Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG "Wojna Federacyjno-Kardazjańska" - komentarze

"Wojna Federacyjno-Kardazjańska" - komentarze

Wyświetlanie 15 wpisów - od 286 do 300 (z 395 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Kronos
    Uczestnik

Od MG

Ok, Zarathos dostrzegam w czym tkwi problem ustalmy jedno bo chyba do tej pory tego nie zauważyłeś 🙂 System bitew, świat i dostępne taktyki, technologie itd. opierają się na TNG, DS9 i Voju plus ewentualnie filmy im współczesne. Ty odwołujesz się do TOS który w wielu rzeczach jest sprzeczny z późniejszymi serialami. Dlatego zwracam na to uwagę jeszcze raz, w bitwie dostępne jest wszystko co znajdziesz w tych serialach ( oczywiście w ramach rozsądku ).

Tak więc manewr Kirka odpada, co do kodów to rób jak chcesz pamiętaj tylko że to miecz obusieczny i jak to mawiają każdy kod można załamać :). Według mnie jeśli już takie kody istnieją to zna je tylko admiralicja i by je wyciągnąć potrzebna odpowiednich uprawnień których zwykły kapitan nie ma. Inaczej tak jak mówiłem wcześniej użyto by ich przy Promku czy Equinox zanim bawić się walkę i pościgi.

Riri, odnośnie twoich pytań :

- Można uchylić się przed torpedą wchodząc w warp

- Odnośnie sterowania statkiem w twoim wypadku trudno mi jednoznacznie to rozstrzygnąć. Zakładam iż skoro nie jesteś na swoim statku jest to utrudnione, możliwe iż wymagana jest obecność osoby wydającej rozkaz na pokładzie danej jednostki. Rozkazy wysyłane za pomocą systemów łączności mogą być uznawane przez komputer jako nie wystarczające. Czy tak jest, tego nie wiem. Nie mniej jednak ostatecznie odpowiadam w tej kwestii jak wyżej, czyli jest to wybór gracza……..

Czy są jeszcze jakieś pytania ?

Zarathos
    Uczestnik

jak TNG+ to atak warp-stl odpada, ale manewry nie - patrz Message in the Bottle i walka Promek-Nebula - promek zasuwal calkiem zgrabnie w warp. A poza tym raz pozwoliles na atak warp-stl 😛

A kody ... w TNG dostep do nich mial Worf, bez autoryzacji Picarda wiec chyba az tak dobrze chronione nie sa.

Ok, manewr korbomitowy odpada (zaraz zmodyfikuje posta), ale kody zostaja tak jak je podalem. Na szczescie kazdy okret ma inne 😀

Coen
    Uczestnik

A kody ... w TNG dostep do nich mial Worf, bez autoryzacji Picarda wiec chyba az tak dobrze chronione nie sa.

W którym odcinku, jakie kody?

Zarathos
    Uczestnik

The Wounded, Picard kazal Worfowi podzac kardassianom kody Phoenixa (chyba tka sie ta Nebula nazywala) ale kapitan Maxwell zmienil kody i skopal kardachom tylek... co nasuwa mi jeszcze jeden pomysl... zasieg broni federacji byl wiekszy niz broni kardassian 😀

Kronos
    Uczestnik

Od MG

jak TNG+ to atak warp-stl odpada, ale manewry nie - patrz Message in the Bottle i walka Promek-Nebula - promek zasuwal calkiem zgrabnie w warp. A poza tym raz pozwoliles na atak warp-stl 😛

Ja tam wielkiego manewrowania nie widze raptem dwie sekcje zwalniają i zostają w tyle. To nic wielkiego zwłaszcza że to się w lini prostej praktycznie odbywa bez skrętów itd.....

Tak ? Jakoś nie pamiętam bym pozwalał na coś takiego wcześniej. Walka w warp między lecącymi okrętami mogła być zwasze ale takiej kombinacji jak ty proponujesz raczej nie było.

Pozdrawiam

Zarathos
    Uczestnik

atakowalismy z warp (torpedami) stacje w pierwszej bijatyce. co wiecej, czesc okretow kardassian przechwytywala torpedy w sporej odleglosci od stacji (stawali im na drodze) - czyli gdy pociski byly jeszcze w warp

Kronos
    Uczestnik

atakowalismy z warp (torpedami) stacje w pierwszej bijatyce. co wiecej, czesc okretow kardassian przechwytywala torpedy w sporej odleglosci od stacji (stawali im na drodze) - czyli gdy pociski byly jeszcze w warp

[post="26788"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Niestety nie masz racji 🙂 Atakowaliście nie w warp a wychodząc z warp i toredy miały większe przyspieszenie przez to bo były odpalane właśnie w tym momencie, niemniej poruszały się w normalnej przestrzeni.

Zarathos
    Uczestnik

poniewaz jestem wrednym sukinkotem (polujacym na bledy MG :D) pozwole sobie zacytowac swoj rozkaz:

- Derek, sygnał do towarzyszących nam okrętów, wyjść z warp. Kurs na bazę, warp 1,1. Przygotować torpedy do ataku warp. Ustawić podtrzymywanie prędkości warp na wyjście z warp 0,001 sekundy przed uderzeniem w cel.

Post bodajze #88

Torpedy mialy wyjsc z warp 1 (mniej wiecej) na 0,001 sekundy przed stacja (czyli w odleglosci okolo 300 km od owej) - a byly przechwytywane daleko od stacji - czyli gdy wciaz lecialy w warp 🙂

No to jak kochani, ataki w warp i wykanczamy kardachow nie 😀 a poniewaz deflektory nie reaguja na obiekty wielkosci torped, to... mam nastepny pomysl

Coen
    Uczestnik

Co do Wounded to wcześniej mieli odprawe w tej sprawie. Nieomal na pewno dostali wszyscy oficerowie wszystkie potrzebne rzeczy zapewne razem z raportem psychologicznym stwierdzającym iz Maxwel w dzieciństwie bawił się jednak zielonymi grabkami dlatego jest taki, taki a nie taki. A mówiąc szczerze to wiecej niż pewne iż tak było w przeciwnym razie a zresztą, powiem Kronosowi niech sam ustali co w przeciwnym razie:)Natomiast co do twojego rozkazu Zarathos to masz już tak przyzwyczajona załoge iż nikt sie nie chciał wykucać z Twoimi pomysłami jakie zapewne im podajesz dosc czesto i pokiwali głowami a potem zrobili jak powiedział Kronos czyli odpalili torpedy dopiero po wyjsciu z Warp ;)Poza tym wiesz, w RPG są tylko 3 zasady:1) Mistrz Gry ma zawsze racje2) Jeśli Mistrz Gry niema racji, to Mistrz Gry ma racje3) w razie wątpliości: patrz punkty 1 i 2Kronos powiedział ci że się nie da atakować torpedami z warp celów w zwykłej przestrzeni ani walczyc bedac w niskim lub nawet wysokim wapr przeciw celom w zwykłej przestrzeni. To że w TOS przezywaliśmy wije bandy świrów w pokoju bez klamek i tam można było robic takie rzeczy....trudno, tu mamy 'realne' podejscie do treka.

Zarathos
    Uczestnik

Jak MG nie ma racji to jej nie ma 🙂 - mozna co najwyzej byc milym i tego nie zauwazac :PA co do moich pomyslow - dyskutowalem sprawe z wowczas jeszcze MG-2 czyli Seldonem i zgodzil sie na taki atak. Wiec albo MG nie potrafia sie dogadac (to juz nie moj problem) albo zmieniaja zasady w trakcie rozgrywki - co jest baaardzo nie fair, bo nie wiadomo, co z poprzednio dobrych pomyslow mozna bedzie stosowac.

Zeal
    Uczestnik

Jak MG nie ma racji to jej nie ma  - mozna co najwyzej byc milym i tego nie zauwazac 

Heh...

"Rozszczelnienie rdzenia nastąpi za dwie sekundy..."

Łup...

"Są jeszcze jakieś wątpliwości?"

MG nie należy drażnić.

Wiec albo MG nie potrafia sie dogadac (to juz nie moj problem) albo zmieniaja zasady w trakcie rozgrywki - co jest baaardzo nie fair, bo nie wiadomo, co z poprzednio dobrych pomyslow mozna bedzie stosowac.

Chyba Ci umknęło, że już od dłuższego czasu jest tylko jeden MG.

Sam powiedziałeś, że Seldon Ci na to zezwolił. On mógł wcale nie widziec tego jako problem i nie sygnalizować tego Kronosowi...

Po to było dwóch MG, żeby się robotą dzielili. Nie, żeby jeden drugiemu na ręce patrzył.

Swoją drogą to ja podziwiam Kronosa. Prowadzi sesję z własnej woli, poświęca swój wolny czas, którego wcale nie ma zbyt dużo - a niektórzy nawet tego nie umieją docenić.

No cóż, nie zawsze można wygrywać bez myslenia, czasem trzeba umieć się wykazać...

Jeszcze coś.

Twoje słowa można odebrać jako zarzut pod adresem MG, dotyczący sposobu prowadzenia sesji. Co ciekawe, Kronos prowadził każdą - od początku - i nikt nigdy nie miał do niego pretensji. Nikt nawet nie próbował sugerować, że zmienia zasady. A tak właśnie wynika z Twojego postu:

Wiec albo MG nie potrafia sie dogadac (to juz nie moj problem) albo zmieniaja zasady w trakcie rozgrywki - co jest baaardzo nie fair...

Doskonale wiadomo, że jest tylko jeden MG. Co więc pozostaje? Zarzut naginania zasad...

A tu się mylisz. Nawet nie wiesz, jak bardzo. Znam Kronosa od wielu lat - i to bynajmniej nie z forum a z reala. Nie pozwoliłby sobie na taką zagrywkę.

Zresztą szczerze mówiąc - nawet by nie musiał. Bez urazy, ale taktyka stosowana przez Ciebie i Twoją grupę jest... No właśnie, widać jaka po efektywności...

Ale pewnie, co tam, najłatwiej brak własnych umiejętności taktycznych tuszować zarzutami pod adresem MG... Prawda?

EDIT

Zbyt go lubię aby go na coś takiego narażać więc z dniem dzisijszym rezygnuje z bitew do odwołania.

Nie Ty jeden Coen...Nie Ty jeden.

Coen
    Uczestnik

Szczerze mówiac kusiło mnie aby kolejną sesje zaproponowac klingoni vs federacja i znowu gracze vs gracze. Ale widze teraz że jak tylko nie eksplodowalibyśmy na sam wydok symbolu gwiezdnej floty a jeszcze nie daj Boże sklepali was jak nalezy to przeciez Kronosowi spokoju nie dacie lub oskarżycie go o stronniczość i oszustwa. Zbyt go lubię aby go na coś takiego narażać więc z dniem dzisijszym rezygnuje z bitew do odwołania.

Riri
    Uczestnik

No to szkoda. Liczyle ze zagram razem z tobo w nastepnej bitwie.

Moze nie bedzie tak zle? Thrze ba tylko dopracowac zasady...#

riri

fluor
    Klucznik

Coen, nie rezygnuj tak szybko... Po prostu w tej bitwie taktyka GF polega wyłącznie na cofaniu się 🙂 i dlatego niektórzy dowódcy miewają marne morale 😉

Panowie, więcej radości - Federacja dostaje po dupie jak się patrzy, niech się wda odrobinka pociesznego zwątpienia i chaosu w serca załóg :>

Co do:

jak tylko nie eksplodowalibyśmy na sam wydok symbolu gwiezdnej floty

Ech, a szkoda... tak liczyłem, że będę mógł sobie postrzelać do Ciebie... 😉

Corvus
    Uczestnik

Popieram fluora, Coen. Szkoda że rezygnujesz. Ja jako typowy Romulanin z wielka rozkoszą postrzelałbym siebie do okrętów GF, albo KSO, albo Tal Shiar..... ups chyba cos chlapnąłem. No nic, wytłukę ich jak przyjdą mnie zabrać na przesłuchanie. 😀 A tak na serio, Coen nie spiesz się tak z rezygnowaniem. Wszystko może się zmienić. Myśl pozytywnie!!!!! 😀 😀

Wyświetlanie 15 wpisów - od 286 do 300 (z 395 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram