Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › 10 najlepszych filmów
Też kolejność dowolna.1. Stealth2. Polowanie na Czerwony Październik3. K-194. Piraci z Karaibów5. National Treasure6. Star Trek IV7. Złoto dla zuchwałych (komedia, ale bardzo fajna 😉 )8. Obcy 19. Pierwszy Matrix10. Gwiezdne WojnyStar Treków nie wymieniałem - wszystkie bardzo lubię. Wyszczególniłem tylko IV część do której mam sentyment 😉
1. Apocalypse now2. Gladiator3. Nagi instynkt4. American beaty5. Seksmisja6. Black Hawk down7. Obcy 28. Ostatni Samuraj9. Matrix (część pierwsza)10. StargateNiestety dobrych filmów SF pełnometrażowych jest bardzo mało.
Kolejnosc dowolna:- Ukryta Forteca- Siedmiu samurajów- Matrix (wszystkie czesci)- Władca Pierścienia (wszystkie czesci)- Troja- Upadek- Pianista- Gwiezdne Wojny (wszystkie czesci)- Star Trek (wszystkie czesci)- Obcy (wszystkie czesci)
Podobnie jak kolega wyżej kolejność dowolna nie mam teraz ochoty na przemyślenia typu co lepsze Blade czy Matrix.- Matrix(ALL)- Blade (tylko 1 i 2 część 3 odpada)- Star trek (ALL)- Alien (oprócz 3)- Terminator (ALL)- American Pie (ALL) :)- Stargate- Star wars (ALL)- Jądro ziemi- Piraci z karaibów ( Ale tylko 1)
1. Star Trek: First Contast2. Star trek(pozostałe)3. Choć goni nas czas4. Droga samuraja5. Blade(wszystkie)6. Piraci z karaibów(wszystkie)7. Piła8. Wyznania gejszy9. X-men: Ostani bastion10. Efekt motyla
W Trekach to jest tak (od miejsca pierwszego): first contact, generations, nemesis, undiscovered country, wrath of khan, inssurection, potem reszta.A tak w innych filmach (kolejność raczej przypadkowa, ale to ścisła czołówka, choć wszystkie się nie zmieszczą):1. Kontakt2. Przyczajony tygrys ukryty smok3. Matrix4. Aleksander (Stone'a)5. Obcy (zasadniczo wszystkie)6. Amelia7. Biegnij lola biegnij 8. Cube9. Kill bill (jedynka)10. Trainspotting, o matko i jeszcze druga dziesiątka by się znalazła 🙂
A oto moja dziesiątka Top Ten:1. "Julliette albo klucz do snów" - 1950, reż Marcel Carne2.. "Fanfan Tulipan" - oczywiście wersja z Gerardem Philipe, 1951 rok, reż Christian-Jaques3. "Le Bonheur" -1966, reż Agnes Varda4. "Hair" - 1977 rok, reż. Milos Forman5. Wszystkie części kinowego ST6. "Wszystko dla pań" - 1957 rok, reż Rene Clair7. "Władcy Wszechświata" - 1981 rok, reż Gary Goddard (wiem, ze to kicz, ale bardzo go lubię)8. "Świat się śmieje" - 1945 rok, komedia radziecka9. "Labirynt" - 1987 rok, reż Jim Henson10. "Kacza zupa" - 1938 rok, film z braćmi Marx
Moje top 10 to bardziej filmy, które uważam, za ważne dla kina i które mnie zauroczyły :). Choć pewnie gdybym miał tworzyć listę w oparciu o te, które najbardziej mi się podobały, nawet jeżeli nie miały żadnego wpływu na kinematografię/epokę/kulturę to lista wyglądałaby inaczej10. Easy Rider -> Najlepszy film ery Hippisów, wspaniała muzyka i obrazy Ameryki. 9. Skazani na Shawshank -> Lubię Stephena Kinga, a ten film jest jednym z najlepszych pokazujących więzienne życie 8. Szeregowiec Ryan -> Można powiedzieć, że brutalny choć po prawdzie trzeba raczej rzecz: realny, obraz II WŚ nieznany z innych filmów.7. Rocky -> 28 dni produkcji, 1 Milion budżetu, 100 milionów zarobku. 6. Star Wars -> Bo to film, który nakręcono prostymi metodami, a nawet dziś wygląda bardzo dobrze ...5. Ojciec Chrzestny -> Kto go nie widział? Cóż można powiedzieć: "Speak softly, love so no one hears us but the sky" 4. Milczenie Owiec -> Takiej "psychologi" postaci jak w tym filmie, to nie ma w żadnym innym, po prostu majstersztyk 3. Poszukiwacze Zaginionej Arki -> Pierwszy Indiana i chyba de facto jeden z filmów, które położył kamień milowy dla filmów przygodowych2. Bez Przebaczenia -> Najlepszy western jaki powstał i to długo, długo po erze tych filmów, gdy wydawało się, że gatunek jest martwy1. Cassablanca -> Klasyk nad klasyki, to po prostu trzeba obejrzeć.
Milczenie owiec, skazani na shawshank i szeregowiec ryan - wyśmienite tytuły
Mój najbardziej ulubiony to "Znikający punkt"co do reszty to kolejność dowolna- Kroniki Riddicka- Przekręt- Indiana Jones wszystkie poza ostatnią,- Matrix- 300- Pulp Fiction- Sin City- Scarface- Zapach kobiety
Ja bym się zastanowił nad Szeregowcem Ryanem i uznał chyba, że nieco lepszy obraz wojny jest w Full Metal Jacket. A może po prostu inny.
Powiem ci, że się nad tym zastanawiałem, jest parę świetnych obrazów wojny. A tutaj zadziałała zwykła sympatia i dlatego dałem Szeregowca Ryana, w sumie ciężko przygotować taką 10 filmów 🙂
Fraa o wspomnianym tu "Rambo 2":
http://fraa-farara.blogspot.com/2011/01/zafraapowana-filmami-41-rambo-ii.html
Niedawny wywiad z Pasikowskim (wynika z niego, że uważa "Psy 3" za klęskę, i "Psy 4" - oraz "Psy 5" - już nie powstaną):
https://film.wp.pl/pasikowski-franza-maurera-gralaby-dzis-cielecka-6839451978500640a
Współczesna "Plotka o 'Weselu'":
https://www.onet.pl/film/onetfilm/wesele-olbrychski-mowil-o-bledzie-obudzilismy-sie-z-danielem-w-lozku/ry5mj9t,681c1dfa