Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Zagadki logiczne

Zagadki logiczne

Wyświetlanie 11 wpisów - od 46 do 56 (z 56 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • cysia
    Uczestnik

5) wyprzedzam zawodnika na drugiej pozycji to teraz ja jestem na drugiej pozycji6) nie wiem jak się biega w maratonie - kilka kółek po tej samej trasie? jeśli tak, to wyprzedzając ostatniego, nie wiadomo na której pozycji się jest, bo równie dobrze kliku zawodników mogło już go wyprzedzić - chyba za mało danych moim zdaniem. a jeśli nie, to nie można wyprzedzić ostatniego zawodnika, bo ostatni to ja, a trudno wyprzedzić samego siebie.

Wiktoria
    Uczestnik

Cysia - na 5 padła już odpowiedz 😉 6 - żle

Odpowiedzi pamiętajcie to są zagadki logiczne, to nie ma... a jak okrąże 2 razy, albo jak ją ktoś zaadoptował ;-)]

1, 2, 3 - odpowiedzi padły.

4 - nie istnieje poprawna forma :]

5 - wiadomo

6 - Logicznie rzecz biorąc - nie da się wyprzedzić ostatniego zawodnika :] [co najwyżej przedostatniego]

7 - Dołączona grafika

8, 9, 10 - rozwiązane :]

ps. A nikt nie wie jakiego Jasio ma zwierzaka ? [no chyba że to było pytanie tylko do mnie -ja, nie mam pojęcia :/]

The D
    Uczestnik

Twoje rozwiązanie 7. jest symetryczne do rozwiązania Vidma.

Co do wypadku i maratonu, uważam, że nie ma lepszych i gorszych wyjaśnień, mogą być tylko mniej lub bardziej prawdopodobne. Np. ja jak czytałem o wypadku pomyślałem sobie że ojciec jadąc z córką potrącił jakiegoś dziadka. Z resztą wiele zagadek reklamowanych jako logiczne niewiele mają sensu, a co dopiero mówić o logice. Np. zadania typu "który wyraz niepasuje do pozostałych", każda odpowiedź, którą można uargumentować jest poprawna.

A teraz zadanie którego pod żadnym pozorem nie należy brać na serio:

Podaj kolejny wyraz ciągu:

7, 9, 15, 20, 25, ...

Vidmo
    Uczestnik

7 - żle [pamiętaj nazwijmy to tak: trzeba narysować tylko 4 linie - nie odrywając  ręki]

Wiktorio jak byś się przyjrzała SĄ 4 linie. Wiem że nie należy odrywać ręki bo znam tą zagadkę. Tylko w odróżnieniu od Ciebie Ja nie za bardzo mam gdzie zamieścić ładniutką fotkę :[ więc skoro znasz odpowiedź powinnaś się domyślić żeby przedłużyć linie o 1 pole bo na forum nie wiem czy wiesz ciężko jest to wygwiazdkować, wykroprować itp. W przyszłości staraj się ograniczać zagadki, które wymagają wstawienia obrazka bo wychodzą z tego takie nieporozumienia.

...Pytanie brzmi: jakie zwierzątko ma Jasio? Odpowiedź uzasadnij.

Podpowiedź: Żeby zrozumieć zagadkę trzeba sobie "coś" rozrysować. Jak dalej będzie za trudna to dam następną podpowiedź 😛

fluor
    Klucznik

Prosta zagadka, zadana już dość dawno na tym forum (przez Vashara). Mało kto się do niej dokopie, dlatego wklejam poniżej ;)Na egzotycznej wyspie w starej świątyni stały rzędem obok siebie trzy posągi bóstw, uważane za wróżebne. Bóstwa chętnie odpowiadały na zadawane pytania, ale pożytek z tego nie był wielki, były to bowiem, choć identyczne z wyglądu, trzy zupełnie różne bóstwa: bóstwo prawdy (które na każde zadane mu pytanie zawsze odpowiadało prawdę), bóstwo kłamstwa (które oczywiście zawsze kłamało), oraz bóstwo uniku (które albo mówiło prawdę, albo kłamało, przy czym nigdy nie bylo wiadomo, na co się akurat zdecyduje). Znalazł się jednak wreszcie mądry człowiek, który przyszedł do świątyni i zapytał bóstwo stojące po lewej stronie: - Powiedz, o bóstwo kto stoi koło ciebie ? Odpowiedź brzmiała: - Bóstwo prawdy. Wówczas ów mądry człowiek zapytał centralną figurę: - Powiedz, o bóstwo, kim jesteś ? Odpowiedź brzmiała. - Bóstwem uniku Wtedy ów mądry człowiek zapytał bóstwo po prawej stronie: - Powiedz, o bóstwo kto stoi koło ciebie ? Odpowiedź brzmiała: - Bóstwo kłamstwa. Po chwili rozważań mądry człowiek wiedział już dokładnie, jak ustawione są w świątyni wszystkie trzy bóstwa. Jak ?

Barusz
    Uczestnik

Wypowiadały się w kojejności Bóstwa: Uniku, Kłamstwa i Prawdy.

kryzysik
    Uczestnik

OD lewej: Uniku, Klamstwa, Prawdy 😀 Objasnienie:Pierwsze powiedzialo: ze obok jest Prawdy, wiec ono nie moze byc Prawdy bo by nie skalamlo, czyli moze to byc albo Uniku albo Klamstwa.Z kolei drugie powiedzialo: ze jest Uniku; ale jesli pierwsze bedzie Uniku to albo powiedzialo o drugim prawde albo sklamalo jesli powiedzialo prawde to by znaczylo ze drugie jest Prawdy ale nie jest bo powiedzialo ze jest Uniku, czyli sklamalo, a jesli pierwsze jest Klamstwa to tez by sklamalo o drugim; czyli drugie tez nie jest Prawdy, z tego wniosek ze trzecie jest bostwem Prawdy czyli srodkowe jest Klamstwa a pierwsze UnikuMam nadzieje ze za bardzo nie skomplikowalem 😆

kryzysik
    Uczestnik

Zapalony hodowca ryb Piotr kupił trzy stawy hodowlane - jeden z tołpygami, jeden z wzdręgami, a jeden z tołpygami i wzdręgami. Poprzedni właściciel złośliwie poprzestawiał tablice informacyjne określające gatunek ryb w stawie tak, że każda tablica znajdowała się przy niewłaściwym stawie. W celu odtworzenia poprawnego ustawienia tablic Piotr musiał złowić wystarczającą ilość ryb. Nie chcąc ich jednak niepokoić, doszedł do wniosku, że wystarczy złowić tylko jedną rybę, aby dokonać korekty ustawienia tablic. Jaki był tok rozumowania Piotra?

Barusz
    Uczestnik

Podchodzę do stawu podpisanego jako topołygi i wzdręgi. Wyławiam topołygę. Wiem już, że w tym stawie pływają tylko topołygi (bo nie może być i to i to). W takim razie w stawie podpisanym jako topołygi pływają tylko wzdręgi, a w stawie podpisanym jako wzdręgi - i jedno i drugie. Gdybym w stawie podpisanym jako topołygi i wzdręgi złowił wzdręgę, wiedziałbym, że pływają w nim tylko wzdręgi, w takim układzie w tym podpisanym jako topołygi pływa i jedno i drugie, a w tym podpisanym wzdręgi pływają topołygi. Jeżeli to sobie rozrysujemy wszystko staje się dość czytelne. Fajna zagadka.

Barusz
    Uczestnik

Właśnie oglądam The Simpsons, 20x13 i ciekawostką jest fakt, że pierwsza z zamieszczonych tu zagadek została w tymże odcinku sparodiowana ;>

T'San
    Uczestnik

Ja dodam dwie na poziomie humorystycznym:1.Co to jest - jest zielone, ma cztery nogi i gdyby spadłoby z drzewa, zabiłoby Cię?2. Dlaczego PARA jednorożców nie przetrwała na Arce Noego?P.S. Odkopuję stary temat :).

Wyświetlanie 11 wpisów - od 46 do 56 (z 56 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram