Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Założenia kolejnych bitew

Założenia kolejnych bitew

Wyświetlanie 15 wpisów - od 451 do 465 (z 823 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Kronos
    Uczestnik

Reyden jakiś czas temu pytałeś o szanse trafienia sześcianu seryjnymi wyrzutniami. Więc obecny system nie przewidywał okrętów takich jak sześciany. Większość jednostek nawet tych większych porusza się na tyle szybko że może uniknąć jednej czy dwóch torped z serii. Nie mniej wiodącą zasadą jest porównywanie zwrotności okręt z szansą na wymijanie torped. A ponieważ sześcian to kolos i jego zwrotność jest naprawdę niska można założyć że 100% torped wchodzi. Dlatego czynnik losowy wyrzutni seryjnych przy sześcianie niema sensu uwzględniać. Co innego jeśli mówimy o innych okrętach kolektywu. Tu proponuje zachować system w pełni.Pozatym MG zawsze też ma coś do powiedzenia i wrazie co kieruje się zdrowym rozsądkiem a nie liczbami ;)Teraz tak jeśli inni gracze się zgodzą mogę przejąć dowództwo koalicji. Co do scenerii pomysł o jakimś pobocznym wątku toczącym się równolegle do głównego ataku na ziemię FC wydaje się najlepszym. Przynajmniej koniec nie jest z góry ustalony ;)Ok. ostatnia kwestia. Skąd bierzemy rozpiskę okrętów do tej bitwy ?

I. Thorne
    Uczestnik

Ja uważam, że okręty "naszych" jak zwykle z wiadomej stronki, a Borga to mozna przyjąc jako podstawę rozpiskę Reydena i tylko poddać ją obróbce.

Reyden
    Uczestnik

Co do rozpiski okretów Strona GF/KSO/RSE/CU to podstawą może byc strona Coena , mozna też wrzucic jakieś własne modyfikacje ( ale bez zbytniej przesady ) .Rozspiskę okrętów dla Borg trzeba chyba opracować samemu , to co jest dziś na DITL-u się kompletnie nie nadaje ( chyba że ktoś chce aby zwykła sonda Borg wytrzymywała 2-3 ataki całej naszej grupy ) .Nigdzie indziej nie widziałem okrętów Borg rozpisanych w podobny sposób co na DITL-u czy stronie Coena . A co do zasad stosowanych do wyrzutnii seryjnych - najpierw stówrzmy ostateczną wersję listy okrętów Borg i ew. potem dostosujemy zasady ( np. tak jak teraz , tak jak teraz tylko moc torped lekko podniesiona , moc torped tak jak teraz tylko restrykcje mniejsze lub ich brak , wreszcie moc torped z bitwy II/III ale brak seryjnych wyrzutnii ) PS. Proponuję zmienic zdziebko moc torped trikobaltowych - 0 DMG vs. osłony / 1 800 000 + 1k10x50000 DMG , torpeda przy trafnieniu w osłony była by nieskuteczna , dopiero trafienie w kadłub było by skuteczne ( tak jak jest to w serialach - vide Voy: pilot i jeden z późniejszych odcinków czy TOS )

Pitmistrz
    Uczestnik

Zgadzam się torpedy trikobaltowe można by było wykorzystać dopiero po zdjęciu osłon wrogiego okrętu lub w czasie tymczasowego ich zaniku.I jeszcze jedno czy w tej bitwie będą dostępne torpedy polaronowe?

Zarathos
    Uczestnik

Choroba, Thorne, wyprzedziłeś mnie, już się chciałem zgłosić na MG. Może dobrze, bo mielibyście ciężkie życie, szczególnie, że mam problemy z akceptacją "zasad walki" z PBF'a i pewnie wszystko robiłbym po swojemu 🙂

Reyden
    Uczestnik

Torpedami polaronowymi może strzleac każdy okręt posiadający wyrzutnie potrójne , czyli : betleH , BoretH , D'Tai , Duj'yay , Duj'muH , Fek'Ihr , K'mpec , Negh'Var , Vor'Cha A/B/C , K'Vort'Cha Czyli całkiem sporo .

