot na antenie.
Ta lista woła o pomstę do nieba.
Boże widzisz i nie grzmisz
Departament Niebieski do trek.pl:
"Nie grzmię, bo nie mam czasu."
A TOS na miejscu 1... Ha! Moja ekipa górą!
Lista troche dziwna, ale dobra pozycja Babylon 5 i TNG i TOS na pierwszym miejscu więc jest dobrze.
O proszę, Thunderbirds nawet jest, za szczeniaka się oglądało na niemieckim kanale już nie pamiętam jakim. Nawet He-Man (uwielbiałem), ale to raczej nie ta lista, to samo The Jetsons. Planeta Małp jest o wiele lepsza w wydaniu filmowym, mówię oczywiście o oryginale, a nie o tym shicie sprzed paru lat. The Outer Limits pamiętam bodajże z Canalu +, świetny serial. DS9 dopiero na 13 miejscu? Voyager tak nisko (ale w ST mogę byc nieobiektywny). Fanem Babylon 5 nigdy nie byłem, dla mnie za wysoka pozycja. No i pierwsze miejsce, inaczej być nie mogło, klasyk nad klasyki. Najpierw był Star Trek, dopiero potem cała reszta...
O proszę, Thunderbirds nawet jest, za szczeniaka się oglądało na niemieckim kanale już nie pamiętam jakim.
Takich jak Ty to nad Wisłą ze świecą szukać. Ale jak fajnie znaleść! Thunderbirds are Go! 😀
Co prawda niewiele już pamiętam z tego, tym bardziej że z niemieckim mi nie po drodze, ale się pamięta ten klimat 🙂 chyba sobie odświeżę pamięć...
Ej... Fajny serial. Co z tego, że kukiełki? Klimat jest super. Do tego mimo, że powstał mniej więcej w tym samym okresie co Star Trek (1965-1966), efekty stoją na dużo wyższym poziomie. Maszyny lecąc nie przechylają się do przodu jak Enterprise 🙂 Nic dziwnego, skoro za FX odpowiadał sam mistrz - Derek Meddings. Pracował przy kilku "Bondach", Supermanie i Batmanie.
Właśnie te kukiełki i efekty zwróciły moją uwagę, realizacja moim zdaniem broni się do dziś, właśnie za sprawą klimatu. Bardzo wysoki poziom estetyczny biorąc pod uwagę lata w jakich serial powstawał. Ogrom pracy włożony w te wszystkie makiety (to coś z mojej bajki:) ) zasługuje na uznanie.
Ogrom pracy włożony w te wszystkie makiety (to coś z mojej bajki:) ) zasługuje na uznanie.
To wszystko trzeba było robić ręcznie, improwizować, a efekt pozytywny. Teraz kompy wszystko robią, a wszystkie filmy wyglądają tak samo 🙂
A ja chyba jeszcze mniej 😛
Aż dziw bierze, że Lost jako serial sci-fi jest na pierwszej stronie o.O
To wszystko trzeba było robić ręcznie
Właśnie to jest fantastyczne, widać, że jest to sztuczne, ale zrobione niemal tak perfekcyjnie, że ogląda się to z przyjemnością nawet w erze, gdy efekty tworzy się za pomocą klikania myszką (generalnie uproszczenie).
Z nowości to mnie bardzo zaskoczyła tak dobra pozycja serialu Dollhouse. A pozostawił za sobą o wiele ciekawsze i IMO lepsze seriale. 🙁
To pewnie wynik tej ofensywy FOXa jaką widać od jakiegoś czasu w necie czyli newsów odnośnie 2 sezonu i dołączania kolejnych aktorów do tej jak na razie przeciętnej produkcji.
IMHO facet jest po prostu wyznawcą Whedona: Buffy, Angel, Firefly, Dollhouse są bardzo wysoko. (Choć akurat wysoka pozycja Firefly mnie cieszy)
Posty o Firefly zostały przeniesione do tego wątku.
Ech to nie lista tylko jakiś żart w większości pozycji. Mogę zrozumieć nawet 10 pozycję nędznych Lostów czy 6 Buffy, no ale Transformersi czy He-man to jakaś pomyłka. 50 pozycja orginalnego BSG to jak na serial klasy B także za wysoko, no ale gusta bywają różne. Generalnie im większe parcie na ekran, reklama i młodszy serial tym wypada lepiej.
Mnie zdenerwowała pozycja VOY'a. Powinien być o kilkadziesiąt miejsc wyżej.
Tak niska pozycja Voyagera to hańba, szósta pozycja Buffy to pomyłka.