Forum Fantastyka Star Trek Trekowe książki

Trekowe książki

Wyświetlanie 13 wpisów - od 16 do 28 (z 28 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Pitmistrz
    Uczestnik

GW są bardziej popularne pewnie dlatego że jest wich w naszym kraju więcej.Przecież mam kumpla który uważa że Trek to japońska podróbka SW. :/

Silver Phoenix
    Uczestnik

A i zdaje się, że ludzie po prostu szybciej zetknęli się u nas z SW niż z ST... Wojenki miały lepszą szansę na umocnienie się na przyczółku.

Coen
    Uczestnik

Nie zapominajmy o fakcie Zimnej Wojny. Historia Luka Skywalera była mniej podobna do sytacji USa - ZSRR niż Federacja - Imperium. Toteż mniej wchodziło cenzury.

MikE
    Uczestnik

GW są bardziej popularne pewnie dlatego że jest wich w naszym kraju więcej.

Przecież mam kumpla który uważa że Trek to japońska podróbka SW. :/

Normalnie bluźnierstwo 😀 normalnie wystrzelić przez luk powietrzny w próżnię 😀

Zresztą wydaje mi się że Star trek mógł wpłynąć na społeczeństwo zauważcie wielka federacja przyjaźń no wiecie to co niby w komunie było ale tego nie było... może też dlatego puścili GW bo były bajeczkowate do bólu ta walka dobra ze złem w iście kowbojskim stylu 😀 chociaż w ST również nie brakuje takich akcji kowbojskich 😀 Sam nie wiem czemu ST nie wyemitowali szybciej... zresztą polacy z tego co mi się wydaję nie lubią Si-Fi... Może dlatego że na co dzień w Polska to taki jeden wielki star trek 😀

Coen
    Uczestnik

E tam, u nas S-F jest dość popularne, po prostu potrzeba takiego bardziej nam bliskiego. Space-SF nigdy nie miało żadnego związku z Polską (najbardziej pod tym względem przoduje chyba Mass Efect, gdzie mamy wspomniane SSV Warszawa). Z kolei już takie post-apo jest u nas baaardzo popularne. W końcu nie tylko Amerykanie mogą przeżyć atomową zagładę.

MikE
    Uczestnik

Coen tylko szkoda ze SSV Warszawa został zniszczony w bitwie o cytadelę... No wiesz mieliśmy Stanisława Lema czytałem trochę jego książek nawet była adaptacja np Pilota pirxa albo Solaris które okazało się za ciężkie dla amerykańskiego widza :DNo jakby zebrać wszystkie Sci-Fi do kupy to wychodzi na to że w 80% wybawcami są Amerykanie ciekawe jak ci opaśli wszystko żercy mieli by nas ratować... Cocrane oczywiście jaknkes pewnie spuszczał z nich tłuszcz i zamiast dylitu zalewał gondole 😀

Silver Phoenix
    Uczestnik

No jakby zebrać wszystkie Sci-Fi do kupy to wychodzi na to że w 80% wybawcami są Amerykanie ciekawe jak ci opaśli wszystko żercy mieli by nas ratować...

Nie wiesz? Oddziałami złożonymi z imigrantów 🙂 Przecież już teraz funkcjonuje w USA program "obywatelstwo dla żołnierzy służby czynnej" 😉

(żeby nie było: http://www.dziennikzwiazkowy.com/sprawy-im...cyjne/7034.html )

EDIT (wczoraj już mi się nie chciało 😉 ):

- a tak już na poważnie to siły zbrojne w sporej mierze odstają od wyobrażeń o typowym US-manie. Wyobrażasz sobie kogoś o ponadprzeciętnych gabarytach w Fokach albo Delcie? Ja nie bardzo 😉 To są co prawda oddziały specjalne, ale i regularne wojsko musi dbać o kondycję...

MikE
    Uczestnik

Cytat

No jakby zebrać wszystkie Sci-Fi do kupy to wychodzi na to że w 80% wybawcami są Amerykanie ciekawe jak ci opaśli wszystko żercy mieli by nas ratować...

Nie wiesz? Oddziałami złożonymi z imigrantów Przecież już teraz funkcjonuje w USA program "obywatelstwo dla żołnierzy służby czynnej"

(żeby nie było: http://www.dziennikzwiazkowy.com/sprawy-im...cyjne/7034.html )

Extra 50 cent i G-unit wyzwalają warszawę 😀

No tu jest akurat racja odziały regularne też muszą mieć kondyche 🙂 ja tam byłem np z normalnego poboru a itak biegaliśmy i pompowaliśmy jak głupi 😀

Zawsze mnie zastanawiało jak wygladają odziały planetarnej obrony Federacji bo w Entku byli komandosi na pokładzie NX-01 ale ciekawe jak to wygląda tak normlanie czy sa czołgi albo artyleria ???

Pitmistrz
    Uczestnik

Na pewno jakąś ciężką broń naziemną mieli, może strzelali już laserami czy tam czym.Z racji 3 wojny zapewne się uzbrojenie znacznie polepszyło.

MikE
    Uczestnik

tez bym obejrzał np jakąś serię poświęconą działaniom naziemnym np o bitwach podczas wojen dominum... bo z tego co pamiętam to siły romulańskie to był trzon sił lądowych ale Fedki też tam mieli swoje siły... no chyba ze się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu...

semik
    Uczestnik

Co do wojny z Dominium, to widzę, że ktoś się wziął za DS9 w ogóle, znalazłem początek tłumaczenia Emissary: http://mrshark2012.deviantart.com/#/d4vctge

Cross
    Klucznik

Ciekawe czy coś z tego wyjdzie...

Q__
    Uczestnik

Recenzja "Articles of the Federation" Keitha R. A. DeCandido ze strony MIT (co można chyba uznać za silną rekomendację):
    http://web.mit.edu/MITSFS/www/reviews/DeCandido-ArticlesOfTheFederation.txt

Wyświetlanie 13 wpisów - od 16 do 28 (z 28 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram