Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Założenia kolejnych bitew
A wiec mysliwce odpadaja, tak bedzie najlepiejZaś co do uzbrojenia to proponuje sie ograniczyc do tego co naprawde widac w B5
Zgadzam się inaczej utoniemy w przeliczeniach ale i tak trzeba będzie ostro ciąć np:Omega ma około 18 dział na rysunkach nie licze tych bardzo małych , zmniejszamy do 8 dużych dział i tyle samo małychSharlin 10/10 duże/małe działa, w rzeczywistości ma ich około 100Primus 6 dużych / 6 podwójych małych dział, coś koło 24.
Co do mysliwców to to dobrze że ich nie ma.Tu jest praiwe kompletna lista bronii wraz z tym kto jej używa ; niestety nie wiem ile zadają DMG :B5broń energetycznapulsacyjne działka fuzyjnedziało neutronowePusacyjnedziało neutronweISA(fusion bolt batteries )Kwantowo-grawitacyjne działo deaintegrująceKwatnowe superdzaiło dezintegrującecieżkie kwantowe dzaiło dezintegrującecięzkie dziło działo neutronowepulsacyjne działa kwantoweEAdziała cząsteczkowelekkie działa pulsacyjneśrednie działa pulsacyjnedziała rail dalekiego zasięgulaser cząsteczkowyciezkie działa plazmowepodwójne działa plazmoweciezkie działa pulsacyjnecięzkie lasery cząsteczkowelekkie działa fuzyjneMinbaridziało grawito-neutronowefuzyjne grawitonowe działo wiązkoweneutronowe działa EMfuzyjne działa EMdziało elektro-pulsowecięzkie działo neutronowedziało neutronoweCentauri :Działo jonowelaser bitewnylekkie działo pulsowepodwójne czastowe baterieNarn :Laser cząsteczkowydziało pulsacyjnedziało plazmowelekkie działo puslowesrednie -||- -||-ciężkie działo plazmoweLeague of Non-Aligned Worlds :działo czasteczkowe brakiridziało pulsowe brakiricięzkie działo plazmowe drazidziało pulsowe drazidziało cZąstokwe drazipulsacyjne działo jonowe- vreeantymateryjne szybkostelne działoDrakh :ciezkie działo neutronowekwantowe dzialo dezintegrującedziało pulsowedziało fuzyjnedziało neutronoweVorlon :działo świetlnepromien smiercisuper promien smiercipromien flame
A tu proponowana przezmnie flota cesarstwa niemieckiego:Jednostki Cesarstwa:Korweta klasy Pątnik:Długość: 111 metrówZałoga: 87 osóbUzbrojenie:4 działa pulsowe - 5PU na strzał, 3 strzały w seri, 15 PU na strzał, 60PU w sumie2 wiązki cząsteczkowe - 20pu na strzał, 40pu w sumie100 PU w sumie - cała broń skierowana do przoduSystemy obornne:Kadłub 2000Pancerz 750 Sieć obronna - 10% zmnijszone obrazenia od broni pulsowejMax predkośc Warp - 3.2Zwrotność - 9.54Niszczyciel klasy Posłaniec:Długość: 256 metrówZałoga: 356 + 200 rycerzyUzbrojenie: 2 lasery czasteczkowe - 40 pu, 80pu w sumie1 cięzkie działo plazmowe - 30 pu na strzał, 2 strzały w seri - w sumie 60pu8 średnich dział palzmowych - 20 pu na strzał, 2 strzały w seri - w sumie 320 puw sumie 480 puUzbrojenie frontowe: 2 lasery, 1 działo cięzkie, 4 działa średnie - 300 puUzbrojenie burtowe6 średnich dział - 240 puUzbrojenie rufowe2 działa średnie - 80 puSystemy obronne:Kadłub; 4000Pancerz: 3400Sieć obronna - 20% zmnijszone obrazenia od broni pulsowejMax prędkość: 3.3 Zwrotność - 9.16Drednot klasy Krzyżowiec:Długość: 375.5 metraZałoga: 250 + 2000 rycerzyUzbrojenie:36 dział pulsowych - 5pu na strzał, 3 strzały w seri - 540 pu w sumieUzbrojenie frontowe:28 dział - 420 puUzbrojenie burtowe16 dział - 240 puuzbrojenie rufowe8 dział - 120 puSystemy obronne: Kadłub: 5500Pancerz: 4050Sieć obronna - 15% zmnijszone obrazenia od broni pulsowejMax Prędkość: 4.4 Zwrotność: 6.8Krązownik klasy Inkwizytor:Długość: 429 metrówZałoga: 850 + 4500Uzbrojenie:6 laserów czasteczkowych - 40pu na jedne, w sumie 240 pu6 cięzkich dział plazmowych - 30pu na strzał, 2 strzały w seri - 360 pu w sumie12 dział pulsowych - 5pu na strzał, 3 strzały w seri - 180 pu w sumieW sumie 780 puUzbrojenie frontowe:2 lasery, 2 cięzkie działa - 140 puUzbrojenie burtowe6 dział - 90 puuzbrojenie rufowe 4 lasery, 4 cięzkie działa - 280 puSystemy obronne:Kadłub: 6500Pancerz: 4050Sieć obronna - 15% zmnijszone obrazenia od broni pulsowejMax predkość: 4.8Zwrotność: 5.54
Widze Coen że już co nie co zrobiłeś, jednakże chciałbym abyśmy wycofali się z prędkości warp i zastąpili je ly/h tak będzie prościej i nie będzie kojarzyło się ze światem treka, poza tym nie będzie można rozwijać prędkości pośrednich tylko maksymalną prędkość przelotową i lepiej używać silników skokowych tak jak to jest w B5, każdy okręt ma takie silniki. Oczywiście nie trzeba będzie tworzyc żadnych wrót lub innych tego typu bram. Mam tylko jedno pytanie jak wyliczyłeś zwrotność, długość i inne parametry dla każdego okrętu.
