Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › "Wojna Federacyjno-Kardazjańska" - komentarze
Te, Reyden. Taka drobna uwaga. Fazery typu XII w 47'mym roku sa tak samo realne jak Vulcan w czasie 1 WŚ strzelający przez śmigło kukuruźnika.Zaś co do daty powstania to faktycznie masz racje, to najpewniej inna stacja, pewnie zwykła SB z czasów ST2-6
Mam pytanie do MG, ale zadaję je publicznie, żeby inni kapitanowie znali mój pomysł. Otóż chciałbym zastosować w bitwie promy wypełnione materiałami wybuchowymi jako latające bomby. Oczywiście promy będą sterowane z macierzystego okrętu - w GF nie ma mowy o samobójcach. Czy w trakcie rozgrywki można zastosować te niespodzianki na Kardachach?
Ja od razu zgłaszam sprzeciw. Mam z tym kilka pytań do I.Thornea.
1. Jakich promów bedziesz używał?
2. Jakie przeróbki?
3. Jaki materiał wybuchowy i ile?
Bo jeśli władujesz do promu głowice z antymateriią to pierwszy ci to rozwale. Zastanowiłeś się ile chcesz tam tego wsadzić, to ci coś uświadomie. Powiedzmy ładujesz 5 głowic i niech przypadkiem kardachy rozwalą ci to w chwili opuszczania twojego hangaru. W wyniku mamy szczęśliwego kardacha i jeden okręt mniej bo jego kapitan lubi fajerwerki, może zamiast tego spróbuj wymyślec coś innego, np.: minę wtedy nie mam rzadnych obiekcji. To tak jakbyś chciał zrobić z Mirandy Defianta, porównanie nie jest może dokładne ale wiadomo o co chodzi.
Możesz wykorzystać promy do ich rozmieszczenia, chodzi mi o głowice lub miny ale do niczego innego.
Thorne, uslyszalem to samo jak podpytywalem coena. Ale jak chcesz sie wyzyc, to sprobuj po prostu promami bez materialow wybuchowych w srodku. Zwykly taran tez dobra rzecz, tym bardziej, ze kardachy maja tylko jedno duze dzialo. Ale to podobno tez zabronione. A wlasnie, co z manewrami warp? picarda jeszcze nikt nie wymyslil (manewru, rzecz jasna 🙂 ), ale walke w niskim warp (w1) zna sie od czasow TOS.
1. Te jakie mam na pokładzie.2. Jedyną przeróbką ( chyba) będzie zamontowanie przekaźnika, żeby można było promem sterować z okrętu macierzystego.3. Kilka torped fotonowych.Uważam, że to dobry pomysł. Z paru powodów:1. Kardachy nie znają tej taktyki, więc nie będa walić do promów w chwili opuszczenia hangarów ( ewentualnie moga wylecieć przed bitwą).2. Jesli promy zaczna opuszczać jednostkę uszkodzoną to moga spróbowac przechwycić prom mysląc, że na pokładzie sa ważne oasobistości, a tu takie ładne BUM!3. Promy sa bardzo zwrotne, wiec większość ataków większych jednostek unikną.W ogóle proponowałbym, żeby ten pomysł rozpatrzył MG, bo bez jego zdania te dyskusje sa bezcelowe.
Żeby Twoja taktyka odniosła skutek, musiałbyś wystrzelic promy przed rozpoczęciem bitwy. Gdybys robił to w trakcie, musiałbys opuscić osłony, aby wypuscic prom poza ich obręb. A wtedy zebrałbyś cięgi po kadłubie.Wypuszczać promy przed bitwą? Można, ale...Jak? Sensory dalekiego zasięgu wykryją co prawda zblizajaca się flotę...Ale przecież ona w każdej chwili może zmienic kierunek lotu. I co, przy każdym alarmie wypuszczać promy? Bez sensu.Jak chcesz nimi kierować? Sygnałami radiowymi? Można je zagłuszyć. Promy stają się niesterowne.
Co do wypuszczania promów i opuszczaniu osłon to niestety masz rację.
Ale myślałem o wypuszczaniu ich w chwili duzego uszkodzenia osłon lub ich braku, więc wtedy nie było to problemem.
A autopilot w chwili zerwania kontaktu z jednostka macierzysta przejmował by ster i walił w najblizszy wrogi okret lub udawał ucieczke, zeby Kardachy próbowały złapac przynetę.
Osłony nawet zjechane do 20 % chronią bardziej, niż ich brak. A w momencie, kiedy zostaną zniwelowane do 0% spora część systemów będzie juz uszkodzona. I to porządnie. Nie masz żadnej gwarancji, że wśród uszkodzonych sekcji nie będzie hangaru. Poza tym wystrzelenie promu to nie wystrzelenie torpedy. Trochę to trwa. Może się okazać, że jest juz za późno na cokolwiek.Ale to Twoja taktyka, nikt Ci nie może narzucić sposobu gry. Jeśli MG się zgodzą... Cóż.Ja tylko wskazuję problemy, które powinny wg mnie być brane pod uwagę.
Zeal, bardzo cenię Twoje komentarze jak i innych. Po to przecież ogłosiłem ten pomysł publicznie, żeby inni wypowiedzieli sie na ten temat.Ten pomysł ściagnąłem z sobotniego odcinka Voya na SAT 1. Tam akurat prezenciki były zamontowane w kapsułach ratunkowych. I mam pytanie: jak wpływa wystrzelenie kapsuł na osłony? Rozumiem, że te tez trzeba opuścić. Proszę o odpowiedź.Można ten pomysł dopracować. Czekam na sugestie.Taka taktyka moze bardzo zaskoczyć Kardachów, więc warto ten pomysł przemyśleć.
Pomysł na innowację dobry jak każdy inny. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że będzie skuteczny, jeżeli zostanie wykorzystany element zaskoczenia. Inaczej mówiąc może to być coś, co nam uratuje skórę tylko raz.A jeżeli taktyka okaże się bardzo skuteczna to będziemy mogli spodziewać się kardazjańskich promów-'kamikadze' 😀
Jeśli chodzi o kapsuły, to ja to widzę tak: osłony chronią okret tak przed trafieniem promieniem energetycznym jak i uderzeniem przedmiotu materialnego - czyli np. kapsuł. Pole jest nieprzepuszczalne w obie strony. Czyli nic do okrętu nie doleci.... Ale nic go nie opuści. Więc aby kapsuła mogła sobie polecieć, osłony musiałyby zostać opuszczone.
Skoro można strzelać torpedami z podniesionymi osłonami, to dlaczego nie można wystrzelić kapsuły?? 🙂
To pozostanie pewnie słodka tajemnica scenarzystów ST. Chyba, ze uznamy, ze osłony opadają na bardzo krótka chwile, żeby torpeda przeszła.Ale mam inny nie mniej zwariowany pomysł: taranowanie w warpJak by takie zderzenie wpłynęło na taranowanego? Coś przeciez o tym brządkał Riker w trakcie pierwszej próby asymilacji Ziemi.
Taranowanie w warp, wbrew pozorom, jest znacznie mniej skuteczne niz w impulsowej. Powod jest dosc prost - znaczna czesc masy okrety idzie w tzw diabla przy wlaczanym polu warp. Riker chcial uzyc napedu warp zeby rozpedzic maksymalnie okret - przy takiej odleglosci od kubusia pole warp nie zdazyloby osiagnac mocy wiekszej niz przy warp 1 (watpie czy statek przekroczylby 0,75c, a korzysci nawet uwzgledniajac niewielka redukcje masy okretu - olbrzymie. Jednak pelen warp - nope. Ale ja wymyslilem juz cos ciekawego, tylko nie powiem, bo mi mg zrobia glupi kawal i zobacze to cos po stronie kardachow 😛