Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Założenia kolejnych bitew

Założenia kolejnych bitew

Wyświetlanie 15 wpisów - od 391 do 405 (z 823 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Zeal
    Uczestnik

Heh, zasadniczo podczas zimnej wojny to i konfliktu submaryn nie było :PNiemniej jednak czekam na ostateczne specyfikacje...

Coen
    Uczestnik

To w ogóle można by konflikt zrobic w przyszłości, powiedzmy rok 2007-10. Technika raczej kopa nie dostanie wiec niewiele powinno się zmienic

Zarathos
    Uczestnik

Byla nawet taka ksiazka - jak sie polska nie chciala przylaczyc do UE, to ja francja i niemcy najechali. Nam pomagali angole i hamerykanie.

Coen
    Uczestnik

Można prosić tytuał, autora i najlepiej link do miejsca zkąd można ja ściagnac w wersji elektronicznej?:)

Corvus
    Uczestnik

Ja kiedyś czytałem opowiadanie ( nie pamiętam ani tytułu, ani autora), zawarte w zbiorze opowiadań polskich autorów. Tak czy inaczej w opowiadanku tym chodziło o to, że w Polsce nastąpił przewrót wojskowy( a'la Piłsudski), lecz niektórym państwom się to nie podobało (Amerykanie) i postanowili zbrojnie przywrócić stary porządek ( patrz Irak). Zaatakowali od morza Bałtyckiego zajęli sporo kraju, ale i tak zwyciężyliśmy.

Zarathos
    Uczestnik

Autor: Larry Bond, tytuł (polski) Kocioł. I nie wiem skąd ją ściągnąć

Riri
    Uczestnik

Co do okretow: Dodalbym chinski han i sia.

W realiach zimnaj wojny: Ameranskie Skipjack

i rosyjskie nowember

Co do wspolczesnych: Seewolf i ta nowa rosyjska klasa Project 885 Yasen / Graney

Severodvinsk class

Okrety spalinowe musza byc uwzglednione: Kilo cz japonski Ushio sa niemal niewykrywalne jak ida 5 wezlow na elektrykach.

Co do broni atomowej :

Aerykanskie lodzie podwodna klasy Skipjack przenosily torpedy MK42 Astor z taktyczna glowica.

688 do polowy lat 90 mialy na pokladach Subroc z podobna glowica. Okrety zdolne do przenoszenia tommachawkow mial na pokladzie kilkasztuk pociskow z glowica NLAM( taktyczna)

Grajac we wspolczesnych czasach... co z rakietotorpedami? ( np szkwal?)

Inna rzecz.. karzda lodz ma inna glosnos i inny sonar ( Ohio sa jednymi z najcichszych na swiecie!) itd itp...

( koniec marudzenia na razie)

riri

Coen
    Uczestnik

Hmm...tylko MG coś milczący na ten temat. Może lepiej z ustalaniem realiów poczekac czy Kronos zgodzi sie prowadzić podwodniaków 😉

Zarathos
    Uczestnik

a musi byc kronos. i nie mowie ze ja bede mistrzowal, ale moze sie ktos inny zglosic do robienia za MG

Kronos
    Uczestnik

Od MG

Witam, widzę iż rozważacie ciekawą koncepcją ewentualnego tematu nowej bitwy. Może rzeczywiście przyda się nam wszystkim mała odskocznia….

a musi byc kronos. i nie mowie ze ja bede mistrzowal, ale moze sie ktos inny zglosic do robienia za MG

Zarathos 😉 nie, nie musi. Po prostu gracze może się trochę przyzwyczaili to wszystko. Nie mnie jednak do każdej bitwy MG wybierany jest przez graczy biorących w niej udział. I nowe kandydatury są zawsze mile widziane. Jeszcze ktoś pomyśli że ja tu dożywotnią dyktaturę mam czy cuś 😉