Tyle ze wtedy wiele osób może się oburzyć ze to nie jest forum B5 tylko trekowe a wiec technologia powinna chociaż być trekowa. A i np Cohrana można wsiąść do poczetu postaci dla poszczególnych stron (jak i tez innych członków załóg).Natomiast co do tego jak wyliczałem to tak:Długość: to co podają na B5Tech i dziele przez 4 zaokrąglając w sumiePancerz: wartość która podąłeś odwzorowałem do 1m pancerza i jak potem pisało np 8-10m to odczytywałem to jako 8.1m pancerza, mnożyłem razy te 500 dla pancerza wzmocnionego itdSieć ochronna: podają 4 rodzaje MK 1-4 przy czym Mk4 było na olimpusach więc wziąłem ze jest najsłabsza a wiec dałem jej 10%, potem mamy MK1 na Hyperion i podałem jej 20%, zaś Nova i Omega maja mk 2 wiec dostały 15%. Jako ze nie widzę MK3 uznałem ze był to niewypał jakiśZwrotność zaś obliczałem w następujący sposób, każdy okręt bazowo miał ja 10 poczym odejmowałem od tego tyle miljonów ton ile wazy okręt, czyli jeśli ważył powiedzmy 30 milionów ton to było to po odjęciu 7.0 zwrotności. Chyba trochę namieszałem, mam nadzieje ze zrozumiałeś.
Oki, wszystko jasne zrobie próbne bitwy i sprawdze czy wszystko gra.Jak chcesz, możemy pozostać przy warp. Spróbuje opisać okręty narnów i drazi.
A może by tak zagrać okrętami z początku treka, okręty albo z Entka albo z Tosa rok 2150 lub 2250, okrętów jest akurat tyle aby dla każdego starczyło. A bitwa byłaby tym ciekawsza, że okręty są ani za silne ani za szybkie a na posiłki nie ma co liczyć bo ich za dużo nie ma.
Pomysł mi się podoba.
Co do pomyłu pożyczenia statków z B5 to też godne rozważenia, ale muszą to być statki z nazwami z B5, bo inaczej tworzy się całkiem odmiennyy świat, a to już nie koniecznie musi być udane. Pomijam ilośc uzbrojenia bo to i tak trzeba by ograniczyć by zabawa miała sens i nie męczyła.
To tyle na ten temat odemnie. 8)
Witam państwa.
Przeliczenie z przyczyn niezależnych (a może zależnych?) ode mnie będzie dopiero w niedzielę wieczorem, ponieważ mam jutro obronę pracy na olimpiadzie polonistycznej. Wtedy też napiszę swoje przeliczenie.
Co do pomysłów na nowe bitwy, to nie zanosi się jeszcze, że obecna ma się tak szybko skończyć, bo Romulanie pewnie się szybko nie poddadzą (już Tal'Shiar wie, co im zrobić, jak się nie uda :> ). Jednak co do pomysłów, to sugerował bym następujące projekty:
A. bitwa w realiach XXIII wieku,
B. bitwa w realiach XXII wieku, za początków eksploracji kosmosu przez United (Nations of) Earth i Federację (całkiem niezłe klasy okrętów można znaleźć na stronie The Starfleet Museum.
C. bitwa w realiach Mirror Universe
Co do akcji w B5, to nie jestem przychylny temu projektowi, ale to zniosę. Za to projekt przeniesienia Arkony w sci-fi jest moim zdaniem szaleństwem, ponieważ wojna religijna w kosmosie jakoś do mnie nie przemawia, szczególnie z uwzględnieniem dzisiaj istniejących państw - to jakby jest olbrzym na glinianych nogach, bo w ogóle nic nie będzie wiadomo o polityce i historii tych konfliktów. Pozatym co ty Coen wymyśliłeś z Lachitami - nie wystarczyło napisać Polacy? :>
Nie wymysliłem tylko napisałem tak jak w podreczniku do Arkony stoi. Zaś co do wojny religijnej to była by to po prostu ciekawa odemina, ale nie mówie ze to musi byc
Wiesz Coen, co do Lachitów to jest po prostu naukowa nazwa plemion Słowiańskich, które zamieszkiwały obszar dzisiejszej Polski w X wieku, były ze sobą blisko spokrewnione, charakteryzowały się praktycznie taką samą kulturą i weszły w większości w skład państwa polskiego Mieszka I, tak że mówiąc o tym, że "wymyśliłeś" to określenie historyków, miałem na myśli fakt samego użycia przez ciebie tego określenia - nie wszyscy interesują się zamierzchłą historią Słowian/czyta podręczniki do "Arkony" i mogą po prostu nie wiedzieć, co to znaczy. Jak dla mnie, to dużej części naszych rodaków określenie Lachici jest bliskie jak nazwy plemion afrykańskich z dorzecza Konga.I pardon za ten mały OT, ale trzeba było wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Przydałaby się wypowiedź wszystkich chętnych chcących wiziąść udział w kolejnej bitwie, bo coś mi się zdaje że z czasem i ten projekt umrze śmiercią naturalną. Niech każdy napisze w jakich czasach miałaby rozgrywać się kolejna bitwa. Co z tego że ja z Coenem będziemy mieli przygotowane okręty jak niewiele osób będzie chciało w to zagrać. Po częsci Seldon masz racje lepiej by było stworzyć dwie strony konfliktu, maksymalnie trzy.I jeszcze jedna sprawa Coen, trzeba bedzie przepisać na nowo obrażenia od wszystkich broni bo po spisaniu okrętów Narnu i Brakiri wyszły mi bzdury, G'Quan jest słabszy od TH'Nora i T'Lotha, tak samo jest z Avioki i Sun Hawkiem. Co więcej zaden okręt nie ma szans z okrętami EA lub Minabari, Narn i Brakiri mają obrażenia całkowite na poziomie 150 - 200 punktów, przy Omedze (Inkwizytor) każdy okręt może się grzecznie iść kopać.
a moze byśmy stworzyli coś sami , nie opierali sie na zadnym universum ( nie dosłownie ) np. na http://www.b5tech.com sa podane jakie ilości energii można uzyskac z 1 kg uranu , plazmy ( zimna fuzja ) , antymaterii itp na stronie podanej przez wolfa są orientacyjnewymiary bronii mozna różne infoprmacje wykorzystąc i stworzyć własny system sprubuję już cosik ustalić .UPDATE : zasilanie :z 1 kg mozna uzyskać :8.9 x 10 do 13 Jula - reaktor nuklerny1 x 10 do 15 J - reaktor fuzyjny9 x 10 do 16 J - reaktor M/AM ( 0,5 kg materii i 0.5 kg antymaterii ) Napęd :Silniki podświetlne silnik rakietowy - max speed. 10 000 mph silnik plazmowy - max speed . 60 000 - 85 000 mphsilnik grawitacyjny ( ZPF ) - max speed . 175 000 mph silniki > 1 c hipernapęd typ I - mnożnik 2x typ II - mnożnik 6 xtyp III - możnik 12x kadłub :stal tytanowa - 1500 HPTytan + kompozyty - 6500 HPtrinium pojedyńczy - 10 000 HPTrinium podwójny - 20 000 HPkadłub wielowarstwoy ( tytan+trinium+ceramiak+kompozyty) - 40 000 HPpancerz : stalowy : 2000 hp za 1 cm tytanowy ( czysty ) - 3500 HP za 1 cm polikryształki - 5500 HP za 1 cm durastal : 6800 HP za 1 cmorganiczny : 10 000 HP za 1 cm to skleicłem w ciagu 30 min
Hmm... jakiś czas temu zaczołem tworzyć podstawy świata S-F, jednak odłozyłem go na dalszy plan jako ze byłby to 10 śwait jakim sie zajmuje w tym 3 który tworze od 0. Ale jeśli mamy tworzyć coś własnego to moge odkopac zeszyt w którym tamte rzeczy zapisałem (może byli by chetni do współtworzenia tego świeta, kto wie)
To ja może zaproponuje jeszcze jeden system a mianowicie B5 tylko w innym wydaniu ale bardzo realistycznymhttp://de_vos.tripod.com/Rift_SF_Conv.htm
Opisane są tam wszytskie okręty ze świata B5, proponuje zrobić coś podobnego lub połączyć ze stronką EFNI.