Forum Fantastyka Star Trek TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

Wyświetlanie 15 wpisów - od 571 do 585 (z 708 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • LIBERTO
    Uczestnik

no weź, kurde, ja przymierzam się do obejrzenia VOYa...

Spodziewałem się, że nie będzie nic lepszego niż TNG czy DS9, ale czy może być tak strasznie??

nie słuchaj Matcha. wcale nie jest źle, po prostu voy jest bardziej nastawiony na akcję niż pozostale seriale i tyle. ale też jest świetny na swój sposób

tak wogóle to nie rozumiem jak można sortować seriale że ten lepszy od tamtego bo coś tam. rozumiem że ktoś napisze że bardzej lubi-nie lubi któryś serial, ale wymyślanie pod jakiś głupich uzasadnień, bo jeden ma to lepsze niż pozostałe i przekonywanie kogokolwiek do tego jest bezsensowne

master_bruce
    Uczestnik

@upno właśnie nie da się porównywać TOS z TNG, a tym bardziej z DS9...

Match
    Uczestnik

LIBERTO:Akcję? Jaką akcję? Odcinek po odcinku jakaś łzawa historyjka o współczuciu, miłości i pseudoodpowiedzialności.Nawet TOSa nie oglądałem na podglądzie (a momentami bywa nudny), przy VOY nie ma wyjścia.

Diabeu
    Uczestnik

tak wogóle to nie rozumiem jak można sortować seriale że ten lepszy od tamtego bo coś tam

Oczywiście, że można i wręcz trzeba.

LIBERTO
    Uczestnik

Match co ty gadasz? voy był dużo bardziej nastawiony na walki i efekty niż pozostałe serie patrząc całościowo. może tos podobnie, ale tng były calkiem inne-bardziej badawczo-ekspolaracyjne zaś ds9 glównie przegadany albo przesiedziany u Quarka-dopiero ostatnie sezony byly bardziej wartkie jeśli chodzi o akcję. i proszę nie mylić pojęcia akcji jako takiej a wciągającej wartkiej fabuły, która nie musi mieć nic wspólnego z fajerwerkami i efektami specjalnymiDiabeu absolunie się nie zgadzam z tobą. nie można porównywać seriali na zasadzie takiej że ten ma lepsze postaci a ten lepsze statki, czy efekty albo inne cuś. każdemu podoba się co innego i nie możesz powiedzieć ze np ds9 jest lepszy od np voya bo ma lepszą fabułe czy scenariusz. każdemu mogą podobać się inne aspekty serialu i ktoś może jednak woleć "łzawą historyjkę o współczuciu, miłości i pseudoodpowiedzialności" jak napisał Match, ubraną w opowieść o długim powrocie do domu przez nieznany i wrogi wszechświat, od rozdmuchanej opowieści o kupie złomu latającej wokół dziury w przestrzeni, która gdzieś prowadzi ale tak naprawdę nikt z niej nie korzysta. i prosze mnie nie zrozumieć źle - ja wszyskie treki lubię, nie przesadnie ani gorliwie, po prostu lubię. może poza tosem który dla mnie jest trochę zbyt anachroniczny, co nie oznacza że jest zły i nikomu nie powiem: nie oglądaj bo syf, staroć i dziadostwo. wrecz przciwnie: obejrzyj, przekonaj sie mozę ci sie spodoba- jak nie to masz tu ten albo ten, może któryś ci się spodoba. i tyle w temacie. ja poprostu nie rozumiem jak można się spierać o to który serial jest lepszy, bo wg mnie nie można i nie ma to sensu. bo nie przekonasz Evivy że tos jest gorszy Ds9 tak jak Piotra odwrotnie. z góry przepraszam za wywołanie obu osób ;-)i to tyle mojego przydługiego pościku 😉

Match
    Uczestnik

Ależ ja nie porównuję względem tego czy owego, zwyczajnie - uważam, że scenariusz był do niczego. A pisanie złego scenariusza przez siedem sezonów to niełatwa sztuka, za to mogę dać plusa.

Romek 63
    Uczestnik

tak wogóle to nie rozumiem jak można sortować seriale że ten lepszy od tamtego bo coś tam

Oczywiście, że można i wręcz trzeba.

A ja tam uważam, że te wszystkie seriale Star Trek prezentują podobny poziom pod każdym względem. Mi się najbardziej podoba ST Enterprise ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi uważać tak samo. Jeśli już ktoś chce koniecznie się spierać o to który serial jest lepszy to lepiej niech porównuje Star Trek z innymi serialami science fiction 😛

Silver Phoenix
    Uczestnik

I tu się muszę zgodzić z Romkiem (a tak, nadszedł taki dzień...).Porównywanie seriali z tej samej stajni nie ma IMO większego sensu.Zawsze uwielbiałem TNG. Najbardziej do mnie przemawiał. Ale...Najwięcej informacji o Borg znajdziemy w Voyagerze. Najciekawsze epizody o Klingonach? DS-9.Ostatnio kilka razy trafiłem na epizody ST:Enterprise (AXN). I - o zgrozo - dało się toto oglądać...Każdy z seriali wzbogaca wiedzę widza o universum ST. I tak należy to IMO traktować: jako mniej lub bardziej spójną całość. Nie jako konkurencję... :)No, ale każdemu wg potrzeb. O ile kilka lat temu pogoniłbym kota każdemu twierdzącemu, że TNG jest do bani - o tyle dziś wzruszyłbym tylko ramionami i... Odpalił kolejny odcinek przygód Pikusia i spółki 😛

r_ADM
    Uczestnik

Nie trzeba traktowac poszczegolnych seriali jako konkurencje, zeby zauwazac roznice w jakosci scenariuszy, opowiadanej historii, sposobie kreowania postaci i konfliktow miedzy nimi. Seriale Trekowe nie sa monolitem, roznia sie zarowno forma jak i trescia i twierdzenie, ze nie mozna ich porownywac jest niepowazne.

LIBERTO
    Uczestnik

ależ ja nie mówię ze nie można porównywać. mówie tylko że nikt nie ma prawa komuś wpierać że któryś serial jest lepszy od drugiego. i o to mi chodzi. ds9 może mieć lepiej pisane scenariusze czy lepiej prowadzoną fabułe, ale nie możesz mnie przekonać że jest lepszy od np voya ktory może mnie bardziej wciągnąć i zainteresować. wg mnie każdy serial ST jest na tyle różny, ciekawy i interesujący że można je wszystkie obejrzeć z zadowoleniem. i to czy się spodoba zależy od każdego z osobna. i nikt mi nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne-czy jakoś tak 😛

r_ADM
    Uczestnik

Na forum dyskusyjnym dobrze jest rozrozniac dyskusje na argumenty od gustu.

Melnikor
    Uczestnik

LIBERTO właśnie wręcz przeciwnie. fakt że są to seriale jednego uniwersum sprawia że można oceniać który jest lepszy czy gorszy. Tylko wyznacznikiem powinno być który z nich lepiej oddaje "ducha Trek'a" wykreowanego przez Rodenberrego.

LIBERTO
    Uczestnik

r_ADM- sęk w tym że cokolwiek chcesz ocenić jako lepsze czy gorsze dobierasz argumenty pod swoją tezę którą chcesz udowodnić i to wcale mnie nie musi przekonywać, bo mój gust jest inny od twojego. i dlatego nigdy mnie nie przekonasz że jeden serial jest lepszy od drugiego skoro ja uważam inaczej,i by udowodnić swoją teze będę wyciągał własne argumenty. i tu dochodzimy do meritum sprawy: nie można kogoś przekonywać że jeden serial jest lepszy od drugiego. to po prostu nie ma sensu. i nie ma czegoś takiego jak obiektywizm. gust osoby oceniającej zawsze będzie miał decydujący głosto co piszesz Mel to też inna sprawa. bo czy coś jest lub nie zgodne z "duchem treka" należy porównać do jakiegoś punktu odniesienia. w tej kwestii wg mnie wyznacznikiem powinien być TOS, to na niego miał największy wpływ Rodenberry, więc ds9 raczej w to się nie załapuje w ogólnej konstrukcji serialu. jednak mimo to jest uważany za lepszy jeśli nie najlepszy z treków, choć treka jako takiego w nim najmniej. w koncu "śmiało zmierzać tam dokąd nie dotarł żaden człowiek" ma się nijak do siedzenia na kardasiańskiej kupie złomu i nawet krótkie wycieczki Defianta nic tu nie pomogą ;-)a co do oceniania: możesz oceniać który lepszy, który gorszy, ale wg ciebie i nie masz prawa mnie do tego przekonywać skoro ja uważam inaczej. każdy może powiedziać że ten bardziej mi sie podoba bo coś tam- sęk w tym że to coś może się absolutnie nie podobać komuś innemu. można też porównywac poszczególne elementy ale to że voy może mieć zrytą fabułę dla kogoś czy gorszy scenariusz nie musi oznaczać ze ktoś przestanie go lubieć, albo pokocha od razu ds9 bo ma lepszą wg niektórych fabułę

r_ADM
    Uczestnik

Ale celem dyskusji nie jest przekonywanie drugiej osoby. I jeszcze ad rem.Splycanie TOSa do latania po galaktyce jest obraza dla tego serialu tak samo jak sprowadzenie DS9 do 'siedzenia na (...) kupie zlomu'. TOS prezentowal jakis zespol wartosci, pogladow na czlowieczenstwo, nasze miejsce w swiecie, na to skad przyszlismy i dokad (slowo kluczowe!!) chcemy zmierzac. I porownujac te wartosci prezentowane w TOSie wychodzi na to, ze to wlasnie DS9 jest im najblizszy.

LIBERTO
    Uczestnik

no właśnie sęk w tym że w wielu postach tutaj przebijały się oceny i proby przekonania że jeden serial jest lepszy od innego. co wg mnie nie żadnego sensu i o czym pisałem.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 571 do 585 (z 708 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram