Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Założenia kolejnych bitew
Oficjalnie może popierać kogo chce. Ale w bitwie używa swoich nieoficjalnych poglądów. Jeśli na przykład Griffersowi JemHadar zabili powiedzmy syna to jak myślisz będzie atakował tylko Kardazjan gdy tak powie dowództwo czy będzie chciał skopać rufy wszystkim porówno.A tak przy okazji, A chciałem powiedzieć że szczególnie jak jakiegoś JemHadar zatłucze a nie Gula Bezimiennego.
"Dominium to zło konieczne, by pokonac Klingonów i Federację. Zwyciężymy ich, a potem wypędzimy Jem'Hadar z powrotem do gammy."
To dobrze o jego inteligencji nie świadczy. Skoro nie mogli pokonać Klingonów, to jak chcieli załatwić siłę, która rozłożyłaby Federację, Klingonów i Romulan?
Po pierwsze w strategii będziecie pełnili rolę admirałów i dowódców flot, a nie poszczególnych okrętów (przesuwanie znaczków na mapie, logistyka - praca admirała), więc co sobie weźmiecie na okręty flagowe raczej nie ma znaczenia. Zresztą admiralicja Trekowa raczej Galaxy nie lata. Jak już to Excelsiorami i Oberthami 🙂
Na początek dostaniecie listę podległych wam flot (ew. okrętów). Jak je pogrupujecie i co będziecie robić, to już inna sprawa. Ja będę robił za adm. Rossa dla Federacji i Zmienną dla Dominium, dowódcę dla obu grup wyznaczę po pierwszych paru zadaniach (na podstawie tego, kto lepiej się spisze) i ten dowódca będzie kierował działaniami w jednym z sektorów.
Lista graczy i stron (tych ujawnionych)
Dominium/Kardassianie
I.Thorne - Kardassianie, adm. Jora Toren
Hemrod - Dominium
Koalicja FKR (Federacja, Klingonie, Romulanie):
Corvus - Romulanie, adm. Corvinius i-Sulla
Fercart - Romulanie, adm. S'Talon Marrus
Iszeq - Federacja, adm. Jon Griffers
Reyden - Federacja, adm. Lucien Cortez
Pitmistrz - Klingonie, gen. Dra'Hom
Fluor - Klingonie, gen. Kress
Gracze nie chcący ujawniać po której stronie będą grali:
Wolf
Akeen
Kronos
xmkk
@ Zarathos A o mnie to zapomniałeś czy co ??Do Sojuszu FKR dolicz mnie , Admirał Lucien Cortez . Deklarowałem już wcześniej że nie zależnie od wyniku głosowania zagram po stronie UFP / FKR .
Zawsze ktoś się mógł rozmyślić, zmienić stronę etc. Dlatego zbieram jeszcze raz deklaracje.
To dobrze o jego inteligencji nie świadczy. Skoro nie mogli pokonać Klingonów, to jak chcieli załatwić siłę, która rozłożyłaby Federację, Klingonów i Romulan?
To proste jak drut. Wykrwawi się Dominium (okręty i żołnierzy), a potem wysadzi klonowalnie 🙂 Jem'Hadar i Vorta oraz fabryki Ketracelu Białego.
ten dowódca będzie kierował działaniami w jednym z sektorów.
Jeden sektor? Toż to kilka systemów. Chyba za mały teatr wojny. Ja liczyłem na 5-6 sektorów po każdej stronie i nieokreślone zaplecze.
Ja się akurat rozmyśliłem :P, Romulanie: admirał S'Talon Marrus.Zarathos czy dla Zielonych będą takżę dostępne poza D'D także D7 ( K'T'Inga tyle że romulańska ) i Bopy ( te z XXIII wieku ) ?EDIT:Oba typy okrętów są kanoniczne vide TOS.
KSO. Generał Dra'Hom zgłasza siły imperium gotowe do podjęcia działań wojennych.
@Fercart Jeden i drugi typ okrętu to w dzisiejszych czasach złom .Nie wiem czy by sobie z Hideki nawet poradziły .
Reyden ten złom w Voyagerze ( mający 80 lat !! ) bez upgradów był w stanie nękać Voya i walczyć 1:1 bez problemów.Klingonii tego "złoma" nadal w Ds9 używali. :)"Way of the warrior" etc.Bop, mogły zostać zupgradowane ( choć to oczywiście gdybanie ) albo mogą pełnić funkcję taką jak Oberthy w SF, skan naukowy, działania rozpoznawczo wywiadowcze - unikanie przy tym walki.
A ja nie wiem, kim mam grać 😀 Ja takim prawdziwym Federakiem z XXIII wieku jestem, a nie jakimś komunistycznym XXIV wiekowym :P. Nie lubię wspierać stron, gdzie się zbiera tyle osób 😉 więc będę po stronie Dominium ... a kim to się jeszcze zastanowię 😉
Ja bym jednak dla Romulan proponował niekanoniczne jednostki:
- Talon - rozpoznawczy
- Falcon - fregata
- Soren - niszczyciel
- Hawk - krążownik stary
- Griffin - krążownik nowy
- D'deridex - pancernik
Choć Zary wspominał cos tylko o uzyciu D'd.
Chciałem zaproponować tez jednostki niekanoniczne dla Kardazjan, ale rolę Huteta spełnia krążownik Jem'Hadar, a szturmowiec jest odpowiednikiem Norina, więc tego nie proponuje.
Reyden ten złom w Voyagerze ( mający 80 lat !! ) bez upgradów był w stanie nękać Voya i walczyć 1:1 bez problemów.
Bo Janka nie chciała go wysadzić pierwsza salwą. Jak Pikuś spotkał śpiący statek sprzed 100 lat to nawet ich widział przy naskowaniu.
Pikuś po swoich winach, różne dziwne rzeczy widział 😛 Co do okrętów, to trzeba je tak ograniczyć, żeby nikt nie był pokrzywdzony 😉
Proste jak może być to dajcie (To że po pierwszej salwie z żuczka padnie to jego sprawa) Pikuś po spotkaniach z Q też różne rzeczy widywał.
Pikuś po spotkaniach z Q też różne rzeczy widywał.
Blaszaki na ten przykład
Okręty będą tylko kanoniczne. Jak sobie w serialu radzili, to wy też możecie. Dominium: Krążownik, Szturmowiec (Pancerniki nie walczyły, więc Wy też raczej ich nie dostaniecie, chyba, że od wielkiego święta)Kardassianie: Galor, Hideki (Keldony są przestażałe, a te zmodyfikowane przez Romulan wyparowały i więcej nie będzie)Klingonie: Vor'cha, K'T'Inga, Bird of Prey (Negh'Var to była pojedyncza sztuka, a żaden z Was kanclerzem IK nie jest)Federacja: Ambassador, Akira, Steamrunner, Saber, Excelsior, Centaur, Miranda (Galaxy i Sovereigny są zajęte gdzie indziej, a Defianty może się kiedyś pojawią w większych ilościach)Romulanie: D'Deridex, Valdore (co prawda pojwiły się na ekranie po akończeniu wojny z Dominium, ale uznałem, że mogą się i tu pojawić).Jak widać, Federacja ma "przewagę liczebną" w typach, ale 50% z tego to okręty sprzed stu lat, więc nie ma się z czego cieszyć. Szczególnie, że takie stanowią większość floty, a reszta też młodością nie grzeszy.