Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › "Wojna Federacyjno-Kardazjańska" - komentarze
Ok, wycofuje to co powiedzialem o Hideki. Nawet dwie ubyly. Co prawda w walce z krazownikami mozna y sie bylo spodziewac rzezi niewiniatek, ale co tam 😛
ja bym się spodziewał odwrotu taktycznego jesli nie wszystkich to conajmniej kilku.
Przepraszam, że piszę ostatnio tak niewiele w postach, ale troszkę się rozchorowałem i moje zdrówko a chęci do pisania znajdują się na różnych poziomach...Szkoda że Seldon zrezygnował... Kronos, czy możesz jakoś kontynuować wątek tego andoriańskiego wysłannika Seldona znajdującego się na pokładzie PRECIOUS? Może czas, żeby przeniósł się na jakiś inny okręt? 😀
najlepiej Kronos zaciukaj Seldona albo przenies go do dowodztwa floty. A mnie zrob admiralem 😛 Mialbym ubaw z ta wyslanniczka 🙂
Defender to Excelsior v3 albo 4 - w sumie nazwa jest niekanoniczna ale co tam. Nie ma go co refitowac, to dobry okret, tylko Coen go swoim zwyczajem oslabil skubiac z wyrzutni torped, w sumie diabli wiedza czemu.---A Kronos, ja rozmawialem z Seldonem przez radio, jego w Celbarlai nie ma :DI byloby milo, gdybys powiedzial co sie dzieje z admiralkiem. Bo nie bardzo wiem jak pisac posty. Tzn, jest, przeniesli go, potknal sie i skrecil kark etc 🙂
A temu iż w źródle które posiadałem pisało jak wól ze są tylko fazery. I tłumaczyłem ci to już wiele razy ale Ty jak zwykle nie mówisz wszystkiego aby jak najbardziej pojechać po innych. A Defender powstał równolegle z Excelsiorem więc nie jest Excelem 3, ani 4 ani nawet 1 czy 2.
...tylko Coen go swoim zwyczajem oslabil skubiac z wyrzutni torped,...
Za przekład większości danych okretów federacyjnych nie odpowiadał Coen, tylko ktoś zupełnie inny.
Uczepiłeś się go jak rzep psiego ogona - w dodatku całkowicie niesprawiedliwie.
Ja? To ty Coenku niedoinformowales ludzi. Na DITLu wyraznie pisze ze Defender to byla jedna z proponowanych wersji Excelsiora. I ze autor DITL sam(!) przeniosl ja w czasie wstecz oraz nadal jej takie a nie inne dane poniewaz tak mu pasowalo o reszty stronki. Sam tez nadal nazwe (podobnie jak klasie D'Tai).Zreszta zrobil to zupelnie nielogicznie. Skoro Excelsior v4 (4 prototyp), mial byc opracowywany jako nastepca Constitutiona i kandydat do napedu transwarp, to nie mogl wyruszyc w kosmos wczesniej niz Excelsior - z tego samego powodu - prób napedu TW. Ponad to jako prototyp powinien, podbonie jak Excelsior v1, spelniac takie same zalozenia jak Excelsior - byc okretem nowoczesniejszym od Connow, lepiej uzbrojonym etc. dlatego zalozenie ze ma same fazery, jest lekkim nieporozumieniem.Dlatego twierdze, ze zdolowales Defendera. Pomine juz fakt, ze Defendera znalazlem tylko w DITL i Mirandzie - w jednym ma tylko fazery, w drugim fazery i torpedy.Kurcze, Defendera nie ma nawet w rozszezeniu Trekowym do B5Wars - a tam sa rozne dziwne okrety.
Jaki on nowoczesny?
skonczyli go budowac ponad 60 lat temu ( wg Betleh)
Produkcja: 2280 - 2283
No wiec dla tego sdie pytalem o mozliwosc refitu.
riri
Co prawda to nie do mnie telefon, ale słuchawkę podniosę...
Na DITLu wyraznie pisze ze Defender to byla jedna z proponowanych wersji Excelsiora.
DITL:
The Defender class was one of several designs produced around the 2280s as a possible successor to the Constitution class heavy cruisers. Starfleet was driving strongly for much higher warp speeds for its ships during this period, most notably in the Excelsior project which was to incorporate transwarp drive in a move dubbed "the great experiment".
The Defender class was considered a fall back option. Starfleet wanted a ship which would be significantly more capable than the existing Constitutions, but would use existing technology to achieve this goal.
When the great experiment did indeed end in failure, Starfleet endured considerable public embarrassment. The fact that the unstable transwarp drive had only avoided a catastrophic nacelle implosion on its first flight because renegade Starfleet officers had sabotaged the system was an added humiliation. The Defender project team looked forwards to the cancellation of the Excelsior project and a big production run for their ship.
Wyraźnie wynika z tego, że Defender i Excelsior to były dwa różne projekty. Nie wersje - projekty.
I jeszcze:
The designers responded with a vessel which utilized a refit-Constitution class saucer section attached to a brand new engineering hull. Although the warp drive was not at all innovative in terms of the technology employed, the hull configuration was rather unusual in that four nacelles were to be employed in a much flatter, more subspace-streamlined configuration.
Excelsior ma spodek inny, niż Constitution - Refit. Wniosek?
Defender to nie Excelsior.
Jak chcesz zobaczyć dwa różne warianty tego samego typu, przyjrzyj się Mirandzie i Soyuzowi. Oficjalnie są określane jako dwie różne klasy, prawda? A różnica między nimi jest nie za duża 😛
Według opisu Defender różni się od Excelsiora. W żadnym wypadku nie może być uznany za jego wersję .
A...Jeszcze coś...
Skoro Excelsior v4 (4 prototyp), mial byc opracowywany jako nastepca Constitutiona i kandydat do napedu transwarp...
A gdzieś Ty to znalazł?? Przecież sam twierdzisz, że
Pomine juz fakt, ze Defendera znalazlem tylko w DITL i Mirandzie
Nie widze na DITL-u info o tym, aby Defender miał być "łamaczem transwarp". Widzę za to, że
The Defender class was considered a fall back option. Starfleet wanted a ship which would be significantly more capable than the existing Constitutions, but would use existing technology to achieve this goal.
Mocniejszy - tak. Transwarp... Gdzie?
Zaś drugie źródło, którego Zarathoś użył, USS Miranda przy Defenderze ma kropka w kropkę to samo co Ditl przy opisie. A Wiec ten excelsior v4 to czysty i radosny wymysł Zarathosa musi być, zwłaszcza iż jak sam mówił opis tej klasy jest tylko na tych dwóch źródłach
Pomine juz fakt, ze Defendera znalazlem tylko w DITL i Mirandzie
.
tutaj jest linczek:
Yyy..... to ja przeprasza, chcialem tylko wiedziec czy opcja przezbrojenia 65 letnije jednoski wchodzi w gre...riri
Yyy..... to ja przeprasza, chcialem tylko wiedziec czy opcja przezbrojenia 65 letnije jednoski wchodzi w gre...
Najrosądniej będzie chyba puścić PM do Kronosa z pomysłem oraz proponowanym uzbrojeniem... I poczekać na jego decyzję.
On tu MG, on decyduje 🙂