Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Trek.pl wroci?

Trek.pl wroci?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 239 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Dalek
    Uczestnik

Oj Fix nikt Ci prawa do autorstwa nie odbierze, co najwyżej praw pokrewnych się wyzbyłeś zawierając umowę (np. autorskie prawa majątkowe):

(wszytkie cytaty pochodzą z ustawy o prawach autorskich)

art. 12

1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy,

nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

Jeśli dobrze rekonstruje waszą umowę to:

1. Praca miała być darma na tzw. umowę zlecenie (ustna, przy pomocy informatycznej wymiany np. maili też się to da zrobić).

2. Umowa nic nie mówi nic o zachowaniu praw przez Ciebie Fixer

3. Cel umowy o pracę - chyba jasne stworzenie portalu

4. Zgodny zamiar stron - chyba na początku był?

Ale my tu gadamy o askpektach prawnych, kiedy to był umowa gentelmanska, z której się nie wywiązałeś. IMHO nic/niewiele zrobiłeś i, żeby odejść z twarzą chcesz zwalić odpowiedzialność na innych.

TSS nie ma osobowosci prawnej (chyba chodziło o zdolność prawną i zdolność do czynności prawnych bo te można mieć bez osobowości), ale Cpt. ma.

EDIT

A tak w ogule to mi to wygląda na raczej na wspólautorstwo (niedokończone niestety):

Art. 9.

1. Współtwórcom przysługuje prawo autorskie wspólnie. Domniemywa się, że wielkości udziałów są równe. Każdy ze współtwórców może żądać określenia wielkości udziałów przez sąd, na podstawie wkładów pracy twórczej.

2. Każdy ze współtwórców może wykonywać prawo autorskie do swojej części utworu mającej samodzielne znaczenie, bez uszczerbku dla praw pozostałych współtwórców.

3. Do wykonywania prawa autorskiego do całości utworu potrzebna jest zgoda wszystkich współtwórców. W przypadku braku takiej zgody każdy ze współtwórców może żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeka uwzględniając interesy wszystkich współtwórców.

4. Każdy ze współtwórców może dochodzić roszczeń z tytułu naruszenia prawa autorskiego do całości utworu. Uzyskane świadczenie przypada wszystkim współtwórcom, stosownie do wielkości ich udziałów.

5. Do autorskich praw majątkowych przysługujących współtwórcom stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu cywilnego o współwłasności w częściach ułamkowych.

Mod: I na tym proszę zakończyć wątek praw autorskich - to jest temat o TSS a nie poradnia prawna. ;>

Fixer
    Uczestnik

GWYNBLEIDD, oskarżasz mnie o niegodne zachowanie, nieznajomość realiów praw autorskich i parę innych rzeczy. Swa znajomość tematu opieraleś rzekomo o swoje zyciowe dosciadczenia. Zdobyles je rzekomo pracujac jako dziennikarz. Jednak szczerze wątpię w Twoje umiejętności zawodowe. Nie wiem czy wiesz, ale listów się nie publikuje a jeśli już jest to obłożone szeregiem warunków. Coz jeśli studiowal pan dziennikarstwo to nawet nie chce pytac jak sobie poradził z etyka na studiach. Jeśli nie…Niech pan nic nie mówi o miejscu swojej pracy z czystego szacunku dla pracodawcy, który odważył się Ciebie zatrudnić, no chyba ze pracuje pan w jakimś brukowcu, bo tam takie umiejętności są w cenie.

drupi: Tak, długo się znamy i dlatego sam powinieneś wiedzieć jak się kształtuje sprawa z moja prawdomównością, obowiązkowością i gotowością poświęcaniu swojego czasu i umiejętności aby nie zawieść innych. Znasz tez mój charakter i wiesz, ze jestem w stanie wiele wybaczyć i podjąć dialog w przeciwieństwie do innych osób(chyba wiesz, jakich konkretnych ludzi masz na myśli). Wiec, jeśli jeszcze to wszystko pamiętasz jak mówisz to przypomnij sobie *dokladnie* jak było i dopiero wtedy cos pisz, szczególnie, ze widziałeś jak się zachowuje w stresowych sytuacjach. Ludzie się nie zmieniają, bo zawsze zachowują się podobnie w podobnych sytuacjach.

Dlatego, ze właśnie miałeś ku temu okazje od Ciebie wymagam więcej od innych może jednak nie powinienem…

Jednak, skoro jednak obstajesz, ze pamiętasz to przypomnij sobie, co mnie doprowadza do szewskiej pasji, porównaj z obecna sytuacja i będziesz miał gotowa odpowiedz.

Jeśli chciałeś dowodu istnienia serwisu, nie było problemu wystarczyło żeby tylko odpowiednie osoby zgodziły się na umieszczenie serwera na moim koncie. Nie stawiałem, żadnych warunków, ze serwis będzie jutro, pojutrze, potem. Jeśli byłby spełniony ten warunek, serwis byłby już teraz w tej chwili.

Jednak FO skomentował to tak ‘Fix jesteś pazerny na władze’… Na wladze? Nie rościłem sobie żadnych praw do baz danych do zawartości serwisu jedynie do zagwarantowania mi praw do wyłącznego zarządzania skryptami, domena pozostała w rekach tych, którzy ja zarejestrowali. Co więcej stwierdziłem to na kanale #readyroom w obecności kapitan, oburzony samowolna zmiana strony tymczasowej, która jako identyczna ze strona out of order w serwisie miała zapewnić bezbolesna instalacje serwisu.

Jednak nikt mojego oburzenia nie potraktował poważnie. Tak jestem związany emocjonalnie z tym na co poświęciłem tyle *mojego* czasu i ma mnie prawo trafić szlag gdy widze, ze ktoś sobie majstruje przy tym bez poinformowania mnie. Może zareagowałem zbyt ostro zbyt zbyt pochopnie. Moje prawo(!) i proszę nie chrzanić o waszych poświęceniach, pomysłach. [Nawet FO nie zaprzeczy ze na 10 pomysłów do zrealizowania 9 było moich (żeby nie być goloslownym wspomne tylko sprawe trekowego kalendarza, która pewna osoba z zalogi olala calkowicie choc mi dala slowo, ze mi pomoze, podobnie było z propozycja integracji bramki pjirc z forum kiedy to zaproponowałem od razu uslyszalem odpowiedzi typu a czy to zgodne z licencja, a czy to potrzebne, a czy… costam, proponowalem ostatnio zmiane stopni na forum żeby nie kolidowal z istota stopni zalogi (tak nawet ktorys z forumowiczów pomylił stopnie formowe ze stopniami załogi pomysl storpedowano) )]

Wymyslenie formy i jej zrealizowanie ma się nijak nawet do napisana 150 newsow, 200 hasel w ekcyklopedii czy 1400 opowiadan. Dlatego właśnie mam prawo oczekiwac specjalnego traktowania i mojej specjalnej roli podczas prowadzenia serwisu. (Dla tych co uważają mnie za paranoika – jeszcze za czasów ‘starej-nowej’ zalogi autor serwisku na skutek nieporozumien i ocenienia do jako nieuzytecznego zostal pozbawiony dostepu do ftp jak i wplywu na swoje skrypty jak sadze nie podlegaly one licencji GPL a wiec były jego wlasnoscia do ktorej prawo zostalo kompletnie zignorowane przez te same osoby które teraz znajduja się na stolkach, jeszcze raz tez chciałbym przypomniec ze swojego czasu dostalem dobra rade aby umiescic w skryptach system kasujacy calosc)

Oceniajcie to jak chcecie jeśli myslicie ze jestem glupim bucem z przerostem ambicji niech tak będzie. Ja jednak przez tydzień po incydencie z podmiana czekałem na rozmowę z kimś z onitowanych. Jednak choc każdy miał moje gg, nikt się nie odezwal , a przepraszam FO się odezwał po dlugiej przerwie jakby nigdy nic pytajac czy skonczylem serwis… bez komentaza. GG, mail za trudno było wyslac wczesniej i pogadac?

Kiedy wrocilem na irc co mogliscie zauwazyc w logu ponioslo mnie nie przecze, napisalem plomienna odezwe pod wplywem emocji, caly czas byłem jednak otwarty na rozmowy. Nie odezwal się nikt, nikogo to nie obchodzilo. Zaloga była mocno zgorszona moim zachowaniem, tak wlozylem w ten serwis duzo siebie i oczekiwalem, ze to wszystko dziala na zasadzie spolki tyle ile masz udzialow na tyle możesz decydowac.

Wiec, kiedy zapytacie czy zrobiłem serwis, tak zrobiłem, czy robilem go dla tss(?) nie robiłem go dla fanów pod szyldem trek.pl, czy wladcy domeny go dostana, coz po tym co zaszlo odpowiedz jest jedna po moim trupie. Serwis będzie jeszcze w tym roku jako projekt ogólnego portalu Sci-fi traktującego ogólnie o wszystkich serialach, skin dla forum, który zostanie przerobiony dla potrzeb innego trekowego forum i tam przeslany, portal wap wraz z tapetami i midami – do uzycia jako dzwonki polifoniczne zostaną wykorzystane w tymże albo projekcie, albo przekazane do wykorzystania innemu portalowi o podobnej tematyce (decyzje podejmę gdy ochlone po tym calym flejmie).

Drupi, wiec jeśli pytasz czy klamalem/olalem/itd. to ja odpowiadam przeczaco to co nazywasz tss zobaczysz czesc w tym tyg, czesc w nastepnych ale nie pod adresem trek.pl ani jego subdomenami.

(btw jeśli wiecie o jakie forum chodzi to mogę dostac, ze sprezentuje mu neoDCLD czyli flagowy skin portalu/forum – przerobki z IPB2.0 na potrzeby phpBB(co prawda to nie pozwoli mu wystapic w pelnej krasie jednak coz trzeba przekonac niewiernych tomaszkow) już trwaja, decyzja co z tym skimem się stanie będzie zalezala od admina tamtejszego forum)

To jest mój ostatni post na tym forum dotyczacy spraw zwiazanych z domena trek.pl

Wiec dziekuje za (nie)mila współprace, życzę powodzenia i samych sukcesów.

Licze na to, ze wykażecie się operatywnością i szybko znajdziecie jelen.. ee tzn webmastera, który spelni wasze wszystkie wasze oczekiwania.

(oczywiście forumowicze nadal mogą liczyc na pomoc zwiazana z funkcjonowaniem tego forum jak tez osoby nim się zajmujace mogą liczyc na nielimitowana i bezwarunkowa pomoc techniczna)

Ja swoja misje uważam za skończoną, postawione przede mną zadania wykonałem, choć co do warunków ich wypelniena pewnie się nigdy nie zgodzimy (nigdy nie wspominaliscie ze portal musi koniecznie stanac pod domena trek.pl). Ja jednak nie chowam urazy i zapraszam wszystkich zainteresowanych do wspolpracy nad nowym portalem Sci-fi (roboczo zwanym S3 od Strony Startowej [fana] Sci-fi ), szczegoly już wkrotce (osoby siedzace na kanale #pogf na sieci polnet, na który serdecznie zapraszam, pewnie doskonale kojarzą o co dokładnie chodzi, bo pojawilo się tam troche przeciekow na ten temat 🙂 ).

Szczególnie mile widziani tłumacze oraz graficy lecz dla kazdego chetnego znajdzie się miejsce w zespole redakcyjnym (nikogo nie będę dyskryminowal). Portal nie będzie ani quasi-klubem, ani quasi-spoldzielnia. Wszystko będzie się opierało na licencji GPL (tak jak wikipedia). Sprawa istnienia forum nie jest jeszcze uregulowana, lecz nie wykluczam umieszczenia takiego.

Szczegółowe ogłoszenia dot. rekrutacji zostaną umieszczone w ciągu najbliższych tygodni na listach dyskusyjnych i forach sci-fi (o ile mnie nie ocenzurują na którymś z nich 😉 )

Do miłego zobaczenia.

P.S. Panowie załoganci jak rozumiem zablokowanie mnie na gg poprawiło wam humor, ale żeby obrażać się na moich przyjaciół tylko, dlatego ze są moimi przyjaciółmi… Sądziłem, ze ludzie honoru, (za jakich się podajecie) takich rzeczy nie robią. Cóż milo mieć racje, choć w tym przypadku wolałbym się mylić, a podobno tylko to podobno ja miałem być ‘małostkowym walem’….

Zarathos
    Uczestnik

No coz, zdaje sie ze kwestia webmajstra rozwiazana. Ja ze swojej drogi jestem ciekaw tego 3S i pewnie jak tylko sie pojawi bede go odwiedzal. Jak bedzie dobry - z duza regularnoscia. Mam nadzieje, ze projekt ci sie powiedzie Fix (wbrew temu co moze sie wydawac ze wczesiejszych moich tekstow tutaj dupkiem nie jestem, tylko jestem ciut zbyt szczery i pisze co mysle w danej chwili). Teraz, jestem ciekaw, jak bedzie sie wiodlo TSS (i jako forum, ktore pewnie przetrwa, jak nie bedzie za czesto padac) i jako TSS (czyli czy ktos w koncu zrobi ten serwis).Pozdrawiam i jeszcze raz powodzenia Fixer

Gosiek
    Uczestnik

Jeśli chciałeś dowodu istnienia serwisu, nie było problemu wystarczyło żeby tylko odpowiednie osoby zgodziły się na umieszczenie serwera na moim koncie.

O ile pamiętam to zarówno te 'odpowiednie osoby', jak i ta mocno przez Ciebie lekceważona reszta 'szarej załogi' nie raz i nie dwa pytały o to na ircu czy forum załogi. Żeby pokazać próbkę swoich umiejętności nie musiałeś jej umieszczać na lexxie – w końcu kilkukrotnie prezentowałeś nam na ircu różne niezwiązane z TSS drobiazgi leżące na Twoim własnym serwerze. Dziwne, że tylko w przypadku pytań o portal jakoś nie chciałeś skorzystać z tej możliwości.

Ty nie stawiałeś warunków? Przeczytaj kilka swoich ostatnich postów i przypomnij sobie o czym mówiłeś nam na ircu i powiedz mi co to niby było – pieśni miłosne? ;> Teksty typu 'serwis będzie albo na moim serwerze albo wcale' itp. to chyba nie są uprzejme prośby.

Nie rościłem sobie żadnych praw do baz danych do zawartości serwisu jedynie do zagwarantowania mi praw do wyłącznego zarządzania skryptami, domena pozostała w rekach tych, którzy ja zarejestrowali.

Tak samo jak nikt z załogi nie rościł sobie praw do Twoich skryptów, którymi ciągle się zasłaniasz niby tarczą. Nikt z nas nie był nimi zainteresowany – chcieliśmy jedynie, żebyś umieścił serwis na serwerze, na którym stoi forum, i do którego, jak sam napisałeś masz pełny dostęp. Dostęp, którego przecież nie straciłeś pomimo całej tej afery i licznych wycieczek osobistych w strone dowództwa i załogi. Widać, że to niedobre dowództwo nie obraża się jak Ty, gdy ktoś próbuje mu dopiec (w końcu opóźnienie w udostępnieniu publiczności TSS było – jak sam powiedziałeś – spowodowane tym, że ktoś Cię uraził).

Skoro wyciągnąłeś sprawę pomysłów, czy np. bramki irc – nie byłeś jedyną osobą z pomysłami, inni też zgłaszali swoje. A bramka – o ile pamiętam, to nie chodziło o to, że nie jest potrzebna tylko o to, że są pewne priorytety i bramka z pewnością nie jest na czele listy tych priorytetów. A że ktoś się zapytał czy to zgodne z umową użytkowania forum – to źle? Sam tyle mówisz o przestrzeganiu Twoich praw jako twórcy serwisu, skryptów – pytający widocznie uznał, że jeżeli chce się ingerować w mechanizmy forum (czyli w czyjąś własność i skrypty) to warto wiedzieć, czy umowa na to pozwala. Imo słusznie. Zmianę stopni proponowałeś nie Ty jeden, więc za autora pomysłu trudno Cię w tym przypadku uznać – uzgodniliśmy, że taka nastąpi, więc nie widzę powodu wyciągania tej sprawy kolejny raz.

Nikt nie twierdzi, ze wymyślenie portalu jest prostsze niż pisanie newsów czy opowiadań. To są dwie różne rzeczy, wymagające różnych umiejętności. Uważasz, że jako autor portalu powinieneś mieć specjalne prawa i przywileje? A nie miałeś? Nikt się w Twoją prace nie mieszał, miałeś wolną rękę w kwestii wygładu serwisu, oferty pomocy przy prostszych pracach? Czego Ty jeszcze oczekiwałeś? Gdyby ten portal powstał przecież miałbyś nadal dostęp do jego części technicznej, przy której pomagałby Ci co najwyżej drugi admin – tak jak to miało miejsce na forum. Dostęp do ftp? A jeżeli serwis znajdowałby się jak tego chciałeś – na Twoim serwerze, to jak wyglądałby ten dostęp? Tu o jego przyznaniu decyduje kilka osób, tam były to jedynie webmaster, który już pokazał, że potrafi opóźnić pracę z powodów osobistych animozji, I jak to się wg Ciebie ma do oskarżania innych o chęć zabrania czy utrudniania Ci czegokolwiek?

Po 'incydencie z podmianą' (rozumiem, że znów chodzi o tymczasową stronę i logo) tego samego dnia rozmawiałeś na ircu z FO, dostałeś przeprosiny od osoby, która tej zmiany dokonała. Co niby miało się dziać przez kolejny tydzień? Ciągłe dyskusje na ten sam temat? Kiedy wróciłeś na irc zacząłeś od wejścia stawiać warunki, a 'odezwę' od personalnych wycieczek – to raczej nie jest sposób w jaki wyraża się gotowość do rozmów. Ale te, w dość okrojonej formie, ale się na ircu odbywały – nawet z logów dostępnych na forum wynika, że ludzie się Ciebie pytali czemu chcesz wszystko rozwiązać tak, a nie inaczej. I FO też brał w tych rozmowach udział. Nikt nie zgłosił się do Ciebie osobiście? Żeby jeszcze raz powtórzyć Ci to samo co padło publicznie na kilku kanałach – że serwis ma pozostać na lexxie?

Jeżeli postanowiłeś odejść i pracować samodzielnie, trudno. Widać nie pisane nam było wspólnie zrealizować jakiś projekt. Najwyraźniej mieliśmy zbyt różne cele, priorytety i podejście do tego co miało być 'portalem TSS'. Chcesz robić swój własny portal – powodzenia. Nikt z nas nie będzie Ci w tym przeszkadzał, a ja osobiście mam nadzieję, że uda Ci się zrobić cos pożytecznego dla fanów sci-fi. I że tym razem nie będą musieli – tak jak forumowicze i załoga TSS – czekać na to ponad rok.

Co do przyszłości forum i samego TSS jako portalu z pewnością wypowie się jeszcze kapitan czy też Pierwszy Oficer, ale moim zdaniem takowa istnieje i zarówno rozwój forum jak i budowę TSS mamy jeszcze przed sobą. Zbyt wiele osób włożyło w to swoją pracę, żeby teraz wszystko schować na dno szuflady i odpuścić. Co do jelenia... kiepskie masz zdanie o swoim ewentualnym następcy, a nie wypada – może okaże się lepszy? ;> Co do wykonania warunków umowy – z pewnością się nie zgodzimy, gdyż obiecałeś zrobienie serwisu TSS (i w tym celu wstąpiłeś do załogi) a nie serwisu w ogóle – a to dosyć znacząca różnica. Widać, że dla Ciebie niedostrzegalna – ale z pewnością takie podejście pozwala się usprawiedliwić i wmówić sobie, że nie złamało się słowa.

Zatem – do zobaczenia. Mam nadzieję, że w nieco innych okolicznościach. I że czasem cos tu jeszcze napiszesz – dyskutowanie z Tobą było prawdziwą przyjemnością, ;> choć nie ukrywam, że wolałabym móc to robić w innym temacie i z innego powodu.

PS. Dyskutowanie Twoich spraw prywatnych takich jak to, kto kogo blokuje na gg i próbę wciągnięcia w to całej załogi uważam za umieszczoną w niewłaściwym miejscu – Twoje prywatne życie nie powinno chyba interesować czytelników tego postu. Masz do kogoś pretensje czy uwagi – priv. Ale skoro sam to wyciągnąłeś. Wg mnie to tani chwyt mający choć na chwilę odwrócić uwagę czytających od meritum i pokazać, że jesteś 'niesłusznie prześladowany' przez tą 'wredną i złą' załogę. Pomijam, że odpowiedzialność za działanie kilku osób próbujesz przy okazji zrzucić na załogę jako całość. Szkoda... Może faktycznie czas ochłonąć.

Slawek
    Moderator

No cóż... nie ma sensu kontynuować dyskusji na temat publikacji TSS skoro takowa już nie nastąpi. Nie ukrywam rozczarowania a zarazem odrobiny złości, gdyż nie czekałem (i nie tylko ja) półtora roku aby się dowiedzieć, że projekt poszedł się chrzanić...

Ale tego już nie zmienimy i tak jak Gosiek powiedziała... Nie oznacza to upadku TSS, wspólnie go tworzyliśmy, wspólnie zbieraliśmy materiały... i nie kończmy tego. Mam nadzieje, że znajdzie się osoba/osoby chętna/chętne funkcji webmastera, dzięki której/którym wraz z udziałem całej załogi odnowimy prędzej czy później najlepszy serwis trekowy w polsce 🙂

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

Mialem nadzieje ze juz nie bede musial pisac kolejnego posta w tym topicu lecz wypowiedzi Fixera mnie do tego niestety zmuszaja. Drogi i szanowny Panie "łebmasterze" forum TSS to nie jest gazeta wiec tu realia nie praw autorskich jak sadzisz a prawa prasowego odnosnie publikacji i cytowania listow nie obowiazuja. List wkleilem tylko i wylacznie dlatego ze nie lubie jak ktos chce ze mna dyskutowac o innych za ich plecami. A taki charakter mial ten PM o czym zreszta dopisalem post scriptum w jednym z wczesniejszych postow. Przepraszam za offtopic ale zachowanie Fixera zaczyna mnie powaznie draznic :[

izbkp
    Uczestnik

Nie wiem czy wiesz, ale listów się nie publikuje a jeśli już jest to obłożone szeregiem warunków.

Tak sie akurat sklada, ze odbiorca (a prawdopodobnie i nadawca) listu moze z nim uczynic co uwaza. Nie narusza to tajemnicy korespondencji.

Piotr
    Klucznik

Niewiele zostalo do dodania, zwlaszcza po tym co Gosia odpisala na Twoj post, Fix, ale troszke sie znajdzie. Chocby w sprawie tego, ze wystarczylo sie zgodzic na umieszczenie serwisu na twoim koncie, by zobaczyc dowod jego istnienia. Mowisz tak, jakbys postawil warunek 'serwis u mnie albo nigdzie' juz dawno, a nie niewiele ponad tydzien temu po 'incydencie z podmiana'. Zreszta to nawet nie byl warunek, stwierdziles, ze serwis bedzie u Ciebie i juz. Ale dlaczego pokazanie efektow Twojej pracy nie bylo takie bezproblemowe wczesniej, w ostatnim polroczu na przyklad, gdy nie tylko dowodztwo Ci kazalo to zrobic, a po prostu prosilo tak samo jak spora czesc zalogi? Na to pytanie dales odpowiedz w rozmowie z Cpt, Omega i ze mna - bo to Twoja strona, Ty ja napisales i Ty masz prawo decydowac czy i komu ja pokazujesz. Jak sam udowodniles, to prawo nic dla Ciebie nie znaczy, gdy dotyczy pracy innych - opublikowales link do projektu strony Omegi, ktora znajdowala sie na koncie TSS (nie Twoim), myslac, ze to dzielo Cpt. I to Cpt zarzucales naduzycia wladzy - komentarz jest zbedny.

Mowiac o 'incydencie z podmiana', tez wprowadzasz ludzi w blad, bo to nieprawda, ze nikt nie potraktowal Twojego oburzenia powaznie, gdyby tak bylo, winni nie dostaliby ostrej reprymendy osobiscie ode mnie, a pomyslodawca tego wystepku by Cie nie przeprosil.

Rowniez w sprawie autora pierwszego serwisu czesciowo wymijasz sie z prawda i koloryzujesz fakty - owszem, Neutrino stracil dostep do ftp w momencie, gdy przestal nalezec do zalogi, ale wszystkie skrypty, o ktore poprosil, odzyskal. Poczatkowo chcial zabronic nam uzywania ich, ale po rozmowie doszlismy do porozumienia i jedyne, czego nie pozwolil nam uzywac to forum - stad zeszloroczna zmiana forum na phpBB. Jesli chodzi o pozbawienie go wplywu na jego skrypty, bo trzy dni po tym jak je odzyskal, serwis zostal skasowany z serwera przez kogos, kto sie na niego wlamal, wiec nie byly juz przez nas uzywane i nie bardzo jest o czym mowic.

Jeszcze goraca prosba na przyszlosc, Fix:

Jednak FO skomentował to tak ‘Fix jesteś pazerny na władze’

Gdy dajesz cos w cudzyslow jako cytat, upewnij sie, ze to rzeczywiscie jest cytat, a nie Twoja interpretacja jedynie podobna do oryginalnej wypowiedzi.

A co do tego czy wypelniles warunki umowy, to chyba nikt sie z Toba nie zgodzi. Ale nie bede powtarzal slow Gosi, wystarczajaco jasno powiedziala dlaczego tak jest. Teraz zdecydowales sie nie konczyc serwisu dla nas, a zrobic inny - trudno. Szkoda ze zrobiles to dopiero teraz, po ponad polrocznym zwlekaniu oddania go do uzytku, zwodzeniu uzytkownikow oraz zalogi i zrobieniu takiej afery, w ktorej niestety Ty straciles najwiecej. Tak, niestety, bo mimo tego co tu wywolales i jak to zrobiles, zle Ci nie zycze. Za to zycze sukcesow z nowym portalem i kompletowaniem zalogi. Powinno Ci sie udac choc po tym wszystkim mozesz miec klopot ze zdobyciem zaufania... A moze i nie. Powodzenia.

A teraz stanowisko dowodztwa TSS dotyczace forum i serwisu. Forum TSS dziala i dzialac bedzie niezaleznie od tego, jak dlugo Fixer bedzie sie nim zajmowal w razie problemow. Adminem jest takze OmegaOne, wiec forum bez fachowej opieki nie zostanie. Odbudowa serwisu zostanie wznowiona, a dotychczasowa praca zalogi nad jego zawartoscia nie bedzie zmarnowana. Osoba chetna do zajecia stanowiska CEO juz sie znalazla, jednak niewatpliwie niedlugo przyda sie pomoc. Czesc zalogi jest w stanie udzielic potrzebnej pomocy, ale nie ukrywamy, ze chetnych ze znajomoscia tworzenia stron i grafiki przyjmiemy z otwartymi ramionami.

Unimatrix
    Uczestnik

Fajnie, konto jeszcze istnieje 🙂

W mordę jeża, najdłuższy wątek jaki kiedykolwiek udało mi sie założyć!! 😀 Trochę mało się udzielam, ale OK, zadyma rozwinęła się sama...

Ewidentnie za długo wszystko trwało, trzeba było wcześniej Fiksia_czitera zmusić do wypisywania tych bzdur na forum, dzięki nim wszystko się wyjaśniło (+/-). Teraz sugerowana jest zmiana z Trekowej Strony Startowej na np: Polskie Forum Trekowe (or somting w tym stylu) i usunięcie tej stronki z idiotyczną informacją, że chwilowo blablabla.... Przekierować na forum od razu albo stworzyć normalną stronke powitalną.

Pozdrawiam wszystkich

Zarathos
    Uczestnik

No panowie szlachta i wacpanna kapitan wreszcie zmienili ekran powitalny. Miodzio 😀

fluor
    Klucznik

Podobno pierwsza jaskółka wiosny nie czyni, ale nawet zmiana takiego detalu (na bardziej profesjonalny) umila oczekiwanie na stronkę 🙂

Xalein
    Uczestnik

Wiem ze nie nalezy chwalic dnia przed zachodem Slonca :blush: , ale musze przyznac ze strona jest bardzo elegancka - tak trzymac!

Unimatrix
    Uczestnik

W końcu zmiana... Fajnie to wygląda. Nie można było tak od razu?? Ile to było, dwa lata pitolenia, że zobaczę jak serwis wróci? Dwa lata informacji o "chwilowym" braku stronki?? Własna stronka nie jest wam pisana, cieszcie się forum. A stronka? startrek.com styknie, bo jak na razie nie widać, żeby brać trekowa miała coś ciekawego do zaprezentowania na stronkach 🙂

EMH Mark IX
    Uczestnik

Własna stronka nie jest wam pisana, cieszcie się forum.

[post="21691"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

Dlaczego mielibyśmy cieszyć się czymś, co nie do końca spełnia nasze oczekiwania? Forum to fajna rzecz, ale nie do końca wystarczająca dla polskich trekkerów.

To, że strona nie powstała w ciągu ostatnich dwóch lat, nie znaczy, że nie pojawi się za jakiś czas.

Ot, wynikły pewne trudności, ale trudności są po to żeby je przezwyciężać, a nie poddawać się i siedzieć z założonymi rękoma.

A stronka? startrek.com styknie, bo jak na razie nie widać, żeby brać trekowa miała coś ciekawego do zaprezentowania na stronkach 🙂

[post="21691"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

st.com? No cóż, nie każdy posługuje się językiem Szekspira na tyle biegle, żeby z tej witryny korzystać.

Co do Twojego - dość karkołomnego stwierdzenia, że nie mamy nic ciekawego do zaprezentowania...

Owszem - mamy, tylko, że porównywanie st.com, za którą stoi Paramount i sztab świetnie opłacanych webmasterów, ze stronami tworzonymi w Polsce przez grupki zapaleńców (albo i w pojedynkę), jest raczej bezcelowe.

Owszem, te fajerwerki graficzne Startrek.com są ciekawe, ale nie o to chodzi. Dobra strona trekowa powina być:

1. działająca

2. funkcjonalna

3. czytelna dla nowych użytkowników

4. powinna zawierać istotne informacje

A taki pewnie będzie w przyszłości Nowy TSS.

deactivate EMH!

drupi
    Uczestnik

No napisze szczerze, iz ostatnie wydarzenie w TSS natchnely mnie optymizmem widac ze wreszcie cos sie ruszylo koniec stagnacji zwiazanej z dominacja poprzedniego oficera tworzacego strone. Jest szansa ze ujrzymy portal w pelnej krasie co zmusi mnie do wiekszej pracy na rzecz TSS. Napisze iz moze mi to sprawic tylko wielka przyjemnosc, a gdy jest po co warto wlozyc nieco wysilku i zrobic cos dobrze. Takze wszyscy badzmy dobrej mysli, bo w pewnej chwili utracilem nieco wiary, ze uda nam sie cos stworzyc z czego bedziemy dumni i co stanie sie tym czym byl TSS na poczatku swego istnienia, a mianowicie portalem zrzeszajacym ludzie zafascynowanych Star Trekiem. Oby tak dalej.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 239 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram