Forum Fantastyka Star Trek TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

Wyświetlanie 15 wpisów - od 451 do 465 (z 708 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • The D
    Uczestnik

Devil in the dark horrorowy to nie jest, ale niezły faktycznie. Wprawdzie to stworzenie, wokół którego kręci się odcinek nie wygląda przekonująco (skojarzyło mi się z pełzającym dywanem), ale sam sens odcinka jest dość głęboki jak na TOS.

OK, może nie trzyma konwencji przez cały czas, ale niektóre sceny, gdy Horta wykańcza górników sa jakby żywcem wyjęte ze starego horroru klasy B. A scena mind-meldu z odcinka bywa często parodiowana. Choć odcinek poleciłem ze względu na całokształt, z fabułą włącznie, nie tylko te śmiesznostki 😉

Poza tym jedyny pierwszy kontakt, który nie zaczął się od wymiany ognia, knucia intryg i jakiejkolwiek innej złej woli ze strony obcych 🙂

No nie przesadzajmy 😉 Weź choćby pod uwagę First Contact, nie film, tylko odcinek z TNG.

Lo'Rel
    Uczestnik

To wcale niekoniecznie bubel. Mnie się bardzo podobał, bo pokazuje, że obecność Borga w XXI wieku pozostawia ślad po sobie. Poza tym raczej się nie gryzie z Q Who, bo najwyraźniej sześcian który spotkał Picard leciał na Ziemię, po tym, jak został zawiadomiony (Kolektyw) przez drony z Regeneration. Q tylko nie wyjaśnił Picardowi, że to nie było nieprzypadkowe spotkanie. Poza tym, gdzieś jeszcze kiedyś czytałem, zanim powstał ST:E, że Federacja posiadał jakieś strzępy informacji o cybernetycznej rasie - teraz wiemy skąd.

Archer mówił na końcu, że zniszczenie okrętu tylko opóźniło inwazję o jakieś 200 lat, bo wiadomość udało im się wysłać. Jak dla mnie temat dość jasny.

Weź choćby pod uwagę First Contact, nie film, tylko odcinek z TNG.

Jak dla mnie t jeden z najgłupszych odcinków TNG. Stracili kontakt z Rikerem, więc co robi Picard? Teleportuje się do gabinetu kobiety która nie ma pojęcia skąd się wzięli ci ludzie. Rzeczywiście, kontakt pierwsza klasa.

Bloo_
    Uczestnik

opowieści z frontu oglądania TOS-a ciąg dalszy...obejrzałem kilka kolejnych epizodów i cofam swoje gorzkie słowa, fajny serial. Nie jest już taki przewidywalny, wkręciłem się w ten świat, świetny Kirk, Spock i doktorek... Przyjemnie się ogląda, po prostu. Choć czasem przyspieszam niektóre momenty. Ogólnie skończę 1 sezon (chyba, że mi przejdzie ta chwilowa fascynacja), wezmę się za parę dobrych epów z 2-3 sezonu i idę na TNG ściągnąłem 1 ep Enterprise i DS9... Hmm, DS9 bardzo ciekawy klimat ma, chyba mi się spodoba, ale mam wrażenie, że nie ma tam jakichś charakterystycznych bohaterów jak Spock czy Picard...Enterprise wydaje się być trochę pusty i bez głębi i ten główny kapitan mi się ciągle kojarzy z Chuckiem ;f Ale może też będzie fajny, kto wie. Ale wydaje mi się, że zbyt nastawiony na akcję.

Cross
    Klucznik

DS9 bardzo ciekawy klimat ma, chyba mi się spodoba, ale mam wrażenie, że nie ma tam jakichś charakterystycznych bohaterów

Bez obaw, są.

Flashbones
    Uczestnik

DS9 jest bardzo dobry, tylko 2 pierwsze sezony trochę słabsze, ale potem jest już coraz lepiej 4,5 i 6 są najlepsze w całej serii.. Siódmy jest już troszkę słabszy, ale kończy go świetny odcinek finałowy.

Bloo_
    Uczestnik

Czy City on the Edge Forever jest wyjątkowo dłuższy?

Eviva
    Uczestnik

Czy City on the Edge Forever jest wyjątkowo dłuższy?

Nic mi o tym nie wiadomo - natomiast jest to jeden z najciekawszych fabularnie odcinków.

Elvenking
    Uczestnik

^^ O tak, także jeden z moich ulubionych. Inny to ten, w którym trafili na planetę nazistów 😀 Spock w mundurze SS-Manna - bezcenne 🙂 Ale także dobry, choć trochę niepokojący był ten, w którym trafili na planetę tych dzieciaków, które po osiągnięciu wieku dojrzewania dostają tej strasznej choroby. To było creepy :)A w Enterprise się trzeba wkręcić, ogólnie idea świetna, do aktorów się trzeba przekonać, na początku wszyscy wydawali mi się tacy sami, po paru odcinkach, jak trochę się pogłębia sylwetki załogi to można się wczuć i polubić. Archer jak dla mnie ma trzecie miejsce za Picardem i Kirkiem jeśli chodzi o kapitanów w ST. Reszta obsady, szczególnie Malcolm i Trip też bardzo dobrze dają radę.Teraz lecę z 3 sezonem i jest dość wyjątkowy - pojawia się bardzo spójny wątek fabularny, który się ciągnie przez nie wiem ile odcinków, bo dopiero ów sezon zacząłem. Niemniej zapowiada się ciekawie i nie mogę się doczekać co się okaże.

Cross
    Klucznik

Teraz lecę z 3 sezonem i jest dość wyjątkowy - pojawia się bardzo spójny wątek fabularny, który się ciągnie przez nie wiem ile odcinków, bo dopiero ów sezon zacząłem. Niemniej zapowiada się ciekawie i nie mogę się doczekać co się okaże.

Ten wątek jest przez cały sezon, od początku do końca 🙂 Moim zdaniem zresztą bardzo fajny, szczególnie wciąga rozwój sytuacji z rasą agresorów.

Eviva
    Uczestnik

Elvenking

Ja też lubię Archera i ENT. Choć, oczywiście, najbardziej Kirka i TOS.

A z TOS "Amok Time", "Operation: Annihilate" i "Journey to Babel"

Flashbones
    Uczestnik

[/b] A z TOS "Amok Time", "Operation: Annihilate" i "Journey to Babel"

Te odcinki są fantastyczne także je lubię, jest jeszcze wiele super innych odcinków.

Lo'Rel
    Uczestnik

Ten wątek jest przez cały sezon, od początku do końca smile.gif Moim zdaniem zresztą bardzo fajny, szczególnie wciąga rozwój sytuacji z rasą agresorów.

Wątek Xindi to chyba najlepsze co mogło się Entkowi przytrafić. Ja ten sezon oglądałem z wypiekami na twarzy. Choć koncepcja czwartego sezonu też była niezła, a odcinki trzymały całkiem niezły poziom, w większości.

Bloo_
    Uczestnik

Z cyklu "kolejne dziwne pytanie"Czy The Corbomite Maneuver jest jakimś szczególnie ciężko dostępnym odcinkiem? ;o Bo tam gdzie ściągam to go po prostu nie ma, dwa razy już ściągałem z innych źródeł ale okazały się jakimiś dubbingami i za nic nie ma go nigdzie ;o

Eviva
    Uczestnik

Z cyklu "kolejne dziwne pytanie"

Czy The Corbomite Maneuver jest jakimś szczególnie ciężko dostępnym odcinkiem? ;o Bo tam gdzie ściągam to go po prostu nie ma, dwa razy już ściągałem z innych źródeł ale okazały się jakimiś dubbingami i za nic nie ma go nigdzie ;o

Czy ja wiem? Nie powinno być z nim problemu, w każdym razie nie aż taki. Jakby bardzo było ciężko, napisz do mnie, nagram Ci i przyślę.

Bloo_
    Uczestnik

Z cyklu "kolejne dziwne pytanie"

Czy The Corbomite Maneuver jest jakimś szczególnie ciężko dostępnym odcinkiem? ;o Bo tam gdzie ściągam to go po prostu nie ma, dwa razy już ściągałem z innych źródeł ale okazały się jakimiś dubbingami i za nic nie ma go nigdzie ;o

Czy ja wiem? Nie powinno być z nim problemu, w każdym razie nie aż taki. Jakby bardzo było ciężko, napisz do mnie, nagram Ci i przyślę.

🙂 Nie popadajmy w skrajność, znalazłem jakiś inny plik, ale zajmuje 700 mb i nie wiem czy bez dubbingu...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 451 do 465 (z 708 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram