Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Założenia kolejnych bitew
Lepiej jest działać szybko i popełnić błąd niż zwlekać, aż czas do działania przeminie - Karl von ClausewitzNo chyba nie chcemy zacząć wojny na cytaty 😀 znajdź jeden autorytet a ja znajdę inny, który będzie twierdził zupełnie coś innego 😛 wiesz przecież o tym 😀
Jak byłby ktoś chętny do gry SF w Sojuszu to byłbym wdzięczny.
Coś z innej beczki.Myślałem o tym, żeby uprościc przygotowania do nowych bitwe. Przydałaby się się krótka statystyka okrętów od razu gotowych do walki. Czyli tak:Uzbrojenie z dokładną rozpiską ile broni strzela w dziób/burta i rufa/burta (bo tak z zasady się liczy)OsłonyPancerzSIFZwrotnośćDzięki czemu nie trzeba było dokładnie sprawdzać i przeliczać statystyk w trakcie przygotowania.
Tak sobie czytałem te zapowiedzi nowej bitwy prowadzonej przez Zarego i mam parę technicznych postulatów:1) osłabić pancerze i osłony Klingonów - to komedia, że okręt 2-3 razy mniejszy ma te same staty co D'deridex2) torpedy kwantowe zrównac mocą z fotonowymi gdy strzela się do nieborga3) ograniczyć okręty z wyrzutniami wielotorowymi/pulsowymi - jeden taki daje za dużą przewagę Federacji4) brak Defiantów i dać im porządnie po osłonach i pancerzu, taki pierdek i jest silniejszy niż krążownik!
1) osłabić pancerze i osłony Klingonów - to komedia, że okręt 2-3 razy mniejszy ma te same staty co D'deridexZgadzam się. Ale fakt faktem, że okręty klingońskie powinny mieć lepszy pancerz niż powiedzmy SF badawcze.2) torpedy kwantowe zrównac mocą z fotonowymi gdy strzela się do nieborga.Też się zgadzam.3) ograniczyć okręty z wyrzutniami wielotorowymi/pulsowymi - jeden taki daje za dużą przewagę FederacjiMoże ograniczmy się tylko do kanonicznych, ale Thorne UFP ma takie okręty jako jedyna i ni widzę powodu by z nich rezygnować całkowicie..4) brak Defiantów i dać im porządnie po osłonach i pancerzu, taki pierdek i jest silniejszy niż krążownik!Tu się akurat nie zgadzam , Defiant jak Prometheus z założenia miał być taki vide Dominion Battleship i nieszczęsny Valiant. Albo Def w trakcie OR czy też jak walczył w Omarion Nebula.
Co do mocy torped nie mogę się zgodzić kwantowe wydają się być bardziej efektywne nawet jeśli nie strzela się do borga wystarczy spojrzeć na Nemezis.Trafienia z torped kwantowych momentalnie uszkodziły maskowanie Scimitara.
Fakt ale przeciw Galorom były raczej bezużyteczne..Jeśli dobrze pamiętam działanie torped kwantowych to one mają poprostu bardzo szerokie spektrum promieniowania po eksplozji -> stąd takie efekty działania na Scimitarze. Torpedy fotonowe zaś działają jak zwykłe pociski kinetyczne zawierające antymaterię.
A co do Defianta i innych małych jednostek jeżeli chcemy osłabić ich pancerze powinniśmy dać im możliwość unikania strzałów z fazerów/dezruptorów ...
Fercart skąd wziąłeś takie informacje nie przypominam sobie abym słyszał o tym w jakimś odcinku/filmie ST podaj źródło może być nawet strona w manualu od któregoś z seriali.
Co do skuteczności torped kwantowych przeciw Galorom to Ds9. Jak działają torpedy fotonowe było widać w treku wielokrotnie. Skąd o torpedach kwant. ? Własne przyslenia plus Memory Alfa plus wiedza o Borg jako takim. :)Edit: kto się deklaruje wogóle grać w tą grę ? Poza mną Zarym i Thornem ?
Kto się deklaruje chyba wyraźnie było widać parę postów wstecz ... co prawda, to było dość dawno, ale myślę, że jak skończy się obecna bitwa, będzie trzeba zebrać ostateczne deklaracje ...
Jak bitwa się skończy, to będę zbierał ostateczne deklaracje. Co do statystyk, to wiele będzie zależeć od tego, jak ostatecznie gra będzie wyglądać - czy "tradycyjnie", tak jak np. pamiętna bijatyka z Kardassianami, czy raczej strategia. W pierwszym przypadku dostaniecie dane okrętów jakimi będziecie dowodzić (w miarę dokładne) w drugim tylko ogólnie: moc ognia, wytrzymałość, prędkość. Więcej do strategii nie potrzebujecie, bo w końcu nie będziecie prowadzić pojedynków, a tylko "przesuwać znaczki na mapie" 😀
Fercart skąd wziąłeś takie informacje nie przypominam sobie abym słyszał o tym w jakimś odcinku/filmie ST podaj źródło może być nawet strona w manualu od któregoś z seriali.
Nie pamiętam Galorków vs Defiant, ale radze przyjrzec się DS9 Valiant. Tam Defiant niszczy szturmowca jem'Hadar 6 (słownie sześcioma!) torpedami kwantowymi, a wróg wczesniej już jest uszkodzony. Z|aś w DS9 Call to Arms stavja niszczy 1 mysliwiec 1 torpedą (pierwsza odpowiedź DS9, mysliwiec z boku krążownika).
Czy to znaczy, że fotonówka jest 6 raazy lepsza niż kwantówka? To chyba bez sensu :>
Co do wyrzutni seryjnych nie chcę zakazywać udziału statków, ale ograniczenia liczby w jednym skrzydle, typu jedna Akira z kilkoma New Orleansami/Niagarami/Mirandami. A nie, że wpadają Akiry z Nebulami i robią pranie nim się zbliżymy.
Czy to znaczy, że fotonówka jest 6 raazy lepsza niż kwantówka? To chyba bez sensu :>Thorne to były torpedy stacji czytaj nie musiały być słabsze , więc pewnie były silniejsze niż zwykłe.Co do wyrzutni seryjnych nie chcę zakazywać udziału statków, ale ograniczenia liczby w jednym skrzydle, typu jedna Akira z kilkoma New Orleansami/Niagarami/Mirandami. A nie, że wpadają Akiry z Nebulami i robią pranie nim się zbliżymy.Fakt tyle tylko, że przeciwnik ma krążowniki Dominium i wzwyż a Kardachy mają Hutety i tym podobne cuda..
Czy to znaczy, że fotonówka jest 6 raazy lepsza niż kwantówka? To chyba bez sensu
Dlaczego bez sensu. Akurat to dość zgodnie powtarzany w DS9 fakt. Kwantówki zazwyczaj robią mniej szkód, niż fotonówki (chyba, że strzela Enterprise). E-D strzelający z fotnowówek do Galora - 1 i okręt out. Defiant - 4 i Galor tylko dryfuje. Galaxy walący do platformy Kardasskiej z fotonówek - 3 czy 4 i platforma robi buum. Defiant - 4 czy 6 (a może nawet 8, nie chce mi się sprawdzać) i chyby musiał jeszcze fazerami poprawić. Valiant to już "czywista oczywistość", ale mamy inny przykład z Defiantem: 1 fotonówka z tylnej wyrzutni wystarczyła, żeby uszkodzić buga. Do zniszczenia często trzeba było co najmniej 2-4 kwantówek.
Ja zawsze wychodziłem z założenia, że kwantówki to jest broń specjalistyczna, na Borga i w starciu z normalnymi celami sprawdza się średnio.
Koniec końców... czemu DS9 przy modyfikacji nie uzbrojono w kwantówki, tylko w fotonówki?