Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Zagadki logiczne

Zagadki logiczne

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 56 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Vidmo
    Uczestnik

ta Vidma jest moim zdaniem zbyt banalna, i raczej nie pasowałaby na test seryjnych morderców skoro odgadłoby to pięcioletnie dziecko ;>

[post="26797"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Nie ja ją wymyślałem :P, poza tym mimo, że jest dosyć łatwa jej głównym celem jest określenie toku myślenia osoby "badanej". Faktem jest, że chyba każda osoba prędzej czy później ją rozwiąże ale o ile mi wiadomo prawie wszyscy mordercy odpowiadali na nią od razu i z reguły bezbłędnie bez zająknięcia nawet jeżeli byli sporo ograniczeni umysłowo.

Ps:Znam też tę drugą wersję,o której wspominałeś ale też nie wydała mi się trudna 😈

Slawek
    Moderator

No wiesz. Zawsze trudniej jest odpowiedzieć na pytanie "kto zabił i dlaczego" niż tylko "dlaczego" ;>

Vidmo
    Uczestnik

Racja ale zamieściłem ją przede wszystkim, żeby wykryć typowych zabójców na forum ;)Kończmy już ten offtopic 😛 czas przejść do zagadek :)Następna :PMasz 9 jednakowych kulek, a jedna kulka jest minimalnie cięższa od pozostałych. Pozostałe kulki mają taką samą masę. Za pomocą wagi dwu-szalkowej znajdź cięższą kulkę. Masz tylko dwa ważenia.Prosta

Wiktoria
    Uczestnik

To jest tak trywialne ze nie powinno się nawet nazywać zagadką. Zadanie dla pierwszoklasisty! Ba nawet nie.. wystarczy logicznie myśleć nie włączając obszaru abstrakcji.

Dołączona grafika

NIE Moje zagadki:

1’ w południe pierwszego dnia, zdążył się wypadek. Poszkodowanymi byli tata i córka. Staruszek umarł w konwulsjach, córka została ciężko ranna. Następnego nia po upływie 8 godzin, córka trafiła na stół operacyjny.. Do sali operacyjnej wszedł chirurg. Odmówił wykonania operacji, twierdząc, że to jego córka. Jak to wytłumaczyć?

2’ Zadanie z klasycznego rachunku kwatyfikatorów:

Dołączona grafika

Legenda: P oznacza Psa, C oznacza człowieka, a L to logiczne myślenie. Jaką tezę przedstawia to zadanie :] ?

3' Jacek i Karol są jednakowo ubrani i stoją obok siebie. Piotrek ma takie samo ubranie jak Karol, ale w przeciwieństwie do niego i do Łukasza ma jasne włosy. Nazwij każdego.

Dołączona grafika

4' Ta zagadka nie jest tak... „średnio” logiczna, ale i tak się natrudzicie.

Dokończ logicznie zdanie nie zmieniając jego sensu:

Zjadłem śniadanie – śniadanie zostało przeze mnie zjedzone. Obszedłem jezioro dookoła – jezioro zostało przeze mnie ??????????

PS. Tylko sprawdźcie w słowniku, nawet i-netowym poprawność formy :]

5' Biegniesz w maratonie, meta - coraz bliżej. Wyprzedzasz zawodnika na drugiej pozycji, który teraz jesteś?

6' Analogiczna sytuacja, jako jeden z uczestników, biegniesz w maratonie. Wyprzedzasz ostatniego zawodnika, który teraz jesteś?

7' Połącz punkty, używając czterech prostych odcinków, przy czym punkt końcowy każdego z trzech pierwszych odcinków jest jednocześnie punktem początkowym dla następnego odcinka

Dołączona grafika

8' Jakie liczby naturalne napisane za pomocą dwu cyfr zwiększają się po usunięciu cyfry z lewej strony.

9' Beczka z winem kosztuje 100 zł.

Wino jest o 90 zł droższe od beczki.

Ile kosztuje beczka?

10' W lesie stało liście miało, teraz nosi duszę i ciało.

Co to jest?

EDIT: Poprawne odpowiedzi umieszczę wieczorem, albo jutro rano.

Zarathos
    Uczestnik

1) Najprostsze rozwiazanie (i najbardziej wredne) jest nastepujace (powiedzial nam o nim profesor z logiki) - poniewaz w zadaniu nie ma zaznaczone, ze ranna corka i corka na stole to te same osoby, mozna uznac, ze para rozbita i para w sali operacyjnej to 2 rozne rodziny :)rozwiazanie 2 jest takie - z corka jechal ojcezym a operowal ojciec biologiczny (lub odwrotnie)rozwiazanie 3 - w ciagu 8 godzin dziewczyna zostala adoptowana...Mozna wymyslac w diabla i cos :D2) Nigdy nie lubilem logiki matematycznej, wiec nie jestem pewien, ale chyba ze czlowiek jest logicznie myslacym psem (albo logicznie myslacy pies jest czlowiekiem)3) Lukasz Karol Jacek Piotrek4) okrazone5) drugi6) przedostatni8) zapisane po rzymsku9) 5 zl

Vidmo
    Uczestnik

Wiktorio może ta zagadka (bo chcąc nie chcąc jest zagadką :P) nie jest trudna ale nie jest nigdzie napisane czy mają to być zagadki łatwe czy trudne :P. Zagadki staram się pisać z głowy (wcześniej gdzieś usłyszane) więc zamieszczam te, które mi się akurat przypomną (wyników też nie szukam na goglach tylko kombinuje :P)A tak przy okazji twoja odpowiedź jest dobra 😀 mimo, że nie spodziewałem się aż tak obszernej :)A teraz odpowiedzi na część z Twoich zagadek:1. Pierwszy ojciec może być ojcem nominowanym (przyszywanym, zastępczym lub jak kto woli :P), a drugi ojcem biologicznym.2. Nie lubuię tego typu zagadek, za bardzo kojarzą mi się z matematycznymi :P3.a)Łukaszb)Karolc)Jacekd)Piotrek4. Okrążone?5. Wydawałoby się, że pierwszy ale to byłoby chyba za proste 😉 więc obstawiam, że wyprzedził 2 od końca czyli jest 3 od końca.6. Pierwszy. Biegnę z tyłu, zaczynam wyprzedzać zawodników, za którymi biegnę i jestem 2 więc wyprzedzam owego ostatniego zawodnika, który jest przede mną i jestem pierwszy.7.Hmm zagadka dla mnie prosta bo już kiedyś się nad nią męczyłem tylko nie wiem jak mam wkleić ci zdjęcie jako odpowiedź :/ |...../ *.*.* |.../ *.*.* ./...... *-*-*Powiedzmy, że dam w ramach odpowiedzi coś takiego jak masz jakąś stronkę z odpowiedzią to mogłabyś wrzucić fotkę :)8 i 9 Znowy matematyczne :P10. Znam 2 odpowiedzi:a)Kołyskaale słyszałem jeszcze drugą wersjęb)TrumnaPs:Wiktorio (mogę się tak do Ciebie zwracać? :blush: ) lepiej by było, żeby nie zamieszczać odpowiedzi na zagadki nierozwiązane. Niech się ludzie (Klingoni, Rrromuulanie i przedstawiciele innych ras ;)) troszke pomęcząPps:Może ta zagadka wyda się Tobie trudniejsza:Jasio postanowił zostać pływakiem. Basen był otwarty od poniedziałku do piątku.W pierwszym tygodniu chodził przez wszystkie dni. Później jego zapał zaczął słabnąć. W drugim przyszedł tylko we wtorek i czwartek, a w trzecim wyjechał na przedłużony weekend i na basen przyszedł dopiero w środę. Poznał tam Kasię i do końca tygodnia zamiast na treningach spędzał czas u niej...Czwarty i piąty tydzień to tajemnica. Dwa kolejne to wyprawy na basen jedynie przed i po weekendzie. W ósmym tygodniu Jasio nie pamięta, co robił. W dziewiątym tygodniu był tylko raz w środę, aby zakomunikować trenerowi, że rezygnuje.Pytanie brzmi: jakie zwierzątko ma Jasio? Odpowiedź uzasadnij.Nie szukaj odpowiedzi w internecie (bo nie wierze, że by jej tam nie było). To popsuje całą zabawę 🙂

