Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG "Wojna Federacyjno-Kardazjańska" - komentarze

"Wojna Federacyjno-Kardazjańska" - komentarze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 395 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Reyden
    Uczestnik

Co do pomysłu kolegi Thorna , to ciekawa taktyka ale : jedyne promy jakie mozesz miec na pokładzie to typ 3 ( budowany w latach 2280-2310 , w słuzbie do 2334 ) , potem nastepny typ promu ( wg. DITL) powstał w roku 2358 , a wg. postu MG mamy rok 2347 .Prom typ 3 jest malutki ( raptem 9 m długi , 3.5 m szeroki i 3 m wysoki ) zaś wymiary torpedy fotonowej to 2,1 m x 0,76 x 0,45 m , wiec nawet jedną torpedę ciezko było by tam wstawić .Jak juz chcesz użyc promu jako latajacej bomby to wpakuj w niego kilka kg. trilitu .btw. prom typ III nie wytrzyma nawet 1 salwy z Hideki , o Galorze nie wspominając .A co do taranowania w WARP przez Kardachów , to D'Meg nie wyskoczy z czymś takim , znam go ( jak i 3/4 graczy ) .

Zarathos
    Uczestnik

Nie jestem fizykiem, ale torpedy nie leca chyba tak szybko, zeby przesunac widmo az tak bardzo, poza tym to chyba chodzilo o odleglosc nie o predkosc, ale glowy nie dam. co do termiki, to tym bardziej nie rozumiem - termika czego. w prozni raczej nie ma wystarczajacego tarcia, poza tym nawet gdyby bylo, to lecialby zazacy sie pkt a nie taka fajna blyszczaca kometka - na dodatek swiecaca na wszystkie strony. no i st II widac bylo przelatujaca tuz przy 'kamerze' torpede - nie dos ze strzela promieniami na wszystkie strony, to jeszcze widac cos w rodzaju wyladowan. to moglo by potwierdzic teorie, iz torpeda to 'zamrozona' reakcja m/am, ale to chyba dyskusja nie na to miejsce 😀

Coen
    Uczestnik

Hmm..mnie zaś zastanawia jedno:)Zarówno Thorne jak i Zarathos wymyślaja taktyki jak tu zaskoczyć kardachów. A macie w ogóle pojęcie jakie taktyki oni znaja? W treku jest o nich jak kot napłakał, o taktyce nie wspomnieli w ogóle. A więc co do Twoich promów Thorne to skąd wiesz iż użycie ich nie jest standardową kardazjańską taktyką wojenną? Wypuszczasz se prom to oni od razu łup w niego bo sami tylko w celu walki go wypuszczają? Nie wspomne o tym że wystarczy szybki skan aby stwierdzić co sie na promie znajduje. A skan trwa krócej niz oddalenie sie promu od oketu na nawet 5 metrów.Natomiast co do Ciebie Zar to wiesz, osobiscie ci radze konsultować wszystkie niestworzone taktyki i pomysły z MG, bo na takich co samowolnie róznymi pomysłami strzelają czeka Rozszczelnienie Rdzenia 🙂

Zarathos
    Uczestnik

mam zamiar dzialac 100% kanonicznie. i nie boj sie, mam zamiar uzgadniac z mg

Wolf
    Uczestnik

Torpeda porusza sie z prędkością Vi+(0.75xVi) gdzie Vi to prędkość okrętu czyli dla okretu lecącego 0.25c torpeda ma prędkość 0.45c. Zatem efekt ten powoli może już zacząć wystepować, choć nie do końca. Zaś co do termiki to umieściłem to jako zasłyszane gdzieś bez potwierdzenia. Ale jedno mnie zastanawia, gdyby ktoś przekonująco mi wyjaśnił o co chodzi z tą zamrożoną reakcją m/am o ile cos takiego istnieje, bo nie bardzo wiem o co chodziło osobie piszącej to. Przeglądając zdjęcia z bliskich ujęć mogę powiedzieć jedno, czerwona poświata to być może zjonizowany gaz zamknięty polem aby uniemożliwić trafienie i zestrzelenie torpedy. Maksymalny zasięg torpedy to 4.050.000 km. 30 sec zabiera torpedzie na przebycie tego dystansu, w tym czasie torpede można zestrzelić wielokrotnie a takto celowanie jest uniemożliwione. To chyba jest najprostrze rozwiązanie.

Zarathos
    Uczestnik

a tak wogole coen, to chyba klingonie nie sa za dobrymi wojownikami skoro nie zastanawiaja sie, jak zaskoczyc przeciwnika 😀

Wolf, ja moge wymyslic tylko jedno wyjasnienie dla tego 'zamrozenia' - reakcja jest zapoczatkowana w momencie wystrzelenia, ale po przeleceniu parudziesieciu metrach zostaje otoczona polem stazy. to malo prawdopodobne, jako ze nic nie mogloby takiego pola podtrzymywac, a samoistnie moglyby istniec moze sekunde, o ile wogole

Wolf
    Uczestnik

I jeszcze jedno czy ktoś przy obliczaniu mocy torped wziął pod uwagę wszystkie efekty relatywistyczne, łącznie ze wzrostem masy przy osiaganiu wartości c, zgodnie ze wzorem m'=m(1/(1-B/c)) gdzie m masa spoczynkowa torpedy a B to jej prędkość. Wtedy energia kinetyczna torpedy to EK=(m'B^2) /2.

Zarathos
    Uczestnik

nie wzial bo w treku energia kinetyczna obiektu z aktywnym polem warp jest zblizona do zera

Wolf
    Uczestnik

I tu się mylisz bo wtedy odnosiłoby sie to również do głowicy, a tak nie jest. Jesli masa torpedy jest zmniejszona do 1 grama, reszta siedzi w podprzestrzeni to również masa samej głowicy i jej energia jest w odpowiednim stopniu przenoszona do podprzestrzeni. Fizyka jest bezlitosna.

fluor
    Klucznik

Jeżeli mogę coś zasugerować, to skupmy się tutaj na dyskutowaniu i komentowaniu sesji :)MG wyraził już swoje stanowisko w tej sprawie, więc nie ma sensu jej dalej tutaj roztrząsać, jeżeli temat jest tak ciekawy to nie ma przeciwwskazań by założyć dla niego topic w dziale StarTrek bądź Nauka. 😉

Kronos
    Uczestnik

Od MG

Post Seldona jest też już dołączony do mojego, niestety nie mógł czekać i poprosił żebym go wkleił razem z moim. Tak więc możecie już grać dalej 😉

Coen
    Uczestnik

No fajnie, tylko wyjaśnijcie mi te drobną nieścisłośc temporalną, jaką jest seryjny New Orlean na jakies bite 15 lat przed powstaniem prototypu, ok?

Zarathos
    Uczestnik

chyba sie MG zagalopowali. No chyba zze to jakis prototyp, ale jakos nie sadze

Kronos
    Uczestnik

Od MG

Rzeczywiście jest tu błąd ale wynikający z błędnych danych historycznych.

USS Rutledge - był przy Setlic III i ratował ocalałych, problem w tym że ja także znalazłem tylko jeden okręt o tej nazwie i to na dodatek klasy New Orlean.

Więc pytanie do was, znacie inną klasę która nosiła takie imię. „USS Rutledge”

A jeśli nie to trzeba będzie tu pozmieniać fakty i dać mu inną klasę 😉

Nie mniej możecie grać dalej nie zważając na to ……..

I. Thorne
    Uczestnik

Chciałbym poinformować innych graczy, że okrętem USS Daredevil dowodzi kapitan John McCaley, więc proszę o nie nazywanie go kapitanem Thorne'm.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 395 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram