Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Uniwersum Gry, porady i taktyka › Uzbrojenie statku tylko w torpedy i miny
Jak wyzej mam pytanie do bardziej obeznanych graczy. Chodzi mi o to czy jest sens ladowac cale uzbrojenie w torpedy i miny? Juz tlumacze o co mi chodzi, jako ze jestem bardziej suportem i mam na maxa axu to jakakolwiek bron energetyczna ma smiesne statystyki. To nie tyczy sie torped czy min, pomijajac kare kinetyczna od roznej rodzaju broni. Czy statek posiadajac 3 torpedy z przodu i 2 miny i torpede z tylu moze miec taki uklad? Troche to zakrecilem ale jestem ciekawy waszej opini na ten temat.
Według mnie torpedowiec to kiepski pomysł chociażby na wzgląd iż wszystkie wyrzutnie mają dzielony cooldown więc i tak nie postrzelasz z więcej niż jednej naraz.
Dla supporta? To i tak nie ma większego znaczenia bo DMG dla krążowników ustawionych na support jest tak czy tak mierne i mizerne. Problem wg mnie polega na czymś innym - krążowniki nieruchawe są. I o ile jedna wyrzutnia się przydaje "od czasu do czasu" czy żeby szturchnąć uciekającego eskortowca, to same torpedy pozbawiają krążownik w zasadzie większości możliwości ofensywnych.Jak chcesz sobie zwiększyć możliwości bojowe to używaj baterii do uzbrojenia i szukaj celu ze zdjętymi/osłabionymi polami. Poświęć umiejętność taktyczną jednego z oficerów taktycznych na Beam Overload albo Beam Target Subsystem. Jak koniecznie chcesz latać z uzbrojeniem kinetycznych to pakuj się w miny. I tylko w miny. Najlepiej chronitonowe albo transfazowe. Ustaw na autofire, albo po prostu co jakiś czas wciskaj ctrl-space i spamuj okolice. Z tym, że taki układ do PvE jest kiepski.
Właśnie sprawa z torpedami nie jest dla mnie do końca jasna. Jeżeli założyć, że wszystkie zamontowane wyrzutnie dzielą cooldown, oznaczałoby, że można odpalać tylko pojedyncze torpedy (pomijam dodatkowe umiejętności). Tymczasem w moim nowym, lśniącym Galaxy zamontowane są z przodu dwie tuby odpalające torpedy z (na oko) tylko sekundową przerwą: wyrzutnia 1 -- sekunda -- wyrzutnia 2. Dopiero wówczas następuje cooldown.
Wg opisów wyrzutnie współdzielą 3 sekudnowy cd. i tak to mniej wiecej wyglada na mojej akirze. I na lunie tez.
Dzielą. Ale są wyrzutnie które strzelają szybciej (można zdobyć na którejś misji rapid fire), i są DOFFy które zmniejszają czas przeładowania. Może Jam ma coś takiego (jedna, drugie albo oba).
Raczej nie mam żadnych takich bonusów. Serio - nie wyglądało mi to na trzy sekundy odstępu między strzałami. Dzisiaj się jeszcze raz przyjrzę.
Co powicie na temat wieżyczek z dezruptorem? Miałem na lekkim krążowniku i nie zauważyłem róznicy w walce porównawszy z fazerem. Generalnie tylko torpedy fotonowe dają nalepsze rezultaty, no i kwantowe ale do tych mi daleko...O
Co do broni - wierzyczki mają kąt ostrzału 360 stopni ale najmniejsze DMG , czasami przydatne ale ja gram bez tego .
Gram eskortowcem ustawionym na zadawanie jak największego DMG .
Stosuję ciężkie działa jak i podwójne działa .
Do tego Skill Canon Rapid , zwiększa DMG dział i to czasami dość mocno .
Więcej na temat uzbrojenia masz tutaj
Wieżyczki mają najmniejszy DPS ze wszystkich broni. Na dodatek mimo małego DPS nie da się go sensownie zwiększyć tak jak w wiązkach - Canon Rapid Fire wiele nie zmienia. Wiązki są najsensowniejszą bronią do wszystkiego poza eskortowcami.
Canon Rapid to skill który możemy dać naszemu oficerowi taktycznemu - odpowiednik skilla Beam Overload dla wiązek , na 10 s zwiększa ilość strzałów . Stosuje je sie dla działek ( canon w grze ) - najsensowniej korzystać z nich na eskortowcach tak jak powiedział Zarathos .
Podpowiedzcie co jeszcze mogę zrobić, bo w nowym krążowniku, mimo podszkolenia oficerów często torpedy nie trafiają w przeciwnika. Na poprzednim okręcie tak nie bylo...
Transfazowe torpedy teraz trochę zyskają. Zdaje się, że na Tribble'u zwiększyli ich przenikalność z 20% na 40%. Planuję BoPa, ale nie wiem jeszcze, czy nie będę musiał respecu zrobić.