Wiktoria
    Uczestnik

Zar ->1) każda zła :]2) ...albo logicznie myslacy pies jest czlowiekiem - poprawnie3) Lukasz Karol Jacek Piotrek - poprawnie4) żle5) drugi - poprawnie6) zle8) zapisane po rzymsku - poprawnie9) 5 zl - poprawnieVidmo ->1 - żle2 - :/3 - poprawnie4 - żle5 - patrz odp. Zara [jak się wyprzedza 2 to się samemu jest 2 :]]6 - żle7 - żle [pamiętaj nazwijmy to tak: trzeba narysować tylko 4 linie - nie odrywając ręki]8 - :]9 - :]10 - kołyska [według wiekszości religii które uzywaja trumien [lol - całe zatrzęsienie] w ciele po śmierci nie ma duszy ;-)PS:' Możesz: ]' Nie zamierzałam' Co do pytania - nie mam zielonego pojęcia.. chyba ż Zapał to jakieś zwierze :/ [ale nie sadzę ;-)]

Corvus
    Uczestnik

To moze ja odpowiem na pierwszą zagadkę: Chirurgiem jest matka dziewczyny.

Reszty pytań narazie sie nie podejmuję.

Wiktoria
    Uczestnik

That is correct answer :]

fluor
    Klucznik

4. obchodzone

Wiktoria
    Uczestnik

Tia, zapłodnione :] Ej, nawet Word wie ze takiego wyrazu nie ma – to nie zadanie na neologizmy 😛 Tak to jest jak się profesora Miodka nie oglądało :] – zagadka pochodzi z jego programu :]

fluor
    Klucznik

sieciowy PWN

Programu Miodka nie oglądałem, a jeśli nawet, to nie pamiętam tego odcinka 😀

obchodzony jest formą niedokonaną od obchodzić; co prawda żądasz formy dokonanej (od obejść), ale tutaj byłoby coś w stylu obeszłe IMO, więc zupełnie dziwne 🙂

Słownik Worda nie jest dla mnie żadnym autorytetem 🙂

EDIT (nie liczę, który to już z kolei)

Co do innego formalnego błędu także się już zorientowałem...

Jak to powiedział kiedyś Pan "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień" (jeśli nie wiadomo o co chodzi zapraszam na priva :])

AFAIR profesor Bralczyk w tym konkretnym przypadku nie podał prawidłowej odpowiedzi 😉

Wiktoria
    Uczestnik

A więc, a więc... nie wymagam formy „dokładnej” czy też „niedokładnej”, a formę poprawną :/

Zjadłem śniadanie – śniadanie zostało przeze mnie zjedzone.

Obszedłem jezioro dookoła – jezioro zostało przeze mnie obchodzone. – Wiesz.. to już bliżej było obeszłe _^_ 😉

Co do Worda – słusznie :]

Co do cytowania całości i to poprzedniej wypowiedzi... hym... sparafrazuje poetę: „jak me stare oczy widzą, prawo nie tyczy się prawodawców” [mam nadzieje iż wiadomo o co chodzi – jak nie - zapraszam na PM ;-)]

Zarathos
    Uczestnik

Wiki, co do pierwszej odp. to bym sie klcil - nie zaznaczylas w zagadce ze jedna i droga corka to te same osoby. pytanie ktore mozna interpretowac nazywa sie chyba pytanie nie wprost o ile dobrze pamietam profka. Ale daruje sobie, filozofia byla nudna jak flaki z olejem 🙂

Wiktoria
    Uczestnik

Wiesz, z jednej strony prawda... ale z drugiej.. to nie „Zagadki filozoficzne” a „zagadki logiczne” A Pani Chirurg stanowi dosyć logiczny ciąg – a na pewno jest w większym stopniu logiczny niż „to były dwie różne osoby” ;-)Teraz mi się przypomniała fajna zagadka ... filozoficzna [tudzież fizolowa] – jedzie pociąg z Paryża do Londynu, ze stałym wektorem prędkości 80 km/h. Droga ma 800 km. Mija 12 stacji, wektor hamowania i startowania ustalamy jako zerowy. Na każdej stacji czeka 20 minut na pasażerów.Pytanie brzmi: Ile osób wsiadło na szesnastej stacji i w którą stronę leciał dym z komina ;-)PS. Nadal nie mam pojęcia jakie Jasiu ma zwierze.PPS. Odpowiedzi opublikuje o 18.30 – bo nie mam pewności kiedy znowu zasiądę przed kompem [najwcześniej jutro po południ :>]

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 56 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram