Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Założenia kolejnych bitew
Brakuje niestety opcji pośrednich typu: raczej taktyka
Lubisz kolor niebieski czy czerwony, a może raczej czerwony niz niebieski? 😀 To z lekka bez sensu. Albo ktoś chce taktycznie, albo strategiczna.
Do tej pory każda bitwa była strategiczna. Nie lepiej rozegrać taktyczną, a potem zebrac oceny komu sie podobało, a komu nie?
Zary musi też rozwiązać problem przewagi gracz po stronie sojuszu Federacji. Nas, Unionistów i Vortów jest tylko czterech, a reszty pewnie o wiele więcej. Chyba dostaniemy większe floty, a wy bedziecie kooperantami w ramach jednej.
Ech. Strategia czy taktyka? No ale strategia to będzie coś w rodzaju Legacy. Przypada jeden dowódca na flotę powiedzmy czterech okrętów. NA takie cztery floty przypada kolejny dowódca itd. W takim bądź razie. Ten najniższy będzie słuchał tylko: Oskrzydlić! albo Na prawą flankę! i wyda rozkaz np. czterem botom. Oflankować ich.
No ale strategia to będzie coś w rodzaju Legacy. Przypada jeden dowódca na flotę powiedzmy czterech okrętów.
Starategia to będzie jak Prawdziwy Typhoon czy Równowaga Sił. Dostajesz okręt/okręty i dowodzisz nimi bezpośrednio. Taktyka to masz flotę podzielona na skrzydła w sektorze/ach i posyłasz do walki, a na końcu dostajesz tylko raporty jakiego dostałes łupnia od Dominium 🙂
Nie 😛 na odwrót 😉 Taktyka:Teoria i praktyka posługiwania się jednostkami wojskowymi w celu osiągnięcia zamierzonego celu. Taktyka jest najniższym poziomem sztuki wojennej. Wyższymi szczeblami sztuki wojennej są: operacja i strategia.Taktyka dotyczy reguł użycia stosunkowo niewielkich jednostek wojskowych zwanych związkami taktycznymi. Jest sztuką osiągania zwycięstwa (czy ogólniej: zamierzonych celów) w konkretnych warunkach. Przyjmuje się też, że taktyka dotyczy ograniczonej przestrzeni (np. do XX w. do terenu, który można objąć wzrokiem) i czasu (rzędu doby).
Dokładnie. Taktyka to tak, jak do tej pory. Strategia to coś jak Panzer General czy od biedy Harpoon. Pomyliło Ci się, Thorne. Chcesz zmienić głos :DPonieważ Rayden głosował odwrotnie, to na razie jest 50-50. Ktoś jeszcze chętny do głosowania?
@PitmistrzJuż jest remis , mój głos idzie na taktykę a nie strategię .Można rzucić kostką ( 1k2 lub inna parzysta ) aby to rozwiązać .
To to ja wiem ale jak to głosowanie ogólnie się remisem skończy co wybierzemy?Chociaż jak mam już mówić mi wszystko jedno mogę zagrać także w taktykę.
Chyba w strategię. Taktyka to jak to mówił Hemrod:
Teoria i praktyka posługiwania się jednostkami wojskowymi w celu osiągnięcia zamierzonego celu. Taktyka jest najniższym poziomem sztuki wojennej. Wyższymi szczeblami sztuki wojennej są: operacja i strategia.
Taktyka dotyczy reguł użycia stosunkowo niewielkich jednostek wojskowych zwanych związkami taktycznymi. Jest sztuką osiągania zwycięstwa (czy ogólniej: zamierzonych celów) w konkretnych warunkach. Przyjmuje się też, że taktyka dotyczy ograniczonej przestrzeni (np. do XX w. do terenu, który można objąć wzrokiem) i czasu (rzędu doby).
Chyba że nudzi ci się klasyczna nawalanka połączona z zarzynanką. Innymi słowy Bitwa z Borg, Wojna Kardazjańska czy Typhoon
Thorne, rzecz w tym, że są ludzie którzy lubią kolor zielony, a zarówno niebieski jak i czerwony "jakoś ujdzie". Po prostu obecna ankieta nie pokazuje kto jest zdecydowanie za jedną opcją a kto tylko nieznacznie ją popiera i nie ma nic przeciwko tej drugiej.
No to się Reyden wymieliśmy błędami.O dziwo moja opcja zaczyna wygrywać, czas szykowac rozkazy dla Jem'Hadar: "Wlatujcie w co się da!" 🙂 Tak serio to zobaczycie bardzo ciekawą taktykę na wroga.ZarathosCzy będzie coś takiego jak morale załogi? Bo fedkom szybko spadają, a naszym nie (bo przyzwyczaili się przez te 30 lat przegrywać 🙂 ).