Coen na razie obserwuję i rozważam różne pomysły niemniej jednak jeśli zdecydujecie się na prowadzenie bitwy w tak nowych realiach to raczej nie będę mógł podjąć się jej prowadzenia. Nie żebym nie miał ochoty czy coś w tym stylu po prostu uważam iż osoba która chce pełnić funkcję MG w czasie gry poza tym iż musi cieszyć się zaufaniem graczy musi przede wszystkim dobrze znać świat czy jak wolicie realia rozgrywającej się gry. Tak jak star trek nie ma raczej dla mnie tajemnic tak walka w realiach mam współczesnych nie jest moim konikiem. Owszem wiem jak to się odbywa ale moja wiedza opiera się na filmach których aż tak wielu nie widziałem a szczerze mówiąc w najbliższych przynajmniej dwóch miesiącach nie będą miał tyle wolnego czasu by zagłębiać się w specyfikacje i technologie obecnych okrętów wojennych. Dlatego jeśli znajdzie się osoba która interesuje się współczesnym uzbrojeniem i uważa iż dysponuje odpowiednią wiedzą by poprowadzić grę to chętnie odstąpię jej stanowisko.

Z tego co widzę konieczne będzie przemyślenie całego systemu uwzględniającego uzbrojenie, zasady jego działania, takie które sprawdzą się w grze itd. W sumie to jakby tworzyć od podstaw coś nowego. Dlatego przydałby się ktoś kto naprawdę dysponuje tu sporą wiedzą…..

Na koniec, jeśli nie uda wam się wybrać MG który chciałby prowadzić taką bitwę to podejmę się jej prowadzenia pod warunkiem że stworzycie do niej uproszczony system, coś na podobę tego co mamy do bitew w świecie treka. W końcu walka w kosmosie nie różni się aż tak bardzo od walki pod czy na wodzie 😉 więc jakoś sobie poradzę.

Pozdrawiam

Zarathos
    Uczestnik

System juz sie robi. Znaczy zacznie sie robic dzis. autorzy (co niektorym, jak znam zycie, nie bedzie sie podobac) to ja i Corvus.

Ja znam owoczesne pole walki, i nawet kiedys mnie bawilo (szczegolnie jak czytalem ksiazki Clancego czy Bonda), ale nie wiem czy podjalbym sie mistrzowania. Zakladajac ze gracze wogole by sie na moja, dosc kontrowersyjna (przynajmniej w PBFowym Trek-swiatku), osobe zgodzili.

Wiec kto? Bo koniec koncow moze sie pomysl rozbic o brak MG 🙁

Wolf
    Uczestnik

Dawno się w tym temacie nie udzielałem ale po przeczytaniu kilku ostatnich postów naszła mnie ochota wzięcia udziału w czymś takim.

Rosyjskie okręty podwodne

Okręty podwodne

Ja szczerze wolałbym pograć w realiach IIWW choć zagrałbym i okrętem z dnia dzisiejszego najlepiej polską jednostką klasy Kilo.

Torpedy

Jeśli chodzi o dane to FAS ma wszytsko.

Riri
    Uczestnik

Co do podwodnej bitwy to ja sie moge pdjac mistrzowania... Jesli to wam odpowiada (troche o tym wim, pasjonowalem sie tym kiedys bardzo mocno...)

Co do realiow... Najciekawsza gra byla by wo latach 80 ( bo od 90 Sowiecka/rosyjska flota ma duze problemy...) Ewentualnie okolice 2010 ( scenarisz uwzgledniajac wielkorosyskie abicje nowego cara Wszechrosji Wladimira:P )lata 70 tez byly by ciekawe, lecz tam jest za duza przewaga amerykanow... Jesli ktos chcialby grac polakami w latach 80 jest mozliwosc odegrania sceariusza ucieczki... ale to bedzie trudne... w latach 80 elektroniczna przewage USA sowieci lekko neguja tytanowym kadlubem Alfy ( ktora moze zejsc na idiotyczne glebokosci....) ( chociaz z drugiej strony Alf tez nie bylo zbyt duzo...7 albo 8 nie pamietam...)

Pozatym przypominam ze i anglia i francja dysponuje okretami atomowymi...

Riri

Zarathos
    Uczestnik

beda angielskie i francuzkie tez, nie ma obawy. narazie robia sie podstawowe amerykanskie. wieczorkiem postaram sie je tutaj przedstawic wraz z PBF'owymi statystykami 😀

Riri
    Uczestnik

Ze statystykami nie ma sie co spieszyc.... Najpierw nalezalo by wybrac okres historyczny...

Ja glosuje za druga polowa 80'.....

riri

Wyświetlanie 15 wpisów - od 391 do 405 (z 823 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram