Forum › Fantastyka › Star Trek › Trekowe pieknosci
owszem torres byla ladna.imho aktorka, ktora ja gra ladniej wyglada z makijazem niz bez 😉
Masz na myśli, że Roxann Dawson lepiej wygląda w charakteryzacji B'Ellany niż bez niej?? Jeśli tak, to się z Tobą zgadzam. 🙂
Jolyene jak dla mnie uwielbiam taka urode 😮
No pierwszą postacią treka w której się zakochałem była Kira, nawet nie zwracałem uwagi na Jadzię, potem jak oglądałem Voya pokochałem Bellanę do czasu, aż pojawiła się 7 of 9.Teraz oglądam ponownie DS9 (w sumie to 1 raz obejrzę całość), no i bez wątpienia najładniejsza jest Jadzia, choć nadal bardziej pociągający wydaje mi się nosek Kiry (jako Kardasjanka też mi się podobała :))BTW imienia Jadzia, to wszyscy tak podkreślają, że wymawia je się Dżadzja, niby, że to jest imię trillskie, ale nie da się ukryć, że jest to imię polskie ze zmienioną wymową i tyle. Ostatnio natknąłem się na Radka w książce Ursuli Le Guin, więc jak widać nie tylko twórcy Treka czerpią z j. polskiego. Myślę, że w treku znajdzie się wiele talich imion z różnych języków (dla większości populacji wyglądają nieziemsko), a tak naprawdę pochodzą z ziemskiego języka
ale nie da się ukryć, że jest to imię polskie ze zmienioną wymową i tyle.
nie prawda. oficjalne zrodla nie podaja polskich zrodel tego imienia.
No jak dla mnie, to fakt, że oficjalne źródła nie podają polskich korzeni tego imienia, nic nie znaczy. Po pierwsze niby dlaczego mieliby podawać, po drugie, może nawet osoba, która "wymyśliła" (a tak naprawdę usłyszała/przeczytała) to imię, nie zdaje sobie sprawy, że jest to imię polskie ;P
Dlaczego mieliby podawać źródła? Zazwyczaj tak jest, że producenci treka mówią o swoich inspiracjach bez skrępowania i lubią się chwalić 'egzotycznymi' pomysłami. 😉 A zatem jeżeli się nie powołują na takie źródła to zapewne dlatego, że ich nie było. PS. Całe to dorabianie na siłe 'polskości' do imienia Dax przypomina mi nasz odwieczny narodowy kompleks objawiający się wypowiedziami w stylu 'słoń a sprawa polska'. ;> Ale to już zaczepia o offtopic, więc lepiej wróćmy do głównego wątku - w końcu to miała byc rozmowa o trekowych pięknościach.
No jak dla mnie, to fakt, że oficjalne źródła nie podają polskich korzeni tego imienia, nic nie znaczy. Po pierwsze niby dlaczego mieliby podawać, po drugie, może nawet osoba, która "wymyśliła" (a tak naprawdę usłyszała/przeczytała) to imię, nie zdaje sobie sprawy, że jest to imię polskie ;P
skoro przyznali sie, ze imie Bareil'a (Antos) bylo wzorowane na polskim imieniu to mysle, ze w przypadku Jadzii tez by sie przyznali. szczegolnie, ze to drugie nie jest nawet zadna wariacja polskiego imienia.
Tak jak już pisałem, oni nawet mogą nie zdawać sobie sprawy z tego, że to imię polskie, ot np. gość zobaczył gdzieś napis "Jadzia's pierogi" i poźniej mógł nawet o tym nie pamiętać (mózg płata różne niespodzianki). Oczywiście, może być to zbieg okoliczności, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Nie będę się już upierał, że jest to imię polskie, bo jego wymowa oczywiście temu przeczy, poza tym, jak zauważyła Gosiek dyskusja jest na temat piękności Treka (a tu z pewnością Jadzia wiedzie prym :)), a nie o wątpliwym pochodzeniu imienia 😉
Może ja włączę się do tego dawno nie używanego tematu. Dzięki kartom mogę poznać wiele pięknych pań.Na pierwszy ogień idzie Kilana - Worta. Propozycja dla wszystkich lubiących Dominium.
Witam!No jesli chodzi o Vorta to bardziej podobala mi sie Eris 🙂 A tak ogolnie to nie ma jak Jadzia Dax i jej sexowne kropeczki 😆 PozdrawiamCoBrah out
Jadzia Dax - Tak, to dobry wybór 🙂
Jadzia - zdecydowanie pierwsze miejsce w serialach, ale jeśli liczyć całego Treka, przegrywa z Saavik. Zaraz za nimi T'Pol (a co :P), Ezri, B'Elanna, na szóstym miejscu adiutantki kapitanów NCC-1701 (wszystkie równie wspaniałe, choć na ogół pamięta się tylko Janice Rand), na siódmym Siedem.I celowo podaję imiona postaci, a nie aktorek - większości pań uszy, plamki, czoło czy implanty naprawdę dodają urody. 🙂
Tasha Yar, Torres, Dax. Bardzo zresztą żałuję krótkiej 'kariery' tej pierwszej.Widziałem analogiczny wątek na zagranicznym forum (bodaj SFI Region 9, ale głowy nie dam). Ubawiłem się widząc tam wysoko ocenianą Janeway. 😀 Cóż, DGCC...
Widze, że znowu temat zaczyna się kręcić wokół znanych bohaterek, a ja zamierzam wskazać te mniej znane, występujące najczęściej tylko w jednym odcinku.Kolejna kandydatka to Regina Bartholamew z holopowieści z Sherlockiem Holmsem.Niedługo podam kolejne piękności.