I. Thorne
    Uczestnik

Ok, pierwsze propozycje do następnej bitwy.Kwantówkami będa mogły strzelac tylko Defianty i Sovereigny (inne klasy jeszcze nie były dostosowane do strzelania nimi) i do tego nie każdy federak może je mieć. Bo ile było Sovków i Defów w 2373, jesli pierwszy wyszedł z magazynu w 2371? Proponuję 1 Sovereigna i 3 Defianty dla Federacji.Klingońskie zaawansowane torpedy fotonowe. Niestety są one dla mnie bez sensu. Dlaczego Klingoni mają 2 razy mocniejsze torpedy niz inni? Przecież Federacja wyprzedza ich w technologii dośc ostro i sama tego nie skonstruowała? A Romulanie nie ukradli? Proponuję albo zmniejszenie ich do mocy 200 000 (lub 20 000) albo każdemu dac moc 450 000. Jeżeli ktoś powie, że to obrazuje siłę ich torped to niech będą silniejsze o 10-20%, a nie ponad 100.Klasa Negh'Var powinna byc zakazana - IK ma tylko jeden okręt tej klasy i lata nim Gawron, a jego w sektorze Typhoon nie było.Romulanie. Tutaj można brać każdą klasę okrętów bo D'deridexów jest od cholery.Taktyczna broń (trikobaltówki/plazmówki). Jako, że sześciany mają zwrotność 0% to zawsze wejdą w cel. Pozostałe borgowe okręty zawsze ominą te torpedy (chyba, że zostały unieruchomione).Teraz dla dowódców. Szefem w sektorze Typhoo był admirał Hayes i on będzie wydawał rozkazy jako nadzorca. Kronos będzie dowódcą soecjalnej grupy. Zarathois, Ty grasz tymi złymi. Wymyśl powód dla którego Borg wyślę część sił gdzies indziej. To musi byc ważniejszy cel niz pranie Federacji (bez namaczania 🙂 ).Jak juz wspomniałem bitwa odbędzie się w kosmsoie i zakazane są wszelkie dziwaczne pomysły. Jak ktoś chce zrobic coś nietypowego to PM do mnie. Inaczej będę uznawał, że ich nie było.Częstość odpisywania. Planuję jedno przeliczenie raz w tygodniu (w weekend), ale jak wszyscy odpiszą to będzie szybciej. Gdy pierwszy raz ktoś nie odpiszę to ja będę sterował okrętem logicznie, jak drugi raz z rzędu to staje sie "pierwszorzędnym" celem dla Borga.Czekam na wszelkie uwagi (byle konstruktywne :> ).Wasz nowy MG 😀

Reyden
    Uczestnik

Sovki w 2373 były 2 - USS Sovereign i USS Enterprise-E .E-E odpada z wiadomych względów , zostaje tylko prototyp .Co nazwy okrętu to proponuję nazwę i nr. rejestracyjny NX od prototypu .Defiantów było chyba trochę wiecej w 2373 roku .Proponuję tak z 5-6 sztuk do wyboru . w FC oprócz USS Defianty latał też conajmiej 1 . Wg. Ditl Def powstał w roku 2367 , pierwsze pojawienie się tej klasy w DS9 to odcinek The Search - 2371 .Do okrętów strzelających torpedami kwatowymi proponuję dodać Excelsiora Lakota ( USS Lakota lub inny - conajmiej 1 sztuka - Paradise Lost dzieje sie w 2372 roku ) .Z N'V zgadzam się , na ten czas jest tylko jeden - pierwsze pojawienie się to rok 2372 . I wg, mnie to nie jest taki mocny okręt jakim go ludzie opisują , powiedział bym że się niczym praktycznie nie wyróżnia .A co do torped fotonowych u klingonów i ich mocy - dane z TM mówia o tym ze mają torpedy silniejsze o ok. 65% , ząs kanonicznych żródeł na ten temat nie ma , w serialu (TNG/DS9 ) wręcz jest coś odwrotnego - swoista rezygnacja z torped na rzecz disruptorów .Co do torped taktycznych - to proponuję im przywrócić starą tabelkę zwrtoność vs. szansa trafienia .Z tego co pamiętam to torpedy miały szanse trafienia w okrety o zwrotność ~ 1 000 - 2 000.Powyżej tej wartości praktycznie nie trafiały . Admirał Heys jako dowódca - czyli co , nagle w połowie bitwy tracimy okręt flagowy .Kto potem bedzie dowodził - JLP z pokładu E-E .

I. Thorne
    Uczestnik

Admirał Hayes był dowódcą obrony i zginął w okolicy Ziemi. Do tego będzie NPC - pojawi się na chwilę, wyda rozkaz Kronosowi i juz go dalej nie będzie. A Picard dowodził dopiero przy Ziemi.Defiant leżał w magazynie i nikt sie nim nie zajmował. Były tez 2 kadłuby bez środka. Ale zawsze może ich być 5, i tak Borg będzie dostosowany do ilości statków.Lakot może byc więcej - były tylko modyfikacjami, a nie nowymi okrętami, więc może ich być 3-4.Co do taktycznych to niech wypowiedza sie inni. Większość ma rację :>

Reyden
    Uczestnik

Co do dozwolonych okrętów oraz ich ilości - może coś takiego

Gwiezdna Flota

Akira - 3 sztuki

Ambassador - 9 sztuk

Anomie - 2 sztuki

Centaur - 12 sztuk

Challenger - 12 sztuk

Charleston - 2 sztuki

Cheyenne - 5 sztuk

Defiant - 6 sztuk

Excelsior A - 8 sztuk

Excesior C ( Lakota ) - 3 sztuki ( w tym USS Lakota )

Galaxy B - 6 sztuk

Intrepid - 6 sztuk

Miranda B - 16 sztuk

Nebula B - 4 sztuki

New Orleans - 6 sztuk

Saber - 9 sztuk

Sovereign B - 1 sztuka

Steamrunner - 6 sztuk

Klingońskie Siły Obronne

betleH - 1 sztuka

boretH - 4 sztuki

B'Rel - 18 sztuk

D'Tai - 3 sztuki

Duj'yay - 8 sztuk

Fek'Ihr - 6 sztuk

K'mpec - 4 sztuki

K'T'Inga B - 16 sztuk

K'Vort - 8 sztuk

qeylIS - 5 sztuk

QuD - 8 sztuk

Vor'Cha - 8 sztuk

Galae ( Romulańska Marynarka )

Centurion - 1 sztuka

D'Deridex - 4 sztuki

Falcon - 18 sztuk

Griffin - 9 sztuk

Hawk - 9 sztuk

Imperial - 1 sztuka ( okręt dowódcy romulańskiej grupy ?? )

Soren - 12 sztuk

Teraz parę uwag .

1 - Charleston - wg. strony Coena ten okręt ma 7 wyrzutnii torped kwantowych ( na 10 łacznie ) - w tym 4 na module bojowym - co z nim robimy - jego wyrzutnie strzelają torpedami fotonowymi czy dodajemy do do wielkiej 4 strzelającej torpedami kwantowymi .

Dodatkowo proponuję załadowować na te okręty trochę torped trikobaltowych ( 60 ?? ) .

2 - betleH - okręt przeznaczony dla Coena ( o ile będzie grał ) , w przeciwnym razie 1 jest wolny .

3 - Imperial - co z nim robimy - wg. strony Coena to największy okręt Galae i najmocniejszy wśród naszej 3 ( chyba tylko Duj'Muh ustępuje , ale D'M tu nie ma - powstał dopiero w 2376 roku ) ??

To narazie tyle , ktoś jeszcze bierze udział poza tą 3 i Borg ??

Bo moge jeszcze listę okretów CU dać .

Proponuję też dodać myśliwce - Peregrine dla GF - powiedzmy 15-20 na Akiry , 5 na Galaxy ; K'plath na Vor'Cha A - 10 sztuk , i dla Romulan jakieś myśliwce - np. 5-10 na D'D i Centurion , 30 na Imperiala .

Zarathos
    Uczestnik

Moje wtręty :)Sovereign B pojawił się w 2379, a jak już to najwcześniej w 2375 (po Insurrection), więc raczej odpada. Co do Sovków A - E-E został wystrzelony w 2372, ale przed nim powinien być co najmniej jeszcze jeden Sovek: USS Sovereign właśnie. Ponieważ to duże i raczej nowoczesne okręty, to wątpię, żeby przez rok wybudowano więcej niż dwa następne. To da 4 okręty w służbie, z jednym (E-E) niedostępnym dla graczy.Defiantów za to powinno być całkiem sporo - chociaż nie wiem, czy się pojawią - to okręty o raczej małym zasięgu. W każdym razie wg MA USS Valiant został wystrzelony w 2372 i przydzielony do Akademii - więc Flota powinna mieć ich sporo. Albo uznała, że to wcale taki dobry okręt nie jest.Lakota była tylko jedna. Ciekawe czy to nie był zmodyfikowany Enterprise-B, bo Lakota i E-B to jedyne okręty tej wersji Excelsiora widziane na ekranie. Wszystko pozostałe to klasyczny Excelsior. W każdym razie powinna być tylko jedna Lakota.

Co do dostępnych dla graczy okrętów, to proponuje podać tylko typy, a ile czego będzie można wynegocjować z MG :)W każdym razie dla Federacji proponuję: Sovereign, Defiant, Galaxy, Nebula, Ambassador, Challenger, Excelsior, Steamrunner, Saber, Intrepid, Nova, Norway, Miranda, New Orleans, Cheyenne, Akira, PeregrineDla Romulan: Warbird B, Hawk, Falcon, Griffin. Dla Klingonów: Vor'cha, B'rel/K'Vort (u Coena to chyba różne klasy), K'T'Inga, D'Tai, Bird of Prey.Dla Dominium (o ile tacy będą): myśliwce, krążownikiDla Borg: Sfera (nie wiem, czy uznajecie rozróżnienie na taktyczną i standardową), Asymilator, Interceptor, Detector

Reyden
    Uczestnik

Moja rozpiska bazuje na stronie Coena , stąd Sovek B w roku 2372 .

Wiem że jak narazie jedyny kanoniczny Excelsior Lakota to USS Lakota , ale kanon wg. mnie można lekko nagiąć ( co już robiliśmy nie raz w sesjach ) .

Niech się reszta graczy wypowie o tym .

Zasięg Defianta ?? , przecież nie będzie leciał do miejsca docelowego kilka miesięcy , Dotarcie małej grupki z okolic DS9 do sektora 001 nie powinno być problemem - USS Defiant zrobił to conajmiej 2 razy ( raz w FC , raz w odcinku DS9 gdzie Sisko , Dax i ktoś jeszcze się przenieśli w czasie do połowy XXI wieku ) .

Dodatkowo chyba klasa Defiant jest budowana w stoczni Utopia Planitia .

U Coena jest podział na B'Rel i K'Vort , lista bazuje na stronie Coena .

Szansa na to że w walce wezmą Dominium i CU jest bardzo mała .

I jest rozróznienie na Sferę zwykła i taktyczną - np. moje propozycje okretów Borg .

I. Thorne
    Uczestnik

Lakot może byc weicej - nie zawsze to co widzimy na ekranie to cała GF.B'Rel to fregata - lekki okręt zwiadowczo/drapieżcy :> K'Vort to prawdziwe bydle i ciężki krążownik. Nie jest kanoniczny, ale co tam :PZasięg Defianta? A co to takiego zasięg dla okrętów GF? Już Kirk przelatywał porządny kawałek w ciągu kilku dni.Dominium i CU może startować jesli ktoś będzie chciał nimi grać. zresztą FC dzieje się przed przyłączeniem Unii do Dominium czy przed?Asymilator Borga. Czym jest? Bo u mnie to specjalistyczna jednostka do asymilacji uszkodzonych okrętów i małych kolonii - osłony jak u sfery i słabszy pancerz. A co sądzi o nim inni?Co do okrętów. Gracze będą wydzieloną grupą, a nie pępkiem sił. Pamiętajcie o tym. Nikt nie wyślę najlepszych okrętów przeciwko kilku malutkim stateczkom - wszyscy pójdą na sześcian. Więc bez przesady z Imperialami czy Batlethami. Sovek może być (tylko niech dowódca wspomni, że wraca z misji i akurat ma bliżej do tych mniejszych).Strony i okręty dowodzenia:FED - USS Sovereign,KLI - Vor'ChaROM - D'deridexDOM - krążownikCAR - Keldon

Reyden
    Uczestnik

Ostatnio przyszedł mi do głowy nieco szalony pomysł 😀 , może by tak wyekspediować ze 2-3 sześciany do innego universum - np. Honor Harrington ( system HH jest w trakcie tworzenia ) i włączyc go do przyszłej gry - równolegle by Borg się tłukł z GF/KSO/Galae i do tego te kilka okretów Borg zaatakowało by RMN/GSN ❓

W zależności od tego w jakim czasie dla HH rozgrywała by się ta bitwa to dozwolone do gry okręty to od DD do BB + kilka DN jako wsparcie , albo grupa złożona z kilku SD + eskorta z BC/CA i ew. lotniskowce wraz z kutrami rakietowymi .

Bez SDP ( aka spam rakietowy jak napisał na innym forum Zarathos ) - chyba że Borg będzie miał tak powędzmy z 10-20 TC + kilka Sfer taktycznych .

Okręty dla HH były by wzięte z tej stronki , są tam dosyć dobrze opisane prawie wszystkie okręty z HH ( nie ma tylko klas Sovereign of Space i Invistus ) .

Zarathos
    Uczestnik

Z HH to by była ciekawa walka - Borg wchodzi w warp i tyle go widzieli 🙂

Wyświetlanie 15 wpisów - od 451 do 465 (z 823 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram